open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 липня 2024 р. № 400/5278/24 Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Біоносенка В.В., розглянув у порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін, відповідно до процедури передбаченої ст.263 КАС України, адміністративну справу,

за позовомОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1,м. Миколаїв,54008, Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, вул. Андрія Саєнка, 10,м. Фастів,Київська обл., Фастівський р-н,08500, вул. Варшавська, 3Б,с-ще Макарів,Київська обл., Бучанський р-н,08001 провизнання протиправним та скасування рішення від 10.05.2024 №948020174525 та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до адміністративного суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, в якому просить суд: 1) визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління ПФУ в м. Києві від 10.05.2024 №948020174525 щодо відмови позивачу в призначенні та виплаті пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2021-2023 роки, що передували року звернення за призначенням пенсії, починаючи з 06.05.2024; 2) зобов`язати відповідача здійснити призначення та виплату ОСОБА_1 пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачені внески, обчисленого як показник за 2021-2023 роки, починаючи з 06.05.2024.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивачка вказує на те, що їй було призначено пенсію за віком на пільгових умовах по Списку №2 відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" 05.04.2011. Після досягнення 60-річного віку, позивачка звернулась до відповідача із заявою про призначення їй пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2021-2023 роки, однак рішенням Головного управління ПФУ в м. Києві від 10.05.2024 №948020174525 їй було відмовлено з підстав того, що пенсія за віком вже призначена із зниженням пенсійного віку. На переконання позивача, зазначене призвело до порушення її прав, оскільки позивачка звернулась за призначенням пенсії за віком відповідно до Закону №1058 вперше, тому має право на переведення з одного виду пенсії на інший, із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2021-2023 роки

Відповідач - Головне управління ПФУ в Миколаївській області позов не визнав, просив відмовити у його задоволенні. В письмовому відзиві зазначив про правомірність відмови позивачу, оскільки позивачу було призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до Закону №1058 з урахуванням умов (вимог) щодо пенсійного віку та наявності стажу, визначених Законом №1788. Оскільки право на призначення пенсії вже було реалізоване позивачем у 2011 році, то відсутні підстави для повторного призначення одного і того ж виду пенсії, в межах одно і того ж закону із застосуванням показника середньої заробітної плати за 2021-2023 роки.

Відповідач - Головне управління ПФУ у м. Києві, своїм правом не скористався, відзиву на позов не надав, своєї позиції стосовно позовних вимог не висловив.

Суд розглянув справу 24.07.2024 в порядку спрощеного провадження, без виклику сторін, відповідно до вимог ст. 263 КАС України.

Дослідив матеріали справи, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку в Головному управлінні ПФУ в Миколаївській області з 05.04.2011 та отримує пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення"(далі - Закон №1788).

06.05.2024 звернулась до Пенсійного фонду із заявою про призначення їй пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні за 2021-2023 роки.

За принципом екстериторіальності заяву позивачки розглянуто Головним управлінням ПФУ в м. Києві.

Рішенням Головного управління ПФУ в м. Києві від 10.05.2024 №о/р НОМЕР_1 відмовлено ОСОБА_1 , оскільки вже було призначено пенсію за віком із зниженням пенсійного віку за Списком №2 відповідно до Закону.

На переконання позивачки, їй було протиправно відмовлено у переведенні пенсії за віком на пільгових умовах, призначену відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" , на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Порядок звернення за призначенням (перерахунком) пенсії регламентовано у ст. 44 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Частиною 1 ст. 44 Закону №1058 встановлено, що призначення (перерахунок) пенсії здійснюється за зверненням особи або автоматично (без звернення особи) у випадках, передбачених цим Законом.

Звернення за призначенням (перерахунком) пенсії здійснюється шляхом подання заяви та інших документів, необхідних для призначення (перерахунку) пенсії, до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженої особи застрахованою особою особисто або через законного представника недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, малолітньої або неповнолітньої особи.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії визначається правлінням Пенсійного фонду за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 Закону №1058, призначення пенсії за віком здійснюється автоматично (без звернення особи) у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, на підставі відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку, якщо до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, особа не повідомила про бажання одержувати пенсію з більш пізнього віку.

У разі відсутності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком (у тому числі за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку), територіальний орган Пенсійного фонду інформує застраховану особу, у тому числі через її особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду, про відсутність таких відомостей та необхідність їх подання (за наявності). Документи про страховий стаж можуть бути подані до територіального органу Пенсійного фонду або через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

З наведеного випливає, що призначення пенсії за віком здійснюється автоматично (без звернення особи) у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, на підставі відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку. У разі відсутності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, територіальний орган Пенсійного фонду інформує застраховану особу, у тому числі через її особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду, про відсутність таких відомостей та необхідність їх подання (за наявності).

За ч. 3 ст. 45 Закону №1058 переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Отже, призначення (переведення) пенсії повинно здійснюватись автоматично на підставі відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку, та в разі переведення на підставі документів, що знаходяться в пенсійній справі.

В даному випадку, позивач, отримуючи пенсію за віком на пільгових умовах по Списку №2 відповідно до Закону №1788, після досягнення пенсійного віку (60 років) звернулась до Пенсійного фонду із заявою про призначення їй пенсії за віком відповідно до Закону №1058.

Головним управлінням ПФУ в м. Києві було прийнято рішення від 10.05.2024 про відмову у переведенні на інший вид пенсії, спираючись на те, що позивачка вже отримує пенсію за віком із зниженням пенсійного віку.

Проте, як вбачається з наведеної вище норми ч. 3 ст. 45 Закону №1058 переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі.

Відтак, за наявності сформованої пенсійної справи, а також відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку, Головне управління ПФУ в м. Києві протиправно відмовило позивачу у реалізації права на переведення з одного виду пенсії на інший.

При цьому, посилання відповідача на те, що позивач отримує пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до ст. 114 Закону №1058 з 05.04.2011 року, не відповідає дійсності, оскільки, по-перше, ОСОБА_1 призначено пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до Закону №1788, як вбачається з матеріалів справи, а по-друге, станом на час призначення пенсії Закон №1058 не містив в собі ст. 114. Лише Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" від 03.10.2017 було внесено до Закону №1058 Розділ XIV-1 Пенсійне забезпечення окремих категорій громадян зі статтями 114-115.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в цій частині обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Щодо застосування показників середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2021-2023 роки (за три календарних роки, що передують року звернення за призначенням пенсії), то, суд зазначає, що зазначені вимоги є передчасні, оскільки відповідачем не було здійснено розрахунок пенсії у зв`язку з переведення на інший вид пенсії.

Питання щодо врахування чи не врахування певних показників середньої заробітної плати, не розглядалось відповідачами, щодо цього питання не було прийнято рішень, а відтак право позивача ще не було порушено і звернення його до суду з цими вимогами є передчасним, а тому позов в цій частині задоволенню не підлягає.

Позов задовольнити частково.

При цьому, задовольняючи позовні вимоги повністю, суд використовуючи повноваження передбачені ч.2 ст.9 КАС України, самостійно визначає формулювання резолютивної частини судового рішення, з метою її більш ефективного виконання та надання повного захисту правам позивача.

Сума сплаченого позивачем судового збору в розмірі 484,48 грн підлягає відшкодуванню на його користь за рахунок бюджетних асигнувань відповідача - Головного управління ПФУ в м. Києві, пропорційно частині задоволених вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242 - 246, 257-262, 263 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 НОМЕР_2 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1,м. Миколаїв,54008 13844159) Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві (вул. Андрія Саєнка, 10,м. Фастів,Київська обл., Фастівський р-н,08500 22933548) задовольнити частково.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві від 10.05.2024 №948020174525 про відмову ОСОБА_1 у переведенні на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" .

3. Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул.Морехідна, 1, Миколаїв, 54020, код ЄДРПОУ 13844159) з 06.05.2024 призначити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

4. В задоволенні позову ОСОБА_1 в частині позовних вимог щодо зобов`язання Головного управління ПФУ в Миколаївській області провести перерахунок та виплату пенсії за віком із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2021 та 2023 роки, відмовити.

5. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві (вул. Андрія Саєнка, 10, Фастів, Київська область,08500, код ЄДРПОУ 22933548 ) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 НОМЕР_2 ) судові витрати в розмірі 484,48 (чотириста вісімдесят чотири грн сорок вісім коп) гривень.

6. Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В. В. Біоносенко

Рішення складено в повному обсязі 24.07.2024

Джерело: ЄДРСР 120576508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку