open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №943/522/24

Провадження № 2/943/597/2024

02 липня 2024 року

Буський районний суд Львівської області

в складі:головуючого-судді Журибіда Б. М.

при секретарі Пирка В.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні м. Буськ в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в особі представника адвоката ДУМИЧ Іванни Іванівни до Красненської селищної ради Золочівського району Львівської області, 3-ї особи Буська державна нотаріальна контора Львівської області про встановлення факту родинних зв`язків, факту належності правовстановлюючих документів та поновлення строку на прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в :

Адвокат Думич І.І. в інтересах ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулася в судз означенимпозовом,покликаючись нате,що позивач ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , де у графі батько: вказано ОСОБА_6 . Після одруження змінила прізвище на ОСОБА_7 . ІНФОРМАЦІЯ_2 у позивачів народився син ОСОБА_8 , у графі батько вказано - ОСОБА_9 , у графі мати - ОСОБА_10 . Однак відповідно до записів будинкової книги щодо реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається, що у квартирі були зареєстровані такі особи: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Такі самі власники вказані і у свідоцтві про право власності від 25.11.1993, яке видане Красненським виконкомом. Відповідно до свідоцтва про смерть син позивачів ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 . Після його смерті залишилось спадкове майно, однак через неправильне написання по батькові позивачки - ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , замість ОСОБА_14 , через неправильне написання по батькові « ОСОБА_15 » замість ОСОБА_16 , позивачі не можуть оформити спадкові справи, відтак, змушені звертатися до суду. Окрім того, позивачами пропущено строк на прийняття спадщини, а саме квартири за адресою: АДРЕСА_1 . Такий строк позивачами пропущено з поважних причин, через вкрай тяжкі життєві обставини, оскільки син позивачів ОСОБА_8 помер раптово ІНФОРМАЦІЯ_6 у віці 30 років, його дружина та донька, після його смерті, трагічно загинули в дорожньо транспортній пригоді.

Просить суд встановити факт родинних відносин, факт належності правовстановлюючого документу та визначити позивачам термін для подання заяви про прийняття спадщини після смерті сина.

Позивачі, до початку підготовчого судового засідання подали письмову заяву з проханням справу розглядати у їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю, просять такі задоволити.

Представник відповідача за викликом суду не з`явився, подав суду письмову заяву з проханням справу слухати у їх відсутності, заперечень проти позову не подав, щодо вирішення справи покладаються на думку суду.

Оскільки в матеріалах справи достатньо доказів для розгляду справи без участі сторін, суд у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, вважає за можливе заслухати справу на підставі наявних доказів, без фіксування судового засідання звукозаписувальними технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, суд приходить до переконання, щопозовні вимогиє підставними та підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ч.1ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до свідоцтва про народження від 17.09.1956 року серії НОМЕР_1 ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у графі батько: вказано ОСОБА_6 .

Згідно свідоцтва про одруження від 06.04.1984 року серії НОМЕР_2 вбачається, що ОСОБА_17 одружилася з ОСОБА_9 та після одруження їй присвоєно прізвище ОСОБА_7 .

У паспорті громадянина України серія НОМЕР_3 , виданого Буським РВ УМВС України у Львівській області 28.11.2000 року позивачка зазначена як ОСОБА_3 .

Такі відомості містить і картка платника податків, яка зареєстрована в державному реєстрі ІНФОРМАЦІЯ_7 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 у позивачів народився син ОСОБА_8 . У свідоцтві про народження від 13.08.1985 року у графі батько вказано - ОСОБА_9 , у графі мати - ОСОБА_10 .

Відповідно до записів будинкової книги щодо реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 , вбачається, що у квартирі зареєстровані такі особи: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно відомостей, що вказані у свідоцтві про право власності від 25.11.1993, яке видане Красненським виконкомом, вбачається, що квартира АДРЕСА_2 належить на праві приватної спільної сумісної власності ОСОБА_9 , ОСОБА_3 , ОСОБА_11 . У такому по батькові позивачки ОСОБА_18 та по батькові сина вказані неправильно.

Син позивачів ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом Серії НОМЕР_4 від 16.05.2016 року, актовий запис № 28.

Після смерті останнього залишилось спадкове майно, однак через неправильне написання по батькові позивачки - ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , замість ОСОБА_14 , неправильне написання по батькові сина сторін « ОСОБА_15 » замість « ОСОБА_19 », позивачі не можуть оформити спадкові справи.

Враховуючи дані розбіжності, виникла необхідність у встановленні факту родинних відносин, що позивач ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 . Та факту належності ОСОБА_3 , ОСОБА_8 свідоцтва про право власності від 25.11.1993 року на квартиру.

В силу ст. 293, ст. 315 ч.1 п. 1 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносинміж фізичнимиособами та інші факти, що мають юридичне значення.

З наведеного, суд приходить до висновку, що слід встановити дані факти.

Окрім того, позивачами пропущено строк на прийняття спадщини, з поважних причин, через вкрай тяжкі життєві обставини. Оскільки син позивачів помер раптово у віці 30 років, що стало трагедією для батьків. Крім того, дружина сина - ОСОБА_20 разом з маленькою донечкою загинули внаслідок дорожньо транспортної пригоди.

Позивачі вчасно не звернулися в нотаріальну контору для прийняття спадщини після смерті сина, через важкі життєві обставини, раптову смерть сина та трохи згодом, його сім`ї.

Відповідно до ч.1 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд вважає дані причини пропуску строку для прийняття спадщини позивачами, який передбачений ст. 1270 ЦК України, поважними.

В судовому засіданні не встановлено підстав, які б перешкоджали для надання позивачам додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи вище викладене, оскільки відповідач позов визнає, в силу вимог ст. 200 ЦПК України, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 4,7,12,13, 141, 200,247,258-259,264, 265,354 ЦПК України, ст. ст. 293, 315, 1216, 1220, 1222, 1223, 1225, 1233, 1235, 1268, 1270, 1272 ЦК України, суд -

ухвалив :

Позов задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є матір`ю ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Встановити факт належності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 свідоцтва про право власності від 25.11.1993 року на квартиру АДРЕСА_2 .

Визначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, після померлого сина ОСОБА_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , терміном тримісяціз дня набрання рішенням законної сили, до 01 листопада 2024 року.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання.

Суддя: Б. М. Журибіда

Джерело: ЄДРСР 120144796
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку