open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про скасування судового наказу

"01" липня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/2515/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В.

розглянувши заяву Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вх. № 2-1083/24 від 27.06.2024) про скасування судового наказу по справі № 916/2515/24

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» (вул. Мала Арнаутська, буд. 88, м. Одеса, 65007, код ЄДРПОУ 42114410)

до боржника: Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вул. 7-ма Пересипська, № 6, м. Одеса, 65042, код ЄДРПОУ 40342996)

про видачу судового наказу щодо стягнення 11 013,14 грн,

ВСТАНОВИВ:

05.06.2024 до Господарського суду Одеської області від Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» надійшла заява про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області заборгованості за спожиту в лютому 2022 року електричну енергію у розмірі 10923,24 грн., 3% річних в розмірі 68,05 грн., збитків від інфляції в розмірі 21,85 грн. та судового збору в розмірі 242,24 грн.

Заяву обґрунтовано неналежним виконанням з боку боржника умов договору про постачання електричної енергії споживачу № 1 від 19.01.2021 за період лютого 2022 року.

07.06.2024 Господарським судом Одеської області видано судовий наказ, яким стягнуто з Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» заборгованість за спожиту електричну енергію у розмірі 10 923 грн 24 коп 3% річних в розмірі 68 грн 05 коп, збитки від інфляції в розмірі 21 грн 85 коп та судовий збір у розмірі 242 грн 24 коп.

Відповідно до ст. 156 ГПК України після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові до його електронного кабінету, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи цінним листом з описом вкладеного.

Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами. Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються боржнику за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно до статті 242 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання вимог статті 156 Господарського процесуального кодексу України, копію судового наказу від 07.06.2024 було направлено до електронного кабінету боржника.

Згідно повідомлення про доставлення процесуального документа до електронного кабінету особи, Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області отримало копію судового наказу №916/2515/24 07.06.2024 о 19:14 год.

26.06.2024 Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області через систему «Електронний суд» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою (вх. № 2-1070/24) про скасування судового наказу від 07.06.2024 у справі № 916/2515/24.

26.06.2024 ухвалою Господарського суду Одеської області повернуто Головному управлінню Держпродспоживспілки в Одеській області заяву (вх. № 2-1070/24 від 26.06.2024) про скасування судового наказу від 07.06.2024 по справі № 916/2515/23, у зв`язку з не зазначенням боржником відомостей про наявність або відсутність у нього зареєстрованого електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

27.06.2024 господарським судом зареєстровано заяву Головного управління Держпродспоживспілки в Одеській області (вх. № 2-1083/24) про скасування судового наказу від 07.06.2024 у справі № 916/2515/24, яка мотивована наявністю спору між сторонами, оскільки боржник виконав всі зобов`язання, передбачені договором про постачання електричної енергії споживачу № 1 від 19.01.2021 та додатковою угодою від 15.02.2022 № 8 до вказаного договору.

Окрім того, разом із заявою Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області до суду подано клопотання про поновлення строку на подання заяви про скасування судового наказу, мотивоване поданням 26.06.2024 аналогічної заяви, поверненням її з підстав відсутності відомостей про наявність або відсутність у нього зареєстрованого електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС та повторним поданням даної заяви упродовж розумного строку після отримання відповідної ухвали суду без невиправданих затримок та зайвих зволікань.

Відповідно до частин першої, другої статті 157 Господарського процесуального кодексу України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Отже боржником подано заяву про скасування судового наказу (вх. № 2-1083/24 від 27.06.2024) після спливу строку, передбаченого ч. 1 ст. 157 ГПК України.

Частиною 1 статті 2 ГПК України встановлено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з положеннями ст.113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Частинами першою, другою статті 118 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частин першої та п`ятої статті 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Згідно із частинами шостою та сьомою статті 119 Господарського процесуального кодексу України про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу. Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

Згідно із пунктом 3 частини п`ятої статті 157 Господарського процесуального кодексу України до заяви про скасування судового наказу, зокрема, додаються клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

Відповідно до рекомендацій Ради суддів України щодо роботи суддів в умовах воєнного стану від 2 березня 2022 року суддям необхідно виважено підходити до питань, пов`язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків та по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

На переконання суду, в умовах введення в Україні воєнного стану слід уникати надмірного формалізму та з розумінням ставитись до пропуску процесуальних строків учасниками справи для забезпечення їх права на доступ до правосуддя.

Враховуючи викладене, те, що Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області зверталося із заявою про скасування судового наказу, яку повернуто у зв`язку із відсутністю відомостей про наявність або відсутність у нього зареєстрованого електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, суд приходить до висновку про поважність причин пропуску боржником строку на подання заяви про скасування судового наказу.

З огляду на викладене, враховуючи обставини, наведені боржником у клопотанні про поновлення строку, які визнаються судом поважними, суд вважає за можливе поновити Головному управлінню Держпродспоживслужби в Одеській області процесуальний строк на подання заяви про скасування судового наказу.

Згідно із частиною третьою статті 158 Господарського процесуального кодексу України у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 цього Кодексу.

З урахуванням обґрунтованості клопотання Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області про поновлення пропущеного строку на подачу заяви про скасування судового наказу, суд його задовольняє та з огляду на наявність спору між сторонами, а заява про скасування судового наказу від 07.06.2024 № 916/2515/24 оформлена з дотриманням правил ст.157 ГПК України, господарський суд вважає за потрібне: поновити строк на подачу заяви про скасування судового наказу; скасувати відповідний судовий наказ.

При цьому суд роз`яснює Товариству з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст.157, 158, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Поновити Головному управлінню Держпродспоживслужби в Одеській області процесуальний строк для подання заяви про скасування судового наказу у справі № 916/2515/24.

2. Заяву Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області (вх. №2-1083/24 від 27.06.2024) про скасування судового наказу від 07.06.2024 у справі № 916/2515/24 - задовольнити.

3. Скасувати судовий наказ від 07.06.2024 у справі № 916/2515/24 про стягнення з Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» заборгованості за спожиту електричну енергію у розмірі 10 923 грн 24 коп 3% річних в розмірі 68 грн 05 коп, збитки від інфляції в розмірі 21 грн 85 коп та судовий збір у розмірі 242 грн 24 коп.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвала набрала законної сили 01.07.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Цісельський

Джерело: ЄДРСР 120149584
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку