open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 556/689/24

Номер провадження 2/556/316/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.05.2024 року. сел.Володимирець

Володимирецький районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Іванків О.В.

при секретарі Кньовець Н.П.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в сел. Володимирець в порядку загального позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права власності на спадкове майно за законом на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться на території Полицької сільської ради Володимирецького (нині Вараського) району Рівненської області.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивача ОСОБА_4 . Після її смерті, відкрилася спадщина на майно, яке складається із земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться на території Полицької сільської ради Володимирецького (нині Вараського) району Рівненської області. Отримати свідоцтво про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку немає можливості, оскільки державний акт виданий після смерті спадкодавця. Постановою Володимирецької районної державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції від 29.02.2024 в оформленні права власності на спадкове майно за законом позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій. Просить позов задовольнити, визнати за ним право власності на спадкове майно за законом та розглянути справу без участі позивача.

Ухвалою Володимирецького районного суду Рівненської області від 12 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в справі в порядку загального позовного провадження.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , у підготовче судове засідання не з`явилися, надали суду заяву, в якій просили розгляд справи проводити у їх відсутності, позовні вимоги визнають, надали суду письмові докази на підтвердження відмови від спадкових прав.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 2 ст.191 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивачки ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про смерть останньої, серії НОМЕР_1 , яке видане Полицькою сільською радою Володимирецького району Рівненської області.

За життя ОСОБА_4 , належали земельні ділянки, що підтверджується копією Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯБ №334502.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , не заведена, що підтверджується довідкою Володимирецької державної нотаріальної контори від 08.02.2024 року № 318/01-16.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились у зв`язку з його смертю.

Як вбачається зі змісту ст. 177, 178 ЦК України, об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. Об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід`ємними від фізичної чи юридичної особи.

Також судом встановлено, що після смерті спадкодавиці ОСОБА_4 , відкрилася спадщина на майно, яке складається із земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, яка знаходиться на території Полицької сільської ради Володимирецького (нині Вараського) району Рівненської області.

Згідно довідки Полицької сільської ради від 25.01.2024 року № 66 встановлено, що на час смерті із ОСОБА_4 , проживали її брати ОСОБА_5 який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 17.11.2010 року, що підтверджується свідоцтвами про смерть серія НОМЕР_2 та серія НОМЕР_3 , які вважаються таким, що прийняли спадщину.

Згідно довідки Полицької сільської ради від № 123 від 07.02.2024 року встановлено, що на час смерті із ОСОБА_6 , проживали два сини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , і донька ОСОБА_3 , які вважаються таким, що прийняли спадщину.

Однак ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 , відмовились від своїх спадкових прав на користь позивача.

Факт родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_6 стверджується їх свідоцтвами про народження серія НОМЕР_4 та НОМЕР_5 , згідно з якими їх батьками є ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Факт родинних відносин між ОСОБА_1 - спадкоємцем та ОСОБА_9 спадкодавцем, стверджується свідоцтвом про народження позивача, серії серія НОМЕР_6 , де його батьком записаний ОСОБА_9 .

Спадкова справа після смерті ОСОБА_9 , заведена, що підтверджується довідкою Володимирецької державної нотаріальної контори від 08.02.2024 року № 320/01-16 заяву подав ОСОБА_1 .

Постановою Володимирецької районної державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції №294/01-16 від 29.02.2024 в оформленні права власності на спадкове майно за законом позивачу відмовлено, оскільки державний акт виданий після смерті спадкодавця. Рекомендовано, для реалізації спадкових прав, звернутися до суду з позовом про визнання права власності на вказані земельні ділянки, які належали померлій, оскільки державний акт виданий після смерті спадкодавця.

Відповідно до ч.4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Як зазначено в п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Згідно ст.1217ЦК України, спадкування здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. (ч.5 ст. 1268 ЦК України).

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. (ст. 1261 ЦК України)

Відповідно до статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Спадкоємці за законом набувають права на спадкування у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Оскільки покійний ОСОБА_9 , за свого життя був власником земельних ділянок, не залишив заповіт, позивач ОСОБА_1 , являється спадкоємцем за законом, проте окільки державний акт виданий після смерті власника ОСОБА_4 , унеможливлює йому оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими та знаходить підстави визнати, що ОСОБА_1 , набув право власності на земельну ділянку з підстав прийняття спадщини за законом в порядку ст.1258, ч. 3 ст. 1272 ЦК України.

Окрім того відповідачі позов визнали, а як зазначено у ч.4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Питання про повернення сплаченогопри подачі позовної заяви судового збору позивач не ставить.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 5, 10-13, 18, 81, 258-259, 263 - 265 Цивільно процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності у порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 батька ОСОБА_9 на земельну ділянку площею 4,98 га, державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 334502 від 27.12.2005 р. для ведення особистого селянського господарства на території Полицької сільської ради Володимирецького району (нині Вараського району) Рівненської області, яку він успадкував після ОСОБА_10 .

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду через Володимирецький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя: О.В. Іванків

Учасники процесу:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_7 , житель, АДРЕСА_1 .

Відповідачі: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: невідомо житель АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: невідомо с. Лозки, Вараський район, Рівненська область.

Джерело: ЄДРСР 120137180
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку