open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25006,

тел. (0522) 30-10-22, 30-10-23, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2024 рокум.Кропивницький Справа № 912/1551/24

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Закуріна М. К., розглянувши справу

за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС»

до Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії

про стягнення 39598 грн,

у с т а н о в и в:

ДІЇ ТА АРГУМЕНТИ ПОЗИВАЧА

21.06.2024 ПАТ «Страхова група «ТАС» звернулося із позовом до Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії про стягнення 39598 грн у порядку суброгації.

У якості обґрунтування власної позиції ПАТ «Страхова група «ТАС» вказало, що:

- 15.02.2021 уклало з ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД договір добровільного комплексного страхування майна та відповідальності, за яким зобов`язалося здійснити виплату страхового відшкодування у випадку пошкодження нежитлового приміщення стоматологічних послуг та майна за адресою: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Першотравнева (вул. Поштова), 9,

- 30.06.2021 настав страховий випадок, а саме пошкодження внутрішнього оздоблення нежитлового приміщення за вказаною адресою, яке сталося унаслідок залиття водою з верхнього поверху з вини Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії;

- вартість пошкодження складає 39598 грн та ця сума сплачена ним ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД в особі вигодонабувача фізичної особи-підприємця Непийводи П.М.,

- за статтею 993 Цивільного кодексу України до нього перейшло право стягнення завданих збитків з винної особи, а тому Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії, як особа, яка винна у спричиненні шкоди повинна відшкодувати її у повному розмірі.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ ТА РІШЕННЯ СУДУ

Ухвалою від 26.06.2024 Суд відкрив провадження у справі за правилами спрощеного провадження та установив сторонам строки для подачі процесуальних заяв. Зокрема, Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії відзив на позов не подав, хоча належним чином був повідомлений про відкриття провадження у справі та судовий розгляд.

У межах справи Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії подав клопотання про залучення до участі у справі Олександрійської міської ради. У якості його обґрунтування вказав на підпорядкування міській раді та фінансування діяльності з міського бюджету.

Це клопотання Суд відхилив як необґрунтоване, оскільки Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії є окремою юридичною особою, яка наділена цивільною правоздатністю і дієздатністю (стаття 80 Цивільного кодексу України) та самостійно відповідає за власними зобов`язаннями. Порядок фінансування витрат такої юридичної особи ніяким чином не впливає на її зобов`язання, оскільки вона, як окрема юридична особа, діє самостійно.

УСТАНОВЛЕНІ ОБСТАВИНИ

25.11.2005 ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД уклало з Фондом комунального майна Олександрійської міської ради договір оренди нерухомого майна № 68 (а.с. 6-7), за умовами пункту 1.1. якого користується нежитловим приміщенням за адресою: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Першотравнева. 9, загальною площею 159,3 кв. м. За змістом пунктів 2.1. та 2.2. договору договір укладений з 25.11.2005 до 24.11.2010, а у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення він вважається продовженим на той самий строк.

15.02.2021 ПАТ «Страхова група «ТАС» та ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД уклали договір № FО-00918958 добровільного комплексного страхування майна та відповідальності (а.с. 5). За договором ПАТ «Страхова група «ТАС» зобов`язалося здійснити виплату страхового відшкодування у межах 140000 грн у випадку настання страхового випадку - пошкодження нежитлового приміщення стоматологічних послуг та майна за адресою: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Першотравнева (вул. Поштова), 9.

Відповідно до акту № 1 від 30.06.2021 про наслідки залиття нежитлового приміщення (а.с. 8), складеного комісією у складі представника ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД, представників Управління приватизації, оренди майна та землі Олександрійської міської ради, директора КП «Будинок побуту» та директора Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії, комісія установила, що унаслідок залиття водою з верхнього поверху відбулося залиття п`яти кімнат, в яких пошкоджені стеля, підлога, стіни, шпалери, меблі тощо. Причиною залиття водою є пошкодження (розрив) шлангу у туалеті поверхом вище, який належить Територіальному центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії.

30.06.2021 ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД звернулося до ПАТ «Страхова група «ТАС» із заявою про настання події із застрахованим майном, в якому вказало про пошкодження у п`яти кімнатах стелі, підлоги, стін, шпалер, меблів тощо унаслідок потрапляння воді з верхнього поверху (а.с. 9).

06.07.2021 на підставі поданої заяви ПАТ «Страхова група «ТАС» та ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД склали акт огляду місця події/пошкодження майна (а.с. 10), в якому зафіксували та описали предмет пошкодження.

Як слідує зі Звіту № 1-00/743 про незалежну оцінку з визначення розміру матеріального збитку завданого об`єкту оцінки та Висновку № 1-00/743/1 про розмір матеріального збитку від 04.08.2021 (а.с. 11-35) розмір матеріального збитку завданого об`єкту оцінки для відшкодування збитків від залиття застрахованого приміщення становить 39598 грн.

19.08.2021 ПАТ «Страхова група «ТАС» склало Страховий акт № 00593/11/521 (а.с. 36), за змістом якого за наслідками страхового випадку сума страхового відшкодування становить 39598 грн та вона підлягає виплаті страхувальнику - ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД в особі вигодонабувача приватного підприємця Непийводи П.М.

Згідно з платіжною інструкцією № 206546 від 20.08.2021 (а.с. 37) ПАТ «Страхова група «ТАС» перерахувало отримувачу приватному підприємцю Непийводі Павлу Миколайовичу 39598 грн. У якості призначення платежу ПАТ «Страхова група «ТАС» зазначило, що він здійснений у якості страхового відшкодування по договору № FО-00918958 від 15.02.2021.

ОЦІНКА УСТАНОВЛЕНИХ ОБСТАВИН ТА ПОЛОЖЕНЬ ЗАКОНОДАВСТВА

Щодо завданої ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД шкоди

Порядок майнової відповідальності у випадку спричинення збитків у сфері господарювання встановлений положеннями статей 224, 225 та 226 Господарського кодексу України.

Зокрема, учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено (частина 1); під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також неодержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною (частина 2) (стаття 224 ГК України).

До складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються серед іншого: вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства; додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб`єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов`язання другою стороною; неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов`язання другою стороною; при визначенні розміру збитків, якщо інше не передбачено законом або договором, враховуються ціни, що існували за місцем виконання зобов`язання на день задоволення боржником у добровільному порядку вимоги сторони, яка зазнала збитків, а у разі якщо вимогу не задоволено у добровільному порядку, - на день подання до суду відповідного позову про стягнення збитків (стаття 225 ГК України).

Учасник господарських відносин, який вчинив господарське правопорушення, зобов`язаний вжити необхідних заходів щодо запобігання збиткам у господарській сфері інших учасників господарських відносин або щодо зменшення їх розміру, а у разі якщо збитків завдано іншим суб`єктам, - зобов`язаний відшкодувати на вимогу цих суб`єктів збитки у добровільному порядку в повному обсязі, якщо законом або договором сторін не передбачено відшкодування збитків в іншому обсязі (частина 1 статті 226 ГК України).

За загально прийнятим визначенням збитками є об`єктивне зменшення будь-яких майнових благ учасника правовідносин, що обмежує його інтереси і проявляється у витратах, втраті або пошкодженні майна, а також у сумі неодержаних доходів.

Таким чином, пошкодження майна складає збитки (шкоду), які винна сторона повинна відшкодувати іншій стороні.

Поряд з цим, цивільне законодавство виокремлює збитки та шкоду. Зокрема, відшкодування шкоди застосовується у випадку відсутності між сторонами договірних зобов`язань.

Так, майнова шкода, завдана діями чи бездіяльністю майну юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала (частина 1 статті 1166 Цивільного кодексу України). Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини (частина 2 статті 1166 ЦК України).

Отож, для можливості застосування майнової відповідальності у вигляді стягнення шкоди обов`язковим є доведення протиправної поведінки, наявності шкоди, причинного зв`язку між протиправною поведінкою та шкодою, а також вини.

У спорі Суд установив, що відповідно до акту № 1 від 30.06.2021 унаслідок залиття водою з верхнього поверху відбулося залиття орендованого ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД приміщення, а саме п`яти кімнат, в яких пошкоджені стеля, підлога, стіни, шпалери, меблі тощо. Причиною залиття водою є пошкодження (розрив) шлангу у туалеті поверхом вище, який належить Територіальному центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії. При цьому Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії не надав доказів відсутності його вини у пошкодженні майна.

У свою чергу, згідно зі Звітом № 1-00/743 про незалежну оцінку з визначення розміру матеріального збитку завданого об`єкту оцінки та Висновку № 1-00/743/1 від 04.08.2021 розмір матеріального збитку завданого об`єкту оцінки для відшкодування збитків від залиття застрахованого приміщення становить 39598 грн.

Таким чином, з вини Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД спричинена шкода, яка становить вартість пошкодження майна, а саме 39598 грн.

Щодо суброгації

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату) (стаття 979 ЦК України).

До страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник має до особи, відповідальної за завдані збитки (статті 993 ЦК України).

У цьому контексті Суд установив, що ПАТ «Страхова група «ТАС», діючи у якості страховика на підставі договору № FО-00918958 добровільного комплексного страхування майна та відповідальності, сплатило ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД в особі вигодонабувача приватного підприємця Непийводи П.М. платіжною інструкцією № 206546 від 20.08.2021 39598 грн за наслідками настання страхового випадку пошкодження майна страхувальника.

У зв`язку з такою сплатою на підставі наведених правових положень до ПАТ «Страхова група «ТАС» перейшло право вимоги цієї суми від винної особи - Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії.

Отже, оскільки Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії спричинив шкоду майну ТОВ «Вітадент Гран» ЛТД на вказану суму, а до ПАТ «Страхова група «ТАС» перейшло право вимоги завданої шкоди, тому він зобов`язаний сплатити за суброгацією 39598 грн ПАТ «Страхова група «ТАС». У зв`язку з цим позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

Судовими витратами у справі є витрати ПАТ «Страхова група «ТАС» на сплату судового збору відповідно до платіжної інструкції № 25123 від 20.06.2024 у сумі 3028 грн, які у відповідності до приписів частини 2 статті 129 ГПК України підлягають віднесенню на Територіальний центр соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії.

На підставі вказаних правових норм та керуючись статтями 238, 240 ГПК України,

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з Територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) міста Олександрії (28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Поштова, б. 9; ідентифікаційний код 22216752) на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова група «ТАС» (03117, м. Київ, проспект Берестейський, б. 65; ідентифікаційний код 30115243) 39598 грн матеріальної шкоди та 3028 грн компенсації по сплаті судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя М.К. Закурін

Копію рішення направити:

- в електронній формі до Електронного кабінету ПАТ "Страхова група "ТАС"

- Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) міста Олександрі на поштову адресу: 28000, м.Олександрія, вул. Поштова, буд.9

Джерело: ЄДРСР 120542508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку