open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 242/926/24

Провадження № 2-о/242/38/24

РІШЕННЯ

Іменем України

03 липня 2024 року Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Черкова В.Г., присяжних: Марушко Л.О., Ковальової В.В., при секретарі Кідрон О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Військова частина НОМЕР_1 , про визнання особи безвісно відсутньою, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулась досуду ззаявою провизнання особибезвісно відсутньою.В обґрунтуваннязаявлених вимогзазначила,що її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,був призванийна військовуслужбу підчас мобілізаціїта з29.09.2022року проходивслужбу ув/ч НОМЕР_2 на посадібойового медикавзводу вогневоїпідтримки 5десантно-штурмовоїроти 2десантно-штурмовогобатальйону. ІНФОРМАЦІЯ_2 їїсин ОСОБА_2 .пiдчас виконанняобов`язків військовоїслужби,виконуючи бойовезавдання iззахисту територіальноїцілісності Батьківщини,здійсненні відсічіта стримуваннязбройної агресіїросійської федераціїпроти України,за обставин,що загрожувалисмертю,внаслiдокдiйз бокуЗбройних силРосiйськоїФедерацiї в районi ведення бойових дiй пропав безвiстi. На теперішній час відсутні будь які відомості про місце знаходження сина заявника ОСОБА_2 . Просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зниклим безвісті за особливих обставин (пiд час виконання обов`язків військової служби, виконуючи бойове завдання iз захисту територіальної цілісності Батьківщини, здійсненні відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України, за обставин, що загрожували смертю, внаслiдок дiй з боку Збройних сил Росiйської Федерацiї) з 01 лютого 2023 року.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 11.06.2024 року провадження у справі відкрито та призначено до судового розгляду.

Заявник у судове засідання не з`явилась. Надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Заінтересована особа у судове засідання не з`явилась, про день та час слухання справи повідомлена належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, законодавство, що регулює данні правовідносини, приходить до переконання, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 28.06.1988 року, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_1 .

Відповідно до витягу із наказу командира військової частини командира НОМЕР_2 (з основної діяльності) від 18.10.2023 року № 1172, ОСОБА_2 бойового медика взводу вогневої підтримки 5 десантно-штурмової роти 2 десантно-штурмового батальйону військової частини НОМЕР_2 , вважати, що з 01.02.2023 пiд час виконання обов`язків військової служби, виконуючи бойове завдання iз захисту територіальної цілісності Батьківщини, здійсненні відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України, за обставин, що загрожували смертю, внаслiдок дiй з боку Збройних сил Росiйської Федерацiї в районi ведення бойових дiй пропав безвiстi.

Відповідно до сповіщення від 02.02.2023 року №54/БЗ, військова частина НОМЕР_2 повідомила ОСОБА_1 , що її син бойовий медик взводу вогневої підтримки 5 десантно-штурмової роти 2 десантно-штурмового батальйону військової частини НОМЕР_2 солдат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зник безвісти 01.02.2023 року н.п. Кремінна Сєвєродонецького р-ну Луганської області.

Згідно листа від 22.05.2023 року, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що ОСОБА_2 включено в реєстр Національного інформаційного бюро, держателем якого є ДП «Українського національного центру розбудови миру». Перебування ОСОБА_2 у полоні держави-агресора не підтверджено російською стороною та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста.

Згідно витягу з ЄРДР від 07.02.2023 року, за заявою ОСОБА_3 було внесено відомості до ЄРДР за №12023052420000083, з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 115 КК України пофакту безвісного зникнення брата заявниці ОСОБА_2 .

Відповідно до п. 3 ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно дост. 43 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місті її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. При визнані фізичної особи безвісно відсутньою настають правові наслідки, визначеніст. 44 ЦК України.

Згідностатті 306 ЦПК України, у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визначити фізичну особу безвісно відсутньою, обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи.

Таким чином, з аналізу вказаних правових норм, для визнання фізичної особи безвісно відсутньою слід встановити кілька юридичних фактів у їх сукупності, а саме: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання (тобто за місцем реєстрації) протягом тривалого часу; 2) відсутність відомостей про місце знаходження такої особи в місці її постійного проживання і неможливість їх одержання усіма доступними способами та вжитими заходами; 3) закінчення одного року з моменту одержання останніх відомостей про місце перебування даної особи; 4) визнання причин, через які заявник просить визнати фізичну особу безвісно відсутньою, юридично поважними.

Судом встановлено, що заявниці необхідно визнання її сина безвісно відсутнім для отримання соціальних пільг та соціальний захист у порядку, визначеному законодавством України.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог та наявність підстав для визнання ОСОБА_2 безвісно відсутнім, оскільки факт відсутності останнього за місцем свого постійно проживання (місцем служби) та обставини зникнення за особливих обставин підтверджується доказами, що не викликають сумнівів у своїй допустимості та достовірності, оскільки останній зник при виконанні бойового завдання під час ведення бойових дій.

Згідно з ч. 1ст.309 ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою, або іншою заінтересованою особою.

Керуючись ст. ст.4,10,12,76,258,259,263-265,293,294, 305, 306, 309ЦПК України, ст. 43 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , заінтересована особа: Військова частина НОМЕР_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_5 , місцезнаходження: АДРЕСА_2 , про визнання особи безвісно відсутньою, - задовольнити.

Визнати безвісновідсутнім ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уроженця с.Тарнава,Монастирищенського районуЧеркаської області,за особливихобставин (пiдчас виконанняобов`язків військовоїслужби,виконуючи бойовезавдання iззахисту територіальноїцілісності Батьківщини,здійсненні відсічіта стримуваннязбройної агресіїросійської федераціїпроти України,за обставин,що загрожувалисмертю,внаслiдокдiйз бокуЗбройних силРосiйськоїФедерацiї)з 01лютого 2023року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.Г. Черков

Присяжні Л.О. Марушко

В.В. Ковальова

Джерело: ЄДРСР 120134442
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку