open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 309/1126/24

Провадження № 2-о/309/289/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

у складі головуючого судді: Кемінь В.Д.

за участю секретаря: Плиска А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Хуст цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє законний представник: ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконавчий комітет Горінчівської сільської ради Хустського району Закарпатської області, про встановлення факту перебування особи на утриманні загиблого військовослужбовця,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє законний представник: ОСОБА_2 звернувся до суду з вищезазначеною заявою та просить встановити юридичний факт, а саме: перебування його на утриманні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 під час виконання бойового завдання.

Свою заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та матір заявника ОСОБА_2 уклали шлюб. Від цього шлюбу в них народився син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є сином ОСОБА_2 , та пасинком померлого ОСОБА_5 і перебував на його повному утриманні, що підтверджується довідкою про склад сім`ї від 04.01.2024 року виданої виконкомом Горінчівської сільської ради, довідкою виконкому Горінчівської сільської ради від 19.02.2024 року та актом встановлення факту проживання складеного депутатом Горінчівської сільської ради Губановим В.О. від 14.02.2024 року.

27 грудня 2023 року під час виконання бойового завдання в населеному пункті Оріхів Запорізької області загинув його вітчим, старший солдат ОСОБА_5 .

У зв`язку із загибеллю чоловіка, ОСОБА_2 звернулася до ІНФОРМАЦІЯ_7 з метою реалізації прав її сина ОСОБА_1 , як особи, що перебувала на утриманні у загиблого військовослужбовця, щодо надання йому інших пільг визначених законом зокрема визначеної Постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям особам рядового і начальницького складу поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» №168 від 28 лютого 2022 року, ст.16-1 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Однак з усної відповіді, вона довідалася, що для призначення одноразової допомоги її сину необхідно надати докази про перебування на утриманні у загиблого ОСОБА_5 , в тому числі і рішення суду, а тому вимушена звернутися в суд в інтересах сина з даною заявою.

Заявник, його законний представник ОСОБА_2 та їхній адвокат Плешинець М.В. в судове не з`явилися, через канцелярію суду подали клопотання про розгляд справи без їхньої участі. Вимоги викладені в заяві підтримують в повному обсязі та просять їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду подала клопотання про розгляд справи без її участі. Вимоги викладені в заяві визнає та не заперечує проти їхнього задоволення.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_4 не з`явився, через канцелярію суду подав клопотання про розгляд справи без його участі. Вимоги викладені в заяві визнає та не заперечує проти їхнього задоволення.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Горінчівської сільської ради Хустського району Закарпатської області в судове засідання не з`явилися. Подали клопотання про розгляд справи без їхньої участі. Проти задоволення заяви не заперечують.

В судове засідання представник заінтересованої особи: ІНФОРМАЦІЯ_1 не з`явився. Відзиву або заперечень на заяву до суду від ІНФОРМАЦІЯ_8 не надходило. Під час судового розгляду справи інші заяви та клопотання учасниками судового процесу не подавались.

Безпосередньо дослідивши письмові докази у справі, судом встановлені наступні фактичні обставини та визначені відповідно до них правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 під час виконання бойового завдання в населеному пункті Оріхів Запорізької області загинув старший солдат ОСОБА_5 , що підтверджується сповіщенням сім`ї №25 від 30.12.2023 року, свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 04 січня 2024 року та лікарським свідоцтвом про смерть №8824 від 29 грудня 2023 року.

Померлому за життя було видано посвідчення учасника бойових дій серія НОМЕР_2 від 24 серпня 2023 року.

29 серпня 2013 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 уклали шлюб, що стверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_3 від 12 січня 2021 року. Від цього шлюбу в них народився син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що видано свідоцтво про народження серія НОМЕР_4 від 05 січня 2016 року.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є сином ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_5 від 02 квітня 2013 року. Заявник є пасинком померлого ОСОБА_5 , та перебував на його повному утриманні, що підтверджується довідкою про склад сім`ї від 04.01.2024 року виданої виконкомом Горінчівської сільської ради, довідкою виконкому Горінчівської сільської ради від 19.02.2024 року, згідно яких заявник з 2013 року постійно проживав із загиблим ОСОБА_5 та перебував на його повному утриманні. Крім цього дана обставина підтверджується і актом встановлення факту проживання складеним депутатом Горінчівської сільської ради Губановим В.О. від 14.02.2024 року.

Виконуючи приписи ч.4 ст.264 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) та даючи мотивовану оцінку аргументам, наведеним заявником щодо наявності підстав для задоволення заявленої ним вимоги, а також доказам, якими вони підтверджуються, зазначаючи норми права, які були застосовані судом та мотиви їх застосування, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно положень ч.1 ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

У відповідності до ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, зокрема суди розглядають справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Таким чином, процесуальний закон передбачає умови, за яких у окремому провадженні можуть бути встановлені факти, що мають юридичне значення, зокрема: факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них повинні безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення; встановлення факту не пов`язано із вирішенням спору про право.

За змістом ст.ст.12,13,81 ЦПК України суд розглядає справи в межах вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених ЦПК України випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх позовних вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Пунктом 2 Постанови №168 Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 року, установлено що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1Закону України Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Відповідно до вимог ч.1 статті 16-1 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім`ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста.

Згідно з ч. 2 статті161 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» члени сім`ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Відповідно до п.10 Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою КМУ №975 від 25.12.2013 року ( далі Порядок №975) члени сім`ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають за місцем проходження служби (зборів) військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста або уповноваженим структурним підрозділам державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів (далі - уповноважений орган) заяву кожного повнолітнього члена сім`ї, батьків та утриманців загиблого (померлого), які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності малолітніх та/або неповнолітніх дітей - іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги, витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста із списків особового складу військової частини (підрозділу, органу); витяг з особової справи про склад сім`ї військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві. Відповідно до абзацу 9 п.10 Порядку №975 до заяви додається копія свідоцтва про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові).

Відповідно до ст.31 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» члени сім`ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Згідно з абзацом п`ятим пункту 6 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 1999 року № 5-рп/99 у справі про офіційне тлумачення терміна «член сім`ї» членами сім`ї військовослужбовця є, зокрема, особи, які постійно з ним мешкають і ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають з військовослужбовцем у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки й інші). Обов`язковими умовами для визнання їх членами сім`ї, крім спільного проживання, є: ведення спільного господарства, тобто наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівля майна для спільного користування, участь у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Таким чином, заявник наділений правом на захист свого цивільного права в судовому порядку, оскільки підстави його звернення до суду із заявою про встановлення факту його перебування на утриманні у загиблого ОСОБА_5 , свідчить про наявність обмеження його прав на отримання пільги передбачених законом.

На підставі викладеного, встановивши обставини, якими обґрунтовується заява ОСОБА_1 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_2 , оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, з урахуванням того, що відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для ухвалення рішення про задоволення вимоги ОСОБА_1 , в інтересах якого діє законний представник: ОСОБА_2 про встановлення факту перебування особи на утриманні загиблого військовослужбовця.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Виходячи з наведеного та керуючись ст.ст.12,76,81,259,263,268315,319,354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконавчий комітет Горінчівської сільської ради Хустського району Закарпатської області про встановлення факту перебування особи на утриманні загиблого військовослужбовця - задовольнити.

Встановити факт перебування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП - НОМЕР_6 на утриманні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 під час виконання бойового завдання.

Судові витрати у виді сплаченого заявником судового збору, відшкодуванню не підлягають.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Хустського

районного суду: Кемінь В.Д.

Джерело: ЄДРСР 120583164
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку