open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 446/1402/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.07.2024 м.Кам`янка-Бузька

Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

представника потерпілої сторони ОСОБА_6

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.06.2024 за № 12024141420000165 за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с. Жовтанці, Кам`янка-Бузького району Львівської області, проживаючого без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, не працюючого, не депутата, раніше не судимого,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України,

встановив:

20.06.2024 близько 19 години 30 хвилин, ОСОБА_4 , з метою незаконної порубки дерев на території природно-заповідного фонду, прибув до лісового масиву у виділ № 16 квартал № 62, що входить до складу природно-заповідного фонду - лісового заказника місцевого значення «Вислобоки», створеного відповідно до рішення XVII сесії VII скликання Львівської обласної ради № 760 від 25.10.2018, розташованого у Жовтанецькому лісництві Кам`янка-Бузького ДЛГП «Галсільліс» на території Жовтанецької територіальної громади, поблизу села Вислобоки Львівського району Львівської області.

Після чого, перебуваючи у вищевказаному місці, реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на незаконну порубку дерев, всупереч вимогам ст. ст. 4, 24, 67, 68, 69 Лісового кодексу України, ст. 5, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 3, 10 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання і відтворення лісу як важливого елемента навколишнього природного середовища, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, не маючи спеціального дозволу для використання лісових ресурсів, за допомогою власної ланцюгової бензопили в корпусі оранжево-синього кольору, із маркуванням «КК-1108-1293 СHIN OIL MAX MIN», цього ж дня, в період часу з 19 години 30 хвилин до 20 години 00 хвилин, ОСОБА_4 здійснив незаконну порубку, шляхом відокремлення від кореня, зрізавши до ступеня припинення росту, одне сиро ростуче дерево породи «Граб» діаметром пня в корі 16 см, яке відноситься до першої групи лісів, категорія захисності (особливо захисні лісові ділянки), лісові ділянки на особливо охоронюваних частинах «заказників», заподіявши матеріальну шкоду інтересам держави в розмірі 10 856 (десять тисяч вісімсот п`ятдесят шість) гривень 83 (вісімдесят три) копійки.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив незаконну порубку дерев на території природно-заповідного фонду, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 246 КК України.

26.06.2024 між прокурором Кам`янка-Бузького відділу Жовківської окружної прокуратури ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_7 , за участі захисника ОСОБА_5 на підставі ст. ст. 468, 469, 472КПК України було укладено угоду про визнання винуватості.

В угоді про примирення сторони виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 3 ст. 246 КК України, які ніким не оспорюються, зазначили істотні для даного кримінального провадження обставини.

За умовами вище вказаної угоди, підозрюваний ОСОБА_4 під час досудового розслідування повністю визнає свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення та наведені обставини вчинення цього кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 246 КК України і зобов`язується беззастережно визнати пред`явлене йому обвинувачення у судовому провадженні. Сторони погодились на призначення покарання за ч. 3 ст. 246 КК України у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки із застосуванням ст.75 КК України, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку.

При цьому, ОСОБА_4 в угоді роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст.473 КПК України, та наслідки невиконання угоди.

Обвинувачений ОСОБА_4 у підготовчому засіданні свою вину у вчиненні інкримінованому йому правопорушенні, передбаченому ч. 3 ст. 246 КК України, при обставинах, викладених в обвинувальному акті, визнав в повному обсязі. Просив затвердити угоду про визнання винуватості від 26.06.2024, яка укладена ним добровільно, без примусу і призначити погоджене покарання. Наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості йому зрозумілі.

Захисник ОСОБА_5 у судовому засіданні не заперечила щодо затвердження угоди про визнання винуватості від 26.06.2024.

Прокурор ОСОБА_3 просив затвердити угоду про визнання винуватості від 26.06.2024 та призначити обвинуваченому покарання узгоджене сторонами в угоді.

Представник потерпілої сторони ОСОБА_6 в підготовчому засіданні не заперечив проти затвердження угоди про визнання винуватості.

Розглядаючи у відповідності до п. 1 ч. 3 ст.314КПК України питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно ст.468КПК України в кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з положеннями ст.469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена зокрема у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів. При цьому, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

У ході судового засідання суд встановив, що дії, які інкримінуються ОСОБА_4 дійсно мали місце та були скоєні ним, тобто він обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України, які згідно з положеннями ст.12КК України є нетяжким злочином.

Також суд достовірно встановив, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч.4 ст.474 КПК України, а також наслідки невиконання угоди про визнання винуватості, передбачені ст.476 КПК України.

Суд перевірив та встановив, що укладення угоди між прокурором та обвинуваченим є добровільним, тобто не є наслідком застосування примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Умови укладеної угоди між прокурором та обвинуваченим не суперечать вимогам Кримінального процесуального Кодексу та Кримінального Кодексу України, не суперечать інтересам суспільства, не порушують прав, свобод та інтересів інших осіб, узгоджена міра покарання відповідає вимогам ст.65 КК України, зокрема таке покарання визначено в межах, встановленої санкції ч. 3 ст. 246 КК України, відповідно до положень Загальної частини КК України, враховано ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винуватого, обставини, що пом`якшують покарання та відсутність обтяжуючих покарання обставин. Угода укладена на добровільних засадах, обвинувачений в змозі виконати взяті на себе зобов`язання та є винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду та призначає узгоджену сторонами міру покарання.

На підставі наведеного суд вважає, що укладена угода між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 від 26.06.2024 відповідає вимогам закону і не порушує законних прав та інтересів сторін та інших осіб, а також інтересів суспільства, а тому така угода може бути затверджена судом.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості скоєного кримінального правопорушення, обставини, що пом`якшують покарання, відсутність обставин, що обтяжують покарання, відомості про особу обвинуваченого.

Зокрема, що обвинувачений ОСОБА_4 раніше не судимий, на обліку в наркологічному та психіатричному кабінетах не перебуває.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченому відповідно ст.66 КК України, суд визнає щире каяття та добровільне відшкодування завданої шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання відповідно до ст. 67 КК Українисуд не встановив.

Таким чином, узгоджена міра покарання для обвинуваченого ОСОБА_4 за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України, є достатньою для його виправлення та попередження скоєння нових кримінальних правопорушень, відповідає загальним засадам призначення покарання.

Відтак, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши зміст угоди про визнання винуватості, матеріали справи, що характеризують особу обвинуваченого, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Процесуальних витрат у даному кримінальному провадженні немає, цивільний позов не заявлявся.

Запобіжний захід не обирався.

Питання про долю речових доказів суд вирішує згідно ч. 9 ст. 100 КПК України, зокрема одне дерево породи «Граб», довжиною 4 м., стовбур діаметром 16 см - яке передане на відповідальне зберігання в Кам`янка-Бузьке ДЛГП «Галсільліс» залишити в розпорядженні Кам`янка-Бузького ДЛГП «Галсільліс».

У відповідності до ч.4 ст.174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 24.06.2024 на одне дерево породи «Граб», довжиною 4 м., стовбур діаметром 16 см скасувати на підставі ч. 4 ст. 174 КПК України.

Щодо ланцюгової бензопили в корпусі оранжево-синього кольору, із маркуванням «КК-1108-1293 СHIN OIL MAX MIN» і на яку ухвалою слідчого судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 24.06.2024 накладено арешт, то враховуючи те, що обвинувачений незаконно використав вище вказану бензопилу як знаряддя вчинення злочину, злочин скоєно умисно, тому відповідно до вимосгст.96-1,96-2КК України, необхідно застосувати спеціальну конфіскацію такої бензопили, а тому арешт накладений на неї скасуванню не підлягає.

Керуючись ст.373,374,474,475 КПК Українисуд,

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 26.06.2024 між прокурором Кам`янка-Бузького відділу Жовківської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 з однієї сторони та ОСОБА_8 з іншої сторони.

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України та призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України засудженого ОСОБА_4 звільнити від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину та з покладенням на нього відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України наступних обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 24.06.2024 на одне дерево породи «Граб», довжиною 4 м., стовбур діаметром 16 см скасувати.

Арешт накладений ухвалою слідчого судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 24.06.2024 на ланцюгову бензопилу в корпусі оранжево-синього кольору, із маркуванням «КК-1108-1293 СHIN OIL MAX MIN» залишити без змін.

Речові докази:

- одне дерево породи «Граб», довжиною 4 м., стовбур діаметром 16 см - яке передане на відповідальне зберігання в Кам`янка-Бузьке ДЛГП «Галсільліс» залишити в розпорядженні Кам`янка-Бузького ДЛГП «Галсільліс».

Застосувати спеціальну конфіскацію ланцюгової бензопили в корпусі оранжево-синього кольору, із маркуванням «КК-1108-1293 СHIN OIL MAX MIN» конфіскувавши в дохід держави

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Львівського апеляційного суду через Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку чи ухвали суду. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, та прокурору.

Вирок ухвалено в нарадчій кімнаті 02.07.2024.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 120144967
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку