open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №766/22676/21 н/п 2/766/7699/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2024 року

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого суддіКузьміної О.І.,

за участю секретаряСавицького В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовомза позовом адвоката Реви Світлани Леонідівни, яка діє в інтересах Гаражно-будівельного кооперативу «Шуменський» до ОСОБА_1 , Херсонської міської ради про скасування права власності на гараж,

в с т а н о в и в:

Адвокат Рева Світлана Леонідівна, яка діє в інтересах ОСОБА_2 звернулася до суду з вказаним позовом до Ювілейної сільської ради Херсонського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на те, що Відповідно до державного акту на право постійного користування землею І-ХС № 002225 видано гаражно-будівельному кооперативу «Шуменський» за адресою м. Херсон вул Фрітаун, буд 24 виконавчим комітетом Херсонської міської ради народних депутатів надано у постійне користування 5,1585 га під індивідуальні гаражі та для будівництва індивідуальних гаражів відповідно до рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради народних депутатів від 20.08.1996 року № 305, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 240. У червні 2021 року при проведенні інвентаризації об`єктів гаражного кооперативу з`ясувалось, що Херсонською міською радою на підставі рішення виконавчого комітету від 16.03.2004 року № 118 видано свідоцтво про право власності на гараж площею 164,1 м.кв. за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , який зареєстровано в БТІ 24.03.2004 року в реєстрову книгу № 2 за № 640. Будь-яких інших документів щодо виділу частини земельної ділянки чи надання згоди користувача земельної ділянки на ці дії, чи визначення який саме гараж відсутні. Вважає, що право власності ОСОБА_1 на гараж в гаражному кооперативі «Шуменський» набуто безпідставно, неправомірно, тому, підлягає скасуванню.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 22.11.2021 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 23.02.2022 року закрито підготовче засідання та призначено судове засідання.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просила їх задовільнити так поновити строку звернення позивачу до суду.

Представник відповідача Херсонської міської ради в судове засідання повторно не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялась, надала заяву про розгляд справи без її участі, заперечувала проти задоволення позовних вимог, надала відзив на позовну заяву, просила застосувати строк позовної давності та при винесенні рішення суду поклалась на розсуд суду.

Відповідач ОСОБА_1 повторно в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив. Заяв, клопотань, відзив суду не надав.

Відповідно до ч. 2ст.247ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Гаражно-будівельний кооператив «Шуменський» є юридичною особою, створений з метою будівництва гаражів на власні кошти членів кооперативу та їх експлуатації на основі самоуправління і самофінансування. Статут, зареєстрований 14.12.2011 року, довідка про включення до ЄДРПОУ № 457, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи Витяг з ЄДРПОУ.

Відповідно до державного акту на право постійного користування землею І-ХС № 002225 гаражно-будівельному кооперативу «Шуменський» за адресою м. Херсон вул Фрітаун, буд 24 виконавчим комітетом Херсонської міської ради народних депутатів надано у постійне користування 5,1585 га під індивідуальні гаражі та для будівництва індивідуальних гаражів відповідно до рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради народних депутатів від 20.08.1996 року № 305, який зареєстровано в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 240. Херсонською міською радою на підставі рішення виконавчого комітету від 16.03.2004 року № 118 видано свідоцтво про право власності на гараж площею 164,1 м.кв. за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , яке зареєстровано в БТІ 24.03.2004 року в реєстрову книгу № 2 за № 640.

Позивач у 2021 році провів інвентаризацію об`єктів гаражного кооперативу та виявив, що зазначений об`єкт вибув з його постійного користування, у зв`язку з чим 05.11.2021 року звернувся до суду з позовом.

Цивільний кодекс України визначає, що позовна давність це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. При цьому, як зазначає ч. 4 ст. 267 ЦК України, сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Значення позовної давності полягає у тому, що цей інститут забезпечує визначеність та стабільність цивільних правовідносин. Він дисциплінує учасників цивільного обігу, стимулює їх до активності у здійсненні належних їм прав, зміцнює дисципліну.

Європейський суд з прав людини в одній із справ наголосив, що механізм застосування позовної давності повинен бути достатньо гнучким, тобто, як правило, він мусить допускати можливість зупинення, переривання та поновлення строку позовної давності, а також корелювати із суб`єктивним фактором, а саме обізнаністю потенційного позивача про факт порушення його права (пункти 62, 66 рішення від 20.12.2007 у справі Фінікарідов проти Кіпру).

Згідно ізст. 15 Закону України «Про кооперацію», вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, які стосовно питань своєї компетенції приймають рішення. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, крім іншого - визначення розмірів, порядку формування та використання фондів кооперативу.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про кооперацію» кооператив відповідно до свого статуту самостійно визначає основні напрями діяльності, здійснює її планування. Кооперативи самостійно розробляють програми і плани економічного та соціального розвитку, розглядають і затверджують їх на загальних зборах членів кооперативу. Кооперативи мають право провадити будь-яку господарську діяльність, передбачену статутом і не заборонену законом. Кошти, що надходять від провадження господарської діяльності, є джерелом формування майна кооперативу.

Правовим документом, що регулює діяльність гаражного кооперативу є Статут кооперативу, який повинен містити, зокрема відомості про умови і порядок вступу до кооперативу його членів та виходу чи виключення з нього членів кооперативу, також права і обов`язки членів кооперативу (стаття 8 ЗУ «Про кооперацію»).

Статтями 6, 7, 10, 12 Закону України «Про кооперацію» визначено, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об`єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану. При створенні кооперативу складається список членів та асоційованих членів кооперативу, який затверджується загальними зборами. Членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Основним правом члена кооперативу є участь в господарській діяльності кооперативу, в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління.

Статтею 2 Закону України «Про кооперацію» встановлено, що членський внесок - грошовий неповоротний внесок, який періодично сплачується членом кооперативного об`єднання для забезпечення поточної діяльності кооперативного об`єднання.

Відповідно до статті 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Право власності гарантується Конституцією Україні, захищається способами, встановленими законодавством.

Згідно зі ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності до ч. 4 ст. 334 Цивільного кодексу України, права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов`язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Стаття 386 ЦК України визначає що держава забезпечує рівний захист прав усіх суб`єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободкожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Стаття 41 Конституції Українигарантує кожному право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Статтею 144 Конституції України передбачено, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Згідно з ст.12,81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За таких обставин, вимоги позивача підлягають задоволенню судом, оскільки є обґрунтованими та доведеними належними та допустимими доказами, в судовому засіданні достовірно встановлено порушення право гаражно-будівельного кооперативу «Шуменський» на користування гаражем.

Клопотання представника відповідача Херсонської міської ради про застосування строків позовної давності, не підлягає задоволенню судом, оскільки в судовому засіданні встановлено, що позивач звернувся до суду з вказаним позовом в межах строку позовної давності, так як дізнався про своє порушене право в 2021 році.

Керуючись ст.ст. 328, 392, 1216, 1218, 1220, 1222, 1223, 1268, 1270, 1273 ЦК України, ст.ст.2,4,7,9,10,76-81,137,141,258,259,263,264,265,268,273, 352,354 ЦПК України, суд-

у х в а л и в:

Позов адвоката Реви Світлани Леонідівни, яка діє в інтересах ОСОБА_3 , яка діє в інтересах Гаражно-будівельного кооперативу «Шуменський» до ОСОБА_1 , Херсонської міської ради про скасування права власності на гараж - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради №118 від 16.03.2004 року та свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 (гараж) площею 164,1 м.кв., розташований адресою: АДРЕСА_1 , видане ОСОБА_1 , яке зареєстровано Херсонським Бюро технічної інвентаризації 25.03.2004 року в реєстрову книгу № 2 за № 640, реєстраційний номер № 5165584.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів безпосередньо до Херсонського апеляційного суду з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п.15.5 ч.1 РозділуХІІІПерехідних положень ЦПК Українив новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Херсонський міський суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. І. Кузьміна

Джерело: ЄДРСР 120145971
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку