open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа№ 953/5855/24

н/п 1-кп/953/903/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" липня 2024 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 (в режимі відеоконференції),

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні взалі судув м.Харкові кримінальне провадження№ 72024171000000024 від 26.06.2024 за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харкова, громадянки України, українки, вдови, інваліда 2-ї групи, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше в силу ст. 89 КК України не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 у червні 2018 року, точну дату та час не встановлено, перебуваючи в Харківському міському центрі реінтеграції бездомних осіб за адресою: АДРЕСА_2 отримала від невстановлених осіб пропозицію за грошову винагороду внести у документи, які відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, ОСОБА_5 з корисливих мотивів добровільно погодилася внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, з метою реєстрації юридичної особи, вступивши таким чином у попередню змову із невстановленими особами і до початку злочинних дій домовилась про спільне його вчинення.

Так, згідно у ст. 56 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Статтею 57 Господарського кодексу України передбачено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом. У засновницькому договорі засновники зобов`язуються утворити суб`єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб`єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб`єкта господарювання, які передбачені законом, а також порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб`єкта господарювання, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відповідно до ст. 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Також статтею 88 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарського товариства зобов`язані вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами), що передбачені установчими документами, відповідно до цього Кодексу та закону про господарські товариства.

Статтею 89 Господарського кодексу України передбачено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства.

Згідно зі ст. 81 Цивільного кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу. Статтею 87 Цивільного кодексу України встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Відповідно до ст. 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

Одночасно статтею 4 Закону України «Про господарські товариства» № 1576-ХІІ від 19.09.1991 визначено, що товариства з обмеженою відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору і статуту, їх установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації створення юридичної особи подаються відповідні документи згідно наведеного в частині статті переліку.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_6 25.06.2018 перебуваючи у денний час доби біля офісного приміщення приватного нотаріуса ОСОБА_7 у м. Києві, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами надала їм свій паспорт громадянина України та картку платника податків, необхідні для складання документів, на підставі яких невстановленою особою виготовлені наступні документи щодо державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Фірма Бест+» (код ЄДРПОУ 42087068), а саме:

- Акт № 1 приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Фірма Бест+» від 25.06.2018;

- Акт № 2 приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Фірма Бест+» від 25.06.2018;

- Рішення № 2 учасника ТОВ «Фірма Бест+» від 26.06.2018;

- Статут ТОВ «Фірма Бест+» від 26.06.2018;

- Довіреність на представництво інтересів ТОВ «Фірма Бест+» від 25.06.2018;

- Довіреність № 2 на представництво інтересів TOB «Фірма Бест+» від 27.06.2018;

Крім того, ОСОБА_8 реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи 25.06.2018 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_7 у м. Києві, діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписала довіреність, відповідно до якої ОСОБА_5 уповноважує ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 бути її представниками в усіх державних установах, включаючи органи нотаріату, з питань пов`язаних з реєстрацією будь-яких юридичних осіб.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Фірма Бест+», достовірно розуміючи, що надані їй на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_7 у м. Києві засвідчила їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення, після чого довірена особа надала їх державному реєстратору для проведення «Державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу».

На підставі вищезазначених документів реєстратором Печерської районної в місті Києві державної адміністрації 17.07.2018 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна складу засновників (учасників) ТОВ «Фірма Бест+» та 18.07.2018 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна керівника ТОВ «Фірма Бест+».

У подальшому 07.08.2018, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_5 , перебуваючи у м. Києві у офісних приміщеннях приватних нотаріусів ОСОБА_13 та ОСОБА_14 отримала складені за невстановлених обставин проєкти документів від її імені щодо перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» (код ЄДРПОУ 38241838), а саме:

- Акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 07.08.2018;

- Протокол № 08-08/18 загальних зборів ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 08.08.2018;

-Довіреність на представництво інтересів ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 08.08.2018;

- Статут ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 08.08.2018;

- Заяву про внесення змін до відомостей про ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 09.08.2018.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені TOB «Хім Торг Інвест Груп» достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проєкти реєстраційних документів ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісних приміщеннях приватних нотаріусів ОСОБА_13 та ОСОБА_14 у м. Києві, засвідчила їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення.

На підставі вищезазначених документів реєстратором Комунального підприємства «Правочин» Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області 10.08.2018 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна складу засновників (учасників) ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» та 13.08.2018 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна керівника ТОВ «Хім Торг Інвест Груп».

У подальшому 02.05.2019, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_6 , перебуваючи у м. Києві у офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_15 отримала складені за невстановлених обставин проєкти документів від її імені щодо перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Астер Сервіс Компані» (код ЄДРПОУ 42441057), а саме:

- Акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019;

- Рішення № 2 учасника ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019;

- Статут ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019;

- Заяву про внесення змін до відомостей про ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019;

- Заяву про внесення змін до відомостей про ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Астер Сервіс Компані» достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проєкти реєстраційних документів ТОВ «Астер Сервіс Компані» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_15 у м. Києві, засвідчила їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення.

На підставі вищезазначених документів реєстратором Комунального підприємства «Правочин» Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області 07.05.2019 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна складу засновників (учасників) ТОВ «Астер Сервіс Компані» та 08.05.2019 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна керівника ТОВ «Астер Сервіс Компані».

У подальшому 30.07.2020, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_6 , перебуваючи у м. Харкові у офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_16 отримала складені за невстановлених обставин проєкти документів від її імені щодо перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Стронг Опт Торг» (код ЄДРПОУ 39114063), а саме:

- Акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Стронг Опт Торг» від 30.07.2020;

- Заяву про внесення змін до відомостей про ТОВ «Стронг Опт Торг» від 30.07.2020;

- Статут ТОВ «Стронг Опт Торг» від 30.07.2020.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Стронг Опт Торг» достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проєкти реєстраційних документів ТОВ «Стронг Опт Торг» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_8 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_16 у м. Харкові, засвідчила їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення.

На підставі вищезазначених документів реєстратором Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області 04.08.2020 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна складу засновників (учасників) ТОВ «Стронг Опт Торг» та 05.08.2020 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна керівника ТОВ «Стронг Опт Торг».

У подальшому 03.08.2021, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність ОСОБА_8 отримала особистий кваліфікований електронний підпис та передала його невстановленим особам.

Після чого невстановлені особи склали та засвідчили електронним цифровим підписом ОСОБА_6 електронні документи щодо реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Ступрун» (код ЄДРПОУ 44347546), а саме:

- Заяву щодо реєстрації юридичної особи ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021;

- Рішення № 1 засновника ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021;

- Модельний Статут ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021;

- Структура власності ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021.

Тим самим наділивши їх необхідними реквізитами, тобто вчинили їхнє підроблення та з метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого спільного із ОСОБА_6 протиправного умислу, забезпечили їхнє подання через інтернет-застосунок «Дія» до Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур, Дніпровської міської ради, де 04.08.2021 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація створення юридичної особи».

У подальшому, 21.01.2022, з метою реалізації заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу ОСОБА_6 , перебуваючи у м. Харкові у офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_17 отримала складені за невстановлених обставин проєкти документів від її імені щодо перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ПП «Фул Сервіс XXI» (код ЄДРПОУ 33609226), а саме:

- Рішення № 1/22 засновника ПП «Фул Сервіс XXI» від 21.01.2022;

- Статут ПП «Фул Сервіс XXI» від 21.01.2022;

- Заяву про внесення змін до відомостей про ПП «Фул Сервіс XXI» від 21.01.2022;

- Структуру власності ПП «Фул Сервіс XXI» від 21.01.2022;

- Заяву про внесення змін до відомостей про 1111 «Фул Сервіс XXI» від 24.01.2022.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ПП «Фул Сервіс XXI», достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проєкти реєстраційних документів ПП «Фул Сервіс XXI» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленими особами протиправних намірів, перебуваючи в офісному приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_17 у м. Харкові, засвідчила їх власним підписом, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами, тобто вчинила їх підроблення.

На підставі вищезазначених документів 25.01.2022 приватним нотаріусом харківського нотаріального округу ОСОБА_17 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» - зміна кінцевого бенефіціарного власника, зміна керівника юридичної особи ПП «Фул Сервіс XXI».

У подальшому 26.05.2023, з метою реалізації, заздалегідь обумовленого з вказаними особами спільного протиправного умислу, усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність ОСОБА_5 отримала особистий кваліфікований електронний підпис та передала його невстановленим особам.

Після чого, невстановлені особи склали та засвідчили електронним цифровим підписом ОСОБА_5 електронні документи щодо реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «ЦОЛ» (код ЄДРПОУ 45073016), а саме:

- Заяву щодо реєстрації юридичної особи ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023;

- Рішення № 1 засновника ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023;

- Модельний Статут ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023;

- Структуру власності ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023.

Тим самим наділивши їх необхідними реквізитами, тобто вчинили їхнє підроблення та з метою подальшої реалізації, заздалегідь обумовленого спільного із ОСОБА_5 протиправного умислу, забезпечили їхнє подання через інтернет-застосунок «Дія» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, де 26.05.2023 проведено реєстраційну дію «Державна реєстрація створення юридичної особи».

Злочинні дії ОСОБА_5 щодо реєстрації / перереєстрації ТОВ «Фірма Бест+», ТОВ «Хім Торг Інвест Груп», ТОВ «Астер Сервіс Компані», ТОВ «Стронг Опт Торг», ТОВ «Ступрун», ПП «Фул Сервіс XXI» та ТОВ «ЦОЛ» надали змогу невстановленим особам використовувати реквізити даних суб`єктів господарювання для здійснення фінансових операцій від імені формально призначеного засновника та директора, у тому числі, для складання удаваних правочинів з метою надання податкової вигоди суб`єктам господарювання реального сектору економіки, без участі та відома ОСОБА_5 .

Отже, ОСОБА_5 у період з червня 2018 року по травень 2023 року умисно, з корисливою метою, без наміру бути власником та керівником ТОВ «Фірма Бест+», ТОВ «Хім Торг Інвест Груп», ТОВ «Астер Сервіс Компані», ТОВ «Стронг Опт Торг», ТОВ «Ступрун», ПП «Фул Сервіс XXI» та ТОВ «ЦОЛ», всупереч Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV, внесла неправдиві відомості та подала для проведення державної реєстрації зазначених суб`єктів господарювання документи, які містили неправдиві відомості.

Крім того, ОСОБА_5 , не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені суб`єкта господарювання та бути його засновником і керівником, за попередньою змовою з невстановленою особою, вчинив незаконні дії з іншими засобами доступу до банківських рахунків, за наступних обставин.

Так, 20.09.2018 ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, погодилася на пропозицію останнього відкрити у банківських установах розрахункові рахунки та використати їх для здійснення фінансових операцій не пов`язаних зі здійсненням фінансово-господарської діяльності зареєстрованих підприємств.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, ОСОБА_5 погодилась на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною невстановленою особою і до початку злочинів домовилась про спільне їх вчинення.

Реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків, за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» (код ЄДРПОУ 38241838) ОСОБА_6 разом з невстановленою особою, 20.09.2018 у приміщенні відділення ПАТ «ПУМБ», МФО 334851, за адресою: м. Київ, вул. Івана Лепсе, 16, надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданого Московським РВХУМВС України в Харківській області 18.12.1996, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, Протокол № 08-08/18 загальних зборів ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 08.08.2018, Наказ ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 09.08.2018, Акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 07.08.2018 та Статут ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 08.08.2018.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від ОСОБА_5 документи, підготували проєкти наступних документів:

- Заяву про приєднання до Договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів ПАТ «ПУМБ», МФО 334851 - ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 20.09.2018;

- Витяг ПАТ «ПУМБ», МФО 334851 по ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 20.09.2018;

- Картку ПАТ «ПУМБ», МФО 334851 по ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 20.09.2018;

- Опитувальний лист клієнта ПАТ «ПУМБ», МФО 334851 по ТОВ «Хім Торг Інвест Груп» від 20.09.2018.

Після цього, ОСОБА_5 підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_3 в ПАТ «ПУМБ», відкритим, начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «Хім Торг Інвест Груп», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі, для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «Хім Торг Інвест Груп».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ «Астер Сервіс Компані», код ЄДРПОУ 42441057, ОСОБА_6 разом з невстановленою особою, 10.05.2019 у приміщенні відділення № НОМЕР_4 АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Київ, вул. Миколи Голего, 6 надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданого Московським РВХУМВС України в Харківській області 18.12.1996, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, Статут ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019, Наказ № 3 ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 03.05.2019, Рішення № 2 учасника ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 02.05.2019.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Заяву про відкриття поточного рахунку АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Заяву про приєднання до Договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Картку із зразками підписів АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Витяг АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Опитувальник клієнта АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Результати аналізу потенційного клієнта АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019;

- Висновок АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Астер Сервіс Компані» від 10.05.2019.

Після цього, ОСОБА_5 , підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_5 , відкритим в АБ «УКРГАЗБАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «Астер Сервіс Компані», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «Астер Сервіс Компані».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ «Ступрун», код ЄДРПОУ 44347546, ОСОБА_5 разом з невстановленою особою, 30.08.2021 у приміщенні відділення АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 15/5 надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала Наказ № 1 ТОВ «Ступрун» від 04.08.2021, Рішення № 1 засновника ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021, Структуру власності ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Договір банківського рахунку АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 30.08.2021;

- Опитувальник клієнта АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 30.08.2021;

- Перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками АБ'«УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 30.08.2021;

- Заявку про підключення до Договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 30.08.2021;

- Акт прийому-передачі АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 30.08.2021.

Після цього, ОСОБА_6 , підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_6 , відкритим в АБ «УКРГАЗБАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «Ступрун», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «Ступрун».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність, як засновник та керівник ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, ОСОБА_5 разом з невстановленою особою, 02.06.2023 у приміщенні відділення АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20 надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала печатку підприємства, наказ ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Заяву про відкриття поточного рахунку АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Договори банківського рахунку АБ «УКРГАЗБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023.

Після цього, ОСОБА_5 , підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_7 , відкритим в АБ «УКРГАЗБАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків, за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність, як засновник та керівник ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, ОСОБА_5 разом з невстановленою особою, 02.06.2023 у приміщенні відділення - АТ «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20 надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала наказ № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, рішення № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Інформацію про відкриті ключі АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

-Договір банківського рахунку та комплексного обслуговування АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Заявку про підключення до Договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Заяву про відкриття поточного рахунку АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Заяву на приєднання № 1 АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Заяву на приєднання № 2 АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023;

- Опитувальник клієнта АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 02.06.2023.

Після цього, ОСОБА_5 підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_8 , відкритим в АТ «КОМІНБАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність, як засновник та керівник ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, ОСОБА_5 разом з невстановленою особою, 06.06.2023 у приміщенні відділення - АТ «СЕНС БАНК», МФО 300346, у м. Харкові надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина У країни, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала наказ № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, рішення № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, статут ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Інформацію про відкриті ключі АТ «СЕНС БАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 06.06.2023;

- Заяву-договір про відкриття поточного рахунку АТ «СЕНС БАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 06.06.2023;

- Перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками АТ «СЕНС БАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 06.06.2023;

- Анкету-заяву до Договору банківського рахунку та комплексного обслуговування АТ «СЕНС БАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 06.06.2023;

- Заяву до Договору банківського рахунку та комплексного обслуговування АТ «СЕНС БАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 06.06.2023.

Після цього, ОСОБА_5 підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_9 , відкритим в АТ «СЕНС БАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність, як засновник та керівник ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, ОСОБА_5 разом з невстановленою особою, 30.08.2023 у приміщенні відділення № 151 у м. Львові ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», МФО 380634, надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина України, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала наказ № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, рішення № 1 ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, статут ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023, структуру власності ТОВ «ЦОЛ» від 26.05.2023.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Договір банківського рахунку ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 30.08.2023;

- Заяву про відкриття рахунку ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 30.08.2023;

- Опитувальник ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК» по ТОВ «ЦОЛ» від 30.08.2023.

Після цього, ОСОБА_5 підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_10 , відкритим в ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», начебто для здійснення господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ», після чого незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «ЦОЛ».

У подальшому, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на підробку інших засобів доступу до банківських рахунків, за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність, як засновник та керівник ТОВ «Ступрун», код ЄДРПОУ 44347546, Мороз JI.B. разом з невстановленою особою, 27.10.2023 у приміщенні - АТ «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 51 надала співробітнику банківської установи, передбачені Постановою Правління Національного банку України № 492 від 12.11.2003 «Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», а саме: паспорт громадянина У країни, картку платника податків № НОМЕР_2 та довідку про реєстрацію місця проживання особи, а невстановлена особа, передала наказ № 1 ТОВ «Ступрун» від 04.08.2021, рішення № 1 ТОВ «Ступрун» від 03.08.2021.

У свою чергу, працівники вказаної банківської установи, не будучи обізнаними про злочинні наміри ОСОБА_6 та невстановленої особи, перевіривши отримані від останніх документи, підготували проєкти наступних документів:

- Заяву про відкриття поточного рахунку АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «СТУПРУН» від 27.10.2023;

- Перелік осіб, яким надано право розпорядження рахунками АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «СТУПРУН» від 27.10.2023;

- Заявку про підключення до Договору банківського обслуговування корпоративних клієнтів АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023;

- Заяву на приєднання № 1 АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023;

- Заяву на приєднання № 2 АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023;

- Інформацію про ключі АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023;

- Опитувальник клієнта АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023;

-Договір банківського рахунку та комплексного обслуговування АТ «КОМІНБАНК» по ТОВ «Ступрун» від 27.10.2023.

Після цього, ОСОБА_6 підписала проєкти вищезазначених документів, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, та, як наслідок, після їх опрацювання співробітниками банківської установи, отримала можливість дистанційно керувати банківським рахунком НОМЕР_11 , відкритим в АТ «КОМІНБАНК», начебто, для здійснення господарської діяльності ТОВ «Ступрун», після чого, незаконно передала засоби доступу до вказаного банківського рахунку невстановленій особі для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «Ступрун».

Упродовж 2021-2023 років, ОСОБА_5 , маючи умисел на пособництво невстановленим особам у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, зареєструвавши на своє ім я юридичну особу - ТОВ «Ступрун», код ЄДРПОУ 44347546, без наміру реального здійснення господарської діяльності, а також відкривши у відділенні АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 15/5, банківський рахунок НОМЕР_12 та у відділенні АТ «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 51, банківський рахунок НОМЕР_13 .

Крім того, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на пособництво невстановленим особам у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, зареєструвавши на своє ім я юридичну особу - ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, без наміру реального здійснення господарської діяльності, а також відкривши у АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20 - банківський рахунок НОМЕР_7 ; АТ «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20 - банківський рахунок НОМЕР_8 ; АТ «СЕНС БАНК», МФО 300346 у м. Харкові - банківський рахунок НОМЕР_14 ; ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», МФО 380634 у м. Львові - банківський рахунок НОМЕР_15 , управління якими довірила невстановленим особам, скоївши злочин за наступних обставин.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 № 361-ІХ :

2) активи - кошти, у тому числі електронні гроші, інше майно, майнові та немайнові права;

23) доходи, одержані злочинним шляхом, - будь-які активи, одержані прямо чи опосередковано внаслідок вчинення злочину, зокрема валютні цінності, рухоме та нерухоме майно, майнові та немайнові права, незалежно від їх вартості;

44) офіційний документ - документ, складений, виданий, засвідчений із дотриманням визначених законодавством норм уповноваженою особою, якій законодавством надано право у зв`язку з її професійною чи службовою діяльністю складати, видавати, засвідчувати певні види документів, що підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти та містить передбачені законодавством реквізити і відомості;

46) підозра - припущення, що ґрунтується на результатах аналізу наявної інформації та може свідчити про те, що фінансова операція або її учасники, їх діяльність чи походження активів пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму та/або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, або із вчиненням іншого кримінального правопорушення або діяння, за яке передбачені міжнародні санкції;

65) фінансова операція - будь-які дії щодо активів клієнта, вчинені за допомогою суб`єкта первинного фінансового моніторингу або про які стало відомо суб`єктам первинного фінансового моніторингу, зазначеним у підпунктах "а"-"д" пункту 7 частини другої статті 6 цього Закону, у рамках ділових відносин з клієнтом, суб`єктам державного фінансового моніторингу, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, державним органам, що провадять діяльність у сфері запобігання та протидії, правоохоронним та розвідувальним органам України в рамках виконання цього Закону;

Відповідно до ст. 2 Закону дія цього Закону поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб, їх філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, що забезпечують проведення фінансових операцій на території України та за її межами відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, органи місцевого самоврядування, правоохоронні та розвідувальні органи, інші державні органи України.

Згідно ст. 5 Закону до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, належать будь-які дії, пов`язані із вчиненням фінансової операції чи правочину з доходами, одержаними злочинним шляхом, а також вчиненням дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного походження таких доходів, чи володіння ними, прав на такі доходи, джерел їх поводження, місцезнаходження, переміщення, зміну їх форми (перетворення), а так само набуттям, володінням або використанням доходів, одержаних злочинним шляхом».

Так, встановлено, що ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер спільних з невстановленими особами дій, достовірно розуміючи, що ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ» реальної законної господарської діяльності не здійснюватиме та умов укладених від його імені фінансово-господарських правочинів не виконуватиме, а відкриті ним банківські рахунки в банківських установах будуть використовуватись невстановленими особами для здійснення фінансових транзакцій безготівкових коштів, що не пов`язані з реальною законною господарською діяльністю підприємства, у вересні 2021 року, точну дату та час не встановлено, перебуваючи у м. Харкові (точну адресу не встановлено), надала невстановленим особам знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, а саме: уставні та реєстраційні документи ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ», а також засоби доступу до розрахункових рахунків ТОВ «Ступрун», відкритих у відділенні АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 15/5, - банківський рахунок НОМЕР_6 ; у відділенні AT «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Київ, вул. Антоновича 51, - банківський рахунок НОМЕР_11 та розрахункових рахунків ТОВ «ЦОЛ», відкритих у АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20, - банківський рахунок НОМЕР_16 ; AT «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20, - банківський рахунок НОМЕР_17 ; AT «СЕНС БАНК», МФО 300346 у м. Харкові - банківський рахунок НОМЕР_9 ; ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», МФО 380634 у м. Львові - банківський рахунок НОМЕР_10 .

При відкритті зазначених рахунків ОСОБА_5 , достовірно знаючи про те, що вона не буде здійснювати реальну господарську діяльність та здійснювати законні фінансові операції по відкритим банківським рахункам, умисно, діючи за попередньою змовою та в інтересах невстановлених осіб, перебуваючи у банківських установах, власноруч підписала отримані ним від працівників вказаних банківських установ документи на відкриття банківських рахунків ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ», де вона є засновником та керівником, в тому числі опитувальний лист, чим засвідчила нібито реальність намірів здійснювати фінансово-господарську діяльність від імені вказаних підприємств.

Підписуючи документи на відкриття банківських рахунків ОСОБА_5 чітко усвідомлювала, що жодної виручки від начебто здійснення нею господарської діяльності на рахунок підприємств не надходитиме, а їх відкриття пов`язано виключно зі сприянням невстановленим особам в досягненні цілей, не пов`язаних з реальним здійсненням статутної діяльності зареєстрованих нею підприємств, а тому її дії вочевидь нададуть можливість невстановленим особам замаскувати протиправні джерела походження коштів та розпорядитись ними на власний розсуд поза волею ОСОБА_5 .

У подальшому, невстановлені особи, достовірно розуміючи, що ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ» реальної законної господарської діяльності не здійснюватимуть та умов укладених від імені підприємств фінансово-господарських правочинів не виконуватимуть, завершуючи реалізацію спільного злочинного умислу з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, за пособництвом ОСОБА_5 , яка надала знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, а саме:

- використовуючи реквізити ТОВ «Ступрун» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_6 - ТОВ «Ступрун», відкритого у АБ «УКРГАЗБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 04.10.2021-17.10.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 18 638 600 грн.;

- використовуючи реквізити ТОВ «Ступрун» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_11 ТОВ «Ступрун», відкритого у АТ «КОМІНБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 30.10.2023-01.11.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 85 980 грн.;

- використовуючи реквізити ТОВ «ЦОЛ» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_16 ТОВ «ЦОЛ», відкритого у АБ «УКРГАЗБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 02.06.2023-16.10.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 30 018 841 грн.;

- використовуючи реквізити ТОВ «ЦОЛ» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_17 ТОВ «ЦОЛ», відкритого у AT «КОМІНБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 04.09.2023-19.01.2024, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 25 640 648 грн.;

- використовуючи реквізити ТОВ «ЦОЛ» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_9 ТОВ «ЦОЛ», відкритого у AT «СЕНС БАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 05.07.2023-19.10.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 4 557 214 грн.;

- використовуючи реквізити ТОВ «ЦОЛ» та неправомірно отриманий доступ до банківського рахунку НОМЕР_10 ТОВ «ЦОЛ», відкритого у ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», незаконно отримали від підприємств-контрагентів, за період 04.09.2023-30.10.2023, за нібито проведені операції (поставлені товари, надані послуги) грошові кошти в загальній сумі 26 940 231 грн. чим надали фінансовим операціям законного виду.

Таким чином, фінансово-господарські операції ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ» щодо зарахування коштів на банківські рахунки на загальну суму 105 881 514 грн., мають ознаки таких, що можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, спрямовані на маскування незаконного походження таких доходів, чи володіння ними.

При цьому, ОСОБА_5 як засновник та керівник ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ» з часу реєстрації підприємств у державних органах та до завершення спільних з невстановленими особами злочинних дій за місцем постановки на податковий облік про фінансово-господарську діяльність не звітувала, відповідні декларації не подавала, необхідних для здійснення господарської діяльності основних засобів, у т. ч. орендованих, а також трудових ресурсів не мала.

Таким чином, підробивши документи ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ», які подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб та зареєструвавши таким чином юридичні особи без наміру реального здійснення господарської діяльності, підробивши інші засоби доступу до банківських рахунків вказаних юридичних осіб, які незаконно передала для використання невстановленим особам, зокрема банківські рахунки ТОВ «Ступрун», відкриті у відділенні АБ «УКРГАЗБАНК», за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 15/5, № НОМЕР_6 та у відділенні AT «КОМІНБАНК», за адресою: м. Київ, вул. Антоновича, 51, № НОМЕР_11 та банківські рахунки ТОВ «ЦОЛ» відкриті у: АБ «УКРГАЗБАНК», за адресою: м. Харків, вул. Космічна, 20 - № НОМЕР_16 ; AT «КОМІНБАНК», МФО 322540, за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 20 - № НОМЕР_17 ; АТ «СЕНС БАНК», МФО 300346 у м. Харкові № НОМЕР_9 ; ПуАТ «КБ «АКОРДБАНК», МФО 380634 у м. Львові № НОМЕР_10 , тим самим надала невстановлеиим особам знаряддя та засоби, необхідні для здійснення фінансових операцій з коштами, щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, з метою подальшої, їх легалізації (відмивання) під виглядом правомірного розпорядження ТОВ «Ступрун» та ТОВ «ЦОЛ» вказаними коштами, шляхом приховання та маскування незаконного походження таких коштів.

28 червня 2024 року між обвинуваченою ОСОБА_5 , за участю захисника - адвоката ОСОБА_4 , та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні№ 72024171000000024 від 26.06.2024,була укладена угода про визнання винуватості у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 472 КПК України.

Згідно такої угоди ОСОБА_5 та прокурор дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої за ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, а також міри покарання, яку повинна понести ОСОБА_5 .

Так, враховуючи ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу обвинуваченої, її щире каяття, активне сприяння у розкритті кримінальних правопорушень та встановленні обставин у кримінальному провадженні відносно неї, а також беззастережне визнання обвинуваченою своєї винуватості, беручи до уваги інтереси суспільства, відомості щодо особи ОСОБА_5 , її вік, стан здоров`я та інші обставини, що її характеризують, вказаною угодою сторони вважали за можливе призначити покарання ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 200 КК України штраф у розмірі 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ч. 2 ст. 205-1 КК України 3 років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю; за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України - 5 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком 1 рік та з конфіскацією майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у вигляді позбавлення волі строком 5 років, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком 1 рік, з конфіскацією майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування основного покарання з випробуванням та на підставі ст. 77 КК України не застосовувати додаткове покарання за ч. 2 ст. 209 КК України у вигляді конфіскації майна.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановленістаттею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Прокурор просив затвердити угоду про визнання винуватості та просив призначити ОСОБА_5 узгоджену міру покарання.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_5 вину у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала у повному обсязі, розкаялась у вчиненому та пояснила, що під час укладення угоди діяла добровільно, розуміє свої права та наслідки укладення угоди про визнання винуватості, просила суд затвердити угоду про визнання винуватості судом, дала згоду на застосування узгодженого виду покарання.

Захисник ОСОБА_4 підтримав позицію своєї підзахисної, та просив призначити їй узгоджену міру покарання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходив з наступного.

Згідно з п. 1 ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти, зокрема, рішення про затвердження угоди.

Відповідно п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з п. 1 ч. 4ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Судом, встановлено, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1 КК України, які відповідно до ст. 12 КК України віднесено до нетяжких злочинів та у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, яке є тяжким злочином.

Встановлено, що сторони кримінального провадження уклали угоду про визнання винуватості, зміст якої відповідає вимогамст. 472 КПК України. При укладенні угоди про визнання винуватості прокурором враховані обставини, визначеніст. 470 КПК України.

При цьому, судом перевірено, що ОСОБА_5 цілком розуміє роз`яснені їй права, визначені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, суть обвинувачення та вид покарання.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Таким чином, суд кваліфікує дії ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, як у підробці інших засобів доступу до банківських рахунків, вчиненими за попередньою змовою групою осіб; у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно за попередньою змовою групою осіб; пособництві у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто у пособництві у здійсненні фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також приховування та маскування незаконного походження таких коштів, вчиненому особою, яка повинна була знати, що таке майно повністю чи частково одержано злочинним шляхом, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до ст. 66КК України обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченої, суд вважає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченої, не встановлено.

Вивченням даних про особу обвинуваченої ОСОБА_5 встановлено, що вона на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, має місце постійного проживання та реєстрації, неодружена, раніше в силу ст. 89 КК України не судима.

Згідно зі ст.ст. 50, 65 КК України особі, яка скоїла злочин, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Виходячи з указаної мети й принципів справедливості, співмірності та індивідуалізації, покарання повинне бути адекватним характеру скоєних дій, їх небезпечності та даним про особу винного. При виборі покарання мають значення й повинні братися до уваги обставини, які його пом`якшують та обтяжують.

Узгоджена між сторонами міра покарання за злочини передбачені ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, із застосуванням ст.ст. 70, 72, 75, 76 КК України, є достатньою для виправлення обвинуваченої і відповідає загальним засадам призначення покарання.

Відповідно до ст. 77 КК України уразі звільнення від відбування покарання з випробуванням можуть бути призначені додаткові покарання у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу.

Враховуючи, що сторонами узгоджене покарання іззвільненням обвинуваченої від відбування покарання з випробуванням, конфіскація яка передбачена санкцією ч. 2ст. 209КК України, як додаткове покарання, в даному випадку застосуванню не підлягає.

Таке покарання буде необхідним і достатнім для виправлення ОСОБА_5 та попередження вчинення нових злочинів.

Такий вид покарання, на переконання суду, не суперечить інтересам суспільства. Порушень прав, свобод чи інтересів сторін або інших осіб судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду та призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Судом встановлено, що укладена угода про визнання винуватості не суперечить вимогамКримінального процесуального кодексу УкраїнитаКримінального кодексу України умови угоди відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод та інтересів сторін провадження та інших осіб. Обставин, які б вказували на неможливість виконання обвинуваченою взятих на себе зобов`язань за угодою судом не встановлено.

Виходячи з вищевикладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченій узгодженого сторонами покарання.

Запобіжний захід відносно обвинуваченої ОСОБА_5 судом не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Витрати, пов`язані з залученням експертів, у кримінальному провадженні відсутні.

Долю речових доказів вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.174,314,368,370,373,374,468, 469, 475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 28 червня 2024 року по кримінальному провадженню№ 72024171000000024 від 26.06.2024, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 за участі захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 200, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України та призначити їй, узгоджене сторонами кримінального провадження, покарання:

- за ч. 2 ст. 200 КК України у виді штрафу у розмірі 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85000 гривень;

- за ч. 2 ст. 205-1 КК України - у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 (один) рік, без конфіскації майна.

На підставі ч.1 ст.70 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності строком на 1 (один) рік, без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнити від відбування призначеного за даним вироком основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 2 (два) роки.

Відповідно до ст.76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Після набрання вироком законної сили, речові докази:

- копії реєстраційних справ ТОВ «Фірма Бест+», код ЄДРПОУ 42087068, ТОВ «Хім Торг Інвест Груп», код ЄДРПОУ 38241838, ТОВ «Астер Сервіс Компані», код ЄДРПОУ 42441057, ТОВ «Стронг Опт Торг», код ЄДРПОУ 39114063, ТОВ «Ступрун», код ЄДРПОУ 44347546, ПП «Фул Сервіс XXI», код ЄДРПОУ 33609226 та ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016; копії справ юридичного оформлення банківських рахунків юридичних осіб ТОВ «Хім Торг Інвест Груп», код ЄДРПОУ 38241838, ТОВ «Астер Сервіс Компані», код ЄДРПОУ 42441057, ТОВ «Ступрун», код ЄДРПОУ 44347546, ТОВ «ЦОЛ», код ЄДРПОУ 45073016, інформацію про рух коштів по банківських рахунках - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок суду першої інстанції на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим, про визнання винуватості може бути оскаржений:

обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою, шостою, сьомою статті 474 КПК України, в тому числі нероз`яснення йому наслідків укладання угоди;

прокурором виключно з підстав призначення судом покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з частиною четвертою статті 469 КПК України угода не може бути укладена.

Апеляційна скарга на вирок суду подається до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд міста Харкова протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 120199944
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку