open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єд. унік. № 243/10448/21

Провадження № 2/243/421/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

17 червня 2024 року

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Воронкова Д.В.,

за участю секретаря Каліберди А.О.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку загальногопозовного провадження, діючи в режимі відео конференції на підставі наказу голови № 29 «Про впровадження дистанційної роботи Слов`янського міськрайонного суду Донецької області» від 10.05.2022 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Слов`янської міської ради, про визнання відмови в приватизації квартири незаконною,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2021 позивачі звернулися до суду з вказаним позовом, обґрунтувавши свої вимоги тим, що вони зареєстровані та проживають у квартирі АДРЕСА_1 з 1981 року. Зазначену квартиру вони отримали як сім`я, яка потребувала поліпшення житлових умов. Вказують, що мешкають у квартирі по теперішній час, несуть витрати на її утримання, право на приватизацію житлових приміщень не використовували. В грудні 2020 звернулися до Слов`янської міської ради, як органу з приватизації житла з приводу приватизації вказаної вище квартири. Слов`янська міська рада повернула документи, зазначивши про неможливість приватизації з підстав неповноти документів, а саме, відсутності ордеру на квартиру. З метою підготовки документів для приватизації вказаної квартири ними було розміщено оголошення в газету про втрату ордеру, а також здійснено звернення до правоохоронних органів та житлово експлуатаційної організації з заявами про втрату ордеру. Проте, надані для приватизації документи знову були повернуті.

Житлово-експлуатаційна організація «Синергія-БТ», яка була зобов`язана зберігати ордер, повідомила про його відсутність. Зазначають, що вказаний ордер не був ніким скасований або оскаржений, вони тривалий час мешкають у спірній квартирі та їхнє право мешкання ніким не заперечувалось, тому є достатні підстави для задоволення позовних вимог. Просить визнати незаконної відмову Слов`янської міської ради у передачі позивачам у приватну спільну часткову власність у рівних частках спірної квартири та зобов`язати відповідача провести приватизацію спірної квартири.

Позивачі та їх представник до судового засідання не з`явилися, представник надав заяву про розгляд справи за їх відсутності.

Представник відповідача до судового засідання не з`явився, надав заяву, в якій зазначив, що Указом Президента України № 210/2021 від 26.05.2021 було утворено Слов`янську міську військово цивільну адміністрацію Краматорського району Донецької області. На виконання ч. 1 ст. 3 ЗУ «Про військово цивільні адміністрації» розпорядженням керівника Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області № 49 від 30.09.2021 «Про можливість здійснення Слов`янською міською військово цивільною адміністрацією Краматорського району Донецької області повноважень виконавчих органів Слов`янської міської ради» визначено, що Слов`янська міська військово цивільна адміністрація Краматорського району Донецької області спроможна здійснювати повноваження, віднесені законом до відання виконавчих органів Слов`янської міської ради, окрім деяких питань, у тому числі питань щодо приватизації житла. Таким чином, з 01.10.2021 припинені повноваження виконавчих органів Слов`янської міської ради, апарату Слов`янської міської ради та їх виконавчих комітетів, тобто, Слов`янська міська рада не є належним відповідачем у справі.

Вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази, суд в межах заявлених позовних вимог (ст. 13 ЦПК України) встановив наступне.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 16.12.1978, що вбачається з відповідного свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 від 16.12.1978.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 , що вбачається з довідки № 96291 від 02.02.2021, виданої Центром надання адміністративних послуг м. Слов`янськ.

З довідок № 22-15/5-222 та № 22-15/5-221 від 03.02.2021 вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з 21.07.1981, ОСОБА_2 з 20.11.2001.

Відділом по обліку та розподілу житлової площі Слов`янської міської ради 12.03.2021 надано довідки № 10-13, № 10-14, згідно яких ОСОБА_1 був зареєстрований в квартирі АДРЕСА_1 з 21.07.1981, ОСОБА_2 з 20.11.2001 по теперішній час. За вказаною адресою право на безоплатну приватизацію державного фонду не використана.

01.02.2021 між КП СМР «Керуюча компанія № 4» та ОСОБА_1 було укладено договір № 2 найму житлового приміщення (квартир), а саме, квартири АДРЕСА_1 .

Право власності на квартиру АДРЕСА_1 станом на 01.01.2013 в КП «Бюро технічної інвентаризації» не зареєстроване, що вбачається з відповідної довідки № 166-3/0.45/01 від 28.01.2021.

Ордер на житлове приміщення за адресою: АДРЕСА_2 відсутній. У архівних документах наданих КП «ЖЕК № 1» до ТОВ «Синергія БТ» ордер на зайняття житлової площі ОСОБА_1 відсутній, що видно з довідки № 243/01-4 від 03.03.2020 ТОВ «Синергія - БТ».

В газеті «Слов`янські оголошення» від 25.02.2021 було розміщено оголошення про втрату ордеру на квартиру на ім`я ОСОБА_1 .

У відділу поліції № 4 (м. Слов`янськ) Краматорського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області було зареєстровано повідомлення про втрату ордера на квартиру АДРЕСА_1 , що вбачається з відповідного талону повідомлення єдиного обліку № 5086 від 19.02.2021.

Слов`янська міська рада 25.01.2021 листом № 01.01-12/101 повідомила ОСОБА_1 про надання необхідних документів для приватизації квартири АДРЕСА_1 , та зазначила, що у зв`язку з відсутністю ордера, завіреного КП Слов`янської міської ради «Керуюча компанія № 4» надані для приватизації квартири документи повертаються заявнику.

24.02.2021 документи, подані ОСОБА_1 до Слов`янської міської ради для приватизації квартири АДРЕСА_1 були повернуті у зав`язку з відсутністю всіх необхідних документів, зо видно з листа Слов`янської міської ради № 01.01-12/258.

Технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_1 виготовлений КП «Бюро технічної інвентаризації» на замовлення ОСОБА_1 , квартира має загальну площу - 43,9 м2, житлову площу 25,7 м2.

На ім`я ОСОБА_1 оформлені особові рахунки в комунальних підприємствах міста, що надають житлово комунальні послуги у квартирі АДРЕСА_1 , та останній здійснює їх оплату, що вбачається з копій відповідних квитанцій за 2015,2016, 2017,2018 роки.

Відповідно до ч. 2ст. 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду"передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім`ї, які постійно мешкають у цій квартирі (будинку), житловому приміщенні у гуртожитку, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов`язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку.

Статтею 15 Житлового кодексу Українивизначено, що до компетенції виконавчих комітетів районних, міських, районних у містах Рад народних депутатів у галузі використання і забезпечення схоронності житлового фонду належить видання ордерів на жилі приміщення.

Відповідно дост. 58 ЖК України напідставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

Ордер може бути видано лише на вільне жиле приміщення.

ЗгідноПостанови ради Міністрів Української РСР від 11.12.1984 № 470 "Про затвердження Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР"(розділ IV, ст. 69 "Ордер на жиле приміщення"), на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення. Ордер дійсний протягом 30 днів.

Статтями 70, 72 Постанови від 11.12.1984 № 470 визначено, що ордер вручається громадянинові, на ім`я якого він виданий, або за його дорученням іншій особі. При одержанні ордера пред`являються паспорти (або документи, що їх замінюють) членів сім`ї, включених до ордера.

При вселенні в надане жиле приміщення громадянин здає ордер у житлово-експлуатаційну організацію, а за її відсутності - відповідному підприємству, установі, організації; ордер зберігається як документ суворої звітності. Одночасно подаються паспорти усіх членів сім`ї, включених до ордера, з відміткою про виписку з попереднього місця проживання.

Відповідно до п. 10 ст. 8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

Статтею 2 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду визначено", що не підлягають приватизації: квартири-музеї; квартири (будинки), розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам`яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), розташовані в зоні безумовного (обов`язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Оскільки спірне житло є квартирою в житловому будинку та не відноситься до житла, що не підлягає приватизації, а також враховуючи неможливість надання позивачам ордеру, який було втрачено через незалежні від них обставини, то суд приходить до висновку про незаконність відмови відповідача.

Відповідно до ч.11ст.8 Закону «Про приватизацію державного житлового фонду», спори, що виникають при приватизації квартир (будинків) та житлових приміщень у гуртожитках державного житлового фонду, вирішуються судом.

З наведеного вище суд дійшов висновку, що за відсутності інформації щодо отримання позивачами ордеру на вселення у спірне житло, факт прописки (реєстрації) позивачів в спірній квартирі, яка була проведена у відповідності до чинного на той час законодавства, і підтверджується належними доказами, свідчить про наявність у позивачів права користування спірною жилою площею.

Згідно ч.1ст.16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Доводи представника відповідача про те, що Слов`янська міська рада не є належним відповідачем у справі, оскільки її повноваження припинені, не приймаються судом до уваги, оскільки спростовуються інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно якої відсутні відомості про державну реєстрацію припинення юридичної особи або про перебування в процесі припинення Слов`янської міської ради.

Оцінивши наведені обставини справи у відповідності з вимогамист.12 ЦПК України, суд дійшов висновку про задоволення позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та захисту їх прав у обраний ними спосіб.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 141, 261, 264, 265, 354ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Слов`янської міської ради про визнання відмови в приватизації квартири незаконною, - задовольнити.

Визнати незаконною відмову Слов`янської міської ради Краматорського району Донецької області у передачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у приватну спільну часткову власність у рівних частках квартири АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Слов`янську міську раду Краматорського району Донецької області провести приватизацію житлового приміщення, квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 43,9 м2, житловою площею 25,7 м2 наім`я ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 21.06.2024.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області Д.В. Воронков

Джерело: ЄДРСР 120144005
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку