open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 523/7991/24

Провадження №2/523/3992/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" липня 2024 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м.Одеси у складі:

головуючого судді Кисельова В.К.

за участю секретаря Дзюба Г.І.

за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача адвоката Чепара В.Ф.

за участю представника відповідача адвоката Білозор О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Клевер» (код ЄДРПОУ: 37947742, юридична адреса: вул. Кап.Кузнєцова, буд. 108, м. Одеса) про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії -

ВСТАНОВИВ:

Підстави заявлених позовних вимог.

ОСОБА_1 звернулась з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Клевер» (код ЄДРПОУ: 37947742, юридична адреса: вул. Кап.Кузнєцова, буд. 108, м. Одеса) про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії. В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачка посилається на наступні обставини. Так Позивачка є власницею квартири, яка перебуває на балансі ТОВ КК "Клевер" (далі -Відповідач).

Позивач не згідна із нарахування послуги КК "Клевер" (послуги з утримання будинку та прибудинкової території) за адресою: АДРЕСА_2 , в цьому будинку за період з 01.05.2023 по 01.04.2024 рік включно та вважає ці нарахування економічно необґрунтованими оскільки відповідач не виконує свої зобов`язання щодо якісного утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_2 .

Не погоджуючись із протиправними діями Відповідача, Позивач неодноразово зверталася до ТОВ КК "Клевер" (далі- Відповідач) щодо скасування безпідставних нарахувань плати за понаднормовою ціною у розмірі 8,68 грн., тоді як в інших багатоквартирних будинках такого типу в одній локації іншою конкуруючою КК встановлено ціну 4,5 грн.

Проте, належного реагування Відповідачем не було та стягнення плати за понаднормовою ціною за послуги неналежної якості- незаконно продовжуються продовжується до сьогоднішнього дня, проте, належного реагування на звернення не було.

На підставі викладеного, позивачка просить:

1. Визнати незаконними дії Відповідача ТОВ КК "Клевер" (65069, м. Одеса вулиця Капітана Кузнецова, будинок 108, код ЄДРПОУ: 37947742 щодо нарахування понаднормової плати за послугу з утримання будинку та прибудинкової території;

2. Зобов`язати припинити нарахування понаднормової плати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 за послугу з утримання будинку та прибудинкової території за понаднормовою ціною в розмірі 8,68 грн./кв.м..

3. Скасувати нараховану понаднормову оплату та виплачену Позивачем понаднормову оплату за послуги КК Клевер ОСОБА_1 за період з 01.05.2023р. по даний час.

Позиція відповідача.

ТОВ КК "Клевер" позовні вимоги не визнав у повному обсязі надавши відзив наступного змісту.

Розпорядженням Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради від 16.05.2017р. № 302р Товариство з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» (наразі - ТОВ «Керуюча компанія «Клевер») було призначено управителем багатоквартирних будинків у Суворовському районі м. Одеси.

01 червня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» (наразі - ТОВ «Керуюча компанія «Клевер») та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , від імені яких діяв в.о. голови Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради Александрочкін О.Ю. (Співвласники), було укладено договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 100 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1 вказаного Договору Управитель зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , а Співвласники зобов`язуються оплачувати Управителю зазначені послуги згідно з вимогами законодавства України та умовами цього договору.

Відповідно до п. 26, 27 вказаного Договору, цей договір набирає чинності з 01.06.2017р. та укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього Договору жодна зі сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього Договору, він вважається продовженим на наступний однорічний строк.

У зв`язку із відсутністю повідомлень сторін про відмову від Договору, Договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 100 від 01.06.2017р. є чинним.

ТОВ «КК «Клевер» надає послугу з управління багатоквартирним будинком своєчасно і належної якості, з дотриманням вимог правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, санітарно-гігієнічних і протипожежних правил та інших нормативно- правових актів у сфері житлово-комунальних послуг.

ТОВ «КК «Клевер» стверджує, що вони якісно здійснюють свої обов`язки за договором, мешканці будинку та сама позивачка не викликала їх для складання актів-претензій щодо неякісного виконання послуг.

При цьому, працівники ТОВ «КК «Клевер» реагували на звернення позивачки та виконували додаткове прибирання території.

За період з 01.06.2017р. по 01.01.2024р. відбулися істотні зміни факторів, що впливають на вартість послуги з управління багатоквартирним будинком, а тому відповідач вимушений був підняти тарифи.

Зазначені чинники призвели до того, що починаючи з 2023р. надання послуг з управління багатоквартирним будинком за вартістю, встановленою Договором № 100 від 01.06.2017р. у розмірі 3,68 грн. за 1 кв.м. з ПДВ - для першого поверху, 5,00 грн. за 1 кв.м. з ПДВ - для другого поверху і вище, несе збитковий характер та не покриває витрати на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до пункту 32 Договору, у разі зміни протягом строку дії договору обсяги окремих витрат, пов`язаних із наданням послуг з управління, які не залежать від управителя, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, може проводитися перерахування ціни послуг шляхом коригування лише тих складових частин, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення або зменшення.

11.04.2023р. Генеральним директором ТОВ «КК «Клевер» видано наказ № 38/1 про розрахунок ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком, яким наказано здійснити розрахунок коригування вартості послуги з управління багатоквартирним будинком.

Службовою запискою головного економіста ТОВ «КК «Клевер», на підставі аналізу всіх факторів впливу на формування ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком, рекомендовано провести коригування вартості послуги з управління, з метою подальшого надання послуги, з урахуванням необхідності забезпечення санітарно-гігієнічного, технічного стану будинків та технічних мереж, забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько - побутових потреб мешканців будинку.

27.04.2023р. наказом Генерального директора ТОВ «КК «Клевер» «Про коригування ціни на послуги з управління багатоквартирним будинком» № 41 було затверджено коригування ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком з 01.05.2023р.

Зокрема,ціна напослугу зуправління багатоквартирнимбудинком дляспіввласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , з 01.05.2023р. складає: 5 грн.,69 коп. з ПДВ - для І поверху, 6 грн., 50 коп. з ПДВ для II поверху та вище.

Наказами №77 від 01.06.2023р., №77/2 від 02.06.2023, №124 від 07.12.2023р №133 від 01.01.2024р. були збільшувався ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком.

Отже, станом на день подання відзиву, ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком для співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , з 01.01.2024р. складає: 7 грн.,46 коп. з ПДВ - для І поверху, 8 грн., 68 коп. з ПДВ - для II поверху та вище.

Відповідач стверджує, що повідомляв співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 про зміну вартості на послугу з управління багатоквартирним будинком, але будь-яких претензій від співвласників не надходило.

Окрім того, інші організації, які надають послуги з управління багатоквартирним будинком для співвласників багатоквартирного будинку також змінювали вартість послуг.

Пояснення сторін в судовому засіданні.

В судовому засіданні позивачка підтримала позовні вимоги у повному обсязі, а також пояснила, що вважає дії відповідача неправомірними, оскільки відповідач в порушення норм Конституції України, Закону України «Про захист прав споживачів» самовільно збільшив тариф на послуги управління багатоквартирним будинком для співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , при цьому відсутні економічні підстави для такого збільшення вартості послуги.

Представник відповідача позовні вимоги не визнала у повному обсязі, а також пояснила, що дійсно тариф на послуги управління багатоквартирним будинком для співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 за останні роки збільшився, оскільки змінилась собівартість послуг, а саме значно збільшились ціни на електроенергію, паливо, витрати на обладнання та ін. Отже відповідач вимушений був збільшити вартість послуг, оскільки первісний тариф не покривав витрати за надання послуг.

Встановлені судом обставини справи та відповідні правовідносини.

ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_4 .

Розпорядженням Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради від 16.05.2017р. № 302р Товариство з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» (наразі - ТОВ «Керуюча компанія «Клевер») було призначено управителем багатоквартирних будинків у Суворовському районі м. Одеси.

01 червня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» (наразі - ТОВ «Керуюча компанія «Клевер») та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , від імені яких діяв в.о. голови Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради Александрочкін О.Ю. (Співвласники), було укладено договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 100 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1 вказаного Договору Управитель зобов`язується надавати Співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , а Співвласники зобов`язуються оплачувати Управителю зазначені послуги згідно з вимогами законодавства України та умовами цього договору.

Відповідно до п. 26, 27 вказаного Договору, цей договір набирає чинності з 01.06.2017р. та укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення строку дії цього Договору жодна зі сторін не повідомить письмово іншій стороні про відмову від цього Договору, він вважається продовженим на наступний однорічний строк.

У зв`язку із відсутністю повідомлень сторін про відмову від Договору, Договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 100 від 01.06.2017р. є чинним.

В судовому засіданні встановлено, що ТОВ «КК «Клевер» надає послугу з управління багатоквартирним будинком.

В судовому засіданні встановлено, що фактично позивачка висловлює незгоду з існуючим тарифом на послуги з управління багатоквартирним будинком, але при цьому не надала доказів виконання робіт неякісно та не у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9листопада 2017року у разіненадання,надання нев повномуобсязі абоненалежної якостікомунальних послугспоживач маєправо викликативиконавця комунальнихпослуг (йогопредставника)для перевіркикількості та/абоякості наданихпослуг.

Згідно ч. 4 ст. 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9листопада 2017року за результатами перевірки якості надання комунальних послуг або якості послуг з управління багатоквартирним будинком складається акт-претензія, який підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги або управителем (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком).

Однак відсутні докази того, що позивачка викликала представників ТОВ «КК «Клевер» для перевірки кількості та/або якості наданих послуг та за результатами перевірки складалась акти-претензії.

Відповідач стверджує, що починаючи з 2023р. надання послуг з управління багатоквартирним будинком за вартістю, встановленою Договором № 100 від 01.06.2017р. у розмірі 3,68 грн. за 1 кв.м. з ПДВ - для першого поверху, 5,00 грн. за 1 кв.м. з ПДВ - для другого поверху і вище, несло збитковий характер та не покривало витрати на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до пункту 32 Договору, у разі зміни протягом строку дії договору обсяги окремих витрат, пов`язаних із наданням послуг з управління, які не залежать від управителя, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, може проводитися перерахування ціни послуг шляхом коригування лише тих складових частин, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення або зменшення.

11.04.2023р. Генеральним директором ТОВ «КК «Клевер» видано наказ № 38/1 про розрахунок ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком, яким наказано здійснити розрахунок коригування вартості послуги з управління багатоквартирним будинком.

27.04.2023р. наказом Генерального директора ТОВ «КК «Клевер» «Про коригування ціни на послуги з управління багатоквартирним будинком» № 41 було затверджено коригування ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком з 01.05.2023р.

Зокрема,ціна напослугу зуправління багатоквартирнимбудинком дляспіввласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , з 01.05.2023р. складає: 5 грн.,69 коп. з ПДВ - для І поверху, 6 грн., 50 коп. з ПДВ для II поверху та вище.

Наказами №77 від 01.06.2023р., №77/2 від 02.06.2023, №124 від 07.12.2023р №133 від 01.01.2024р. були збільшувався ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком.

Отже, ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком для співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , з 01.01.2024р. складає: 7 грн.,46 коп. з ПДВ - для І поверху, 8 грн., 68 коп. з ПДВ - для II поверху та вище.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9листопада 2017 ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Згідно ч. 2 ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9листопада 2017 артість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Якщо управитель визначений органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах, ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.

Відповідно до пункту 32 Договору від 01 червня 2017 року про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 100, який був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житлово-експлуатаційне підприємство «Суворовський» (наразі - ТОВ «Керуюча компанія «Клевер») та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_3 , від імені яких діяв в.о. голови Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради Александрочкін О.Ю., у разі зміни протягом строку дії договору обсяги окремих витрат, пов`язаних із наданням послуг з управління, які не залежать від управителя, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, може проводитися перерахування ціни послуг шляхом коригування лише тих складових частин, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення або зменшення.

Відповідно доп.10договору від01червня 2017року пронадання послугиз управліннябагатоквартирним будинком№ 100,який бувукладений між Товариствомз обмеженоювідповідальністю «Житлово-експлуатаційнепідприємство «Суворовський»(наразі-ТОВ «Керуючакомпанія «Клевер»)та співвласникамибагатоквартирного будинкуза адресою: АДРЕСА_3 ,від іменіяких діявв.о.голови Суворовськоїрайонної адміністраціїОдеської міськоїради АлександрочкінО.Ю.,було передбачено,що уразі змінипротягом строкудії Договоруобсягу окремихскладових витратз причин,які не залежать відУправителя,зокрема,збільшення абозменшення податківі зборів,мінімальної заробітноїплати,орендної платита амортизаційнихвідрахувань,підвищення абозниження цінна паливно-енергетичніта іншіматеріальні ресурси,Управитель,звертається доСпіввласників зпропозицією проведеннякоригування ціниПослуги та/абозменшення обсягуПослуги,що надається(зміненнявимог доякості Послуги,зменшення перелікускладових Послугитощо), власники приймаютьрішення пропроведення коригуванняціни Послугита/абозменшення Послуги, що надається (змінення вимог до якості Послуги, зменшення переліку складових послуги тощо) не пізніше ніж через 30 днів з дня отримання відповідної пропозиції.

Відповідач надав копії повідомлень мешканцям : АДРЕСА_3 , про зміну існуючих тарифів (а.с. 65, а.с. 76-зворот)

З матеріалів справи убачається, що позивачка зверталась до Пересипської районної адміністрації Одеської міської Ради із заявою від 19.02.2024р. та 22.04.2023р, до ТОВ «Клевер» із заявою від 11.03.2024р., до Департаменту міського господарства Одеської міської Ради із заявою від 19.03.2024р., до Департаменту економічного розвитку Одеської міської Ради, однак їй повідомлено, що механізму регулювання стосовно ціни на послуги з управління багатоквартирним будинком законодавством не передбачено.

В судовому засіданні позивачка пояснила, що збори мешканців будинку щодо обговорення змін цін на тарифи не проводились, колективні претензії більшості співвласників будинку до ТОВ «Клевер» не пред`являлись.

Суд також не може перевірити обґрунтованість та економічну доцільність вартості тарифів на послуги з управління багатоквартирним будинком, оскільки для цього необхідно проведення судової економічної експертизи, призначення якої сторони не пропонували.

Посилання позивачка на наявність завищення тарифу у таблиці, яка вона додала до позовної заяви не є висновком спеціаліста або експерта, а тому суд не може прийняти його до уваги.

На підставі викладеного, позовні вимоги щодо визнання незаконними дії Відповідача ТОВ КК "Клевер" (65069, м. Одеса вулиця Капітана Кузнецова, будинок 108, код ЄДРПОУ: 37947742 щодо нарахування понаднормової плати за послугу з утримання будинку та прибудинкової території, зобов`язання припинення нарахування понаднормової плати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 за послугу з утримання будинку та прибудинкової території за понаднормовою ціною в розмірі 8,68 грн./кв.м.., скасування нарахованої понаднормову оплату та виплачену Позивачем понаднормову оплату за послуги КК Клевер ОСОБА_1 за період з 01.05.2023р. по даний час не підлягають задоволенню, оскільки не доведені належними та допустимими доказами.

Керуючись ст. ст. 2,5,10,12,258,259,263-265,268,274-279 ЦПК України

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Клевер» про визнання незаконними дій щодо нарахування понаднормової плати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_3

зобов`язання припинення нарахування понаднормової плати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) за послуг з утримання будинку та прибудинкової території за понаднормовою ціною у розмірі 8,68 грн.-кв.м., скасування нарахованої понаднормової оплати - залишити без задоволення у повному обсязі.

Повний текст рішення суду буде складено та підписано у п`ятиденний строк з дати проголошення рішення.

Рішення суду може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з його дня отримання.

Суддя В.К.Кисельов

Повний текст рішення суду складено та підписано 29.07.2024

Джерело: ЄДРСР 120653824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку