open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

465/2869/24

2/465/2211/24

РІШЕННЯ

Іменем України

02.07.2024 року Франківський районний суд м. Львова у складі:

Головуючого судді Мартьянової С.М.

за участю секретаря судового засідання Сеньків А.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Франківського районного суду м. Львова з позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, в якій просив суд розірвати шлюб між ним та відповідачем який зареєстрований Франківським районним у місті Львові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області від 13.11.2018р. за актовим записом №814.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що 13.11.2018 року сторони зареєстрували шлюб, про що зроблено актовий запис №814.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в сторін народився син ОСОБА_3 .

Позивач зазначає, що подружні відносини з відповідачем фактично розірвані. Спільного господарства не ведуть. Шлюб має формальний характер.

Сторони мають різні погляди на життя, за характером не сходяться, що суперечить їхнім інтересам. Надання строку на примирення не потребує.

У зв`язку з вище викладеним позивач був вимушений звернутися до суду з даними позовними вимогами.

Ухвалою суду від 21.05.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження по цивільній справі.

Розгляд справи визначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження. Призначено проведення засідання.

Сторони в судове засідання не з`явилися. Позивач у своїй позовній заяві зазначив про розгляд справи у його відсутність. Позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив ухвалити рішення.

Від відповідача надійшла заява про розгляд справи у її відсутність, проти позовних вимог та ухвалення рішення не заперечувала.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що сторони 13.11.2018 року зареєстрували шлюб у Франківському районному у місті Львові відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, актовим запис №814, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 13.11.2018 року.

Під час шлюбу у сторін народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво серії НОМЕР_2 від 16.08.2019 року).

Згідно з ч.2ст.140 Сімейного кодексу України, шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Відповідно дост.112 Сімейного кодексу України, суд з`ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Відповідно достатті 51Конституції Українишлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка.

Відповідно до частини 2статті 104 Сімейного кодексу Українишлюб припиняється внаслідок його розірвання. Згідно з приписами частини 3статті 105Сімейного кодексу Українивстановлено, що шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно достатті 110 Сімейного кодексу України.

Встановивши, що сторони втратили взаємні подружні почуття, між ними склались відносини, які не сприяють подальшому збереженню їх сім`ї, сторони проти розірвання шлюбу не заперечили, відтак суд прийшов до обґрунтованого висновку про те, що подальше спільне життя сторін не можливе, збереження шлюбу суперечить інтересам сторін, тому шлюб слід розірвати.

Згідно статті 24Сімейного КодексуУкраїни шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Таке положення національного законодавства України відповідає ст.16 Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, згідно з якою чоловіки і жінки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати сім`ю. Вони користуються однаковими правами щодо одруження під час шлюбу та під час його розірвання.

Відповідно до частин 3 та 4статті 56Сімейного кодексуУкраїни кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування подружжя до припинення шлюбних стосунків чи їх збереження є неприпустимим і є порушенням права на свободу та особисту недоторканість.

Враховуючи те,що сторонинаполягають нарозірванні шлюбу,суд дійшоввисновку,що подальшеспільне проживання та збереження шлюбу неможливе і такі обставини суперечать інтересам сторін, а відтак шлюб слід розірвати.

Згідно ч.2 ст.114СК України у разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу.

Керуючись ст.ст.12,13,76-81,141,142,206,247,258,259,264,265,268,274 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу - задовольнити.

Розірвати шлюб між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 який зареєстрований 13.11.2018 року у Франківському районному у місті Львові відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, актовий запис №814.

Шлюб припиняється у день набрання законної сили рішенням суду, яке є документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного текста рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя Мартьянова С.М.

Джерело: ЄДРСР 120131087
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку