open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

10.07.2024

ЄУН № 389/2347/24

провадження №2-о/389/112/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2024 року м. Знам`янка

Суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області УКРАЇНСЬКИЙ Віталій Валентинович, розглянувши матеріали в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання особи зниклою безвісти за особливих обстави,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 зниклим безвісти за особливих обставин. Вимоги мотивував тим, що він є рідним братом ОСОБА_2 . Будучи кадровим військовим у спеціальному званні майор ОСОБА_2 з перших днів війни ніс службу в Збройних Силах України в складі військової частини НОМЕР_1 на посаді начальника штабу першого заступника командира та перебував у м. Маріуполі Донецької області. В липні 2022 року сім`ї надійшло сповіщення №55 від 06 липня 2022 року від ІНФОРМАЦІЯ_2 про те, що ОСОБА_2 зник безвісти 01 червня 2022 року за особливих обставин у зв`язку з виконанням завдань із забезпечення оборони держави, національної безпеки та оборони, відсічі і стримування широкомасштабної агресії російської федерації проти України. За даним фактом було розпочате кримінальне провадження за ознаками ч.3 ст. 110 КК України. 09.01.2024 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , внесений до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Заявник вважає, що відповідно до Постанови КМУ №560 від 15.05.2024 йому додатково потрібне рішення про визнання брата зниклим безвісти за особливих обставин, як підставу для підтвердження права на відстрочку під час мобілізації відповідно до п.4 ч.3 ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до частини першоїстатті 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою (пункт 3 частини другоїстатті 293 ЦПК України).

Суспільні відносини, пов`язані з набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з обліком, розшуком та соціальним захистом таких осіб і членів їхніх сімей регулює ЗУ «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Відповідно до статті 4 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому цим Законом, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Зважаючи на викладене, у витязі зазначається дата внесення відомостей про особу до Реєстру, яка відповідно до Закону є датою набуття статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Також у Витязі зазначається дата реєстрації заяви про розшук. Вказані дати не співпадають з датою зникнення особи, яка фіксується органами досудового розслідування в кримінальному проваджені, в рамках якого проводиться розшук особи.

Згідно із статтею 18 Закону відомості, зазначені у заяві про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, підлягають внесенню до Реєстру після отримання Уповноваженим з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин від Національної поліції України інформації про зникнення особи за особливих обставин або інформації про отримання заяви про розшук такої особи.

Відповідно до пункту 1 частини першоїстатті 186 ЦПК Українисуддя відмовляє у відкритті провадження, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Суддя, приймаючи заяву, повинен перевірити, чи може взагалі ця заява розглядатися в судовому порядку і чи не віднесено її розгляд до повноважень іншого органу. Якщо за законом заява не підлягає судовому розгляду, суддя мотивованою ухвалою відмовляє у відкритті провадження, а коли справу вже відкрито - закриває провадження у ній.

Близькі за змістом висновки викладені у постановах Великої Палати Верховного Суду: від10квітня 2019 року у справі № 320/948/18, від 29 травня 2019 року у справі № 398/4017/18.

У поданій до суду заяві заявник просить визнати особу зниклим безвісти за особливих обставин, з метою підтвердження права на відстрочку під час мобілізації відповідно до п.4 ч.3 ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», як особа, близький родич якого пропав безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії.

Главою четвертою четвертого розділу ЦПК України передбачено розгляд судом справ про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою та не передбачений розгляд справи про визнання особи зниклою безвісти за особливих обставин.

Із доданого до заяви витягу з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин №20240607-233 від 07.06.2024 вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , внесений до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин на підставі реєстрації заяви про зникнення № 5010 від 11.07.2022, набув такого статусу 09.01.2024.

Таким чином, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вже набув статусу особи, що зникла безвісти за особливих обставин, з 09.01.2024 та вважається таким, що зник безвісти за особливих обставин, з 11.07.2022. Даний факт не оспорюється сторонами та не підлягає визнанню в судовому порядку.

В матеріалах, доданих до заяви, відсутні відомості про звернення заявника в установленому законом порядку із заявою про відстрочку під час мобілізації відповідно до п.4 ч.3 ст. 22 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» до відповідних компетентних органів.

Відмова відповідного органу у наданні відстрочки під час мобілізації може бути оскаржена заінтересованою особою до суду в порядку адміністративного судочинства.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.186, 260, 294, 354 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити заявнику у відкритті провадження за його заявою про визнання особи зниклою безвісти за особливих обстави,

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя В.В. Український

Джерело: ЄДРСР 120492824
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку