open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 953/5785/24

Провадження № 1-кп/953/897/24

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2024 року м. Харків

Київський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72024171000000022 від 24 червня 2024 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харкова, громадянина України, з середньою освітою, неодруженого, пенсіонера, який має інвалідність ІІ групи, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст.88 КК України не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.200, ч.2 ст.205-1, ч.5 ст.27 ч.2 ст.209 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

В СТ АН ОВ ИВ:

ОСОБА_3 у вересні 2019 року, перебуваючи в Харківському міському центрі реінтеграції бездомних осіб за адресою АДРЕСА_2 (точну дату та час не встановлено), отримав від невстановлених осіб пропозицію внести за грошову винагороду у документи, які відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 №755-IV подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій ОСОБА_3 з корисливих мотивів добровільно погодився внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, з метою реєстрації юридичної особи, вступивши таким чином у попередню змову із невстановленими особами і до початку злочинних дій домовився про спільне його вчинення.

Так, згідно ст. 56 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Статтею 57 Господарського кодексу України передбачено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом. У засновницькому договорі засновники зобов`язуються утворити суб`єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб`єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб`єкта господарювання, які передбачені законом, а також порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб`єкта господарювання, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відповідно до ст. 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Також статтею 88 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарського товариства зобов`язані вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами), що передбачені установчими документами, відповідно до цього Кодексу та закону про господарські товариства.

Статтею 89 Господарського кодексу України передбачено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства.

Згідно зі ст. 81 Цивільного кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу. Статтею 87 Цивільного кодексу України встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Відповідно до ст. 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

Одночасно статтею 4 Закону України «Про господарські товариства» № 1576-XII від 19.09.1991 визначено, що товариства з обмеженою відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору і статуту, їх установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації створення юридичної особи подаються відповідні документи згідно наведеного в частині статті переліку.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_3 18.09.2019, перебуваючи у денний час доби біля офісного приміщення приватного нотаріуса ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_3 , діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, надав їм свій паспорт громадянина України № НОМЕР_1 , виданий 02.08.2019, орган що видав 6317 та картку платника податків № НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, на підставі яких невстановленою особою виготовлені наступні документи щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ«МАРТОНС» (кодЄДРПОУ 43209911):

- рішення учасника №17/19/2019 ТОВ«МАРТОНС» від 18.09.2019, за підписом ОСОБА_3 ;

- заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «МАРТОНС» від 24.09.2019 за підписом ОСОБА_7 , що діє від імені ОСОБА_3 ;

Крім того, ОСОБА_3 реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи 18.09.2019 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_6 , розташованому за адресою: АДРЕСА_3 діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав довіреність від 18.09.2019, відповідно до якої ОСОБА_3 уповноважує ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 бути його представниками в усіх державних установах, включаючи органи нотаріату, з питань пов`язаних з реєстрацією будь-яких юридичних осіб.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ«МАРТОНС», достовірно розуміючи, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_3 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_3 , засвідчив їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинив їх підроблення, після чого довірена особа надала їх державному реєстратору для проведення «Державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу».

На підставі вищезазначених документів 25.09.2019 державним реєстратором Канізької сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області ОСОБА_10 , було проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» ТОВ«МАРТОНС».

У подальшому, 02.09.2021, діючи умисно, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_3 , перебуваючи у офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_4 , отримав від невстановлених осіб складені за невстановлених обставин проекти документів від його імені щодо державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792), а саме:

-заяву щодо державної реєстрації юридичної особи ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» від 02.09.2021;

- рішення Засновника №1 ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» від 02.09.2021;

- структуру власності ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» від 02.09.2021.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», достовірно розуміючи, що надані йому на підпис проекти реєстраційних документів ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_3 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_11 за адресою: АДРЕСА_4 , засвідчив їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинив їх підроблення, після чого надав їх разом зі своїм паспортом та кодом нотаріусу для проведення «Державної реєстрації юридичної особи».

На підставі вищезазначених документів 02.09.2021 приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_11 , було проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація створення юридичної особи» ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792).

У подальшому, у 2023 році, точного часу та дати не встановлено, з метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_3 отримав особистий кваліфікований електронний підпис.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та учасника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «СЕРВІСАМТ» (код ЄДРПОУ 45287593), достовірно розуміючи про внесення завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_3 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, місце досудовим розслідуванням не встановлено, передав електронний підпис невстановленим особам, які склали та 18.08.2023 засвідчили електронним цифровим підписом ОСОБА_3 електронні документи - заяву щодо державної реєстрації ТОВ «СЕРВІСАМТ» та рішення №1 одноосібного засновника ТОВ «СЕРВІСАМТ» від 18.08.2023, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинили його підроблення.

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого спільного із ОСОБА_3 протиправного умислу невстановлені особи 18.08.2023 забезпечили подання через інтернет-застосунок «Дія» заяви щодо державної реєстрації ТОВ «СЕРВІСАМТ» та рішення №1 одноосібного засновника ТОВ «СЕРВІСАМТ» від 18.08.2023.

На підставі вищезазначених документів 18.08.2023 було проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація створення юридичної особи» ТОВ «СЕРВІСАМТ» (код ЄДРПОУ 45287593).

Таким чином, злочинні дії ОСОБА_3 щодо реєстрації ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792), ТОВ«МАРТОНС» (кодЄДРПОУ 43209911) та ТОВ «СЕРВІСАМТ» (код ЄДРПОУ 45287593) надали змогу невстановленим особам використовувати реквізити даних суб`єктів господарської діяльності для здійснення фінансових операцій за межами податкового контролю України від імені формально призначеного засновника та директора, у тому числі для складання удаваних правочинів з метою надання податкової вигоди суб`єктам господарювання реального сектору економіки, без участі та відома ОСОБА_3 .

Отже, ОСОБА_3 умисно, у період з вересня 2019 року по серпень 2023 року умисно, з корисливою метою, без наміру бути власником та керівником ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792), ТОВ«МАРТОНС» (кодЄДРПОУ 43209911) та ТОВ «СЕРВІСАМТ» (код ЄДРПОУ 45287593), всупереч Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV, вніс неправдиві відомості та подав для проведення державної реєстрації зазначених суб`єктів господарювання документи, які містили неправдиві відомості.

Дії ОСОБА_3 містять склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, а саме - внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, ОСОБА_3 , не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені суб`єкта господарювання та бути його засновником і керівником, за попередньою змовою з невстановленою особою, вчинив незаконні дії з іншими засобами доступу до банківських рахунків, за наступних обставин.

Так, у жовтні 2019 року ОСОБА_3 , діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, погодився на пропозицію останнього відкрити у банківських установах розрахункові рахунки та використати їх для здійснення фінансових операцій не пов`язаних зі здійсненням фінансово-господарської діяльності зареєстрованих підприємств.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, ОСОБА_3 погодився на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною невстановленою особою і до початку злочинів домовився про спільне їх вчинення.

Реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«МАРТОНС» (код ЄДРПОУ43209911), ОСОБА_3 разом з невстановленою особою 04.10.2019 у приміщенні відділення № НОМЕР_3 АТ «АБ «РАДАБАНК» (МФО 306500) за адресою: м. Київ, вул. Межегірська, 28, надав співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«МАРТОНС», оригінал наказу №18/09/2019 від 18.09.2019 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«МАРТОНС», оригінал рішення учасника №1/09/2019 ТОВ«МАРТОНС» від 17.09.2019 року.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?заява про відкриття поточного рахунку від 04.10.2019 до Договору комплексного обслуговування суб`єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв клієнтів АТ «АБ «РАДАБАНК» (ДКБО СГ);

?заява на приєднання №21819/БРЮ/31 від 04.10.2019;

?опитувальний лист клієнта юридичної особи ТОВ«МАРТОНС», датований 04.10.2019;

?перелік осіб, які мають право розпоряджатися рахунками ТОВ«МАРТОНС», датований 04.10.2019;

?заява про надання послуг з дистанційного обслуговування рахунків подана від імені ТОВ«МАРТОНС».

?акт укладений між АТ «АБ «РАДАБАНК» та ТОВ«МАРТОНС», про те, що проведено підключення до системи дистанційного обслуговування рахунків РС-банкінг ВЕБ-Банкінг для корпоративних клієнтів, датований 07.10.2019;

?сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта ТОВ«МАРТОНС» у системі «iBank 2 UA», датований 23.10.2019.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківським рахунком в АТ «АБ «РАДАБАНК» № НОМЕР_4 , відкритим начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«МАРТОНС», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі, для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«МАРТОНС».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792) ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, 06.09.2021 у приміщенні ТВБВ № НОМЕР_5 АТ «ОЩАДБАНК» (МФО 300465) за адресою: м. Харків, вул. 23 Серпня, 11, надав співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», оригінал наказу №1-К від 03.09.2021 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», оригінал рішення засновника №1 ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» від 03.09.2021.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої ході досудового слідства особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?договір банківського обслуговування № НОМЕР_6 , з клієнтом ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», датований 06.09.2021;

?заява на отримання доступу до системи дистанційного обслуговування CorpLight, датований 06.09.2021;

?заява про відкриття поточного рахунку, датована 06.09.2021;

?заява про підключення до Тарифного рахунку, датована 06.09.2021;

?картка із зразками підписів ОСОБА_3 , датована 06.09.2021;

?опитувальник юридичної особи-резидента ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», датовано 06.09.2021.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківським рахунком в

АТ «ОЩАДБАНК» № НОМЕР_7 відкритий, начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ».

Крім того, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, 07.09.2021 у приміщенні відділення №380/20 АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, надав співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», оригінал наказу №1-К від 03.09.2021 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», оригінал рішення засновника №1 ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» від 03.09.2021

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої ході досудового слідства особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?договір банківського рахунку № НОМЕР_8 , з клієнтом ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», датований 07.09.2021;

?акт прийому-передачі наданих послуг №1 до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання, датований 07.09.2021;

?заява про підключення/відключення Системи до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання №2021/КД/380-0041від 07.09.2021, датована 07.09.2021

?опитувальник юридичної особи-резидента ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», датовано 07.09.2021;

?перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками, датовано 07.09.2021.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківським рахунком в

АБ «УКРГАЗБАНК» № НОМЕР_9 відкритий, начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«СЕРВІСАМТ» (кодЄДРПОУ 45287593), ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, 25.08.2023 у приміщенні відділення №270/20 АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20, надав співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«СЕРВІСАМТ», оригінал наказу №1-к від 18.08.2023 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«СЕРВІСАМТ».

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?договір банківського рахунку № НОМЕР_10 , з клієнтом ТОВ«СЕРВІСАМТ», датований 25.08.2023;

?заява про відкриття поточного/розрахункового рахунку, датована 25.08.2023;

?заява про підключення (внесення змін)/відключення Системи до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання №2023/КД/270-0086 від 25.08.2023, датована 25.08.2023;

?акт прийому-передачі наданих послуг до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання, датований 25.08.2023.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківським рахунком в

АБ «УКРГАЗБАНК» № НОМЕР_11 відкритий, начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі, для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ».

Також, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«СЕРВІСАМТ» (кодЄДРПОУ 45287593), ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, 29.08.2023 у приміщенні відділення № НОМЕР_12 АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, майдан Захисників України, 7/8, надав співробітнику банківської установи передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«СЕРВІСАМТ», оригінал наказу №1-к від 18.08.2023 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«СЕРВІСАМТ».

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?анкета-опитувальник юридичної особи ТОВ«СЕРВІСАМТ», датована 25.08.2023;

?заява про відкриття поточного рахунку, датована 29.08.2023;

?договір №9286967001 про відкриття рахунків на користь Співробітників Клієнта та обслуговування виплати заробітної плати інших виплат в безготівковій формі, датований 31.08.2023;

?заява на підключення фізичної особи до організації у системі дистанційного обслуговування, датована 31.08.2023;

?заява на реєстрацію для отримання кваліфікаційних сертифікатів відкритого ключа у системі дистанційного обслуговування, датована 31.08.223.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківськими рахунками в

АТ «УКРСИББАНК» № НОМЕР_13 ; № НОМЕР_14 відкритими, начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаних банківських рахунків невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ».

Крім того, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ«СЕРВІСАМТ», ОСОБА_3 разом з невстановленою особою, 15.11.2023 у приміщенні Харківського відділення АТ «КОМІНБАНК» (МФО 322540) за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20, надав співробітнику банківської установи передбачені Постановою Правління Національного банку України №492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: оригінали паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02.08.2019, орган що видав 6317, картки платника податків № НОМЕР_2 та довідки про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, оригінал статуту ТОВ«СЕРВІСАМТ», оригінал наказу №1-к від 18.08.2023 щодо призначення ОСОБА_3 директором ТОВ«СЕРВІСАМТ».

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_3 та невстановленої особи, перевіривши отримані від ОСОБА_3 документи, підготували проекти наступних документів:

?договір №100764/027/РКО банківського рахунку та комплексного надання послуг корпоративним клієнтам в АТ «КОМІНБАНК», датований 15.11.2023;

?опитувальник клієнта юридичної особи не резидента ТОВ«СЕРВІСАМТ», датований 15.11.2023;

?інформація про відкритті ключі користувача, датований 15.11.2023;

?перелік осіб, що мають право підпису на платіжних інструкціях, датована 15.11.2023;

?заява на підключення користувачів клієнта СДО «PAY CIB», датований 15.11.2023;

?заява про відкриття поточного рахунку, датована 15.11.2023;

?заява на приєднання №1 до Правил надання платіжних та інших послуг корпоративним клієнтам в АТ «КОМІНБАНК», в частині обслуговування на умовах Продуктового Пакету, датований 15.11.2023;

?заява на приєднання №2 до Правил надання платіжних та інших послуг корпоративним клієнтам в АТ «КОМІНБАНК» в частині надання послуг засобами Системи дистанційного обслуговування «PAY CIB», датована 15.11.2023.

Після цього ОСОБА_3 , точну дату та час не встановлено, підписав проекти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримав можливість дистанційно керувати банківськими рахунками в АТ «КОМІНБАНК» № НОМЕР_15 відкритими, начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ», після чого незаконно передав засоби доступу до вказаних банківських рахунків невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ«СЕРВІСАМТ».

Дії ОСОБА_3 містять склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України, а саме підробка інших засобів доступу до банківських рахунків, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, упродовж 2021-2024 років ОСОБА_3 , маючи умисел на пособництво невстановленим особам у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, зареєструвавши на своє ім`я юридичну особу ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» (кодЄДРПОУ 44489792) без наміру реального здійснення господарської діяльності, а також відкривши у відділенні №380/20 АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, банківський рахунок № НОМЕР_9 , управління яким довірив невстановленим особам.

Крім того, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на пособництво невстановленим особам у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, зареєструвавши на своє ім`я юридичну особу ТОВ«СЕРВІСАМТ» (кодЄДРПОУ 45287593) без наміру реального здійснення господарської діяльності, а також відкривши у відділенні №270/20

АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478) за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20, у відділенні № НОМЕР_12 АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, майдан Захисників України, 7/8, у Харківському відділенні АТ «КОМІНБАНК» (МФО 322540) за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20, банківські рахунки № НОМЕР_11 , № НОМЕР_13 ; № НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , управління якими довірив невстановленим особам, скоїв злочин за наступних обставин.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 № 361-IX:

2) активи кошти, у тому числі електронні гроші, інше майно, майнові та немайнові права;

23) доходи, одержані злочинним шляхом, будь-які активи, одержані прямо чи опосередковано внаслідок вчинення злочину, зокрема валютні цінності, рухоме та нерухоме майно, майнові та немайнові права, незалежно від їх вартості;

44) офіційний документ документ, складений, виданий, засвідчений із дотриманням визначених законодавством норм уповноваженою особою, якій законодавством надано право у зв`язку з її професійною чи службовою діяльністю складати, видавати, засвідчувати певні види документів, що підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти та містить передбачені законодавством реквізити і відомості;

46) підозра припущення, що ґрунтується на результатах аналізу наявної інформації та може свідчити про те, що фінансова операція або її учасники, їх діяльність чи походження активів пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та/або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, або із вчиненням іншого кримінального правопорушення або діяння, за яке передбачені міжнародні санкції;

65) фінансова операція будь-які дії щодо активів клієнта, вчинені за допомогою суб`єкта первинного фінансового моніторингу або про які стало відомо суб`єктам первинного фінансового моніторингу, зазначеним упідпунктах "а"-"д"пункту 7 частини другої статті 6 цього Закону, у рамках ділових відносин з клієнтом, суб`єктам державного фінансового моніторингу, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, державним органам, що провадять діяльність у сфері запобігання та протидії, правоохоронним та розвідувальним органам України в рамках виконання цього Закону;

Відповідно до ст. 2 Закону дія цього Закону поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб, їх філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, що забезпечують проведення фінансових операцій на території України та за її межами відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, органи місцевого самоврядування, правоохоронні та розвідувальні органи, інші державні органи України.

Згідно ст. 5 Закону до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов`язані із вчиненням фінансової операції чи правочину з доходами, одержаними злочинним шляхом, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких доходів, чи володіння ними, прав на такі доходи, джерел їх походження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням доходів, одержаних злочинним шляхом».

Так, встановлено, що ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправний характер спільних з невстановленими особами дій, достовірно розуміючи, що ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», ТОВ«СЕРВІСАМТ» реальної законної господарської діяльності не здійснюватиме та умов укладених від його імені фінансово-господарських правочинів не виконуватиме, а відкриті ним банківські рахунки в банківських установах будуть використовуватись невстановленими особами для здійснення фінансових транзакцій безготівкових коштів, що не пов`язані з реальною законною господарською діяльністю підприємства, у вересні 2021 року, точну дату та час не встановлено, перебуваючи у м. Харкові (точну адресу в ході досудового розслідування не встановлено), надав невстановленим особам знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, а саме: уставні та реєстраційні документи ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», ТОВ«СЕРВІСАМТ», а також засоби доступу до розрахункових рахунків ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» № НОМЕР_9 відкритий у відділенні № НОМЕР_16

АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5 та ТОВ«СЕРВІСАМТ» № НОМЕР_11 відкритий у відділенні № НОМЕР_17 АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20; № НОМЕР_14 відкритий у відділенні № НОМЕР_12 АТ «УКРСИББАНК» за адресою: м. Харків, майдан Захисників України, 7/8; № НОМЕР_15 відкритий у Харківському відділенні

АТ «КОМІНБАНК» за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20.

При відкритті зазначених рахунків ОСОБА_3 , достовірно знаючи про те, що він не буде здійснювати реальну господарську діяльність та здійснювати законні фінансові операції по відкритим банківським рахункам, умисно, діючи за попередньою змовою та в інтересах невстановлених осіб, перебуваючи у банківських установах у відділенні № НОМЕР_16 АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5, у відділенні № НОМЕР_17 АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20, у відділенні № НОМЕР_12 АТ «УКРСИББАНК» за адресою: м. Харків, майдан Захисників України, 7/8, у Харківському відділенні АТ «КОМІНБАНК» за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20, власноруч підписав отримані ним від працівників вказаних банківських установ документи на відкриття банківських рахунків ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ», ТОВ«СЕРВІСАМТ» де він є засновником та керівником, в тому числі опитувальний лист, чим засвідчив нібито реальність намірів здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаних підприємств.

Підписуючи документи на відкриття банківських рахунків ОСОБА_3 чітко усвідомлював, що жодної виручки від начебто здійснення ним господарської діяльності на рахунок підприємств не надходитиме, а їх відкриття пов`язано виключно зі сприянням невстановленим особам в досягненні цілей, не пов`язаних з реальним здійсненням статутної діяльності зареєстрованих ним підприємств, а тому його дії вочевидь нададуть можливість невстановленим особам замаскувати протиправні джерела походження коштів та розпорядитись ними на власний розсуд поза волею ОСОБА_3 .

У подальшому, невстановлені особи, достовірно розуміючи, що ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та ТОВ«СЕРВІСАМТ» реальної законної господарської діяльності не здійснюватимуть та умов укладених від імені підприємств фінансово-господарських правочинів не виконуватимуть, завершуючи реалізацію спільного злочинного умислу з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, за пособництвом ОСОБА_3 , який надав знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, а саме використовуючи реквізити ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» № НОМЕР_9 , відкритий у АБ «УКРГАЗБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 10.09.2021-25.01.2022, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 10078975 грн, використовуючи реквізити ТОВ«СЕРВІСАМТ» та неправомірно отриманий доступ до банківських рахунків ТОВ«СЕРВІСАМТ» № НОМЕР_11 , відкритий у АБ «УКРГАЗБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 25.08.2023-11.01.2024, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 9409076 грн, № НОМЕР_14 , відкритий у АТ «УКРСИББАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 17.10.2023-20.03.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 7368450 грн, № НОМЕР_15 , відкритий у АТ «КОМІНБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 23.11.2023-05.03.2024, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 29899582 грн, чим надали фінансовим операціям законного виду.

Таким чином, фінансово-господарські операції ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» щодо зарахування коштів у сумі 10078975 грн на банківський рахунок № НОМЕР_9 ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» відкритий у АБ «УКРГАЗБАНК», фінансово-господарські операції ТОВ«СЕРВІСАМТ» щодо зарахування коштів у сумі 9409076 грн на банківський рахунок № НОМЕР_11 відкритий у АБ «УКРГАЗБАНК» щодо зарахування коштів у сумі 7368450 грн на банківський рахунок № НОМЕР_14 відкритий у АТ «УКРСИББАНК» щодо зарахування коштів у сумі 29899582 грн на банківський рахунок № НОМЕР_15 відкритий у АТ «КОМІНБАНК» та подальші операції щодо перерахування грошових коштів з рахунків № НОМЕР_9 ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та № НОМЕР_11 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 ТОВ«СЕРВІСАМТ» на рахунки контрагентів-отримувачів на загальну суму 56756083 грн, мають ознаки таких, що можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, спрямовані на маскування незаконного походження таких доходів, чи володіння ними.

При цьому, ОСОБА_3 як засновник та керівник ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та ТОВ«СЕРВІСАМТ» з часу реєстрації підприємств у державних органах та до завершення спільних з невстановленими особами злочинних дій за місцем постановки на податковий облік про фінансово-господарську діяльність не звітував, відповідні декларації не подавав, необхідних для здійснення господарської діяльності основних засобів, у т. ч. орендованих, а також трудових ресурсів не мав.

Таким чином, підробивши документи ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та ТОВ«СЕРВІСАМТ», які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб та зареєструвавши таким чином юридичні особи без наміру реального здійснення господарської діяльності, підробивши інші засоби доступу до банківських рахунків вказаних юридичних осіб, які незаконно передав для використання невстановленим особам, зокрема банківський рахунок ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» НОМЕР_9 , відкритий у відділенні № НОМЕР_16 АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, майдан Свободи, 5 та банківські рахунки ТОВ«СЕРВІСАМТ» № НОМЕР_11 відкритий у відділенні № НОМЕР_17

АБ «УКРГАЗБАНК» за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20, № НОМЕР_14 відкритий у відділенні № НОМЕР_12

АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, майдан Захисників України, 7/8, № НОМЕР_15 відкритий у Харківському відділенні АТ «КОМІНБАНК» (МФО322540) за адресою: м.Харків, вул. Пушкінська, 20, банківський рахунок АТ «УКРСИББАНК», тим самим надав невстановленим у ході досудового розслідування особам знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, з метою подальшої їх легалізації (відмивання) під виглядом правомірного розпорядження ТОВ«ЕНЗО МАРКЕТ» та ТОВ«СЕРВІСАМТ» вказаними коштами, шляхом приховання та маскування незаконного походження таких коштів.

Дії ОСОБА_3 містять склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, а саме пособництво у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто у пособництві у здійсненні фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також приховування та маскування незаконного походження таких коштів, вчинене особою, яка повинна була знати, що таке майно повністю чи частково одержано злочинним шляхом, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

25 червня 2024 року між ОСОБА_3 та прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 укладена угода про визнання винуватості.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 повністю визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень в обсязі обвинувачення.

Враховуючи, що між прокурором та обвинуваченим досягнуто угоди про визнання винуватості, суд розглядає кримінальне провадження відповідно до положень ст.472, ч.4 ст.474, ст. 475 КПК України.

Під час досудового розслідування між підозрюваним ОСОБА_3 , якому 21 червня 2024 року було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.200, ч.2 ст.205-1, ч.5 ст.27 ч.2 ст.209 КК України, та прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 в присутності захисника ОСОБА_5 підписана угода про визнання винуватості. При укладанні зазначеної угоди ОСОБА_3 повністю визнав свою винуватість у вчиненні вищезазначених кримінальних правопорушень, за вказаних обставин, а також була досягнута домовленість про призначення йому покарання з урахуванням обставин, що пом`якшують покарання, а саме: щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, - за ч. 2 ст. 200 КК України у виді штрафу у розмірі 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ч. 2 ст. 205-1 КК України - у виді позбавлення волі строком 3 роки без позбавлення права обіймати посади чи займатись певною діяльністю; за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України у виді позбавлення волі строком 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 рік та з конфіскацією майна. Була також досягнута домовленість про призначення остаточного покарання відповідно до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим покаранням - у виді позбавлення волі строком 5 років з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 рік, з конфіскацією майна, та звільнення обвинуваченої на підставі ст.75КК України від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, в силу ст. 77 КК України без конфіскації майна.

Суд вважає необхідним затвердити умови угоди і ухвалити вирок на підставі такої угоди з наступних мотивів.

Угода про визнання винуватості відповідає вимогам КПК України, підстав для відмови в затвердженні угоди, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України судом не встановлено. Узгоджена сторонами міра покарання відповідає загальним правилам призначення кримінальних покарань, встановленим Загальною частиною КК України.

ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні заявив, що він цілком розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості.

Суд переконався у добровільності укладення сторонами кримінального провадження угоди і що вона не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дії будь-яких інших обставин ніж ті, які передбачені в угоді.

Узгоджені сторонами вид і міра покарання відповідають ступеню тяжкості кримінальних правопорушень, інтересам суспільства та держави і даним щодо особи обвинуваченого, який в силу ст.88 КК України не має судимості, має інвалідність ІІ групи, за місцем перебування в КУ Зміївський геріатричний пансіонат характеризується з позитивного боку,на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, у вчиненому щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень.

Витрати назалучення експертата речові докази у даному кримінальному провадженню відсутні.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого не обирався.

Підстави для застосування спеціальної конфіскації відсутні.

Керуючись ст.ст.368, 370, 373-376, 474, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 25 червня 2024 року, укладену між ОСОБА_3 та прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 .

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.200, ч.2 ст.205-1, ч.5 ст.27 ч.2 ст.209 КК України, та призначити покарання:

-за ч. 2 ст. 200 КК України у виді штрафу у розмірі 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85000 гривень;

-за ч. 2 ст. 205-1 КК України - у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю;

-за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 (один) рік без конфіскації майна.

На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 (один) рік без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування призначеного за даним вироком основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 2 (два) роки.

Відповідно дост.76ККУкраїнипокласти на ОСОБА_3 обов`язки: періодичноз`являтися дляреєстраціїдоуповноваженого органузпитань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирок суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим, про визнання винуватості може бути оскаржений:

обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою, шостою, сьомою статті 474 КПК України, в тому числі нероз`яснення йому наслідків укладання угоди;

прокурором виключно з підстав призначення судом покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з частиною четвертою статті 469 КПК України угода не може бути укладена.

Апеляційна скарга на вирок суду подається до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд міста Харкова протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 120503593
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку