open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"03" липня 2024 р. м. Київ Справа № 911/1193/24

Суддя Господарського суду Київської області Янюк О.С., перевіривши матеріали

заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів»

про визнання грошових вимог

у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

УСТАНОВИВ:

1. Ухвалою Господарського суду Київської області (далі суд) від 27.05.2024, зокрема: відкрито провадження у справі №911/1193/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 , боржник); введено процедуру реструктуризації боргів строком на 120 днів та призначено керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Белінську Наталію Олександрівну; постановлено оприлюднити на офіційному веб-сайті Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника та вирішено інші процесуальні питання у справі.

27.05.2024 суд, за допомогою автоматизованої системи «Діловодство спеціалізованого суду», здійснив офіційне оприлюднення відповідного оголошення, номер публікації якого 73270.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства (далі КУзПБ) подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюються в порядку, визначеному КУзПБ для юридичних осіб, зокрема, ст. 45 КУзПБ.

Згідно ч. 1 ст. 45 КУзПБ конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Отже, граничним строком для подання відповідних заяв є 26.06.2024 (включно).

2. 01.07.2024 засобами поштового зв`язку до суду звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» (далі ТОВ «ФК «ЄАПБ», заявник) із заявою від 26.06.2024 № 004759686 (вх. №7380/24) про визнання грошових вимог до боржника у розмірі 57 446,81 доларів США.

Перевіривши подану заяву, суд вважає її такою, що не відповідає вимогам КУзПБ з наступних підстав.

2.1 Так, абз. 4 ч. 2 ст. 45 КУзПБ передбачено, що склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Водночас, як вбачається із змісту прохальної частини вищевказаної заяви, ТОВ «ФК «ЄАПБ» просить визнати грошові вимоги до боржника в іноземній валюті без визначення грошового еквіваленту в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання заяви, що не відповідає абз. 4 ч. 2 ст. 45 КУзПБ.

2.2. Загальні вимоги до форми та змісту заяви кредитора встановлені ч. 3 ст. 45 КУзПБ, відповідно до якої заява кредитора має містити, зокрема, відомості про наявність заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог.

Проте, в поданій заяві відсутні відомості про наявність (відсутність) заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог, що не відповідає вищевказаним положенням КУзПБ.

2.3. Відповідно до абз. 9 ч. 3 ст. 45 КУзПБ до заяви в обов`язковому порядку додаються, зокрема, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Суд зазначає, що допустимими доказами, які підтверджують направлення копії заяви про визнання грошових вимог до боржника та доданих до неї документів, є опис вкладення у цінний лист, із змісту якого можливо встановити, які документи підлягають надісланню, а також відповідний розрахунковий документ.

Як вбачається із матеріалів заяви, до останньої заявником надані суду списки згрупованих відправлень за формою 103 «Рекомендовані листи», із змісту яких вбачається що на адресу боржника та арбітражного керуючого була надіслана тільки заява про визнання кредиторських грошових вимог, при цьому, доказів надіслання інших документів, доданих до заяви (додатків), заявником суду надано не було.

2.4. Окрім цього, відповідно до ч. 1 ст. 2 КУзПБ провадження у справах про банкрутство регулюється КУзПБ, Господарським процесуальним кодексом України (далі ГПК України), іншими законами України. Застосування положень ГПК України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених КУзПБ.

Згідно ч. 6 ст. 6 ГПК України, зокрема, юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 170 ГПК України встановлено, що будь-яка письмова заява, повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

За таких обставин, заявник зобов`язаний вказати про наявність або відсутність у ТОВ «ФК «ЄАПБ» електронного кабінету.

3. Відповідно до ч. 1 ст. 46 КУзПБ, зокрема, господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам КУзПБ. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог КУзПБ, господарський суд постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Ураховуючи те, що відповідну заяву подано без додержання вимог, передбачених ст. 45 КУзПБ, суд вважає за необхідне залишити її без руху та надати заявнику час на усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 2, 39, 45-46, 122 КУзПБ, ст.ст. 6, 12, 170, 174, 234-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» від 26.06.2024 № 004759686 (вх. №7380/24 від 01.07.2024) про визнання грошових вимог до боржника залишити без руху.

2.Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» протягом 5-ти днів з дня отримання ним цієї ухвали виконати належним чином вимоги ст. 45 КУзПБ, а саме:

зазначити склад і розмір грошових вимог у національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання заяви від 26.06.2024 № 004759686 ;

надати суду відомості про наявність (відсутність) заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог;

надати суду докази надіслання на адреси боржника та арбітражного керуючого копії заяви від 26.06.2024 № 004759686 із доданими до неї документами (опис вкладення із обов`язковим зазначенням переліку усіх документів, які надсилаються; розрахунковий документ);

надати суду відомості про наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» електронного кабінету.

3.У разі невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» п. 2 зазначеної ухвали у строк, установлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

4.Звернути увагу заявника на те, що у разі надіслання відповідних документів до суду засобами поштового зв`язку, невідкладно повідомити про це суд на його електронну пошту (inbox@ko.arbitr.gov.ua) із обов`язковим зазначенням штрих-коду поштового відправлення.

Відповідно до ч. 2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 03.07.2024 та окремо від рішення оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, яка подається у порядку, визначеному ст. 257 ГПК України.

Суддя О.С. Янюк

Ухвалу підписано 03.07.2024.

Джерело: ЄДРСР 120149350
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку