open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/26484/21

н/п 2/766/8301/24

У Х В А Л А

24 липня 2024 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Скрипніка Л.А.,

за участю секретаря судового засідання Бівалькевич А.Р.,

в присутності сторін:

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача-2 ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань Херсонського міського суду Херсонської області в порядку загального провадження клопотання про заміну первісного позивача його правонаступником в рамках цивільної справи за позовомУправління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області до відповідача-1 ОСОБА_3 , відповідача- 2 ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди, заподіяної рибному господарству України адміністративним правопорушенням,

встановив:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, заподіяної рибному господарству України адміністративним правопорушенням.

Ухвалою судді Херсонського міського суду Херсонської області від 21.02.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідно до розпорядження в.о. керівника апарату Херсонського міського суду Херсонської області від 27.03.2024 року у зв`язку з тим, що суддя Прохоренко В.В. відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 20.07.2023 року №732/0/15-23 звільнена з посади судді, відповідно до п.2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 766/26484/21.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.03.2024 року справу №766/26484/21 передано судді Скрипнік Л.А. 28.03.2024 року.

Ухвалою суду від 01.04.2024 року справу прийнято до розгляду в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

09.07.2024 року до суду надійшло клопотання від представника позивача, згідно якого Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області є відокремленим структурним підрозділом Державного агентства меліорації та рибного господарства України та здійснює свою діяльність на підставі Положення. Постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2024 № 57 назву «Державне агентство меліорації та рибного господарства України» було замінено на «Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм». Відповідно, наказом Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм від 15.02.2024 № 77 перейменовано територіальні органи Державного агентства меліорації та рибного господарства України. За даним Наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області перейменовано на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області. Відповідні зміни відображені записом у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.02.2024 № 1000741800178038952. Вказане не тягне за собою правонаступництва та свідчить про незмінність учасника цивільних правовідносин.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача клопотання підтримала, просила змінити назву позивача.

Відповідач-2 в підготовчому судовому засіданні не заперечував проти зміни назви позивача.

Відповідач-1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, приходить до наступного.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2024 № 57 назву «Державне агентство меліорації та рибного господарства України» було замінено на «Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм».

Наказом Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм від 15.02.2024 № 77 перейменовано територіальні органи Державного агентства меліорації та рибного господарства України. За даним Наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області перейменовано на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області. Відповідні зміни відображені записом у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.02.2024 № 1000741800178038952. При цьому, код ЄДРПОУ «40915019» залишився незмінним.

Статтею 90 ЦК України встановлено, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Найменування - це засіб індивідуалізації, який дозволяє відрізнити одну особі з -поміж інших.

Вимоги до написання найменування юридичної особи затвердженні наказом Міністерства юстиції України № 368/5 від 05.03.2012 (з відповідними змінами).

За ч. 3 ст. 90 ЦК України найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

У п. 12 постанови Верховного Суду від 06.10.2022 у справі № 910/18692/21 зазначено, що сама лише зміна найменування юридичної особи, її місцезнаходження не означають її реорганізації, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма даної особи.

Зміна назви юридичної особи тягне тільки правовий наслідок проведення державної реєстрації змін, пов`язаних зі зміною назви, до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Таким чином, зміна назви юридичної особи не тягне на собою правонаступництва у зв`язку з відсутністю нового учасника цивільних відносин, якому мають перейти права та обов`язки особи, яка вибула, та юридичної незмінності правопопередника - учасника цивільних відносин, який вибуває зі складу учасника цивільного відношення.

Отже, наслідком зміни назви юридичної особи не є правонаступництво в цивільних відносинах.

Оскільки, під час розгляду справи позивач - Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області в особі якого в інтересах держави звернулась Херсонська окружна прокуратура Херсонської області змінило найменування на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області, про що свідчить виписка з ЄДРПОУ, суд задовольняє клопотання представника позивача та змінює найменування позивача у справі № 766/2558/22 на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.55,260 ЦПК України,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити

Змінити назву позивача Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Херсонській області (Херсонський рибоохоронний патруль) на Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області, внаслідок чого вважати позивачем по справі Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Херсонській області.

Розгляд цивільної справи №766/26484/21 у підготовчому судовому засіданні продовжити.

Ухвала окремо від судового рішення за суттю справи оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.А. Скрипнік

Джерело: ЄДРСР 120584195
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку