open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

233 № 233/3519/24

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

03.07.2024

Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцька О.В., розглянувши заяву Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» про видачу судового наказу про солідарне стягнення заборгованості за надані послуги з теплопостачання з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,-

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшла заява Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» про видачу судового наказу про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заборгованості за надані послуги з теплопостачання, що утворилась за адресою:АДРЕСА_1 , яка складається із заборгованості за теплову енергію за період з 01.10.2021 р. по 30.04.2024 р. у сумі 19083,25 грн., заборгованості заабонентське обслуговування за період з 01.10.2021 р. по 30.04.2024 р. у сумі 422,15 грн.

Розглянувши подану заяву про видачу судового наказу, суд встановив наступне.

На виконання ч.5ст.165 ЦПК Українисудом було зроблено запити до Відділу реєстрації Костянтинівської міської ради щодо зареєстрованого місця проживання (перебування) боржників.

З відповіді Відділу реєстрації Костянтинівської міської ради на вищевказані запити вбачається, що відносно боржника ОСОБА_2 в реєстрі Костянтинівської територіальної громади відомості про зареєстроване у встановленому порядку місце проживання відсутні.

Боржник ОСОБА_1 з 01.08.2016 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , міжтим боржник ОСОБА_3 з01.08.2016року зареєстрованаза іншоюадресою: АДРЕСА_2 .

Згідно долученого до заяви витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно квартира за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить: ОСОБА_2 , розмір частки якої становить 1/4, ОСОБА_3 , розмір частки якої становить 1/4 та ОСОБА_1 , розмір частки якої становить 1/2.

Відповідно до ч. 3ст. 19 ЦПК Українинаказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Згідно з ч. 1ст. 160 ЦПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 161 цього Кодексу.

Як роз`яснено у п. 1 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.12.2011 року № 14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Відповідно до п. 3 частини 1ст. 161 ЦПК Українисудовий наказ може бути видано, якщо, зокрема, заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних нарахованих заявником на суму заборгованості.

Згідно ч.1ст.356 ЦК Українивласність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Відповідно до ч.1ст.360 ЦК Україниспіввласниквідповідно до своєї частки у праві спільної часткової власностізобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

За загальним правилом, при розгляді вимог в порядку наказного провадження суд не розглядає обґрунтованість заявлених вимог заявлених стягувачем по суті.

Законом не передбачено обов`язку суду здійснювати перерахунок заявлених вимог, так як у протилежному випадку суд буде здійснювати розгляд вимог у порядку, який притаманний для позовного провадження, що суперечить цільовому призначенню інституту наказного провадження.

Відповідно до ч. 2ст. 167 ЦПК Україниза результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Відповідно до п.8) ч.1ст. 165 ЦПК Українисуддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Не зважаючинате,щоз долучених до заяви документів вбачається, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 належить квартира розташована за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної спільної власності з визначенням часток, стягувач звертається до суду із вимогою про солідарне стягнення заборгованості за послуги теплопостачання, яка виникла за вказаною адресою, що не узгоджується із приписами ч.1 ст.360 ЦК України.

Зважаючи на наведені вище обставини та з огляду на обраний заявником спосіб захисту порушеного права, окремий розгляд заяви про видачу судового наказу щодо кожного з боржників є неможливий.

Крім того, згідно ч. 9 ст. 165 ЦПК України уразі якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місцепроживання (перебування) фізичної особи - боржника, суд відмовляє у видачі судового наказу.

Суд звертаєувагу нате,що отриманавід Відділуреєстрації Костянтинівськоїміської радиінформація недає можливостівстановити зареєстрованеу встановленомузаконом порядкумісцепроживання (перебування)ОСОБА_2 , яка зазначена боржником.

Приймаючи доуваги вищевикладенеу сукупності,зважаючи нате,що вимогиза якимивидаються судовінакази,мають бутибезспірними,і крімтого,зареєстроване увстановленому порядкумісце проживанняборжника ОСОБА_2 не встановлено, вважаю за необхідне відмовити ОКП «Донецьктеплокомуненерго» у видачі судового наказу про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заборгованості за послуги теплопостачання, яка утворилася за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючисьст. 165 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити Обласному комунальному підприємству «Донецьктеплокомуненерго» у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заборгованості за надані послуги з теплопостачання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 120143854
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку