open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 689/1282/24

2-о/689/248/24

РІШЕННЯ

Іменем України

02.07.2024 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Шевчик О.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Фурман Н.Л.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в окремому провадженні в залі суду смт. Ярмолинці цивільну справу за заявою керівника Хмельницької окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність Ярмолинецької об`єднаної територіальної громади в особі Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області,

встановив:

Керівник Хмельницької окружної прокуратури звернувся до суду з заявою, в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, в якій просить передати безхазяйне нерухоме майно, а саме: комплекс гідротехнічних споруд ставу (довжиною греблі - 81,9 м, шириною греблі по верху- 3,8 м, висотою греблі - 3,2 м), що на території Ярмолинецької селищної ради за межами населеного пункту смт. Ярмолинці, розмір 3,48 га, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043, (реєстраційний номер запису про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 2423 від 03.10.2014) у комунальну власність Ярмолинецької об`єднаної територіальної громади в особі Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області.

Представник заявника в судовому засіданні зазначила, що Ярмолинецькою селищною радою за межами населеного пункту смт. Ярмолинці Хмельницького району Хмельницької області виявлено безхазяйне нерухоме майно, зокрема комплекс гідротехнічних споруд ставу (довжиною греблі - 81,9 м, шириною греблі по верху- 3,8 м, висотою греблі - 3,2 м), який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043. Оскільки пошук власника не дав результатів, рішенням Ярмолинецької селищної ради Ярмолинецького району Хмельницької області від 24.09.2013 вказане нерухоме майно взято на облік, як безхазяйне. В подальшому, з метою пошуку власника майна, Ярмолинецькою селищною радою опубліковано оголошення у випуску місцевої газети «Вперед» від 29.01.2015 року. Станом на червень 2024 року сплинуло більше року з дня взяття на облік безхазяйного нерухомого майна. Оскільки згідно з вимог ч.3ст.335 ЦК Українибезхазяйна нерухома річ за заявою органу може бути передана за рішенням суду у комунальну власність, просить визнати за Ярмолинецькою об`єднаною територіальною громадою, в особі Ярмолинецької селищної ради, право власності на зазначене безхазяйне нерухоме майно.

Представник Ярмолинецької селищної ради в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, вимоги заяви підтримує в повному обсязі.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, вивчивши матеріали справи в межах наданих суду доказів, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що Ярмолинецькою селищною радою виявлено безхазяйне нерухоме майно, зокрема, комплекс гідротехнічних споруд ставу (довжиною греблі - 81,9 м, шириною греблі по верху- 3,8 м, висотою греблі - 3,2 м), що на території Ярмолинецької селищної ради за межами населеного пункту смт. Ярмолинці, розмір 3,48 га, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043.

В подальшому, рішенням Ярмолинецької селищної ради Ярмолинецького району Хмельницької області про прийняття на облік безхазяйних гудротехнічних споруд № 4 від 24.09.2013 року, взято на облік безхазяйну річ гідротехнічні споруди штучних водних об`єктів (гребля) в кількості 8 штук, в тому числі тієї, що розташована на території Ярмолинецької селищної ради за межами населеного пункту смт. Ярмолинці на земельній ділянці з кадастровим номером, 6825855100:03:019:0043 (а.с.13-14).

Як вбачається з Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 27670293, 03.10.2014 гідротехнічну споруду, що розташована на території Ярмолинецької селищної ради розміром 3,48 га, на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043, взято на облік як безхазяйне нерухоме майно (а.с.19).

29.01.2015 року Ярмолинецькою селищною радою було опубліковано в газеті «Вперед» оголошення про виявлення та взяття на облік зазначеного безхазяйного майна (а.с.18).

Як вбачається з інформації Ярмолинецької селищної ради від 09.05.2024 за № 921/3 встановлено, що в Національній кадастровій системі на даний час відсутній кадастровий номер земельної ділянки 6825855100:03:019:0043 (а.с.24).

Відповідно до інформації КП «Ярмолинецьке бюро технічної інвентаризації» від 19.03.2024, технічна інвентаризація гідротехнічних споруд на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043 не проводилась (а.с.21).

Згідно з актом обстеження гідротехнічної споруди Ярмолинецької селищної ради від 07.05.2024, встановлено, що довжина греблі становить 81,9 м, ширина греблі по верху- 3,8 м, висота греблі - 3,2 м, загально технічний стан гідроспоруди задовільний (а.с.25).

Станом на червень 2024 року сплинуло більше року з дня взяття на облік вказаного безхазяйного нерухомого майна, при цьому, пошук можливих власників майна не дав результатів.

Відповідно до ст.329 ЦПК України, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначенихЦК України, подається до суду за місцем знаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

У відповідності до ч.1 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Ч.2 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Згідно з інформацією Ярмолинецької селищної ради від 17.06.2024, селищна рада не вживала заходів щодо передачі зазначеного безхазяйного майна у комунальну власність територіальної громади, у зв`язку відсутністю коштів в місцевому бюджеті на сплату судового збору, та просить Хмельницьку окружну прокуратуру звернутися до суду з відповідною заявою (а.с. 49).

Враховуючи наведене, відповідно до вимог ч.ч.1,3 ст.23 Закону України «Про прокуратуру», керівник Хмельницької окружної прокуратури звернувся до суду із заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність Ярмолинецької об`єднаної територіальної громади в особі Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області.

Згідно зі ст.335 ЦК України,безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Відповідно до ст.333 ЦПК України,суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також якщо сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Отже, для вирішення судом питання передачі безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність необхідним є: наявність підстав вважати, що нерухома річ є безхазяйною та дотримання заявником усіх передбачених законом умов для передачі цієї речі у власність територіальної громади.

Системний аналіз ст.ст.335 та 333 ЦПК України дає підстави дійти висновку, що такими умовами є: взяття безхазяйної нерухомої речі на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно; поміщення оголошення у друкованих засобах масової інформації про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік; сплив одного року з дня взяття на облік нерухомої речі.

Матеріали справи не містять фактичних даних, які б вказували на наявність власника комплексу гідротехнічних споруд ставу (довжиною греблі - 81,9 м, шириною греблі по верху - 3,8 м, висотою греблі - 3,2 м), що на території Ярмолинецької селищної ради за межами населеного пункту смт. Ярмолинці, розмір 3,48 га, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043, (реєстраційний номер запису про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 2423 від 03.10.2014), а відтак наявні обґрунтовані підстави вважати цю нерухому річ безхазяйною, оскільки зазначену безхазяйну нерухому річ 03.10.2014 року взято на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, про що 29.01.2015 року розміщено оголошення у друкованому засобі масової інформації та з дня взяття на облік вказаної вище нерухомої речі сплило більше одного року.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що є підстави для передачі безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.333, 335 ЦК України, ст.ст.13,81,263-265,293-294,329-333 ЦПК України, -

вирішив:

Заяву задовольнити.

Передати у комунальну власність Ярмолинецької об`єднаної територіальної громади в особі Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, безхазяйне нерухоме майно, а саме: комплекс гідротехнічних споруд ставу (довжиною греблі - 81,9 м, шириною греблі по верху - 3,8 м, висотою греблі - 3,2 м), що на території Ярмолинецької селищної ради за межами населеного пункту смт. Ярмолинці, розмір 3,48 га, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6825855100:03:019:0043, (реєстраційний номер запису про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 2423 від 03.10.2014).

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Шевчик О.М.

Джерело: ЄДРСР 120146275
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку