open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 624/325/24

№ провадження 2/624/141/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2024 року Кегичівський районний суд Харківської області в складі: головуючого судді Богачової Т.В., з участю секретаря Лебідь Л.В., розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Кегичівка, Красноградського району, Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кегичівської селищної ради Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за ним у порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) площею 4,92 умовних кадастрових гектарів у землях колективної власності КСП «Прогрес» Кегичівського району Харківської області, яка призначалась ОСОБА_2 внаслідок паювання земель колективної власності КПС «Прогрес», смт. Кегичівка Кегичівського району Харківської області.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 . На час проведення розпаювання КСП «Прогрес», що діяла на території Кегичівської селищної ради Кегичівського району Харківської області, ОСОБА_2 була членом КСП. При цьому з невідомих причин її не було включено до списку осіб до Державного акту на право колективної власності на землю КСП «Прогрес» серії ХР №15-00-000254 від 03.04.1995. Враховуючи вказану обставину ОСОБА_2 за життя звернулась до Кегичівського районного суду Харківської області із відповідним позовом про визнання права на земельну частку (пай) розміром 4,92 умовних кадастрових гектари у землях колективної власності КСП «Прогрес» Кегичівського району Харківської області. Рішенням Кегичівського районного суду від 12.08.2015 по справі №624/573/15-ц визнано за ОСОБА_2 право на земельну, частку (пай) розміром 4,92 умовних кадастрових гектарів у землях колективної власності КСП «Прогрес». Рішення набрало законної сили 26.08.2015. Проте право на отримання земельної частки (паю) ОСОБА_2 не реалізувала, Сертифікат, Державний акт не отримала. Позивач своєчасно звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Інші спадкоємці ОСОБА_2 якими є її дочки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини не звертались, на день смерті спадкодавця не проживали, тобто фактично спадщину не прийняли. Позивачу нотаріусом в вчиненні нотаріальної дії було відмовлено постановою №390/02-31 від 25.11.2022. Причиною відмови є відсутність оригіналу правовстановлюючого документу Сертифікату.

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 29 квітня 2024 року провадження відкрито, справу призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження, з призначенням підготовчого засідання. Зобов`язано Сахновщинську державну нотаріальну контору надати до суду завірену копію спадкової справи спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Ухвалою Кегичівського районного суду Харківської області від 17 червня 2024 року підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно та належним чином, причину неявки суду не повідомили.

Позивач подала заяву про те, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, розгляд справи провести без її участі.

Від відповідача надійшла заява про розгляд справи без участі його представника, проти задоволення позовних вимог за наявності законних підстав не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню з таких підстав:

Статтями 1, 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст.4ЦПК України кожна особа має право на захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних цивільних прав, свобод чи інтересів, у тому числі й у судовому порядку.

Способами захисту цивільних прав та інтересів, можуть зокрема бути: визнання права.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 20.08.1980.

Згідно копії витягу №00021593526 від 04.12.2018 з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища ОСОБА_7 до реєстрації шлюбу з ОСОБА_6 мала прізвище « ОСОБА_8 ». Шлюб розірвано 12.05.1982, актовий запис №17, як « ОСОБА_8 ».

Батьками матері позивача ОСОБА_7 дошлюбне прізвище « ОСОБА_8 » були ОСОБА_9 , ОСОБА_2 , що підтверджується копією повторно виданого свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 19.06.2019.

Рішенням Кегичівського районного суду Харківської області від 12.08.2015 за ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Сомри Крупського району Мінської області визнано право на земельну частку (пай) розміром 4,92 умовних кадастрових гектарів у землях колективної власності КСП «Прогрес» Кегичівського району Харківської області. Рішення набрало законної сили 26.08.2015.

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 17.10.2018.

Позивач ОСОБА_1 25.11.2022 зверталась до Кегичівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на підставі ст. 1265 ЦК України після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

Постановою завідувача Кегичівської державної нотаріальної контори Харківської області №390/02-31 від 25.11.2022 позивачу ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії по видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), яка перебуває у колективній власності КСП «Прогрес», смт. Кегичівка, Красноградського (бувшого Кегичівського) району, Харківської області, розміром 4,92 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), на підставі рішення суду Кегичівського районного суду Харківської області, 12.08.2015, справа №624/573/15-ц № провадження 2/624/203/15, набрало законної сили 26.08.2015, що належала її бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Причиною відмови стала відсутність документу, що посвідчує право на земельну частку (пай). Заявником було зазначено, що Сертифікат на право на земельну частку (пай) за життя спадкодавцем не отримано, на сьогодні бланки Сертифікатів не друкуються, отже надати Сертифікат не має можливості, Державний акт взамін Сертифікату спадкодавець не виготовила.

З наданої копії спадкової справи №114/2018 померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 на день смерті спадкодавець в шлюбі не перебувала, заповіту не залишила. Спадщина після померлої прийняла онука померлої ОСОБА_1 . Інші спадкоємці за законом є дочки померлої ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які спадщину не прийняли. Спадкодавцем ОСОБА_2 були складені заповіт посвідчений Розсохуватською сільською радою Кегичівського району Харківської області 24.09.2003, зареєстрований у реєстрі за №40 про те, що заповідає належну їй земельну ділянку розміром 1,68 га на підставі Державного акту серії Р2№739501 своїй онучці ОСОБА_1 , та заповіт посвідчений 19.05.1995 Кегичівською державною нотаріальною конторою, зареєстрований у реєстрі за №776 про те, що заповідає належний їй жилий будинок з надвірними будівлями в с. Крутоярівка, Кегичівського району, Харківської області своїй онучці ОСОБА_1 . Позивачу ОСОБА_1 були видані свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищезазначену земельну ділянку.

Згідно ч.1 ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ч.1 ст 1217 ЦК України)

Відповідно до ч.1 ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини (ч.1 ст. 1222 ЦК України).

Згідно ч.1, ч.2 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно ч.1, ч.2 ст. 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1262 ЦК України, у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Згідно ч.1 ст. 1263 ЦК України, у третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.

Відповідно до ч.1 ст. 1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст. 1265 ЦК України, у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що позивач є єдиним спадкоємцем за законом, яка прийняла спадщину після смерті рідної баби ОСОБА_2 . Інші спадкоємці, якими є дочки спадкодавця, спадщину у встановлені законом строки не прийняли та не є такими, що прийняли її на підставі ст. 1268 ЦК України.

Право спадкодавця ОСОБА_2 на земельну частку (пай) розміром 4,92 умовних кадастрових гектарах у землях колективної власності КСП «Прогрес» підтверджене рішенням Кегичівського районного суду Харківської області від 12.08.2015 у справі за №624/573/15-ц.

Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. 392 ЦК України лише власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до положень ст.ст. 55, 124 Конституції України та ст. 4 ЦПК України кожна особа має право, в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з п. 2.16 ІІ Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлюючого документа про належність цього майна спадкодавцеві та Витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Згідно зі ст.1Закону України«Про порядоквиділення внатурі (намісцевості)земельних діляноквласникам земельнихчасток (паїв)»від 05.06.2003року №899-IV право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до та 2 ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією; документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідченні у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); а також рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 23 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Просудову практикуу справахпро спадкування»від 30травня 2008року №7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Матеріали справи свідчать, що позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріусом було відмовлено, у зв`язку з не наданням Сертифікату на право на земельну частку (пай).

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог та визнання за позивачем в порядку спадкування за законом права на земельну частку (пай), що належала спадкодавцю на підставі рішення Кегичівського районного суду Харківської області від 12.08.2015.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 4, 12, 76, 78, 81, 82, 95, 263-268, 354, 355 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Кегичівської селищної ради Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у порядку спадкування за законом, право на земельну частку (пай) розміром 4,92 умовних кадастрових гектарів, у землях колективної власності КСП «Прогрес» Кегичівського району Харківської області, яке належало ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на підставі рішення Кегичівського районного суду Харківської області від 12.08.2015.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції Харківського апеляційного суду.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженка с. Липянка, Красноградського району, Харківської області, громадянка України, паспорт серії НОМЕР_4 виданий 26.06.1997 Кегичівським РВ УМВС України в Харківській області, ІПН НОМЕР_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Кегичівська селищна рада Красноградського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Волошина, буд. 33, смт. Кегичівка, Красноградського району, Харківської області, 64003, код ЄДРПОУ 04396963.

Суддя Т.В. Богачова

Джерело: ЄДРСР 120143196
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку