open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/3709/24

Провадження № 2о/712/123/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2024 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого/судді - Троян Т.Є.

присяжних - Пожара В.А., Лисенка В.І.,

при секретарі - П`ятун Я.О.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 ,заінтересованаособа:Орган опікита піклуванняЧеркаської міськоїради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про призначення опікуна.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що її донька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з народження хворіє на дитячий церебральний параліч, подвійну геміплегію. В зв`язку з наявними захворюваннями дитина самостійно не сидить, не ходить, себе не обслуговує, говорить малозрозуміло. З приводу даного захворювання оформлена інвалідність з дитинства І «А» групи. Форма захворювання, на яку страждає дочка, вразила опорно-руховий апарат та вплинула на рівень інтелектуальних можливостей, хвороба лікуванню не підлягає. Внаслідок хронічної хвороби її донька не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому виникла необхідність в узаконенні даних правовідносин між ними.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 28.03.2024 року відкрито провадження по справі в порядку окремого провадження.

Заявник ОСОБА_1 заяву підтримала та просила її задовольнити. Через погіршення стану здоров`я доньки, просила розгляд заяви проводити без її участі.

Представникзаінтересованої особи ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 є інвалідом І «А» групи з дитинства, що вбачається з Довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією № 133715 від 19.02.2019 року.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи Черкаської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє на хронічний стійкий психічний розлад у формі легкої розумової відсталості з помірно-вираженими емоційно-вольовими розладами, проявами астенічного дефекту, вираженими адаптаційними розладами, дитячий церебральний параліч, подвійну геміплегію, через що вона не здатна розуміти значення своїх дій та не може керувати ними.

Отже, оскільки висновком судово-психіатричної експертизи підтверджено, що ОСОБА_2 за своїм психічним станом не може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, суд вбачає достатньо підстав для задоволення заяви та визнання її недієздатною.

Статтею 39 ЦК Українипередбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

За змістомстатті 55 ЦК України, опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно дост. 58 ЦК України, опіка встановлюється над особами, визнаними недієздатними.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно дост. 62 ЦК Україниопікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановленихстаттею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно з частинами четвертою та п`ятою статті 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

У постанові від 24 липня 2019 року, винесеній за результатом розгляду цивільної справи № 545/3835/16-ц Верховний Суд зазначив, що при призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Підстав, що перешкоджають заявнику бути опікуном, передбачених ст. 64 ЦК України, судом під час розгляду справи не встановлено.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 300 ЦПК Українивизначено,що суд,ухвалюючи рішенняпро обмеженняцивільної дієздатностіфізичної особитому числіобмеження абопозбавлення праванеповнолітньої особисамостійно розпоряджатисясвоїми доходами)чи визнанняфізичної особинедієздатною,встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно подання Опікунської ради при виконавчому комітету Черкаської міської ради про погодження кандидатури опікуна ОСОБА_1 стосовно ОСОБА_2 у разі визнання її недієздатною, вбачається, що опікунська рада при виконавчому комітеті Черкаської міської ради вирішила погодити кандидатуру ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання останньої рішенням суду недієздатною.

Також, відповідно до вимог ч. 6, 7ст. 300 ЦПК Українивстановлено,що строкдії рішенняпро визнанняфізичної особинедієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі наведеного, керуючись статтями 2, 4, 5, 10 - 13, 76-82, 89, 141, 258-268, 273, 300, 352-355 ЦПК України, статтями 39, 40, 41, 55, 58, 60, 63 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересованаособа:Орган опікита піклуванняЧеркаської міськоїради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт № НОМЕР_1 виданого 20.05.2021 Соснівським районним відділом у місті Черкаси Управління Державної міграційної служби України в Черкаській області, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , - недієздатною з дня набрання законної сили рішення суду по справі.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт № НОМЕР_1 виданого 20.05.2021 Соснівським районним відділом у місті Черкаси Управління Державної міграційної служби України в Черкаській області, опіку, призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки.

Судові витрати в розмірі 6180,36 грн. за проведення експертизи стягнути за рахунок держави (04803492, ДУ «ІСП МОЗ України», НОМЕР_3 , призначення платежу «Черкаська філія судових експертиз ДУ «ІСП МОЗУ», за проведення експертизи ОСОБА_2 », МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва).

Відповідно до ч.ч.7, 8 ст.300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено в загальному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 03.07.2024 р.

Головуючий: Т. Є.Троян

Присяжні:

Джерело: ЄДРСР 120137610
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку