open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №478/814/24 пров. №3/478/402/2024

П о с т а н о в а

І м е н е м У к р а ї н и

23 липня 2024 року Суддя Казанківськогорайонного судуМиколаївської області Сябренко І.П.,за участюсекретаря Луговської А.І.,розглянувши адміністративні матеріали, які надійшли від Відділення поліції №1 Баштанського РВП ГУНП України в Миколаївській області відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селище Гаспра м. Ялти Крим, громадянина України, проживаючого по АДРЕСА_1 , не працюючого,

про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.2 ст.173-2 КУпАП,

В с т а н о в и в:

15.06.2024 року о 21 год. 00 хв. ОСОБА_1 , перебуваючи за місцем свого проживання по АДРЕСА_1 , ображав нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою на адресу своєї співмешканки гр. ОСОБА_2 , чим вчинив повторно домашнє насильство психологічного характеру.

В судове засідання, ОСОБА_1 не з`явився без поважних причин, про місце і час розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить оголошення розміщене на офіційному веб-сайті судової влади України. Крім того, на адресу місця проживання ОСОБА_1 , яка зазначена в протоколі про адміністративне правопорушення, судом двічі було направлено листи повідомлення про виклик до суду на розгляд справи.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 року, у справі «Смірнов проти України» зазначено, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

З огляду на позицію Європейського Суду, який неодноразово у своїх рішеннях наголошував на тому, що на осіб, які беруть участь у справі, покладається обов`язок демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи,а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення слухання.

Враховуючи те,що будь-якихзаяв від ОСОБА_1 про відкладення розгляду справи та поважність причин неявки суд не отримував. ОСОБА_1 був обізнаний про складання відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення, двічі повідомлявся належним чином про місце і час розгляду справи, будь-яких дій з його боку, спрямованих на визначення результату розгляду справи відносно нього, не вчинялось, тому в силу ч.1 ст.268 КУпАП справа розглядається у його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, приходжу такого висновку.

В силу приписів ч.1 ст.9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Згідно положень ст.245 КУпАП завданнями провадження у справі про адміністративне правопорушення є повне, всебічне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності.

Відповідно до вимог ст.280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи.

Згідност.173-2КУпАП,адміністративнимправопорушеннямє вчиненнядомашньогонасильства,насильствазаознакою статі,тобтоумисневчинення будь-якихдіянь(дійабобездіяльності)фізичного,психологічногочи економічногохарактеру (застосуваннянасильства,що неспричинило тілеснихушкоджень,погрози,образи чипереслідування,позбавлення житла,їжі,одягу,іншого майнаабо коштів,на якіпотерпілий маєпередбачене закономправо,тощо),внаслідокчогомогла бутичибулазавдана шкодафізичномуабопсихічному здоров`юпотерпілого,атаксамо невиконаннятерміновогозаборонногоприпису особою,стосовноякоївін винесений,абонеповідомленняуповноваженим підрозділаморганівНаціональноїполіції Українипромісцесвого тимчасовогоперебуваннявразі йоговинесення,що тягнезасобоюнакладення штрафувіддесятидо двадцятинеоподатковуванихмінімумівдоходів громадянабогромадськіроботи настроквідтридцяти досорокагодин,абоадміністративнийарешт настрокдодесяти діб. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, що тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п`ятнадцяти діб.

Об`єктивна сторона правопорушення, передбаченого цією статтею, полягає в умисному вчиненні будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого, а також у невиконанні захисного припису особою, стосовно якої він винесений.

Психологічне насильство в сім`ї - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07 грудня 2017 року №2229-VІІІ, домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Згідно ст.251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушенняє будь-які фактичні дані,наосновіяких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи вйого вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, протоколом про адміністративнеправопорушення, пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків.

З заяви ОСОБА_2 на ім`я начальника ВП №1 Баштанського РВП ГУНП в Миколаївській області капітана поліції Маглаперідзе А. від 15.06.2024 року вбачається, що остання просить прийняти міри до її співмешканця гр. ОСОБА_1 , який ввечері 15.06.2024 року, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння ображав нецензурною лайкою та погрожував їй фізичною розправою. Заява написана власноруч. Про кримінальну відповідальність за ст.383 КК України за дачу завідомо неправдивого повідомлення попереджена, про що мається підпис.

За даними протоколу про адміністративне правопорушення серії ВАВ №110482 від 15.06.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 , перебуваючи за місцем свого проживання по АДРЕСА_1 , ображав нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою на адресу своєї співмешканки гр. ОСОБА_2 , чим повторно протягом року вчинив домашнє насильство психологічного характеру,чим вчинив правопорушення, передбачене ч.2 ст.173-2 КУпАП.

Протокол містить відмітку про роз`яснення положення ст.63 Конституції України та ст.268 КУпАП.Протокол підписаний ОСОБА_1 без будь-якихзауважень.

З письмових пояснень потерпілої ОСОБА_2 , які маються в матеріалах справи, вбачається, що 15.06.2024 року її співмешканець гр. ОСОБА_1 прийшов додому напідпитку та почав провокувати конфлікт в ході якого ображав її нецензурною лайкою та погрожував фізичною розправою, у зв`язку з чим вона звернулася до поліції, щоб останнього притягнути до відповідальності.

З письмових пояснень ОСОБА_1 вбачається, що ввечері 15.06.2024 року у нього відбувся конфлікт з його співмешканкою гр. ОСОБА_2 , в ході якого він ображав останню нецензурною лайкою, з протоколом згоден.

15 червня 2024 року відносно ОСОБА_1 винесено терміновий заборонний припис Серії АА №336241 стосовно постраждалої особи ОСОБА_2 , а саме: зобов`язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Терміновий заборонний припис стосовно кривдника винесено строком на 4 доби з 22 год. 26 хв. 15.06.2024 до 22 год. 26 хв. 19.06.2024.

Постановою Казанківського районного суду Миколаївської області від 13.02.2024 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП і накладено на нього стягнення у виді штрафу в розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 170 грн. Постанова набрала чинності 26.02.2024 року.

Сукупність досліджених доказів свідчать про те, що ОСОБА_1 повторно протягомроку вчинивдомашнє насильствопо відношеннюдо своєї співмешканки гр. ОСОБА_2 , тому суддя приходить висновку про наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.173-2 КУпАП.

Враховуючи характер вчиненого адміністративного правопорушення, особу ОСОБА_1 , який не з`явився в судове засідання без поважних причин, обставину, що обтяжує відповідальність за адміністративне правопорушення, а саме повторне протягом року вчинення однорідних правопорушень, за які його було піддано адміністративному стягненню, вбачається необхідним накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу.

При вирішенні питання про накладення стягнення за вчинене адміністративне правопорушеннясуд також, на підставіст.39-1 КУпАП, вважає доцільним направити ОСОБА_1 до Відділу соціального захисту населення Казанківської селищної ради на проходження програми відносно особи, яка вчинила домашнє насильство передбаченоїЗаконом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Відповідно до ст.40-1 КУпАП суд стягує з правопорушника ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 605 грн 60 коп.

Керуючись ст.ст.40-1, 276-280, 283-285 КУпАП, суддя

П о с т а н о в и в:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.173-2 КУпАП і накласти на нього стягнення у виді штрафу в розмірі 20 (двадцяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 340 (триста сорок) грн.

Роз`яснити ОСОБА_1 :

? що відповідно до ч.1 ст.307 КУпАП штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу;

?що згідно ст.308 КУпАП у разі несплати ним штрафу у зазначений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом, яким стягується подвійний розмір штрафу, а також витрати на облік правопорушення, розмір яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір на користь держави в сумі 605 грн 60 коп.

ОСОБА_1 - направитидо Відділу соціального захисту населення Казанківської селищної ради, розташованого за адресою: 56002, Миколаївська область, смт. Казанка, вулиця Миру, буд. №208 на проходження програми для кривдників, згідно порядку, передбаченогоЗаконом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»,на строк три місяці.

ОСОБА_1 ,попередити про кримінальну відповідальність заст.390-1 КК Україниза умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом.

Постанову судді надіслати до Відділу соціального захисту населення Казанківської селищної ради, розташованого за адресою: 56002, Миколаївська область, смт. Казанка, вул. Миру, буд.№208, для виконання вимогст.39-1 КУпАП.

На постанову може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Казанківський районний суд протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя І.П.Сябренко

Джерело: ЄДРСР 120565503
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку