open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2024 року

м.Харків

Справа № 639/513/24

провадження № 2-о/639/44/24

Жовтневий районний суд м. Харкова

у складі: головуючого судді Єрмоленко В. Б.,

присяжних: Воронцова В.В., Гапченко П.Ю.

за участю секретаря Семенюк А.Є.

розглянувши у відкритому судовому засідання в м.Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи- Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ІНФОРМАЦІЯ_1 , Військова частина НОМЕР_1 про оголошення фізичної особи померлою,-

ВСТАНОВИВ:

У лютому 20243 року ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою про оголошення батька ОСОБА_3 -військовослужбовця померлим.

Свої вимоги заявниця мотивувала тим, що у зв`язку із повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року держави-агресора на територію України батько був мобілізований до лав Збройних Сил України і проходив службу водієм-заправником взводу забезпечення гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону військової частини НОМЕР_1 . Відповідно до сповіщення, що надійшло матері заявниці-колишньої дружини ОСОБА_3 , 16.08.2022 під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Костянтинівка Покровського району Донецької області батько зник безвісти. На відповідні запити отримана інформація, що відомості про перебування ОСОБА_3 у полоні відсутні.Заявниця зазначила, що їй необхідно оформити свої спадкові права, а також має намір реалізувати своє право на отримання державної допомоги членам сім`ї загиблих захисників України.З урахуванням цих обставин ОСОБА_1 просила оголосити померлим її батька, уродженця м.Харкова, зареєстрованого по АДРЕСА_1 .

Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Військова частина НОМЕР_1 направили заяву про можливість розгляду справи без присутності їх представників.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився, подав клопотання про заміну заінтересованої особи Міністерство оборони України, як спеціально уповноважений суб`єкт призначення одноразової грошової допомоги на підставі Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Крім того, ІНФОРМАЦІЯ_2 надав заяву про розгляд справи без його участі.

Заявлене заінтересованою особою клопотання щодо заміни заінтересованої особи залишено протокольною ухвалою суду без задоволення. Як стверджував представник заявника , ОСОБА_1 претендує на спадкові права та за відсутністю документів для державної реєстрації смерті ОСОБА_3 вимушена була звернутися із заявою про оголошення батька померлим.

Ухвалою Жовтневого районного суду м.Харкова, за клопотання представника заявника витребувані у Військової частини висновок службового розслідування по факту зникнення безвісти 16.08.2022 солдата ОСОБА_3 .

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, перевіривши матеріали справи та оцінивши надані докази, приходить до наступних висновків.

ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 , що підтверджується повторним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 26.07.2005 відділом реєстрації актів цивільного стану Київського районного управління юстиції м.Харкова.

ОСОБА_4 -матері заявника надійшло сповіщення № 020/10 від 31.10.2023 № 912 ІНФОРМАЦІЯ_3 про те, що колишній чоловік солдат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , водій заправник взводу забезпечення гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону військової частини НОМЕР_1 зник безвісти 16.08.2022 під час виконання бойового завдання по захисту територіальної цілісності Батьківщини поблизу АДРЕСА_2 . Аналогічне сповіщення № 45 від 08.09.2022 № 319 направлено дружині ОСОБА_3 - ОСОБА_5 .

Згідно витягу до наказу командира військової частини НОМЕР_1 № 989 від 30.06.2022, для проведення службового розслідування за фактом зникнення в районі ведення бойових дій під час виконання службових обов`язків двох військовослужбовців Військової частини НОМЕР_1 , зокрема водія-заправника ОСОБА_3 , створена комісія. Витягом з наказу № 1402 від 23.12.2022 командира Військової частини службове розслідування завершено, вважати солдата ОСОБА_3 таким, що зник безвісти, копію матеріалів службового розслідування направити до Територіального управління Державного бюро розслідувань у м. Краматорську, Донецької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері для прийняття процесуального рішення, підготувати клопотання на ім`я уповноваженого з питань осіб. Зниклих безвісти за особливих обставин про включення ОСОБА_3 до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

За інформацією Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими № 222/кен/8031 від 26.12.2023 дані військовослужбовця в/ч НОМЕР_1 ОСОБА_3 внесені до реєстру Національного інформаційного бюро, держателем якого є державне підприємство «Український національний центр розбудови миру». До Координаційного штабу не надходила інформація від Міжнародного Комітету Червоного Хреста або державних органів РФ про перебування ОСОБА_3 у полоні держави-агресора.

Відповідно до довідки ДП «Український національний центр розбудови миру» № 16348-23 від 15.12.2023, яке виконує функції Національного інформаційного бюро відповідно до Женевської конвенції про захист жертв війни 1949 року, дані про перебування у полоні від держави-агресора через Центральне агентство з розшуку Міжнародного Комітету Червоного Хреста відносно ОСОБА_3 на надходили.

Указом Президента України № 64/22 з 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, який наразі його продовжено Законом України «Про правовий режим воєнного стану».

За приписами частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Положеннями пункту 3 частини другої статті 293 ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до частини першої статті 306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті (частини друга, третя статті 46 ЦК України).

Район воєнних (бойових) дій - це визначена рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України частина сухопутної території України, повітряного або/та водного простору, на якій впродовж певного часу ведуться або/та можуть вестися воєнні (бойові) дії (стаття 1 Закону України «Про оборону України»).

Статтею 47 ЦК України визначено, що правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи (правова презумпція).

Особа може бути оголошена в судовому порядку померлою у разі встановлення обставин, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть цієї особи. На цьому наголошено, зокрема, у постановах Верховного Суду від 31 травня 2023 року у справі № 177/11/20, від 07 листопада 2023 року у справі № 607/159/23.

У постановах від 26 квітня 2023 року у справі № 337/3725/22, від 29 березня 2023 року у справі № 753/8033/22 Верховний Суд дійшов висновків, що підставою для встановлення факту смерті є підтверджені доказами обставини, які свідчать про смерть громадянина в певний час і за певних обставин. Доказами, що підтверджують факт смерті особи в умовах воєнного стану або на тимчасово окупованій території України, можуть бути зокрема письмові докази; речові докази, у тому числі звуко- і відеозаписи; висновки експертів; копії лікарського свідоцтва/довідки про смерть; показання свідків, що можуть підтвердити ті обставини, на які посилається заявник; довідки з військкомату або від командира військової частини (у випадку загибелі військовослужбовців); заяви до правоохоронних органів про зникнення особи, в тому числі при обставинах, що загрожували їй смертю.

Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто, констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті особи можливо, якщо суд па підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної факту смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку.

Водночас частиною другою статті 20 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» передбачено, якщо особа, зникла безвісти за особливих обставин, оголошена померлою, але її останки не знайдено, проведення розшуку не припиняється до встановлення її місцеперебування, місця поховання чи місцезнаходження останків такої особи.

Оскільки в судовому засіданні доведено, що ОСОБА_3 пропав безвісти за обставин, що загрожували йому смертю, під час виконання бойового завдання по відновленню контролю над взводним опорним пунктом, в районі воєнних (бойових) дій, дані про те, що він знаходиться у полоні - відсутні, суд вважає що наявні підстави для застосування до спірних правовідносин ч.3 ст.46 ЦК України та оголошення ОСОБА_3 померлим від дня його вірогідної смерті ( загибелі).

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.12, 19, 81, 133, 141, 259, 264, 265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи- Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ІНФОРМАЦІЯ_1 , Військова частина НОМЕР_1 задовольнити.

Оголосити померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця м.Харкова, громадянина України, зареєстрованого АДРЕСА_1 , солдата, водія-заправника взводу забезпечення гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону військової частини НОМЕР_1 під час виконання бойового завдання поблизу АДРЕСА_2 .

Датою смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , вважати 16 серпня 2022 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньодо Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання пеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони: Заявник- ОСОБА_1 ( РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 );

заінтересовані особи Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (ЄДРПОУ 33292186, м.Харків, вул.Маліновського, 10/14);

- ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_4 );

Військова частина НОМЕР_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_5 ).

Повне судове рішення складено 22.07.2024.

Суддя:

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 120500505
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку