open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 946/7575/23

Провадження № 2/946/1140/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2024 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді Присакар О.Я.,

за участю: секретаря судового засідання Воронової В.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Ізмаїла цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_2 про виділ частини в окремий об`єкт нерухомості та визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

29.09.2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, який заявою від 12.06.2024 року уточнила та просить:

- виділити в окремий об`єкт нерухомості належні ОСОБА_1 8/15 часток житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у складі: житлового будинку літ. «А» частини з верандою літ. «а» та підвалом літ. «а1» у складі приміщень: № 1 веранда, площею 6,2 м2, приміщення №2 - коридор 5,3 м2, приміщення №3 - житлова 9,3 м2, приміщення №4 - житлова 10,9 м2, приміщення №5 - кухня, площею 7,2 м2, приміщення №11 санвузол, площею 4,7 м2, № «І» - підвал, площею 5,2 м2, загальною площею - 48,8 м2, у тому числі житлова 20,2 м2, господарські будівлі літ. «Е» - гараж, розташований на земельній ділянці орієнтованою площею 0,0129 га з виходом на АДРЕСА_2 ;

- визнати за ОСОБА_1 право власності на виділений в окремий об`єкт нерухомості житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у складі: житлового будинку літ. «А» частини з верандою літ. «а» та підвалом літ. «а1» у складі приміщень: № 1 веранда, площею 6,2 м2, приміщення №2 - коридор 5,3 м2, приміщення №3 - житлова 9,3 м2, приміщення №4 - житлова 10,9 м2, приміщення №5 - кухня, площею 7,2 м2, приміщення №11 санвузол, площею 4,7 м2, № «І» -підвал площею 5,2 м2, всього загальною площею - 48,8 м2, у тому числі житлова 20,2 м2, господарські будівлі літ. «Е» - гараж, розташований на земельній ділянці орієнтованою площею 0,0129 га з виходом на АДРЕСА_2 , межі якої визначаються з наведеними у таблиці № 1 координатами їх поворотних точок відносно пунктів державної геодезичної мережі в системі координат 1963 року графічно зображено у додатку № 1 висновку експерта № 29/24-2021 від 26 квітня 2021 року.

- припинити право спільної часткової власності між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання позивач не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутністю, на задоволенні позовних вимог наполягає, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача, Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області, в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином, заяву про відкладення справи або слухання справи за їх відсутністю не направляв, тому суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_2 , в судове засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючиправосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Пунктом 1 частини 2 статті 16 ЦК України визначено, що способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України - кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 76ЦПК Українивизначено,що доказамиє будь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи. Цідані встановлюютьсятакими засобами: письмовими,речовими іелектронними доказами; висновкамиекспертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Згідно ч. 1 ст. 364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

В судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 належать 8/15 часток житлового будинку з надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 на підставі договору купівлі-продажу частини житлового будинку, посвідченого 17.10.2005 року приватним нотаріусом Ізмаїльського міського нотаріального округу Одеської області Єфіменко М.Д., зареєстрованого в реєстрі за № 4966.

Відповідно до довідки КП «Ізмаїльське МБТІ» №1157 від 29.08.2023 року, ОСОБА_1 належать 8/15 часток житлового будинку з надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , об`єкти побудовані без дозвільних документів відсутні. 7/15 часток вищезазначеного житлового будинку з надвірними спорудами, які належать ОСОБА_2 , згідно рішення Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області у цивільній справі № 500/8428/18 від 07.02.2023 року виділено в окремий об`єкт нерухомості.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.6,7,12Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок» № 7 від 04.10.1991р. (з подальшими змінами і доповненнями), при вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що, виходячи зі змістуст.115 ЦК, це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири. В спорах про поділ будинку в натурі учасникам спільної часткової власності на будинок може бути виділено відокремлену частину будинку, яка відповідає розміру їх часток у праві власності. Якщо виділ технічно можливий, але з відхиленням від розміру часток кожного власника, суд з врахуванням конкретних обставин може провести його зі зміною у зв`язку з цим стосовно дост. 119 ЦКідеальних часток і присудженням грошової компенсації учаснику спільної власності, частка якого зменшилась.

Враховуючи те, що після виділу частки зі спільного нерухомого майна в порядкуст. 364 ЦК Україниправо спільної часткової власності припиняється, при виділі частки із спільного нерухомого майна власнику, що виділяється, та власнику (власникам), що залишаються, має бути виділена окрема площа, яка повинна бути ізольованою від приміщення іншого (інших) співвласників, мати окремий вихід, окрему систему життєзабезпечення (водопостачання, водовідведення, опалення тощо), тобто складати окремий об`єкт нерухомого майна в розумінніст. 181 ЦК Українита п. 10 Порядку присвоєння об`єкту нерухомого майна реєстраційного номера, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 року №1117 "Про ідентифікацію об`єктів нерухомого майна для реєстрації прав на них".

Порядок проведення робіт з поділу, виділу та розрахунку часток житлових будинків, будівель, споруд, іншого нерухомого майна при підготовці проектних документів щодо можливості проведення цих робіт визначається Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна № 55 від 18.06.2007 року, затвердженою в Мінюсті України від 06.07.2007 року.

Так, згідно з пунктами 1.2, 2.1, 2.4 цієї Інструкції поділ об`єкта нерухомого майна (виділ частки) на окремі самостійні об`єкти нерухомого майна здійснюються відповідно до законодавства на підставі висновку щодо технічної можливості такого поділу (виділу) з дотриманням чинних будівельних норм та з наданням кожному об`єкту поштової адреси.

Таким чином, до компетенції суду відноситься вирішення питання про виділ частки житлового будинку в окремий об`єкт нерухомого майна.

Відповідно до висновку експерта № 031/2019 за результатами судової будівельно-технічної, земельно-технічної експертизи за зверненням ОСОБА_1 , складеного 13.03.2019 року судовим експертом ОСОБА_3 , належні ОСОБА_1 8/15 часток житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у складі: житлового будинку літ. «А» частини з верандою літ. «а» та підвалом літ. «а1» у складі приміщень: № 1 веранда, площею 6,2 м2, приміщення №2 - коридор 5,3 м2, приміщення №3 - житлова 9,3 м2, приміщення №4 - житлова 10,9 м2, приміщення №5 - кухня, площею 7,2 м2, приміщення №11 санвузол, площею 4,7 м2, № «І» - підвал, площею 5,2 м2, загальною площею - 48,8 м2, у тому числі житлова 20,2 м2, господарські будівлі літ. «Е» - гараж, розташовані на земельній ділянці орієнтованою площею 0,0129 га з виходом на АДРЕСА_2 .

Значення площі частини земельної ділянки може бути уточнене при формуванні земельної ділянки у порядку, передбаченому статтею 79-1 Земельного кодексу України.

За таких обставин, враховуючи викладене, суд вважає за необхідне виділити в натурі в окремий об`єкт нерухомості належні ОСОБА_1 8/15 часток житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , визнати за позивачем право власності на виділений об`єкт нерухомості.

Відповідно до ч. 3 ст. 364 ЦК України у разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває право власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 82, 223, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 316, 328, 346, 356, 364, 365 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Ізмаїльської міської ради Ізмаїльського району Одеської області (адреса: Одеська область, м. Ізмаїл, пр. Незалежності, 62, код ЄДРПОУ 26569223), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_4 , код РНОКПП НОМЕР_2 ) про виділ частини в окремий об`єкт нерухомості, визнання права власності та визначення порядку користування земельною ділянкою задовольнити.

Виділити в окремий об`єкт нерухомості належні ОСОБА_1 8/15 часток житлового будинку з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у складі: житлового будинку літ. «А» частини з верандою літ. «а» та підвалом літ. «а1» у складі приміщень: № 1 веранда, площею 6,2 м2, приміщення №2 - коридор 5,3 м2, приміщення №3 - житлова 9,3 м2, приміщення №4 - житлова 10,9 м2, приміщення №5 - кухня, площею 7,2 м2, приміщення №11 санвузол, площею 4,7 м2, № «І» - підвал, площею 5,2 м2, загальною площею - 48,8 м2, у тому числі житлова 20,2 м2, господарські будівлі літ. «Е» - гараж, розташований на земельній ділянці орієнтованою площею 0,0129 га з виходом на АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) право власності на виділений в окремий об`єкт нерухомості житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у складі: житлового будинку літ. «А» частини з верандою літ. «а» та підвалом літ. «а1» у складі приміщень: № 1 веранда, площею 6,2 м2, приміщення №2 - коридор 5,3 м2, приміщення №3 - житлова 9,3 м2, приміщення №4 - житлова 10,9 м2, приміщення №5 - кухня, площею 7,2 м2, приміщення №11 санвузол, площею 4,7 м2, № «І» - підвал площею 5,2 м2, всього загальною площею - 48,8 м2, у тому числі житлова 20,2 м2, господарські будівлі літ. «Е» - гараж, розташований на земельній ділянці орієнтованою площею 0,0129 га з виходом на АДРЕСА_2 , межи якої визначаються з наведеними у таблиці № 1 координатами їх поворотних точок відносно пунктів державної геодезичної мережі в системі координат 1963 року графічно зображено у додатку № 1 висновку експерта № 29/24-2021 від 26 квітня 2021 року.

Припинити право спільної часткової власності між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через суд першої інстанції, з урахуванням положень п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 02 липня 2024 року.

Суддя: О.Я.Присакар

Джерело: ЄДРСР 120141218
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку