open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 467/238/24

Провадження № 2-о/484/70/24

Рішення

іменем України

03.07.2024 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Максютенко О.А.,

присяжних: Гаврилюк О.О., Шаповаленко Т.В.,

при секретарі Завірюха В.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Первомайську цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

без участі сторін та їх представників,

встановив

26.02.2024 року в інтересах заявника ОСОБА_1 , звернувся до Арбузинського районного суду Миколаївської області його представник адвокат Рубан С.Ю. з заявою про визнання недієздатною та встановлення опіки над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_2 є рідною тіткою заявника ОСОБА_1 , яка фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , а зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_2 є особою з інвалідністю 1 групи А, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок психічного захворювання, потребує постійного стороннього догляду. Інвалідність встановлено безстроково. Через хворобу не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, може поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недоброзичливих людей, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги. Тому просить суд позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області від 27.02.2024 року справу №467/238/24 передана на розгляд Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

22.03.2024 року ухвалою судді Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області відкрито провадження у справі.

23.04.2024 року ухвалою суду призначено судово-психіатричну експертизу та зупинено провадження у справі.

10.06.2024 року від Миколаївської філії судових експертиз ДУ "Інститута судової психіатриї Міністерства охорони здоров`я України" надійшов висновок судово-психіатричного експерта №150 від 31.05.2024 року.

11.06.2024 року ухвалою суду відновлено провадження у справі та призначено судове засідання.

В судове засідання заявник та його представник адвокат Рубан С.Ю. не з`явилися, надали суду заяви про слухання справи у їх відсутність, вимоги заяви підтримали та просили їх задовольнити.

В судове засідання представник заявника адвокат Вялова І.М. надала заяву про слухання справи у її відсутність, вимоги заяви підтримує у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Травянко Є. в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про слухання справи у його відсутність, надав висновок про доцільність призначення опіки над ОСОБА_2 та призначення опікуном над нею ОСОБА_1 , не заперечує проти задоволення вимог заяви.

Неявка належним чином повідомлених осіб, не перешкоджає розгляду заяви про призначення експертизи.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України судове засідання проводилося без технічної фіксації.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною тіткою заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки №352 про реєстрацію місця проживання особи, виданої виконавчим комітетом Первомайської міської ради Миколаївської області ОСОБА_2 з 23.05.1978 р. по теперішній час зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з довідкою №46, виданою 07.02.2024 року Арбузинською селищною радою Первомайського району Миколаївської області ОСОБА_2 фактично проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до свідоцтва № НОМЕР_1 а на право власності на жилий будинок, виданого 08.12.1994 року виконавчим комітетом Арбузинської сільської Ради народних депутатів, житловий будинок по АДРЕСА_1 належить на праві власності рідному батькові заявника ОСОБА_3 , що зареєстровано в Первомайському МБТІ за реєстровим №64 та записано в реєстрову книгу №1 сторінка 64.

Родинність відносин між заявником та ОСОБА_2 підтверджується копіями свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_2 , виданого повторно 10.12.2019 року Арбузинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, актовий запис №56, рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 05.09.2017 року у справі №484/2234/17, свідоцтвом про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_3 від 05.01.1949 року, свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_4 , виданого 14.12.2012 року Воєводською сільською радою Арбузинського району Миколаївської області.

Відповідно до довідки до акта огляду МСЕК серія 12 ААГ №510421 від 21.12.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має встановлену інвалідність першої А групи безстроково та потребує постійного стороннього догляду.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради від 12.04.2024 року № 979/03/24 ОСОБА_1 за станом здоров`я, за умовами проживання і позитивною характеристикою може бути призначений опікуном над ОСОБА_2 .

Згідно подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради від 12.04.2024 року № 979/03/24, орган опіки та піклування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради просить призначити опікуна в особі ОСОБА_1 над громадянкою ОСОБА_2 , яка потребує постійного стороннього догляду, в разі визнання її недієздатною.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №150 від 31.05.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає хронічним стійким психічним розладом - набутим слабоумством - змішаною кірковою і підкірковою судинною деменцією переважно з маячною симптоматикою, психічний розлад є хронічним і стійким. За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 39 та ч. 1 ст. 41 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 цього Кодексу).

Згідно ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ч.1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Отже, враховуючи, що ОСОБА_2 в даний час страждає хронічним стійким психічним розладом - набутим слабоумством - змішаною кірковою і підкірковою судинною деменцією переважно з маячною симптоматикою, за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними, тому суд вважає за необхідне визнати її недієздатною.

З метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_2 , яка за станом здоров`я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки, встановити їй опіку, призначивши опікуном ОСОБА_1 .

За таких обставин заява ОСОБА_1 про визнання його рідної тітки ОСОБА_2 недієздатною та встановлення над нею опіки підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Вирішуючи питання стосовно стягнення судових витрат, у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України, суд вважає необхідним віднести судові витрати на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 258, 265, 300 ЦПК України

ухвалив

заяву задовільнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку м. Полтава Полтавської області (РНОКПП: НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) - недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженкою м. Полтава Полтавської області (РНОКПП: НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 ), та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця смт. Арбузинка Арбузинського району Миколаївської області (РНОКПП: НОМЕР_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ).

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки, з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 7 ст. 300 ЦПК України.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець смт. Арбузинка Арбузинського району Миколаївської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 .

заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області, місце знаходження: пл. Центральна, 18, с-ще Арбузинка, Миколаївська область, ЄДРПОУ 04376653.

Повний текст рішення складено 03.07.2024 року.

Суддя:

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 120141598
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку