open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

12.08.2024 Справа № 756/10066/24

Унікальний № 756/10066/24

Провадження № 2-о/756/532/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2024 року Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Белоконної І.В.,

за участі секретаря - Харук М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Оболонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про встановлення факту смерті особи, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з даною заявою. У обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Лазурне Скадовського району Херсонської області померла її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Оболонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) позбавлений можливості у позасудовому порядку зареєструвати смерть ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що свідоцтво про смерть, видане Районним відділом записів актів цивільного стану, не може бути підставою для реєстрації смерті ОСОБА_2 , тому що видане на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Посилаючись на зазначені обставини, ОСОБА_1 заявила вимогу про встановлення факту смерті її матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, жіночої статі, уродженки с. Андріївка Великоновоселківського району Донецької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Лазурне Скадовського району Херсонської області у віці 72 років, причина смерті: хронічна серцева недостатність, атеросклеротична хвороба серця.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримала.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Суд, дослідивши письмові докази у справі, встановив наступне.

Заявник ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на час смерті проживала у смт Лазурне Скадовського району Херсонської області, про що зазначено у копії лікарського свідоцтва про смерть.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У подальшому, указом Президента України № 469/2024 від 23 липня 2024 року було продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 12 серпня 2024 року строком на 90 діб.

Селище Лазурне Скадовського району Херсонської області, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» (зі змінами відповідно Наказу № 170 від 25 червня 2024 року), входить до переліку ОТГ, що є тимчасово окупованими, тому наразі неможливо здійснити реєстрацію смерті відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

За правилами п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Згідно ч. 2 ст. 317 ЦПК України, справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Судом встановлено, що Оболонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) позбавлений можливості у позасудовому порядку зареєструвати смерть ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що свідоцтво про смерть, видане Районним відділом записів актів цивільного стану, не може бути підставою для реєстрації смерті ОСОБА_2 , тому що видане на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Згідно з вимогами п. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», підставою для проведення державної реєстрації смерті є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, жіночої статі, уродженки с. Андріївка Великоновоселківського району Донецької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Лазурне Скадовського району Херсонської області у віці 72 років, причина смерті: хронічна серцева недостатність, атеросклеротична хвороба серця.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 293, 315, 317 ЦПК України, Законом України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», суд, -

в и р і ш и в:

Заяву - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, жіночої статі, уродженки с. Андріївка Великоновоселківського району Донецької області, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Лазурне Скадовського району Херсонської області у віці 72 років, причина смерті: хронічна серцева недостатність, атеросклеротична хвороба серця.

Допустити негайне виконання рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: І.В. Белоконна

Джерело: ЄДРСР 120948245
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку