open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №127/23919/24

Провадження № 2/127/3380/24

УХВАЛА

23 липня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області у складі судді Шаміної Ю.А., розглянувши заяву заступника керівника Вінницької окружної прокуратури про забезпечення позову, у цивільній справі за позовом заступника керівника Вінницької окружної прокуратури, поданим в інтересах держави, до Вінницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання недійсним договору купівлі-продажу землі, повернення земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява заступника керівника Вінницької окружної прокуратури, подана в інтересах держави, до Вінницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання недійсним договору купівлі-продажу землі, повернення земельної ділянки.

Крім того, 22.07.2024 судом отримано заяву про забезпечення позову (вх. №64224), подану заступником керівника Вінницької окружної прокуратури, що діє в інтересах держави, згідно якої останній просив вжити заходів до забезпечення позову у даній справі шляхом:

-накладення арешту на земельну ділянку, яка на праві власності належать ОСОБА_1 , з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га та заборони органам, які здійснюють реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо вищевказаної земельної ділянки;

-заборони ОСОБА_1 вчиняти дії, спрямовані на відчуження, поділ, об`єднання, зміну категорії та цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га;

-заборони державним кадастровим реєстраторам вчиняти дії, спрямовані на внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо поділу, об`єднання, зміни категорії чи цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га;

-заборони ОСОБА_1 та іншим особам за домовленістю із власником проводити підготовчі, вишукувальні, будівельні та інші роботи на земельній ділянці з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га.

Заява мотивована тим, що предметом заявленого позову є матеріально-правові вимоги, зокрема, щодо повернення земельної ділянки у комунальну власність територіальної громади м. Вінниці в особі Вінницької міської ради площею 0,1494 га (скасований в результаті об`єднання кадастровий номер земельної ділянки: 0510100000:03:018:0243), яка входить до складу об`єднаної земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 та розташована на території Вінницької міської ради Вінницької області в координатах, межах та конфігурації земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0243, що була передана на підставі договору купівлі-продажу № 2003 від 20.12.2021 у власність ОСОБА_1 , відомості у Державному земельному кадастрі про яку набули статусу архівних. Необхідність звернення до суду із заявою про забезпечення позову обґрунтовується можливістю ОСОБА_1 розпоряджатись ділянкою на власний розсуд, оскільки відсутні будь-які обмеження та застереження, в тому числі відчужувати, об`єднувати, здійснювати поділ тощо. При цьому вбачається реальна загроза подальшого відчуження ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 третім особам під час судового розгляду, а тому застосування заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно, що є предметом спору, є необхідним для можливості подальшого виконання рішення суду, у разі задоволення позову. Існуюча можливість власника спірної ділянки поділити чи об`єднати її, а також в подальшому вчинити дії, спрямовані на відчуження земельної ділянки, може також утруднити повернення землі, і призведе до неможливості ефективного захисту інтересів держави.

Дослідивши вказану заяву, матеріали справи, суд дійшов наступного.

Забезпечення позову - це заходи припинення дій, невжиття яких може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних права бо інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року, роз`яснено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів заявника від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову. Види забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду, а таке рішення може бути постановлено тільки відповідно до заявлених позовних вимог.

Як зазначено у заяві предметом позову є матеріально-правові вимоги, зокрема, щодо повернення земельної ділянки у комунальну власність територіальної громади м. Вінниці в особі Вінницької міської ради площею 0,1494 га (скасований в результаті об`єднання кадастровий номер земельної ділянки: 0510100000:03:018:0243), яка входить до складу об`єднаної земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 та розташована на території Вінницької міської ради Вінницької області в координатах, межах та конфігурації земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0243, що була передана на підставі договору купівлі-продажу № 2003 від 20.12.2021 у власність ОСОБА_1 , відомості у Державному земельному кадастрі про яку набули статусу архівних.

Відповідно до п. 1, 2, 4, 10 ч. 1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

В п. 20 постанови №5 Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ» від 07.02.2014 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» зазначено, що з метою забезпечення знаходження майна у володінні відповідача на час судового розгляду позову про право на це майно суд за клопотанням позивача може вжити заходи забезпечення позову (статті 151,152 ЦПК), наприклад, накласти арешт на майно, заборонити відповідачеві вчиняти певні дії (розпоряджатися і/або користуватися спірним майном), заборонити державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, передати спірне майно на зберігання третій особі відповідно до статті 976 ЦК.

Особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

При розгляді заяви про забезпечення позову, суд враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, згідно п. 43 Рішення по справі «Шмалько проти України» право на суд одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову, може призвести до утруднення виконання рішення суду, а відтак й до порушення права особи на доступ до правосуддя, в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №387661487 від 21.07.2024 земельна ділянка з кадастровим номером: 0510100000:03:018:0257, площею 0,2301 га, належать ОСОБА_1 на праві власності.

Судом встановлено, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову. Вказана земельна ділянка є предметом спору. Дані види забезпечення позову, які просить застосувати заступник керівника Вінницької окружної прокуратури, який діє в інтересах держави, відповідають позовним вимогам.

Виходячи з вищенаведеного, суд дійшов висновку про задоволення заяви про забезпечення позову.

При цьому суд зазначає, що забезпечення позову має тимчасовий запобіжний характер і спрямоване на забезпечення можливості виконання ймовірного рішення суду та на недопущення порушень прав осіб, інтересів яких стосується спір.

Відповідно до частини першої та другої ст. 157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

Керуючись ст.ст. 149-153 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву заступника керівника Вінницької окружної прокуратури, подану в інтересах держави, про забезпечення позову, у цивільній справі за позовом заступника керівника Вінницької окружної прокуратури, поданим в інтересах держави, до Вінницької міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання недійсним договору купівлі-продажу землі, повернення земельної ділянки задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку, яка на праві власності належать ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ), з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257, площею 0,2301 га, та заборонити органам, які здійснюють реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо вказаної земельної ділянки.

Заборонити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) вчиняти дії, спрямовані на відчуження, поділ, об`єднання, зміну категорії та цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257, площею 0,2301 га.

Заборонити державним кадастровим реєстраторам вчиняти дії, спрямовані на внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо поділу, об`єднання, зміни категорії чи цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га.

Заборонити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) та іншим особам за домовленістю із власником проводити підготовчі, вишукувальні, будівельні та інші роботи на земельній ділянці з кадастровим номером 0510100000:03:018:0257 площею 0,2301 га.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Строк пред`явлення ухвали до виконання становить три роки.

Ухвалу суду для виконання надіслати до Другого відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (вул. Соборна, 15-А, м. Вінниця, Вінницька область) та Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м. Вінниця, Вінницька область).

Копію ухвали надіслати сторонам по справі.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу про забезпечення позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Шаміна Юлія Анатоліївна

Джерело: ЄДРСР 120553803
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку