open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 750/6991/24

Провадження № 2-о/750/155/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 червня 2024 року м. Чернігів

Деснянський районний суд м. Чернігова у складі:

головуючого судді Логвіної Т.В.,

секретаря Примак Т.В.,

за участю - представника заявника,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю,

заінтересовані особи - Товариство з обмеженою відповідальністю «ЧТ СЕРВІС», ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в :

у травні 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю з ОСОБА_3 з 05 лютого 2022 року по день смерті останнього.

Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 . Як зазначає заявниця з лютого 1993 року по день смерті ОСОБА_3 останній проживав з ОСОБА_1 навіть після розлучення, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 заявник фактично проживала з ОСОБА_3 однією сім`єю, як чоловік та дружина без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство. Реєстрація розірвання шлюбу мало фіктивний характер, оскільки у останнього були борги, що підтверджується рішеннями суду по справі 750/4867/20 та постановами державного виконавця Деснянського відділу ДВС у м. Чернігові, в тому числі постановою про арешт майна боржника. Таким чином спадкодавець намагався нібито убезпечити позивача від власних боргів. Спадкодавцем та заявницею навіть була продана спільна квартира, набута в шлюбі, задля розрахунку з боргами покійного чоловіка. У листопаді 2023 року позивачка звернулась до нотаріуса для подачі заяви про прийняття спадщини, проте їй було відмовлено, оскільки вона не являється спадкоємцем за законом, заповіту спадкоємець не складав. У зв`язку з чим, з метою оформлення спадщини, заявниця звертається до суду з даною заявою.

Встановлення даного факту заявниці необхідно для оформлення спадщини.

Представник заявниці у судовому засіданні заяву підтримала та просила задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, просила розгляд справи проводити без її участі та просила заодовольнити.

Представник заінтересованої особи ТОВ «ЧТ Сервіс» в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 5).

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 розірвано 05.02.2022.

Як вбачається з постанови про відкриття виконавчого провадження від 09.11.2020 на виконанні у Деснянському відділі державної виконавчої служби у місті Чернігові Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) перебуває виконавче провадження з виконання виконавчого листа про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 заборгованість в сумі 17000 дол. США та три відсотки річних в сумі 1200 дол. США, а всього 18200 дол. США.

Приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу Красногор Олександр Володимирович листом від 29.05.2024 № 232/01-16 повідомив, що спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , не заводилась.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Нормами статей 1217, 1218, 1223 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за законом і за заповітом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.315 ЦПК України суд встановлює факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не встановлено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з ч.2 ст.3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Подружжя вважається сім`єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв`язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Відповідно до ч.4 ст.3 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Статтею 21 СК України встановлено, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов`язків подружжя.

Відповідно до ч.1 ст.36 цього Кодексу шлюб є підставою для виникнення прав та обов`язків подружжя.

Правовідносини, які склались між сторонами, регулюються п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України, відповідно до якої, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтвердили факт проживання заявниці разом з ОСОБА_3 однією сім`єю.

Таким чином, оцінивши усі докази справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що факт спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_3 однією сім`єю, знайшов своє підтвердження під час судового розгляду.

Враховуючи те, що підтвердити вищевказаний факт у позасудовому порядку неможливо, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, оскільки встановлення факту породить для заявниці певні юридичні наслідки та іншого шляху для підтвердження даного факту не існує.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 81, 264, 265, 315 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 однією сім`єю з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу з ІНФОРМАЦІЯ_2 по день смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення суду складено 03.07.2024.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 120135204
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку