open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9471/14-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2024 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Андрієнко І.І.,

за участю:

стягувача: не з`явився,

представника боржника: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву Міністерства у справах ветеранів України про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, виданого у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України про стягнення невиплаченої при звільненні грошової суми, -

ВСТАНОВИВ:

Директор Юридичного департаменту Міністерства у справах ветеранів України Максимчук Олександр Олександрович (далі - представник боржника (заявника), Максимчук О.О. ) звернувся до Печерського районного суду м. Києва із заявою про визнання виконавчого листа, виданого на підставі рішення Печерського районного суду м. Києва № 757/9471/14-ц від 10.12.2014 року за позовом ОСОБА_1 до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України про стягнення невиплаченої при звільненні грошової суми таким, що не підлягає виконанню.

В обґрунтування заяви предстваник зазначає, що рішенням Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року частково задоволено позов, стягнуто з Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України на користь ОСОБА_1 невиплачені при звільнені грошові кошти в розмірі 1 707 грн. та 243 грн. 60 коп. у відшкодування судових витрат. 06.01.2017 року видано виконавчий лист з виконання рішенням Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року. Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 22.09.2017 року внесено виправлення описку у виконавчому листі та вірно зазначено код ЄДРПОУ боржника. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року № 414 «Питання діяльності деяких центральних органів виконавчої влади» Державну службу з питань інвалідів та ветеранів України ліквідовано. Дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи в ЄДРПОУ 24.05.2018 року, 1 070 111 0007 042696 та установлено що Міністерство у справах ветеранів України (код ЄДРПОУ 42657144) є правонаступником майна, прав та обов`язків Державної служби України у справаїх ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, що ліквідується. У зв`язку із цим, Міністерство, як правонаступник майна, прав та обов`язків Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України на виконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року добровільно виконало свої зобов`язання в частині виплати на користь ОСОБА_1 невиплачених при звільнені грошових коштів у розмірі 1 707 грн, що підтверджується платіжною інструкцією від 20.11.2023 року № 1668 в сумі 1 707 грн та Державною казначейською службою України зареєстровано та взято на облік. Відтак, боржником добровільно виконано зобов`язання відповідно до рішення суду цивільної справи № 757/9471/14-ц, на виконання якого видано виконавчий лист, відтак, заборгованість Міністерства у справах ветеранів України відсутня та виконавчий лист є таким, що не підлягає виконанню.

04.01.2024 року на адресу Печерського районного суду м. Києва від представника боржника Максимчука О.О. надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи доказів, а саме платіжну інструкцію від 20.11.2023 року № 1668 з приміткою «Оплачено 27 грудня 2023 року».

24.06.2024 року на адресу Печерського районного суду м. Києва від представника боржника ОСОБА_3 надійшла заява про розгляд заяви без його участі, заяву про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню підтримує в повному обсязі.

В судове засідання 24.06.2024 року учасники справи не з`явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належними чином.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що рішенням Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року частково задоволено позов, стягнуто з Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України на користь ОСОБА_1 невиплачені при звільнені грошові кошти в розмірі 1 707 грн. та 243 грн. 60 коп. у відшкодування судових витрат.

06.01.2017 року видано виконавчий лист з виконання рішенням Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року № 414 «Питання діяльності деяких центральних органів виконавчої влади» Державну службу з питань інвалідів та ветеранів України ліквідовано. Дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи в ЄДРПОУ 24.05.2018 року, 1 070 111 0007 042696 та установлено що Міністерство у справах ветеранів України (код ЄДРПОУ 42657144) є правонаступником майна, прав та обов`язків Державної служби України у справаїх ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, що ліквідується.

У зв`язку із цим, Міністерство, як правонаступник майна, прав та обов`язків Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України на виконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 10.12.2014 року добровільно виконало свої зобов`язання в частині виплати на користь ОСОБА_1 невиплачених при звільнені грошових коштів у розмірі 1 707 грн, що підтверджується платіжною інструкцією від 20.11.2023 року № 1668 в сумі 1 707 грн та Державною казначейською службою України зареєстровано та взято на облік.

Відповідно до платіжну інструкцію від 20.11.2023 року № 1668 з приміткою «Оплачено 27 грудня 2023 року» та стягувачу перераховано кошти згідно з рішенням суду від 10.12.2014 року.

Відповідно до положення ч. 3 ст. 432 ЦПК України, суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження » виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

Процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа, зокрема: видача виконавчого листа за рішенням, яке не набрало законної сили (крім тих, що підлягають негайному виконанню); коли виконавчий лист виданий помилково за рішенням, яке взагалі не підлягає примусовому виконанню; видача виконавчого листа на підставі ухвали суду про затвердження мирової угоди, яка не передбачала вжиття будь-яких примусових заходів або можливості її примусового виконання і, як наслідок, видачі виконавчого листа; помилкової видачі виконавчого листа, якщо вже після видачі виконавчого листа у справі рішення суду було скасоване; видачі виконавчого листа двічі з одного й того ж питання у разі віднайдення оригіналу виконавчого листа вже після видачі його дубліката; пред`явлення виконавчого листа до виконання вже після закінчення строку на пред`явлення цього листа до виконання.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини право на виконання рішення, яке виніс суд, є невід`ємною частиною «права на суд», а ефективний захист сторони у справі, а отже, і відновлення справедливості, передбачає зобов`язання адміністративних органів виконувати рішення (п.40 рішення від 19.03.97 у справі «Горнсбі проти Греції»).

Згідно ч. 3ст. 431 ЦПК України виконавчий лист, судовий наказ, а у випадках, встановлених цим Кодексом, - ухвала суду є виконавчими документами.

Частиною 2 статті 432 ЦПК України передбачено, що суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Отже, закон передбачає можливість визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, якщо він виданий компетентним судом і є належним виконавчим документом, однак наявними є обставини, які виключають необхідність проведення виконавчих дій за цим виконавчим документом.

Так, наведені підстави для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, можна поділити на дві групи: матеріально-правові та процесуально-правові.

Матеріально правові підстави свідчать про відсутність у боржника матеріально-правового обов`язку повністю чи частково у зв`язку з його припиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа.

Так, зобов`язання можуть припинятися внаслідок добровільного виконання обов`язку боржником поза межами виконавчого провадження, припинення зобов`язань переданням відступного, зарахуванням, за домовленістю сторін, прощенням боргу, неможливістю виконання. Процесуальними підставами для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про помилкову видачу судом виконавчого листа, зокрема: видача виконавчого листа за рішенням, яке не набрало законної сили (крім тих, що підлягають негайному виконанню); коли виконавчий лист виданий помилково за рішенням, яке взагалі не підлягає примусовому виконанню; видача виконавчого листа на підставі ухвали суду про затвердження мирової угоди, яка не передбачала вжиття будь-яких примусових заходів або можливості її примусового виконання і, як наслідок, видачі виконавчого листа; помилкової видачі виконавчого листа, якщо вже після видачі виконавчого листа у справі рішення суду було скасоване; видачі виконавчого листа двічі з одного й того ж питання у разі віднайдення оригіналу виконавчого листа вже після видачі його дубліката; пред`явлення виконавчого листа до виконання вже після закінчення строку на пред`явлення цього листа до виконання.

Тобто, однієї із матеріальних підстав для визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, є обставини, що свідчать про відсутність у боржника обов`язку повністю або частково виконати зобов`язання, у зв`язку з його припиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Таким чином, оскільки боржником повністю виконано зобов`язання перед стягувачем, обов`язок боржника за виконавчим листом відсутній, та, як наслідок виконавчий лист підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню.

Отже, заява Міністерства у справах ветеранів України про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, виданого у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України про стягнення невиплаченої при звільненні грошової суми є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 353,432 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України «Про виконавче провадження», суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Міністерства у справах ветеранів України про визнання виконавчого листа таким, що не підлягає виконанню, виданого у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України про стягнення невиплаченої при звільненні грошової суми - задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий лист № 757/9471/14-ц, виданий Печерським районним судом м. Києва 06.01.2017 року на виконання рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України про стягнення невиплаченої при звільненні грошової суми, а саме стягнення з Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України на користь ОСОБА_1 невиплачені при звільнені грошові кошти в розмірі 1 707 грн

Апеляційну скаргу на ухвалу може бути подано до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст судового рішення складений та підписаний суддею 24.06.2024 року.

Суддя І.В. Григоренко

Джерело: ЄДРСР 120138005
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку