open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/27834/23

Провадження № 2-о/761/88/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Пономаренко Н.В.,

присяжних: Антоніка І.В., Ярмак Л.П.

з участю секретаря: Яцишина А.О.

заявника: ОСОБА_1

представника заявника: ОСОБА_2

представника заінтересованої особи: Загорняк Н.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація як орган опіки та піклування, ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна та подання Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як органу опіки та піклування, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про встановлення опіки та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

У серпні 2023 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла вказана заява в порядку окремого провадження згідно якої ОСОБА_1 просить суд: визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявником зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . ОСОБА_3 , мама заявника, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та є інвалідом другої групи по загальному захворюванню (довічно)

Заява мотивована тим, що ОСОБА_3 , страждає на хронічне психічне захворювання, яке призводить до того, що вона має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності та не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю і в зв`язку з цим, вона перебуває на обліку у лікаря-психіатра з 18.04.2023 з приводу психічного захворювання (ДЗ: F 01.8), що підтверджується довідкою № 061/203/1-01 11.07.23 виданою КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Заявник вказує, що весь цей час заявник здійснював догляд за своєю мамою ОСОБА_3 . В нього добрий стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами він не зловживає, і на обліку у психоневрологічному або наркологічному диспансері не перебуває. На сьогодні, окрім його матері, ОСОБА_3 , на його утриманні нікого немає та він має можливість і бажання доглядати своєю матір`ю і бути її опікуном.

У заяві вказано, що в зв`язку з тим, що мама заявника - ОСОБА_3 , не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вона може цим самим поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недобросовісних людей, а також може несвідомо вчинити шкоду своєму життю та здоров`ю, а тому, визнання недієздатною ОСОБА_3 необхідно заявнику для того, щоб виконувати дії, спрямовані на захист її особистих немайнових і майнових прав та інтересів.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 08 серпня 2023 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено справу до судового розгляду в порядку окремого провадження

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 02 жовтня 2023 року зупинено провадження та призначено по цивільній справі в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація як орган опіки та піклування, ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - судово-психіатричну експертизу.

10.10.2023 до суду надійшло подання Шевченківської районної в місті Києві держаної адміністрації як органу опіки та піклування про встановлення опіки та призначення опікуна.

25.03.2024 року на адресу суду від Адміністрації Державної Установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» по завершенню проведення експертизи по справі № 761/27834/23 надійшов висновок судово-психіатричної експертизи № 149 від 14.02.2023 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 27.03.2024 року поновлено провадження у вказаній справі, призначено до розгляду в судовому засіданні та залучено для представництва інтересів ОСОБА_3 , ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ), особи, стосовно якої вирішується питання недієздатності, захисника з числа адвокатів Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код ЄДРПОУ 39776588, адреса місцезнаходження: 03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 32) для проведення судових засідань в Шевченківському районному суді міста Києва у вказаній цивільній справі.

В судовому засіданні 21.05.2024 до матеріалів справи долучений договір про надання платних послуг утримання у житловому приміщенні від 06 липня 2023 укладеного ОСОБА_1 та ФОП ОСОБА_4 щодо проживання ОСОБА_3 від 19.07.1938 року народження.

Заявник та представник заявника в судовому засіданні підтримали заяву та просили її задовольнити, а також підтримали подання Органу опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як органу опіки та піклування.

В судове засідання представник Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, як органу опіки та піклування не з`явився, до суду надійшла заява у якій представник Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, як органу опіки та піклування, просила провести судове засідання без їх участі, за наявними в матеріалах справи доказами та просила суд задовольнити подання Органу опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як органу опіки та піклування.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 - адвокат Загорняк Н.Б. в судовому засіданні не заперечувала щодо визнання ОСОБА_3 недієздатною та признання її опікуном ОСОБА_1 .

Вислухавши пояснення заявника, представника заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню із наступних підстав.

В судовому засіданні 21.05.2024, як свідка допитано заявника ОСОБА_1 який надав пояснення, аналогічні його доводам у поданій заяві, окрім того зазначив, що наразі його мати ОСОБА_3 перебуває у пансіонаті «Грааль» і він, як син, самостійно несе витрати щодо її перебування в пансіонаті.

За змістом ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення свої дій та (або) керувати ними.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

За правилами ч. 3 ст. 296 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорту ОСОБА_3 серії НОМЕР_2 (а.с.12-13).

Судом також встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.11) та є сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , видане 24.01.1963, актовий запис № 138 (а.с. 12).

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , мама заявника, є інвалідом другої групи по загальному захворюванню (довічно), що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серія АВ № 0987482, виданою 25.02.2019 Подільською міжрайонною МСЕК (а.с. 16) та загальна тривалість перебування на інвалідності з 2019 року, що підтверджується Індивідуальною програмою реабілітації інваліда № 138 від 09.02.2022, виданою Подільською МСЕК (а.с.17-24)

Так, згідно матеріалів справи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 перебуває на обліку у лікаря-психіатра з 18.04.2023 з приводу психічного захворювання (ДЗ: F 01.8), що підтверджується довідкою № 061/203/1 -01 віл 11.07.23 виданою КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) (а.с. 25).

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 149 від 14.02.2024 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , страждає на стійкий хронічний психічний розлад: Судинна деменція (МКХ-10:F 01.8) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за своїм психічним станом, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 81-83).

Отже, з урахуванням встановлених в судовому засіданні обставин, беручи до уваги висновок судово-психіатричної експертизи № 149 від 14.02.2024 року, суд дійшов висновку, що вимоги заявника про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною - повністю доведені, ґрунтуються на вимогах закону, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 6, ч. 7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

З урахуванням вимог ст. 300 ЦПК України, суд визначає строк дії даного рішення у 2 (два) роки та роз`яснює, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку визначеного судом.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Дана норма кореспондується з нормами цивільного законодавства. Зокрема, частиною 1 ст. 60 ЦК України встановлено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 56 ЦК України встановлено, що органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Права та обов`язки органів, на які покладено здійснення опіки та піклування, щодо забезпечення прав та інтересів фізичних осіб, які потребують опіки та піклування, встановлюються законом та іншими нормативно-правовими актами.

Статтею 58 ЦК України визначено коло осіб над якими встановлюється опіка, зокрема у ній зазначено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 1 ст. 62 ЦК України, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Крім того, п. 2.1 Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України № 34/166/131/88 від-26.05.1999 p., опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Зміст зазначеної правової норми вказує на те, що законодавець не розмежовує розгляд питання про визнання особи недієздатною з призначенням цій особі опікуна, а тому зазначені питання можуть вирішуватися в одному провадженні.

Заявник просив призначити саме його опікуном над матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст.63 ЦК України визначає, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, яка, крім того, може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

В свою чергу, відповідно до ст. 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

З аналізу зазначених вище правових норм вбачається, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування, яким (опікуном) може бути лише фізична особа за наявності при цьому її письмової заяви, в той час, якщо особі, яка перебуває в закладі охорони здоров`я, опікун або піклувальник у встановленому законом порядку не призначений, то виконання обов`язків опікунів та піклувальників від імені держави здійснює зазначена установа в особі керівника зазначеної установи.

Враховуючи викладене, з метою захисту прав та законних інтересів недієздатної ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд дійшов висновку про можливість встановлення над нею опіки.

Вирішення питання про призначення опікуна можливе в порядку окремого провадження за заявою осіб, які претендують бути опікуном недієздатного та поданням Органу опіки та піклування.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 15.08.2023 звернувся із відповідною заявою до Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як органу опіки та піклування про призначення його опікуном над матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання її недієздатною (а.с. 58).

Згідно подання Шевченківської районної в місті Києві держаної адміністрації як органу опіки та піклування про встановлення опіки та призначення опікуна від 29.09.2023 № 109-5945, орган опіки та піклування просив встановити опіку над ОСОБА_3 , 1938 року народження, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , у разі визнання її судом недієздатною та призначити ОСОБА_1 , 1963 року народження, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , опікуном над ОСОБА_3 , 1938 року народження, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, згідно висновку органу опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві держаної адміністрації № 109-5917 від 29.09.2023 року, вказано, що розглянувши заяву ОСОБА_1 матеріали справи та заслухавши пояснення ОСОБА_1 , який ознайомлений з правами та обов`язками опікуна, орган опіки та піклування Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації не заперечує проти призначення його опікуном над ОСОБА_3 , у разі визнання її судом недієздатним, засідання опікунської ради від 20.09.2023 (протокол засідання №9).

При вирішенні питання щодо призначення опікуном, суд враховує, що ОСОБА_1 не має медичних протипоказань для здійснення повноважень опікуна, що дає підстави вважати можливим виконання ОСОБА_1 обов`язків опікуна над недієздатним.

Крім цього, судом під час судового розгляду справи не встановлено будь-яких порушень особистих немайнових та майнових прав та інтересів фізичної особи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із чим суд дійшов висновку про встановлення над нею опіки.

З урахуванням всебічного вивчення матеріалів справи, мотивів, на підставі яких особа бажає бути опікуном, суд приходить до висновку, що подання Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як орган опіки та піклування про призначення опікуна, підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 39, 41, 58, 60, 62, 63 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 4, 12, 76-81, 89, 259, 263-265, 273, 293, 294, 295-300, 354,355 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , заінтересовані особи: Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація як орган опіки та піклування (код ЄДРПОУ 37405111, адреса: Б. Хмельницького, 24), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса реєстрації:, АДРЕСА_1 ) про визнання особи недієздатною - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , - недієздатною.

Подання Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації як органу опіки та піклування, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса реєстрації:, АДРЕСА_1 ,

Призначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 ), опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи, віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Н.В. Пономаренко

Присяжні:

1) Антонік І.В. 2) Ярмак Л.П.

Джерело: ЄДРСР 120138158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку