open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

490/1494/24

н\п 6/490/162/2024

У Х В А Л А

05 червня 2024 року м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва

в складі : головуючого судді - Чулуп О.С.

при секретарі судових засідань - Ребрини Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаїв цивільну справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал», ОСОБА_1 , приватний виконавець Клименко Роман Васильович, Товариство з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Лігал» про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Дебт Форс» звернулось до суду з заявою про заміну вибулого стягувача ТОВ «Вердикт Капітал» на правонаступника ТОВ «Дебт Форс» у виконавчому провадженні відкритому на підставі виконавчого напису № 12285 вчиненого 16.07.2020 року приватним нотаріусом Горай О.С. про стягнення боргу з боржника ОСОБА_1 на користь ТОВ «Вердикт Капітал».

Заявлені вимоги мотивовані тим, що на виконанні у приватного виконавця Клименко Р.В. перебуває виконавче провадження № 62702851, відкрите на підставі виконавчого напису № 12285 вчиненого 16.07.2020 року приватним нотаріусом Горай О.С. про стягнення боргу за кредитним договором № 482124409 з боржника ОСОБА_1 на користь ТОВ «Вердикт Капітал».

15.02.2023 року між ТОВ «Вердикт Капітал» та ТОВ «Кампсіс Фінанс» було укладено договір № 15-02/23 про відступлення (купівлю-продаж) права вимоги відповідно до якого ТОВ «Вердикт Капітал» відступило ТОВ «Кампсіс Фінанс», а останнє набуло права вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № 482124409.

12.05.2023 року між ТОВ «Кампсіс Фінанс» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено договір № 12-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) права вимоги відповідно до якої ТОВ «Кампсіс Фінанс» відступило ТОВ «Дебт Форс», а останнє набуло права вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № 482124409.

Представник заявника в судове засідання не прибув, останній в своїй заяві просив проводити розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження без участі представника заявника.

Заінтересовані особи та їх представники в судове засідання не з`явились, заперечень та будь-яких пояснень не надали.

Відповідно до ч. 2 ст.378 ЦПК Українинеявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а тому суд вважає можливим розглянути справу у відсутність сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного.

З копії постанови про відкриття виконавчого провадження вбачається, що 03.08.2020 року приватним виконавцем Клименко Р.В. відкрито виконавче провадження № 62702851 по виконавчому напису № 12285 виданого 16.07.2020 року приватним нотаріусом Горай О.С. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Вердикт Капітал» заборгованості в розмірі 23375,02 грн.

Згідно договору № 15-02/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги та реєстру боржників до вказаного договору між ТОВ «Вердикт Капітал» та ТОВ «Кампсіс Фінанс» було укладено договір про відступлення права вимоги відповідно до якого ТОВ «Вердикт Капітал» відступило ТОВ «Кампсіс Фінанс», а останнє набуло права вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № 482124409.

Згідно договору № 12-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги та реєстру боржників до вказаного договору між ТОВ «Кампсіс Фінанс» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено договір про відступлення права вимоги відповідно до якого ТОВ «Кампсіс Фінанс» відступило ТОВ «Дебт Форс» а останнє набуло права вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № 482124409.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 11ЦПК України, підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ч. 1ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, визначенихст. 515ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином.

Таким договором може бути договір щодо відступлення права вимоги (цесія).

Відповідно до положень ст.514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно до ч.5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом ст. 512ЦК України,ст.378ЦПК Українита ст.15 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, п.п. 1, 2 ч. 1ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Правовий висновок з вказаного питанням міститься в Постанові ВСУ від 20.11.2013 року (справа №6-122 цс 13), який є обов`язковим для застосування у подібних правовідносинах.

Таким чином, у зв`язку з укладенням договору про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги відбувся перехід прав та обов`язків від попереднього кредитора новому, який за своїм правовим змістом є відступленням права вимоги, що передбачено п.1 ч. 1ст. 512ЦК України, що в свою чергу, в силу положеньст. 378 ЦПК України, ч.5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», є підставою для заміни сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст.209,210,378 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити вибулого стягувача ТОВ «Вердикт Капітал» на правонаступника ТОВ «Дебт Форс» у виконавчому провадженні № 62702851 відкритому приватним виконавцем Клименко Р.В. на підставі виконавчого напису № 12285 вчиненого 16.07.2020 року приватним нотаріусом Горай О.С. про стягнення боргу з боржника ОСОБА_1 на користь ТОВ «Вердикт Капітал».

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки передбачені ст. 273 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 120131337
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку