open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

29.07.2024

Справа № 337/3079/23

Провадження № 1-кп/337/96/2024

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2024 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6

захисника ОСОБА_7

розглянувши в порядку спеціального судового провадження, у відкритому судовому засіданні, в залі суду м. Запоріжжя, кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Кохане, Токмацького району, Запорізької області, громадянки України, незаміжньої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.7 ст. 111-1 КК України, ч.1 ст. 111-2 КК України,

в с т а н о в и в :

Починаючи з 26.02.2022 року територія Токмацької міської територіальної громади Пологівського району Запорізької області є тимчасово окупованою територією представниками збройних формувань держави - агресора РФ, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22,12.2022 року «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією».

У квітні 2022 року представники окупаційної адміністрації держави-агресора РФ створюють незаконні органи влади, серед яких мовою оригіналу «ІНФОРМАЦІЯ_29 отдел ГУ МВД в Запорожской области», до якого здійснюють набір співробітників серед місцевих мешканців Пологівського району, в тому числі і серед колишніх (звільнених) працівників Національної поліції України.

З метою функціонування незаконного правоохоронного органу, підриву авторитету української влади серед місцевого населення, підміни елементу примусу та контролю в особі правоохоронних органів України 25.07.2022 року незаконно створений правоохоронний орган - «ІНФОРМАЦІЯ_29 отдел ГУ МВД в Запорожской области» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб Російської Федерації як управління внутрішніх справ по місту Токмак і Токмацькому районі Головного управління внутрішніх справ по Запорізькій області мовою оригіналу «управление внутренних дел по городу Токмаку и Токмакскому району главного управление внутренних дел по Запорожской области», який в подальшому окупаційною адміністрацією на території м. Токмак Пологівського району Запорізької області змінено з « управление внутренних дел по городу Токмаку и Токмакскому району главного управления внутренних дел по Запорожской области » на «отдел министерства внутренних дел российской федерации «ІНФОРМАЦІЯ_29».

ОСОБА_8 , будучи громадянкою України, колишнім інспектором сектору моніторингу Пологівського районного відділу поліції ГУНП в Запорізькій області, у званні майора поліції (звільнена відповідно до наказу 586 о/с від 23.05.2022) та проросійськи налаштованою особою, приблизно у липні 2022 року перебуваючи на тимчасово окупованій території міста Токмак Токмацької міської територіальної громади Пологівського району Запорізької області, прийняла пропозицію від невстановлених осіб із числа представників окупаційної адміністрації держави-агресора російської федерації та надала добровільну згоду на зайняття посади у незаконному правоохоронному органі «Відділі з питань міграції Управління внутрішніх справ по м. Токмак та Токмацькому районі (мовою оригіналу «Отдел по вопросам миграции УВД по г. Токмак и Токмакскому району »), створеному на тимчасово окупованій території Токмацької міської територіальної громади, що розташований у приміщенні відділу Центру надання адміністративних послуг у АДРЕСА_3 .

Починаючи з липня 2022 року ОСОБА_8 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій та бажаючи настання негативних наслідків, добровільно та ініціативно зайняла посаду старшого інспектора, відділу з питань міграції, у незаконному правоохоронному органі - «Відділі з питань міграції Управління внутрішніх справ по м. Токмак та Токмацькому районі (мовою оригіналу «Отдел по вопросам миграции УВД по г. Токмак и Токмакскому району ») із місцем фактчиного розташування: АДРЕСА_3 .

Обіймаючи посаду ОСОБА_8 виконувала обов`язки щодо реалізації політики іноземної держави - держави агресора РФ, у сфері міграції (еміграції, імміграції), у тому числі протидії незаконній міграції, громадянству, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших категорій мігрантів, фактично виконуючи повноваження Національної поліції України та Державної Міграційної служби, ОСОБА_8 . Здійснюючи свою протиправну діяльність в інтересах окупаційної влади держави- агресора Російської Федерації, з метою підтримання окупаційної влади у м. Токмак Пологівського району Запорізької області.

ОСОБА_8 , шляхом підтримання та на виконання рішення голови незаконного органу влади - мовою оригіналу «Военно-граджанская администрация Запорожской области» ОСОБА_9 № 225У від 19.08.2022 року мовою оригіналу - «Указ «О документировании и регистрации граждан Украины и лиц без гражданства, в том числе и утративших свои национальные документы на територии Запорожской области», а також рішень держави-агресора Російської Федерації зокрема мовою оригіналу: указ президента Российской Федерации от 24.04,2019 № 183 «Об определении в гуманитарных целях категорий лиц, имеющих право обратиться с заявлениями о приеме в гражданство Российской Федерации в упрощенном порядке»; федеральный закон от 31.05.2002 № 62-ФЗ «О гражданстве Российской Федерации»; положение о порядке рассмотрения вопросов гражданства Российской Федерации, утвержденное указом президента Российской Федерации от 14.11.2002 № 1325; указ президента Российской Федерации от 24.04.2019 № 183 «Об определении в гуманитарных целях категорий лиц, имеющих право обратиться с заявлениями о приеме в гражданство Российской Федерации в упрощенном порядке»; Инструкция об организации деятельности министерства внутренних дел Российской Федерации и его территориальных органов при рассмотрении заявлений по вопросам гражданства Российской Федерации и принятии по ним решений, утвержденная приказом МВД России от 16.09.2019 № 623; указ президента Российской Федерации от 13.03.1997 № 232 «Об основном документе, удостоверяющем личность гражданина Российской Федерации на территории Российской Федераций»; постановление правительства Российской Федерации от 08.07.1997 № 828 «Об утверждении положения о паспорте гражданина Российской Федерации, образца бланка и описания паспорта гражданина Российской Федерации»; административный регламент МВД России по предоставлению государственной услуги по выдаче и замене паспорта гражданина Российской Федерации, удостоверяющего личность гражданина Российской Федерации на территории Российской Федерации, утвержденного приказом МВД России от 16.11.2020 № 773, вживала, заходів до реалізації рішень держави агресора та впровадження незаконної політики держави-агресора, спрямованої на порушення Конституції України законів України та міжнародних нормативно правових актів щодо паспортизації громадян України, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Пологівського району Запорізької області.

В період досудового розслідування на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження опубліковано відомості про повідомлення громадянці України ОСОБА_8 , про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 7 ст. 111-1, ч.1 ст. 111-2 КК України, та повідомлення про підозру ОСОБА_8 , вручено її захиснику.

Також у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження опубліковано інформацію про виклик громадянки України ОСОБА_8 , до органу досудового розслідування для отримання письмового повідомлення про підозру.

21.04.2023 року ОСОБА_8 оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 26.05.2023 року надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування за підозрою ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Про здійснення спеціального досудового розслідування та про завершення досудового розслідування на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, та у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження опубліковано відповідні повідомлення.

Ухвалою суду від 06.09.2023 року кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_8 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.7 ст. 111-1 КК України, ч.1 ст. 111-2 КК України, визначено здійснювати у спеціальному судовому провадженні, у відсутності обвинуваченої.

Судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченої ОСОБА_8 (in absentia), яка показань суду не надавала та будь - яких клопотань від останньої на адресу суду не надходило.

Зважаючи на специфіку спеціального судового провадження (ч. 3 ст. 323 КПК України) суд, зберігаючи неупередженість та безсторонність, надає особливого значення охороні прав та законних інтересів обвинуваченої як учасника кримінального провадження, яке відбувається за її відсутності, сприяє забезпеченню повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб до обвинуваченої була застосована належна правова процедура в контексті приписів ст. 2 КПК України з дотриманням всіх загальних засад кримінального провадження з урахуванням особливостей, встановлених виключно законом.

При цьому, кримінальне провадження здійснювалось за обов`язковою участю захисника який був забезпечений державою з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в у Донецькій та Запорізькій областях.

Повістки про виклик обвинуваченої в судові засідання здійснювався у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, а саме у газеті «Урядовий кур`єр», та на офіційному веб-сайті суду.

Суд вважає, що наявні у справі документи свідчать про відмову ОСОБА_8 , яка в свою чергу повинна була знати про розпочате кримінальне провадження, від здійснення свого права предстати перед українським судом та захищати себе безпосередньо в суді, що свідчить про наявність у неї наміру ухилитись від кримінальної відповідальності.

Захисник адвокат ОСОБА_7 у судових засіданнях вказав, що не мав можливості зв`язатися з обвинуваченою і з`ясувати в неї позицію щодо пред`явленого обвинувачення. Водночас, захисник належним чином приймав участь у реалізації права на захист обвинуваченої під час судового розгляду та висловив свою позицію з приводу всіх процесуальних питань, що відбулись в судових засіданнях.

Захисник обвинувачуваної адвокат ОСОБА_7 , у судовому засіданні вказав, що не мав можливості зв`язатися з обвинуваченою, та з`ясувати її позицію щодо пред`явленого обвинувачення.

Захисник належним чином приймав участь у реалізації права на захист обвинуваченої під час судового розгляду. Висловив свою позицію з приводу недоведеності вини підзахисної, посилаючись на те, що її провина не доведена, не надано переконливих доказів добровільності зайняття відповідної посади. Більшість свідків які опитані у судовому засіданні не підтвердили факт добровільності дій обвинуваченої, а тільки бачили її біла паспортного столу. Сам факт не виїзду обвинуваченої на підконтрольну територію не підтверджує добровільність співпраці з окупантами. Вказав, що не надано фактів конкретних дій пособництва державі агресору. Просив суд виправдати ОСОБА_8 .

Суд вважає, що вина обвинуваченої ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 7 ст. 111-1 КК України, ч.1 ст. 111-2 КК України, за викладених обставинах, у межах висунутого обвинувачення, повністю підтверджується зібраними по кримінальному провадженню і дослідженими в судовому засіданні доказами.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_12 суду пояснив, що до війни ОСОБА_8 працювала у паспортному столі. Місто ОСОБА_13 було окуповано 26.02.2022 року та свідок виїхав з окупованої території 18.09.2022 року. За час перебування на окупованій території бачив ОСОБА_8 по вул. Центральній, вона туди ходила на роботу у паспортний стіл. В соціальних сітях бачив фотографії паспортного столу і там була ОСОБА_8 . Вважає, що вона добровільно пішла працювати хоча і могла виїхати на підконтрольну територію.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_14 суду пояснила, що вона знає ОСОБА_8 яка до окупації працювала у паспортному столі. В період окупації бачила її біля паспортного столу у АДРЕСА_4 , вона там відвідувачам щось роз`яснювала. У телеграм каналі про неї писали у липні - серпні 2022 року. Сама свідок виїхала з окупації 02.09.2022 року.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_15 суду пояснив, що знає ОСОБА_8 яка до окупації працювала у поліції в кадрах, у паспортному столі. В час окупації м. Токмак 26.02.2022 року він перебував там. Від колишніх колег дізнався, що ОСОБА_8 посіла посаду у паспортному столі. Влітку 2022 року свідок бачив обвинувачену два рази по вул. Центральній де розташоване приміщення паспортного столу окупаційної влади. У чат боті була інформація зі списками на отримання заробітної плати у якому було її прізвище. Свідок виїхав з окупації 03.09.2022 року. Свідок вважає, що обвинувачена добровільно пішла на співпрацю з окупантами. Також повідомив, що у 2022 році ще не було проблеми виїхати на підконтрольну територію, при бажанні, що ОСОБА_8 не зробила.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_16 суду пояснив, що знає ОСОБА_8 знає давно, познайомився з нею на виборах приблизно в 2018 році. У м. Токмак вона працювала в поліції у званні майора. З окупованої території свідок виїхав 15.08.2022 року. За період окупації бачив її, особисто спілкувався декілька разів. ОСОБА_8 працювала в паспортному столі при окупаційній владі і казала про це, і також влітку бачив її біля паспортного столу, вона йшла на роботу. Також свідок повідомив, що ОСОБА_8 на його переконання добровільно зайняла посаду і не виїхала. Сама обвинувачена казала, що у неї батьки похилого віку. В мережі інтернет були публікації про її роботу у паспортному столі.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_17 суду пояснив, що він працював у Токмацькій райдержадміністрації і ОСОБА_8 приносила документи. Місто ОСОБА_13 було окуповане 26.02.2022 року, і свідок виїхав з окупації у вересні 2023 року. За цей час бачив обвинувачену один раз у приміщенні паспортного столу по вул. Центральна, де на вході і в коридорі висіли прапори Росії, вона там з`ясовувала у відвідувачів мету їх візиту.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_18 суду пояснив, що він на момент окупації знаходився у м. Токмак, працював у ДСНС і виїхав звідти у вересні 2022 року. ОСОБА_8 знає ще до початку війни, вона працювала в черговій частині поліції. В червні був створений паспортний стіл по АДРЕСА_4 - міграційна служба. Свідок заходив у паспортний стіл один раз і бачив обвинувачену, яка там працювала, проходила до кабінету повз чергу відвідувачів. Свідок переконаний, що обвинувачена добровільно пішла працювати в паспортний стіл, тоді ще не було проблем з виїздом з окупації.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_19 суду пояснив, що ОСОБА_8 знає давно з 2005 року з час праці у поліції(міліції), вона працювала у паспортному столі, співпрацювали до 2010 року поки свідок не пішов на пенсію. Свідок наприкінці лютого 2022 року переїхав з м. Токмак у село так як росіяни розшукували співробітників поліції. Часом він приїжджав до м. Токмак, та від знайомих дізнався що обвинувачена пішла працювати і налагоджувати роботу паспортного столу, роз`яснювала порядок отримання паспортів РФ. Їй пропонували виїхати з окупації, але вона відмовилась. У липні - серпні місяці свідок був у районі паспортного столу і неодноразово її бачив як вона туди ходить.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_20 суду пояснив, що він проживав у м. Токмак, працював в « Запоріжжяобленерго ». Перебував в окупації та у липні виїхав звідти. Також пояснив, що знає багатьох хто працює в міграційній службі у тому числі ОСОБА_22 і ОСОБА_8 , яка раніше працювала, до окупації, в поліції. Міграційна служба знаходиться у центрі міста в будівлі ЦНАПу по АДРЕСА_4 . Неодноразово там бачив ОСОБА_8 при спілкуванні з мешканцями йому повідомили і підтверджували, що обвинувачена там працює. У телеграмканалах були її фотографії на службі, бачив відомості на нарахування їй заробітної плати. Будівля де розташована служба охороняється солдатами зі зброєю у російській військовій формі. Вказав, що обвинувачена добровільно пішла працювати, заходила і виходила з приміщення. ОСОБА_23 казав йому, що він пропонував обвинуваченій працювати в окупаційних органах влади і вона погодилась працювати у паспортному столі. Свідок також пояснив, що ОСОБА_23 це пенсіонер МВД і співпрацює з окупантами, працював у так званій «Народній міліції» заступником начальника.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_24 суду пояснив, що під час окупації він перебував у м. Токмак з родиною і виїхав з окупації 30.09.2022 року. З ОСОБА_8 раніше працювали у паспортному столі х 2005 року. При окупації від людей чув, що вона перейшла на бік росіян і почала працювати в паспортному столі. Часто бачив її як вона виходить з документами з будівлі до людей і розповідали їм які документи необхідні для отримання російського паспорту. Будівля знаходиться по вул. Центральній, охороняється російськими військовими зі зброєю. Свідку казали, що обвинувачена займала посаду інспектора паспортного відділення.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_25 суду пояснив, що на початок війни він перебував з сім`єю у м. Токмак, працював у пожежній частині. З окупації виїхав 31.07.2022 року. Свідок вказав, що при окупації на фасаді будівлі колишнього Токмацького ЦНАП по вул. Центральній, з`явився банер з повідомленням про паспортний стіл ГУ МВД Росії по Запорізькій області, і він бачив там знайомих, одна з них була ОСОБА_8 , яку знав по роботі раніше. Також бачив там чоловіків у військовій формі без розпізнавальних знаків які охороняли будівлю і бачив більше двадцяти раз як ОСОБА_8 вільно заходила туди з якимось документами не стоячи у черзі. При спілкуванні з людьми зрозумів, що ОСОБА_8 добровільно пішла працювати у паспортний стіл. З телеграмканалів дізнався, що ОСОБА_22 , у якого брат працював у прокуратурі, очолив паспортний стіл.

Також у судовому засіданні в порядку положень ч.11 ст. 615 КПК України, оглянуто диск із записом на досудовому розслідуванні пояснень свідка ОСОБА_26 від 24.03.2023 року, яка поясняла, що станом на 24.02.2022 року вона проживала у м.Токмак, мала невеликий бізнес - кафе. Після початку війни проживала біля траси, по якій проходив основний потік людей, які залишили Маріуполь, пропонувала людям зупинитися у неї в будинку. В м.Токмак залишалася до 30.09.2022 року. Про створення і функціонування так званого паспортного столу - незаконного правоохоронного органу на території м.Токмак, свідок розповіла, що до моменту як вона попала туди, їй було невідомо про його існування, раніше там був ЦНАП. Для того щоб її кафе продовжувало працювати і вона могла мати можливість допомагати односельцям, їй було потрібно якимось чином оформити дозвіл на роботу кафе. Їй порадили піти до ЦНАПу і заповнити бланк певної форми. В 20-х числах липня 2022 року вона пішла до ЦНАПу. На вході до ЦНАПу сидів військовий зі зброєю, На вході її запитали, з якого приводу вона прийшла, коли дізналися мету візиту, провели до жінки, яка взяла паспорт, код ІНН свідка. Потім свідок зачекала деякий час у черзі, потім потрапила в кабінет, де їй видали відповідні бланки з графами, де вона повинна була поставити свій підпис. Коли свідок почала уважно читати ці бланки, вона зрозуміла, що це бланки для отримання паспорту. За словами свідка з кабінету неможливо було вийти, бо на вході стояв озброєний військовий. Далі у неї зняли відбитки пальців. Свідок особисто не знайома з особами, які працюють в так званому паспортному столі, але бачила їх і зможе впізнати їх на фотографії за рисами обличчя, на особливі прикмети вона не звертала увагу, але впевнена, що зможе опізнати цих людей. Жінку, яка брала документи зовуть ОСОБА_27 , за зовнішністю худорлява, коротке волосся, колір очей блакитно-зелений. В будівлі ЦНАПа знаходились військові РФ без розрізнювальних знаків.

Свідок вказала, що у кабінеті були присутні десь 8 осіб, серед них була жінка, яку свідок бачила раніше в кафе, а також, як зрозуміла свідок, був росіянин - ОСОБА_28 , представник, якого привезли з РФ, на думку свідка, він відрізнявся навіть за акцентом від місцевих мешканців. Далі свідок підійшла до другого віконця, деякий час зачекала. Також описала жінку, яка оформлювала документи, і яка мала середню комплекцію, чорне волосся, стрижка коротка, до 50-ти років. Жінка вказала чекати, поки заповнювала папери, винесла папери і показала, де потрібно поставити підписи. В момент, коли свідок почала читати ці папери, вона зрозуміла, що мова йде про оформлення російського паспорту. Свідок поставила підписи, але пояснила, що ті її підписи відрізняються від її звичайного підпису. Свідок впевнена, що впізнає осіб за фотографіями. Після того як її сфотографували і взяли відбитки пальців, їй дозволили залишити приміщення(т. 3 а.с.5-8).

Не довіряти показам свідків у суду немає підстав, оскільки обставин, що вони оговорюють обвинувачену, судом не встановлено. Свідки були попереджені про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві пояснення та надали суду покази під присягою. Їх пояснення є логічними, послідовними, конкретними та такими, що узгоджуються між собою та з іншими дослідженими судом доказами.

Пояснення свідків узгоджуються з письмовими доказами, які були досліджені судом.

У судовому засіданні досліджені надані стороною обвинувачення письмові докази:

-протокол огляду від 19.05.2023 року щодо інформації у багатоплатформовому месенджері «Telegram» на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо діяльності створеного на тимчасово окупованій території Запорізької області т.зв. «відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по м.Такмак та Токмацькому району» щодо видачі паспортів Російської Федерації громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, а також у наданні допомоги державі-агресору та окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України, шляхом підтримання та виконання рішень голови окупаційної влади та рішень держави-агресора РФ щодо впровадження незаконної політики держави-агресора, спрямованої на порушення Конституції України, законів України та міжнародних нормативно-правових актів щодо паспортизації громадян України.

Під час огляду розміщеного текстового, відео- й фотоматеріалу, постів y Telegram - каналі « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлені наступні матеріали:

- 26.05.2022 о 15 год. 50 хв. опубліковано пост, який був переглянутий 632-ма користувачами «Telegram», з посиланням на Telegram-канал із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_6 , та який містить інформацію про те, як отримати громадянство РФ в Херсонській та Запорізькій областях, зокрема, перелік документів, які необхідно подати разом із заявою про набуття громадянства Росії до територіальних органів МВС Росії, строки розгляду такої заяви.

- 29.05.2022 о 17 год. 04 хв. опубліковано пост, який був переглянутий 880-тьма користувачами «Telegram», з посиланням на Telegram-канал із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_7 », за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_28 , та який містить інформацію про повідомлення глави ради військово-цивільної адміністрації регіону ОСОБА_31 про можливість створення в Запоріжжі для прийому документів на паспорти РФ виїзних бригад співробітників МВС Росії.

- 14.08.2022 о 15 год. 54 хв. опублікований пост, який був переглянутий 1-ю тисячею користувачів «Telegram», та містить інформацію про те, що перші мешканці звільненого ОСОБА_13 отримала російські паспорти. Різні за соціальним статусом, віком люди, добровільно та свідомо приймаючи громадянство РФ та отримуючи російські паспорти, присягли дотримуватись конституції та законодавства РФ прав та свобод її громадян, виконувати обов`язки на благо суспільства, захищати свободу та незалежність РФ, поважати її культуру, історію та традиції…

Під час огляду спеціалістом здійснено збереження оглянутої інформації на DVD-R диск, який долучено до протоколу. Зміст відтвореної інформації відповідає змісту протоколу від 19.05.2023 року(т.1 а.с.133-140);

- протокол огляду від 19.05.2023 року за змістом якого, за допомогою мережі Інтернет за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_8 було оглянуто інформацію, розміщену у багатоплатформовому месенджері «Telegram» на каналі « ОСОБА_32 » відносно діяльності створеного на тимчасово окупованій території Запорізької області т.зв. «відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по м.Токмак та Токмацькому району» щодо видачі паспортів Російської Федерації громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, а також у наданні допомоги державі-агресору та окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України, шляхом підтримання та виконання рішень голови окупаційної влади та рішень держави-агресора РФ щодо впровадження незаконної політики держави-агресора, спрямованої на порушення Конституції України, законів України та міжнародних нормативно-правових актів щодо паспортизації громадян України.

Так, під час огляду розміщених постів та фотоматеріалів y Telegram-каналі « ОСОБА_32 » встановлені наступні матеріали: 15.07.2022 о 18 год.42 хв. було опубліковано пост за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_8 який був переглянутий 36-тьма тисячами користувачів «Telegram», який містить, зокрема: перелік документів, необхідних для прийому громадянства Російської Федерації; відділи прийму та видачі документів Запорізької області, у тому числі АДРЕСА_3 ; графік прийому громадян - щоденно з 08.00 до 17.00 год., неділя вихідний.

Під час огляду спеціалістом здійснено збереження оглянутої інформації на DVD-R диск, який долучено до протоколу. Зміст відтвореної інформації відповідає змісту протоколу від 19.05.2023 року(т.1 а.с.141-147);

-протокол огляду від 19.05.2023 року щодо інформації у мережі Інтернет за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_9 було оглянуто інформацію, розміщену у багатоплатформовому месенджері «Telegram» на каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » відносно діяльності створеного на тимчасово окупованій території Запорізької області т.зв. «відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по м.Токмак та Токмацькому району» щодо видачі паспортів Російської Федерації громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території, а також у наданні допомоги державі-агресору та окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України, шляхом підтримання та виконання рішень голови окупаційної влади та рішень держави-агресора РФ щодо впровадження незаконної політики держави-агресора, спрямованої на порушення Конституції України, законів України та міжнародних нормативно-правових актів щодо паспортизації громадян України.

Так, під час огляду розміщених постів та фотоматеріалів y Telegram-каналі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » встановлені наступні матеріали: 12.10.2022 о 10 год.45 хв. було опубліковано пост за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_9 який був переглянутий 11-тьма тисячами користувачів «Telegram», який містить, зокрема інформацію про те, де в Запорізькій області отримати громадянство Росії та встати на облік, у тому числі зазначено: АДРЕСА_5.

Під час огляду спеціалістом здійснено збереження оглянутої інформації на DVD-R диск, який долучено до протоколу. Зміст відтвореної інформації відповідає змісту протоколу від 19.05.2023 року(т.1 а.с.148-153);

-протокол огляду від 29.05.2023 року щодо інформації Інтернет-сайту « ІНФОРМАЦІЯ_11 » за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_12 під час якого здійснено перехід на адресу першого посилання: « ІНФОРМАЦІЯ_13 » за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_14 в подальшому здійснено перехід на вкладку « ІНФОРМАЦІЯ_15 », вибрано розділ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » та підрозділ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », де за результатами пошуку за ідентифікатором « ОСОБА_13 » виявлено інформацію та отримано виписку про юридичну особу « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Крім того, за результатами пошуку «ІНФОРМАЦІЯ_29» виявлено інформацію та отримано виписку про юридичну особу « ІНФОРМАЦІЯ_18 ».

Під час огляду спеціалістом здійснено збереження оглянутої інформації на DVD-R диск, який долучено до протоколу. Зміст відтвореної інформації відповідає змісту протоколу від 29.05.2023 року(т.1 а.с.155-174);

-роздруковані витяги з Єдиного держаного реєстру юридичних осіб з приводу реєстрації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і «Отдел министерства внутренних дел Росийской Федерации «ІНФОРМАЦІЯ_29» (т.1 а.с.175-184);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 24.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_33 на пред`явлених йому чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі м. Токмак, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 24.03.2023 року(т.1 а.с. 185-189);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 24.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_26 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнала особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, зокрема знаходилась в приміщенні де функціонує орган. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 24.03.2023 року(т.1 а.с. 190-194);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 23.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_16 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, та раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 23.03.2023 року(т.1 а.с. 195-199);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 23.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_25 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 23.03.2023 року(т.1 а.с. 200-204);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 22.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_24 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 22.03.2023 року(т.1 а.с. 205-209);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 29.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_19 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 29.03.2023 року(т.1 а.с. 210-214);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 28.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_20 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 28.03.2023 року(т.1 а.с. 215-219);

-протокол пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 27.03.2023 року, відповідно до якого свідок ОСОБА_34 на пред`явлених чотирьох фотознімках осіб жіночої статі, які не мають різних відмінностей між собою за формою та іншими особливостями, впізнав особу на фотознімку під №4 ( ОСОБА_8 ), яка працює в паспортному столі, тобто в незаконному правоохоронному органі тимчасово окупованого м. Токмак, раніше працювала в органах поліції. Зміст відеозапису слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 27.03.2023 року(т.1 а.с. 225-229);

-протокол за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем від 12.11.2022 року, проведеної на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 02.11.2022 року, відповідно до якого, за період з 03.11.2022 року по 12.11.2022 року знято інформацію з електронних інформаційних систем за номером мобільного оператора «Київстар» НОМЕР_1 , який належить громадянину України ОСОБА_35 , а також за обліковим записом в месенджері «Telegram» ІНФОРМАЦІЯ_40, який містить 83 чати, 230 контактів, 41 частий контакт та 1 фото профілю. Зокрема, у переписці ОСОБА_36 з ОСОБА_37 наявний документ із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_19 », який містить список призначених співробітників відділу з питань міграції УВС по АДРЕСА_2 , та іншу інформацію, а саме: прізвище, ім?я, по батькові, дата народження, посада, освіта, місце проживання та мобільні номера якими користуються, перелічені у документі особи в якому під №3 зазначена ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка займає посаду старшого інспектора відділу з питань міграції. Також ОСОБА_37 надіслав ОСОБА_38 серію повідомлень, в яких містяться документи та вказівки щодо діяльності окупаційної влади на території Запорізької області, серед яких списки співробітників т.зв. «паспортного столу», в яких значиться ОСОБА_8 . В переписці ОСОБА_36 з різними користувачами наявні повідомлення та фотознімки приміщення «паспортного столу», та його співробітників. Зміст слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 12.11.2022 року (т.1 а.с 243-250, т.2 а.с.1-79);

Дозвіл на використання у даному кримінальному провадженні інформації, яка міститься у протоколі за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем №59/5/2-331т від 12.11.2022 року та додатку до нього DVD-R диску №59/5/2-227т від 12.11.2022, а також процесуальних документах, на підставі яких отримана вказана інформація, а саме клопотання слідчого №59/14/К-1500т від 01.11.2022 та ухвалі Запорізького апеляційного суду №10/4438т від 02.11.2022р. та постанові слідчого про доручення проведення слідчих розшукових дій №59/14/970т від 03.11.2022, отриманих і складених під у рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні №42022081370000297 від 13.07.2022, надано на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 25.05.2023 (ЄУН 4807/2549/23)(т.2 а.с. 83-84);

- протокол огляду від 31.05.2023 року, відповідно до якого проведено огляд матеріалів за результатами проведення НСРД: зняття інформації з електронних інформаційних систем, збережених на DVD-R диск №59/5/2-227т від 12.11.2022р. (які у встановленому законом порядку розсекречені актом №59/14/237дск від 09.12.2022р.), що проводилася відносно громадянина України ОСОБА_39 .

Так, проведеним оглядом встановлено, зокрема, загальний вигляд додатку «Telegram» з обліковим записом « ІНФОРМАЦІЯ_40 ». В подальшому, у додатку «Telegram» відкрито та оглянуто вкладення з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_20 » обліковим записом за нік неймом « ІНФОРМАЦІЯ_40 ». Оглянуто переписку 28.09.2022 о 10:09 з користувачем на ім`я « ОСОБА_41 », у якій було відправлено документ (мовою оригіналу) «Указ главы военно-гражданской администрации Запорожской области «О документировании и регистрации граждан Украины и лиц без гражданства, в том числе утративших свои национальные документы на территории Запорожской области», котрий має безпосереднє відношення до діяльності т.зв. «відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по АДРЕСА_2 », до якої входять громадяни, які погодились на співпрацю з окупантами та влаштувались до незаконно створеного т.зв. «правоохоронного органу».

Також оглянуто переписку 19.07.2022р. о 15:54 з користувачем на ім`я « ОСОБА_41 », у месенджері «Telegram», у якій було відправлено документ із назвою (мовою оригіналу) «Порядок взаимодействия уполномоченных органов власти Российской Федерации по организации процесса оказания государственной услуги по выдаче (замене) паспорта гражданина Российской Федерации, удостоверяющего личность гражданина Российской Федерации на территории Российской Федерации, лицам проживающим на территории Херсонской и Запорожской областей», який свідчить про те, що громадянами, які погодились на співпрацю з окупантами та влаштувались до незаконно створеного правоохоронного органу, до функцій якого входить видача паспортів на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, порушується Конституція України, закони України та міжнародні нормативно-правові акти щодо паспортизації громадян України.

Далі, 02.09.2022 о 09:32 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» було відправлено документ із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_19 » у якому перелічено список назначених співробітників відділу з питань міграції УВС по АДРЕСА_2 та іншу інформацію, а саме: прізвище, ім?я, по батькові, дата народження, посада, освіта, місце проживання та мобільні номера якими користуються, перелічені у документі особи, а саме: « ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , ОСОБА_52 , ОСОБА_53 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 ». Серед перелічених співробітників «УВД по г. Токмаку и Токмакскому району ГУВД по Запорожской области» в переліку наявний напис « ОСОБА_44 ».

Крім того, 15.10.2022 о 15:18 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» було відправлено документ із назвою « ІНФОРМАЦІЯ_21 », у якому зазначається прізвище, ім`я, по батькові, місце служби, кількість близьких родичів, населений пункт проживання наступних осіб: « ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , ОСОБА_52 , ОСОБА_53 , ОСОБА_54 , ОСОБА_55 ». Серед перелічених співробітників «УВД по г. Токмаку и Токмакскому району ГУВД по Запорожской области» в переліку наявний напис « ОСОБА_44 ».

Крім того, 16.10.2022 о 16:29 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» будо відправлено документ із назвою (мовою оригіналу) «Атестация ОВД Токмак», у якому зазначається спеціальне звання, прізвище, ім`я, по батькові, займана посада, особистий номер, термін дії, підстава для оформлення посвідчення наступним особам: « ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 ». Серед атестованих співробітників «УВД по г. Токмаку и Токмакскому району ГУВД по Запорожской области» в переліку наявний напис « ОСОБА_44 ».

Зміст слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 31.05.2023 року (т.2 а.с.85-106);

- протокол за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем від 30.08.2022 року, проведеної на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 30.06.2022р., відповідно до якого під час здійснення негласної слідчої (розшукової) дії було знято інформацію з електронних інформаційних систем терміналу мобільного зв`язку із НОМЕР_2 , який використовує ОСОБА_56 .

В аккаунті месенджеру «Telegram» з профілем « ОСОБА_57 » за мобільним номером телефону НОМЕР_2 , який використовує ОСОБА_56 на сторінці наявні 38 чатів з перепискою.

Так прикріплено документ «строевая записка сотрудников ВРГ по Запорожской области г. Токмак» у якій вказана « ОСОБА_44 » як спеціаліст відділення паспортної візової служби. Також прикріплена анкета претендента на посаду паспортиста « ОСОБА_44 ».

Дозвіл на використання у даному кримінальному провадженні інформації, яка міститься у: протоколі про результати зняття інформації з електронних інформаційних систем №59/14/938т від 30.08.2022р. з додатком до нього DVD-R диском №59/14/509т від 30.08.2022р.; протоколі за результатами зняття інформації з електронних комунікаційних мереж №59/14/939т від 30.08.2022р. з додатком до нього DVD-R диском №59/14/510т від 30.08.2022р.; протоколі за результатами зняття інформації з електронних комунікаційних мереж №59/14/931т від 30.08.2022р. з додатком до нього DVD-R диском №59/14/502т від 30.08.2022р., а також процесуальних документах, на підставі яких отримана вказана інформація, а саме клопотання слідчого №59/14/К-1085т від 29.06.2022р. та ухвалі Запорізького апеляційного суду №10/2640 від 30.06.2022р., отриманих і складених під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022080000000085 , надано на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 25.05.2023 року (ЄУН 4807/2539/23) (т.2 а.с.107-156);

- протокол огляду від 30.05.2023 року, відповідно до якого слідчим проведено огляд матеріалів за результатами проведення НСРД: зняття інформації з електронних інформаційних систем, збережених на DVD-R диск №59/14/938т від 30.08.2022р., що проводилася відносно громадянина України ОСОБА_58 , ІНФОРМАЦІЯ_22 .

Так, проведеним оглядом встановлено, зокрема, загальний вигляд додатку «Telegram» з обліковим записом « ОСОБА_57 ». В подальшому, у додатку «Telegram» відкрито та оглянуто вкладення з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_20 » обліковим записом за нік неймом « ОСОБА_57 ». В подальшому оглянуто групу з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_23 », яка має безпосереднє відношення до діяльності т.зв. «відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по АДРЕСА_2 », до якої входять громадяни, яки погодились на співпрацю з окупантами та влаштувались до незаконно створеного т.зв. «правоохоронного органу».

24.06.2022 під назвою групи « ІНФОРМАЦІЯ_23 » у месенджері «Telegram» перелік учасників групи серед яких фігурує ОСОБА_59 .

25.06.2022 о 14:38 год. користувачем на ім?я « ОСОБА_41 » викладено повідомлення з текстом: «Немного общей информации для понимания того, кем мы являемся и кому подчиняемся. Главное управление по вопросам миграции Министерства внутренних дел Российской Федерации (ГУВМ МВД России, также Миграционная служба) - подразделение МВД России, самостоятельное структурное оперативное подразделение центрального аппарата Министерства внутренних дел, реализующее государственную политику в сфере миграции. Подчиняется Министру внутренних дел. Главное управление по вопросам миграции МВД России сокращённо - ГУВМ МВД России».

Пізніше о 14:50 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» додатково було викладено повідомлення з текстом: «ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ Функции ГУВМ МВД - реализация государственной политики в сфере миграции (эмиграции, иммиграции), в том числе противодействия незаконной миграции, гражданства, регистрации физических лиц, беженцев и иных категорий мигрантов, предусмотренных законодательством. Основными задачами являются также правоприменение нормативно-правовых актов в сфере регистрационного учёта, выдачи и замены основных документов, удостоверяющих личность гражданина России, в том числе за пределами территории РФ, приобретения гражданства РФ и отказа от него, контроля за пребыванием на территории страны иностранных граждан и лиц без гражданства».

26.06.2022 о 11:37 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» було викладено повідомлення з текстом: « Всем до вторника необходимо подготовить пакет документов, написать заявление и анкету и объяснение для работы в органах МВД РФ. К тому же нужно сделать фотографии. К сожалению дозвониться ни к кому не смог, поэтому попрошу завтра всех выйти на работу».

Пізніше о 11:39 год. користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_42» додатково було викладено повідомлення з скріншотом документу із назвою «Перечень документов необходимых при оформлении на службу в ГУ МВД по Запорожской области », а також зразки цих документів з текстом: «Ещё раз дублирую, вдруг кто-то не ознакомился».

19.07.2022 о 18:54 год користувачем на ім?я « ІНФОРМАЦІЯ_25 » викладено повідомлення з текстом: «Первую выдачу лучше проводить в более торжественной обстановке, например, в администрации города и привлекать к этому главу местной ВГА, чтобы не прятаться от камеры. Пожелание генерала».

22.06.2022 о 21:13 год користувачем на ім?я « ІНФОРМАЦІЯ_25 » відправив повідомлення, зокрема зі змістом: «… Сейчас ситуация обстоит так, что у меня на сегодняшний день 1000 человек записано на очередь. У меня 5 инспекторов, и 3 возможных переводчика. Технику я собирал по всему городу (эти корчи мой компьютерщик сейчас пытается запустить) в том же ЦНАПе техника вся новая. Мы бы могли уже работать, но я вынужден заниматься хернёй. И все потому , что местная власть втупую саботирует открытие паспортного стола. К тому же ты говорил о личной безопасности, мои девки боятся сидеть в том здании, потому что охрану нам не дают, а людей мы вынуждены все равно принимать. Сейчас такая ситуация, что ещё чуть-чуть и я могу потерять тот коллектив, который я собирал.».

06.07.2022 о 10:16 користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» було відправлено фотографію документа із назвою «Перечень документов необходимых для приема в гражданство росийской федерации», та вказаним у ньому переліків документів які потрібно для прийому в громадянство РФ.

21.07.2022 о 08:19 год користувачем на ім?я « ОСОБА_61 » відправлено фотографію документу із назвою « строевая записка сотрудников ВРГ по Запорожской области г. Токмак » на 21.07.2022 у якій вказана « ОСОБА_44 » як спеціаліст відділення паспортної візової служби.

12.07.2022 о 13:55 год користувачем на ім?я « ІНФОРМАЦІЯ_25 » відправлено фотографію документу із назвою « строевая записка сотрудников ВРГ по Запорожской области г. Токмак » на 12.07.2022 у якій вказана « ОСОБА_44 » як спеціаліст відділення паспортної візової служби.

15.06.2022 о 10:38 год користувачем на ім?я «ІНФОРМАЦІЯ_41» відправлено фотографію анкет співробітників які готові працювати, серед яких прикріплена анкета претендента на посаду паспортиста « ОСОБА_44 »(т.2 а.с.157-171);

- протокол від 30.08.2022 року за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем за період з 30.06.2022 року по 28.08.2022 року, проведеної на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 30.06.2022р., відповідно до якого під час здійснення негласної слідчої (розшукової) дії було знято інформацію з електронних інформаційних систем абонентського номеру мобільного зв`язку НОМЕР_3 , який використовує ОСОБА_56 , та із запису аудіо спілкування ОСОБА_37 з іншими особами, зокрема, розмова 01.07.2022 з абонентом на ім`я « ОСОБА_62 » (ймовірно ОСОБА_63 ) щодо початку роботи т.зв. «паспортного столу», 08.07.2022 з абонентом на ім`я « ОСОБА_64 » з приводу продовження дії документів щодо тимчасового перебування на території РФ, в якій ОСОБА_37 представився як « ОСОБА_65 , начальник паспортного стола».

Зміст слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 30.08.2022 року (т.2 а.с.172-174);

- протокол огляду від 31.05.2023 року, відповідно до якого слідчим проведено огляд DVD-R диску, на якому виявлено папку з назвою « НОМЕР_3 за 30.06.2022-28.08.2022», в якій знаходиться папка із назвою « НОМЕР_4 » із розмовою між ОСОБА_37 і ОСОБА_8 , до якої він звертається « ОСОБА_66 », і прохає прибути у ЦНАП, та в подальшому визначає час роботи та надає дозвіл на обідню перерву(т.2 а.с.175-177);

- протокол від 30.08.2022 року за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем за період з 30.06.2022 року по 28.08.2022 року, проведеної на підставі ухвали слідчого судді Запорізького апеляційного суду від 30.06.2022р., відповідно до якого під час здійснення негласної слідчої (розшукової) дії було знято інформацію з електронних інформаційних систем абонентського номеру мобільного зв`язку НОМЕР_2 , який використовує ОСОБА_56 , зі змісту якої вбачається, що ОСОБА_37 у розмові з абонентом ОСОБА_67 повідомив про проникнення до ЦНАПу шляхом злому дверей, агітував вийти на роботу так як він набирає колектив. Також у розмовах з іншими абонентами повідомляв про функціонування т.зв. «паспортного столу» в приміщенні ЦНАПу за адресою: АДРЕСА_3 , комплектацію штатів з 5 інспекторів паспортистів і 4 перекладачів, проходження навчання в м. Мелітополь, запланований прийом громадян - 50 осіб в день. Розмовляє з ОСОБА_68 і встановлює час прийому від неї документів,

Зміст слідчої дії, який міститься на доданому до протоколу DVD-R диску, відповідає змісту протоколу від 30.08.2022 року (т.2 а.с.178-187);

- протокол огляду від 01.06.2023 року, відповідно до якого слідчим проведено огляд DVD-R диску, на якому виявлено папку з назвою « НОМЕР_2 за 30.06.2022-28.08.2022», в якій знаходиться папка із назвою « НОМЕР_5 » із розмовою 12.07.2022 року між абонентами згідно до якої вказано, що ОСОБА_8 подала документи на паспорт(т.2 а.с.188-190).

Згідно до службового списку, особовий № НОМЕР_6 , ОСОБА_8 з 2003 року працювала в міліції, згідно до наказу ГУНП від 07.11.2015 року за № 17о/с має звання майор поліції, має нагороди, грамоти, подяки, звільнена зі служби 23.05.2022 року наказом №586 о/с у зв`язку із реалізацією дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення зі служби (т.2 а.с.192-207).

Згідно з інформацією Управління Державної міграційної служби в Запорізькій області, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України, документована паспортом громадянина України НОМЕР_7 , виданим 17.06.2010 року Токмацьким МВ ГУМВС в Запорізькій області та паспортом громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_8 від 20.07.2018 року(т.2 а.с.210).

Згідно з інформацією відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) від 08.02.2023 року, ОСОБА_8 має доньку ОСОБА_69 ІНФОРМАЦІЯ_27 . В Державному реєстрі актів цивільного запису не виявлено актових записів про шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені (т. 2 а.с. 217).

Інших доказів відносно ОСОБА_8 в ході судового розгляду, сторонами, які були вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, визначених КПК України, враховуючи, що суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість у ході розгляду даного кримінального провадження створив їм необхідні умови для реалізації ними їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, надано не було.

Суд вважає, що досудове розслідування по даному кримінальному провадженні було проведено уповноваженими посадовими особами з дотриманням встановлених кримінально-процесуальним кодексом правил. У суду немає сумнівів в його об`єктивності та достовірності, а добуті в його ході докази є належними та допустимими, повністю узгоджуються між собою, і в достатній мірі підтверджують вину обвинуваченої в скоєнні інкримінованих кримінальних правопорушень, у зв`язку з чим суд бере їх за основу при ухваленні вироку.

Судом не встановлено таких доказів, на яких ґрунтується доказування вини обвинуваченої , які були б отримані внаслідок істотного порушення прав і свобод людини.

Так, вина обвинуваченої ОСОБА_8 повністю підтверджується показами свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_25 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_26 , ОСОБА_18 , ОСОБА_24 , ОСОБА_15 , ОСОБА_14 які підтвердили формування на території м. Токмак, після його окупації, незаконного правоохоронного органу - паспортного столу, тобто т.зв. «Відділу з питань міграції Управління внутрішніх справ по м. Токмак та Токмацькому районі», а також підтвердили факт зайняття ОСОБА_8 посади у цьому незаконному правоохоронному органі, виконання нею службових обов`язків та здійснення нею діяльності в інтересах держави-агресора, зокрема, шляхом паспортизації громадян України.

Свідки вказали на те, що ОСОБА_8 , як місцева мешканка м. Токмак, добровільно стала співпрацювати з окупаційною владою та зайняла посаду в незаконно створеному окупаційною владою правоохоронному органі і виконувала покладені на цей орган завдання.

Свідки бачили ОСОБА_8 або біля приміщення незаконного паспортного столу, або безпосередньо в його приміщенні, який розташовувався по вул. Центральній. Обставини, за яких свідки особисто бачили ОСОБА_8 , на переконання суду свідчать про те, що вона перебувала там у зв`язку з виконанням службових обов`язків як співробітник цього паспортного столу, а не за будь-яких інших причин.

Не довіряти показам вказаних свідків у суду немає підстав, оскільки обставин, що вони оговорюють обвинувачену, судом не встановлено. Свідки були попереджені про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві пояснення та надали суду покази під присягою. Їх пояснення є логічними, послідовними, повними, конкретними та такими, що узгоджуються між собою та з іншими дослідженими судом доказами.

Пояснення свідків узгоджуються з дослідженими судом письмовими доказами, зокрема, з відомостями, які містяться: у протоколах пред`явлення особи для впізнання за фотознімками за участю свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_26 , ОСОБА_16 , ОСОБА_25 , ОСОБА_24 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_70 , які, серед пред`явлених їм фото впізнали ОСОБА_8 , яка працює в паспортному столі м. Токмак.

Узгоджується з протоколами оглядів інформації, в додатку Telegram на каналах « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ОСОБА_32 », «ІНФОРМАЦІЯ_10», з розміщеною інформацією та роз`ясненнями про порядок отримання громадянства РФ в Запорізькій області, переліку документів, необхідних для отримання громадянства РФ та адрес прийму та видачі документів в Запорізькій області, у т.ч. із зазначенням адреси: АДРЕСА_3 ; щодо реєстрації юридичних осіб - т.зв. « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та «Отдел министерства внутренних дел Росийской Федерации «ІНФОРМАЦІЯ_29», розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , виписок, сформованих з використанням сервісу « ІНФОРМАЦІЯ_17 », розміщеного на офіційному сайті « ІНФОРМАЦІЯ_11 » в мережі Інтернет; протоколах за результатами проведення НСРД, за результатами зняття інформації з електронних інформаційних систем які містять інформацію, яка стосується протиправної діяльності громадян України з числа місцевих мешканців ТОТ Запорізької області, у тому числі ОСОБА_8 , яка добровільно займає посаду і перебуває у штаті в т.зв. «Відділі з питань міграції Управління внутрішніх справ по АДРЕСА_2 », щодо створенні і функціонування незаконного органу та видачі паспортів Російської Федерації громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Також досліджені судом протоколи містять відомості про активну комунікаційну діяльність певних осіб, спрямовану на формування та функціонування незаконного правоохоронного органу, обмін відповідною інформацією через особисті сторінки та групові чати в додатку «Telegram», аудіо спілкування у тому числі ОСОБА_8 з приводу розпорядку робочого дня незаконного органу. При цьому, у переписках виявлені копії анкети претендента на посаду у незаконному органі - ОСОБА_8 , копії службових документів щодо особового складу т.зв. «паспортного столу м.Токмак», в яких зазначена ОСОБА_8 , яка займає посаду спеціаліст відділення паспортної візової служби, а також копії документів нормативно-правового характеру, що визначають порядок видачі паспортів РФ, тощо, фотознімки приміщення з вивіскою, внутрішнього облаштування, колективу.

Оцінивши вказані докази, суд вважає їх належними, допустимими та достовірними, зазначені в них відомості узгоджуються між собою та в сукупності доводять обставини вчинення ОСОБА_8 інкримінованих кримінальних правопорушень.

Жодних обґрунтованих доводів, які б давали підстави вважати зазначені докази недостовірними чи недопустимими, стороною захисту під час судового розгляду не наведено.

Посилання сторони захисту щодо відсутності доказів добровільності зайняття ОСОБА_8 посади у незаконному правоохоронному органі, суд відхиляє виходячи з того, що на свідомий і добровільний характер дій обвинуваченої вказує сам характер таких дій, їх послідовність, тривалість у часі та подальший розвиток.

Суд вважає, що обвинувачена усвідомлювала факт окупації та агресії з боку РФ, створення окупаційною владою незаконних органів, зайняття посади у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території в умовах війни, здійснювала свідомо, умисно, добровільно за власним волевиявленням.

В матеріалах провадження відсутні об`єктивні дані, які б давали обґрунтовані підстави вважати, що ОСОБА_8 діяла не добровільно, виконувала обов`язки під психічним впливом та фізичним примусом, та дії були необхідними для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожувала їй чи іншим особам, або інтересам держави.

Також суд враховує і те, що обвинувачена ОСОБА_8 заходів, спрямованих на виїзд з тимчасово окупованої території України, не вживала, до повномасштабного вторгнення тривалий час займала посаду у Пологівському районному відділі поліції ГУНП в Запорізькій області, у званні майора поліції, та маючи достатній життєвий досвід та рівень знань, не могла не розуміти незаконності вчинених нею дій та можливості завдання своїми умисними діями шкоди державі Україна.

Розглянувши кримінальне провадження з дотриманням положень ч.1 ст. 337 КПК України, в межах висунутого обвинувачення, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, оцінивши докази, надані стороною обвинувачення, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, вважає зазначені докази належними, допустимими, достовірними та в сукупності достатніми для прийняття рішення про винуватість обвинуваченої ОСОБА_8 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.7 ст. 111-1 КК України, ч.1 ст. 111-2 КК України, поза розумним сумнівом.

Суд дії обвинуваченої ОСОБА_8 кваліфікує за ч. 7 ст. 111-1 КК України, як добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території, та за ч.1 ст. 111-2 КК України, як умисні дії, спрямовані на допомогу державі - агресору (пособництво) та окупаційній адміністрації держави-агресора, шляхом реалізації чи підтримки рішень та дій держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України.

Призначаючи обвинуваченій ОСОБА_8 покарання, суд відповідності до ст.65 КК України враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які віднесені до категорії особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, обставини їх вчинення, характер діяння, форму й ступінь вини, мотив вчинення, дані про особу обвинуваченої та обставини, що пом`якшують та обтяжують її покарання.

ОСОБА_8 раніше не судима, під спостереженням лікаря нарколога і психіатра не перебуває, має постійне місце проживання, неповнолітню дитину.

Обставин, відповідно до вимог ст. 66 КК України, які б пом`якшували покарання ОСОБА_8 , судом не встановлено.

Обставиною, відповідно до вимог ст. 67 КК України, яка обтяжує покарання ОСОБА_8 , судом визнається вчинення злочинів з використанням умов воєнного стану.

Приймаючи до уваги характер, ступінь тяжкості та суспільну небезпеку скоєних кримінальних правопорушень, особу обвинуваченої, суд вважає, що обвинуваченій необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі, з призначенням додаткових покарань у вигляді позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування і конфіскацією майна, з призначенням остаточного покарання відповідно до ч.1 ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим.

При цьому суд враховує правові висновки, викладені у постанові Верховного Суду від 22.05.2018р. по справі №753/18479/16-к (провадження №51-520км18) та постанові Верховного Суду від 21.06.2022р. по справі №171/869/21 (провадження №51-838км22) в частині можливості призначення додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, в тому числі і до осіб, які на час вчинення зазначеного кримінального правопорушення не займали офіційно певні посади та не займалися офіційно певною діяльністю, з огляду на положення, передбачені ст. 55 КК України.

В даному випадку суд вважає справедливим та співмірним покарання особі, яка визнана винуватою у здійсненні колабораційної діяльності та у пособництві державі-агресору, яке унеможливить певний період часу у майбутньому бути представником державної влади в Україні та займати посади в органах місцевого самоврядування.

Також, призначаючи покарання суд враховує, що згідно ч.1 ст. 59 КК України покарання у виді конфіскації майна полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке є власністю засудженої і що згідно ч.2 ст. 52 КК України конфіскація майна відноситься до додаткових видів покарання.

Відповідно до матеріалів провадження(службовий список, особовий № НОМЕР_6 ), ОСОБА_8 перебувала на посаді інспектора сектору моніторингу Пологівського районного відділу поліції та мала спеціальне звання - «майор поліції».

Відповідно до вимог ст.54 КК України, засуджена за тяжкий чи особливо тяжкий злочин особа, яка має військове, спеціальне звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, може бути позбавлена за вироком суду цього звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

Враховуючи тяжкість вчиненого умисного злочину проти проти основ національної безпеки України, доведені обставини його вчинення встановлені судом під час судового розгляду, суд приходить до висновку про наявність підстав для позбавлення ОСОБА_8 звання - «майор поліції».

Початок строку відбування покарання слід обраховувати з дня фактичного взяття під варту, а строк додаткового покарання слід рахувати відповідно до ч.3 ст.55 КК України з моменту відбуття основного покарання.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою обраний ОСОБА_8 відповідно до ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 01.06.2023 року, суд вважає необхідним залишити без змін до набрання вироком суду законної сили.

Підстави для скасування арешту з майна ОСОБА_8 , накладеного на досудовому розслідуванні ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 01.06.2023 року, а саме: квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею: 49,3 кв.м., житловою площею: 28,2 кв.м. - відсутні, оскільки зазначене майно в порядку виконання вироку суду підлягає безоплатному вилученню в дохід держави.

Цивільний позов не заявлявся. Даних щодо наявності процесуальних витрат, речових доказів у кримінальному провадженні прокурором не надано.

Керуючись ст. 368, 370, 374, 376 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Визнати винуватою ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.7 ст. 111-1 КК України, ч.1 ст. 111-2 КК України, і призначити їй покарання:

за ч.7 ст.111-1 КК України, у вигляді 14 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування строком на 14 років, з конфіскацією всього належного їй на праві приватної власності майна;

за ч.1 ст.111-2 КК України, у вигляді 11 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування строком на 14 років, з конфіскацією всього належного їй на праві приватної власності майна.

На підставі ч.1 ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_8 покарання у вигляді 14 (чотирнадцять) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування строком на 14 (тринадцять) років, з конфіскацією всього належного їй на праві приватної власності майна.

Початок строку відбування покарання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рахувати з моменту її фактичного затримання в порядку виконання вироку.

Строк додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах, органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування рахувати з моменту відбуття основного покарання.

На підставі ст. 54 КК України позбавити ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звання - «майор поліції».

Запобіжний захід, обраний ОСОБА_8 у вигляді тримання під вартою, залишити без змін до набрання вироком законної сили.

Вирок може бути оскаржений до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення.

Копію вироку після проголошення негайно вручити учасникам розгляду справи.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 120638030
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку