open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 583/2049/24

2/583/608/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2024 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді - Сидоренка Р.В.,

за участю секретаря - Якубович В.В.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №5 цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії, -

у с т а н о в и в :

02.05.2024 р. позивач звернувся в суд із позовною заявою до відповідача про стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил користуванняелектричною енергією яка складає 64209 грн. 38 коп., яку і прохає стягнути з відповідача, та понесені судові витрати. В подальшому позивач подав заяву про зменшення розміру позовних вимог в зв`язку з частковою сплатою відповідачкою боргу та просить стягнути 48000,00 грн., та судові витрати.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги з урахуванням зменшення через часткову сплату відповідачкою боргу підтримала в повному обсязі просила їх задовольнити. Просила провести заочний розгляд справи через повторну неявку до суду відповідачки. Підстав для відкладення справи не вбачає.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про дату, місце та час розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву якою прохала відкласти розгляд справи для укладення з позивачем договору реструктуризації.

Протокольною ухвалою суду у задоволенні клопотання про відкладення справи на іншу дату було відмовлено.

Відповідно до положень ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Оскільки, розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, вважає позов таким, що підлягає задоволенню за такими підставами.

Відповідно до ст. 15, 16 ЦК України, ст. 4, 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст. 12, 13, 81 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором чи законом.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Згідно із положеннями п. 3 ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», споживач зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії та умов укладених договорів.

Згідно з ч. 1 ст. 77 вказаного Закону, учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії (п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону).

Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 (ПРРЕЕ) врегульовано взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії.

За змістом пункту 1.1.2 ПРРЕЕ: акт про порушення - документ установленої форми, який складається для фіксації факту порушення споживачем цих Правил та який є підставою для визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії; не облікована електрична енергія обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно; об`єкт побутового споживача - житловий будинок (частина будинку), квартира або будівля, які розміщені за однією адресою та належать одній фізичній особі або декільком фізичним особам на правах власності або користування.

Відповідно до п.п. 20 п. 5.5.5 ПРРЕЕ, споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. 8.2.4 ПРРЕЕ, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Пунктом 8.2.5 ПРРЕЕ передбачено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

На підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг не облікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості не облікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості не облікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати не облікованої електричної енергії та/або збитків (п. 8.2.6 ПРРЕЕ).

У відповідності до пункту 8.2.7 ПРРЕЕ, у разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення та/або визначенні обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, вирішуються Регулятором, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики відповідно до компетенції, енергетичним омбудсменом та/або судом.

Відповідно до п. 8.4.1 ПРРЕЕ, оператор системи визначає обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення цих Правил та/або виявлення фактів безоблікового споживання електричної енергії, самовільного підключення до об`єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без засобів вимірювальної техніки, відповідно до вимог цієї глави.

У разі своєчасного (до виявлення порушення представниками оператора системи) письмового повідомлення споживачем оператора системи про виявлені ним пошкодження засобів вимірювальної техніки, пошкодження або зрив пломб (за умови відсутності явних ознак втручання в роботу засобів вимірювальної техніки) чи пошкодження індикатора (за умови наявності активного елемента індикатора) або спрацювання індикатора (за умови відсутності підтвердження заводом виробником індикатора факту його спрацювання внаслідок дії магнітного поля) положення цієї глави не застосовуються.

Відповідно до пп. 7 п. 8.4.2 ПРРЕЕ, визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень як самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю оператора системи, з порушенням схеми обліку.

Відповідно до пп. 4 п. 8.4.8 ПРРЕЕ, кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил, визначається виходячи з кількості робочих днів електроустановки споживача (крім випадків фіксації засобами комерційного обліку кількості днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням вимог цих Правил): якщо споживач здійснив самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку, виявити яке представники оператора системи під час проведення контрольного огляду засобу комерційного обліку не мали можливості, - з дня останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію, або набуття права власності чи користування на об`єкт (якщо технічну перевірку у період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію або набуття ним права власності (користування) на об`єкт до дати виявлення порушення не було проведено) до дня виявлення порушення, але не більше загальної кількості робочих днів у дванадцяти календарних місяцях, що передували дню виявлення порушення.

Згідно з п. 8.4.13 ПРРЕЕ у разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 6-8 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення (Wдоб.с.п., кВт·год), визначається за формулою 8 цієї глави.

При цьому час використання самовільного підключення протягом доби (t вик.с.п.) приймається рівним 8 год.

Суд встановив, що позивач надає послуги з розподілу електричної енергії на території Сумської області.

Відповідач є споживачем електричної енергії яку надає позивач, що підтверджується контрольною карткою споживача та публічним Договором про надання послуг з розподілу електричної енергії (а.с. 7, 8-16).

Відповідно до п. 2 Договору позивач бере на себе зобов`язання надійно постачати відповідачу електричну енергію, як різновид товарної продукції, у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 1,3 кВт електроустановок відповідача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а відповідач - розраховуватися із позивачем за використану електричну енергію у терміни передбачені цим Договором та за діючими тарифами, які затверджуються НКРЕ України.

Згідно із пп. 22-22.9 відповідач несе відповідальність за порушення вимог Правил та умов цього Договору, в тому числі розкрадання електричної енергії або порушення схеми обліку електричної енергії.

09.12.2023 року представниками Охтирської філії РЕМ АТ «Сумиобленерго» було проведено перевірку дотримання правил користування електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , в результаті якої було виявлено порушення п. 7.6. п. 8.2.4, пп.6 п. 8.4.2- ПРРЕЕ: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі у точні на чердачному приміщенні, а саме: облаштування відгалудження від дооблікової проводки з чердачного приміщення до після облікової проводки житлового будинку. Таким чином, спожита електроенергія не обліковувалась приладом обліку, що було зафіксовано актом про порушення № 005008 від 09.12.2023 р. Акт був підписаний двома представниками підприємства, а також присутнім при перевірці споживачем електричної енергії ОСОБА_2 , яка зауважень до складеного акта не мала. У акті було зазначено про те, що проведення засідання комісії з розгляду складеного Акту відбудеться 25.01.2024 року о 13:00 год.. (а.с. 15-18).

В судовому засіданні також була оглянута світлина на якій зафіксований факт приєднання до електричної мережі у будинку відповідача поза приладом обліку.

25.01.2024 року Акт був розглянутий комісією та за його результатами було перенесено розгляд комісією на 22.02.2024 року. 22.02.2024 року Акт був розглянутий комісією та за його результатами складений протокол №23 від 22.02.2024 року в якому, відповідно до Методики, вартість не облікованої електричної енергії склала 64209 грн. 38 коп. (а.с. 19-22).

З розрахунку, що доданий до рішення комісії від 22.02.2024 р. по розгляду Акту про порушення № 005008 від 09.12.2023 р., вбачається, що розрахунок складений відповідно до вимог п. 8.2.6; пп. 7 п. 8.4.2; пп. 4 п. 8.4.8; п. 8.4.13 ПРРЕЕ, зроблений за 365 календарних, що передували дню виявлення порушення. За вказаний період нараховано 9252 кВт, вартість не облікованої електроенергії за вказаний період з урахуванням ПДВ 64209,38 грн. (а.с. 24).

22.02.2024 споживачу було направлено рекомендованим листом з повідомленням супровідний лист № 90-03/591 від 22.02.2024 з додатками: протокол № 23 від 22.02.2024 засідання комісії Філії "Охтирський РЕМ АТ "СУМИОБЛЕНЕРГО" по розгляду Акту про порушення№ 005008від 09.12.2023;розрахунок вартостінеоблікованої електричноїенергіїза Актом про порушення № 005008 від 09.12.2023, рахунок № 8193033495123 від 22.02.2024.

24.06.2024 відповідачем на рахунок позивача були сплачені кошти на загальну суму 16209,38 грн., залишок боргу становить 48000,00 грн.

З огляду на викладене суд прийшов до висновку, що відповідач використовував не обліковану електричну енергію внаслідок порушення Правил користуванняелектричною енергією та наявні підстави для стягнення заявлених позивачем коштів з відповідачки у розмірі не відшкодованої нею добровільно суми.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 11-13, 89, 133, 141, 258-259, 263-265, 267-268, 280-284, 289, 354 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позовні вимоги Акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Акціонерного товариства «Сумиобленерго» у особі філії «Охтирський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго», вартість електричної енергії не облікованої внаслідок порушення Правил користуванняелектричною енергією у сумі 48000 (сорок вісім тисяч) гривень 00 копійок, та 3028 гривень витрат пов`язаних із сплатою судового збору, а всього 51028 (п`ятдесят одну тисячу двадцять вісім) гривень 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішеннянабирає законноїсили,якщо протягомстроків,встановлених Цивільнимпроцесуальним кодексомУкраїни,не поданізаява проперегляд заочногорішення абоапеляційна скарга,або якщорішення залишенов силіза результатамиапеляційного розглядусправи.

Суддя Охтирського міськрайонного суду Р.В.Сидоренко

Джерело: ЄДРСР 120145447
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку