open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 372/2122/24

Провадження № 2/674/443/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

18 липня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

в складі: судді Посунько Г.А.

секретаря Шельгоріної С.І.

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення сплаченого страхового відшкодування,

в с т а н о в и в :

18 квітня 2024 року до Обухівського районного суду Київської області надійшла позовна заява МТСБУ до ОСОБА_1 про стягнення сплаченого страхового відшкодування.

22 квітня 2024 року ухвалою Обухівського районного суду Київської області цивільну справу передано на розгляд до Дунаєвецького районного суду Хмельницької області.

23 травня 2024 року цивільна справа надійшла до Дунаєвецького районного суду Хмельницької області.

Позивач посилається в обґрунтування своїх вимог на те, що 25 вересня 2021 року близько 16.50 годин на автодорозі Н-01 "Київ - Знам`янка" (ділянка дороги 40 км + 900 м) ОСОБА_1 , керуючи моторолером "Honda Tact" (без реєстраційного номеру), порушив вимоги п.2.3 (б), п.10.1 Правил дорожнього руху, оскільки здійснюючи маневр повороту ліворуч та перестроюючись на крайню ліву смугу руху, був неуважним, не стежив за дорожньою обстановкою та не реагував на її зміну, не надав перевагу автомобілю "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 , який рухався у крайній лівій смузі руху, внаслідок чого допустив зіткнення з вказаним автомобілем, що спричинило пошкодження транспортних засобів. На момент дорожньо-транспортної пригоди відповідач ОСОБА_1 не мав чинного договору страхування цивільно-правової відповідальності, у зв`язку з чим МТСБУ прийняло рішення здійснити регламентну виплату на користь потерпілої особи. 17 лютого 2022 року позивач МТСБУ здійснив виплату страхового відшкодування власнику автомобіля, пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, ОСОБА_2 в сумі 32178,16 грн. Крім того, 13 січня 2022 року позивач МТСБУ оплатив вартість послуг аваркова (експерта) по справі в сумі 1550 грн. На підставі викладеного позивач МТСБУ просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на свою користь в порядку регресу виплачене страхове відшкодування в сумі 33728,16 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 3028 грн.

27 травня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судове засідання, учасникам справи встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив, заперечень та пояснень.

В судове засідання представник позивача МТСБУ не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином - позивач просить суд розглядати справу за відсутності їхнього представника, позовні вимоги підтримує. Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника позивача, на підставі наявних у справі доказів.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з`явився, причин своєї неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності не подавав, відзиву на позовну заяву не подавав. Про дату, час та місце розгляду справи відповідач повідомлявся належним чином шляхом направлення судових повісток рекомендованими листами із повідомленнями за адресою місця його проживання, зареєстрованого у встановленому законом порядку, та за останньою відомою адресою місця його фактичного проживання, а також шляхом розміщення оголошення про виклик на офіційному веб-сайті судової влади України. Відповідно до вимог ст.280 ЦПК України суд вважає можливим розглянути справу заочно, за відсутності відповідача, на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини

та визначив відповідно до них правовідносини.

25 вересня 2021 року близько 16.50 годин на автодорозі Н-01 "Київ - Знам`янка" (ділянка дороги 40 км + 900 м) ОСОБА_1 , керуючи моторолером "Honda Tact" (без реєстраційного номеру), порушив вимоги п.2.3 (б), п.10.1 Правил дорожнього руху, оскільки здійснюючи маневр повороту ліворуч та перестроюючись на крайню ліву смугу руху, був неуважним, не стежив за дорожньою обстановкою та не реагував на її зміну, не надав перевагу автомобілю "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 , який рухався у крайній лівій смузі руху, внаслідок чого допустив зіткнення з вказаним автомобілем, що спричинило пошкодження транспортних засобів.

Постановою Обухівського районного суду Київської області від 22 жовтня 2021 року (справа № 372/3727/21) за вчинення вказаного адміністративного правопорушення ОСОБА_1 було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.124 КУпАП. Постанова суду набрала законної сили 02 листопада 2021 рку.

Згідно ч.6 ст.82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

На момент дорожньо-транспортної пригоди відповідач ОСОБА_1 не мав чинного договору страхування цивільно-правової відповідальності, у зв`язку з чим МТСБУ прийняло рішення про здійснення регламентної виплати на користь потерпілої особи.

В судовому засіданні встановлено, що внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 25 вересня 2021 року з вини відповідача ОСОБА_1 , був пошкоджений автомобіль "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 , власником якого є ОСОБА_2 .

Тим самим ОСОБА_2 , як власнику автомобіля, була заподіяна майнова шкода.

Згідно Звіту про визначення вартості матеріального збитку, завданого власнику колісного транспортного засобу, від 06 грудня 2021 року № 26151, складеного суб`єктом оціночної діяльності ОСОБА_3 , вартість матеріального збитку, заподіяного власнику після аварійного пошкодження автомобіля "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 , становить 32178,16 грн.

Згідно наказу МТСБУ про відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих від 16 лютого 2022 року № 3/1115 (справа № 81023) розмір шкоди, заподіяної ОСОБА_2 , власнику автомобіля "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 , в результаті дорожньо-транспортної пригоди, становить 32178,16 грн.

17 лютого 2022 року позивач МТСБУ здійснив регламентну виплату ОСОБА_2 в сумі 32178,16 грн. (платіжна інструкція № 817565 від 17 лютого 2022 року).

Крім того, 13 січня 2022 року позивач МТСБУ здійснив оплату вартості послуг суб`єкта оціночної діяльності ОСОБА_3 в сумі 1550 грн. (платіжна інструкція № 300181 від 13 січня 2022 року).

Відносини у сфері обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів врегульовані Законом України "Про страхування" та Законом України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", які спрямовані на забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та майну потерпілих при експлуатації наземних транспортних засобів на території України.

Згідно п.21.1 ст.21 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" з урахуванням положень пункту 21.3 цієї статті на території України забороняється експлуатація транспортного засобу (за винятком транспортних засобів, щодо яких не встановлено коригуючий коефіцієнт в залежності від типу транспортного засобу) без поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, чинного на території України, або поліса (сертифіката) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, укладеного в іншій країні з уповноваженою організацією із страхування цивільно-правової відповідальності, з якою МТ СБУ уклало угоду про взаємне визнання договорів такого страхування.

Згідно п.21.3 ст.21 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" при використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов`язана мати при собі страховий поліс (сертифікат).

Згідно п.21.4ст.21Закону України"Прообов`язковестрахування цивільно-правовоївідповідальності власниківназемних транспортнихзасобів"у разі експлуатації транспортного засобу на території України без наявності чинного поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності особа несе відповідальність, встановлену законом.

Згідно п.22.1 ст.22 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи. У разі настання події, яка є підставою для проведення регламентної виплати, МТСБУ у межах страхових сум, що були чинними на день настання такої події, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Згідно ч.1 ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Згідно п.1 ч.2 ст.22 ЦК України збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно ч.3 ст.22 ЦК України збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Згідно ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ч.2 ст.1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно ч.5 ст.1187 ЦК України особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

Згідно п.1 ч.1 ст.1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 правомірно володів моторолером "Honda Tact" (без реєстраційного номеру), керуючи яким завдав шкоду автомобілю "Jeep", реєстраційний номер НОМЕР_1 .

В судовому засіданні не встановлено будь-яких обставин, які б звільняли відповідача ОСОБА_1 від обов`язку відшкодувати шкоду.

Згідно пп.38.2.1 п.38.2 ст.38 Закону України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов: до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім осіб, зазначених у пункті 13.1статті 13 цього Закону.

Згідно ч.1 ст.1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного суд вважає можливим стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача МТСБУ в порядку регресу виплачене страхове відшкодування в сумі 33728,16 грн., в тому числі: регламентна виплата потерпілій - 32178,16 грн., послуги аваркома (експерта) - 1550 грн.

Згідно ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного суд вважає можливим стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача МТСБУ понесені останнім та документально підтверджені витрати по сплаті судового збору в сумі 3028 грн.

Керуючись ст.ст.22, 979 - 984, 988 - 990, 992, 993, 1166, 1187, 1188, 1191 ЦК України, Законом України "Про страхування" від 07 березня 1996 року № 85/96-ВР, Законом України "Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" від 01.07.2004 року № 1961-ІV, ст.ст.4 - 13, 81, 133, 141, 259, 263 - 265, 268, 280 - 282 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягненнясплаченого страховоговідшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого по АДРЕСА_1 , останнє відоме місце фактичного проживання по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ,

на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України, місцезнаходження - Русанівський бульвар,8 в м.Київ 02154, код ЄДРПОУ - 21647131,

в порядку регресу виплачене страхове відшкодування в сумі 33728,16 грн. (в тому числі: регламентна виплата потерпілій - 32178,16 грн., послуги аваркома (експерта) - 1550 грн.) та витрати по сплаті судового збору в сумі 3028 грн., всього - 36756,16 грн. (Тридцять шість тисяч сімсот п`ятдесят шість гривень 16 копійок).

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішення суду може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду, як ухвалене заочно, може бути переглянуте Дунаєвецьким районним судом Хмельницької області за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду, як ухвалене заочно, набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне ім`я та найменування учасників справи:

Позивач: Моторне (транспортне) страхове бюро України, місцезнаходження - Русанівський бульвар,8 в м.Київ 02154, код ЄДРПОУ - 21647131.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , останнє відоме місце фактичного проживання по АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Повний текст судового рішення складено 22 липня 2024 року.

Суддя Посунько Г.А.

Джерело: ЄДРСР 120508181
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку