open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

02 липня 2024 року м. Дніпросправа № 280/6204/23(суддя Сацький Р.В., м. Запоріжжя)

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Чередниченка В.Є. (доповідач),

суддів: Чепурнова Д.В., Шальєвої В.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на додаткове рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 04 березня 2024 року у справі №280/6204/23 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 04 серпня 2023 року звернулася до суду з позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, згідно з яким просить:

- визнати протиправними дії Головного управління ПФУ в Запорізькій області щодо відмови ОСОБА_1 у призначенні їй пенсії за віком із застосуванням показника середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески за три роки, що передують року розрахунку пенсії за віком, тобто за 2014, 2015, 2016 та застосування коефіцієнта кратності стажу 1,35;

- зобов`язати Головне управління ПФУ в Запорізькій області здійснити ОСОБА_1 здійснити перерахунок та виплату пенсії за віком із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за три роки, що передують року розрахунку пенсії за віком, тобто за 2014, 2015, 2016 із застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35, з урахуванням раніше виплачених сум починаючи з 27 жовтня 2017 року;

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2023 року позов задоволено.

Суд, визнав протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови в перерахунку ОСОБА_1 , пенсії за віком з урахуванням вимог ч. 2 ст. 40 та вимог застосовуючи показник середньої заробітної плати по Україні за 3 роки, що передують року звернення з заявою про призначення пенсії, тобто 2014-2016 роки.

Зобов`язав Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області перерахувати ОСОБА_1 , пенсію за віком з 27.10.2017 відповідно до вимог ч. 2 ст. 40 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати в Україні, за календарні роки, що передують року звернення з заявою за призначенням пенсії за віком 2014-2016 роки.

21 лютого 2024 року позивач звернулася до суду з заявою щодо ухвалення додаткового судового рішення у цій справі з приводу вирішення позовної вимоги ОСОБА_1 в частині зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити перерахунок пенсії із застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35 (а.с.50-51).

Заява обґрунтована тим, що при обчисленні розміру пенсії позивача за віком відповідач всупереч вимогам чинного законодавства не застосував величину оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 %, що призвело до зниження розміру пенсійної виплати. Вказані вище дії відповідача позивач вважає протиправними, оскільки пенсія за віком з 27 жовтня 2017 року їй була призначена вперше, а тому згідно з пунктом 4-4 розділу XV Прикінцеві положення Закону № 1058-ІV, розмір пенсії повинен був обчислюватися із застосовується середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки та величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 %.

Додатковим рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 04 березня 2024 року суд відмовив в задоволенні позовної вимоги ОСОБА_1 в частині зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити перерахунок пенсії із застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35.

Додаткове рішення суду мотивовано тим, що пенсія була призначена позивачу відповідно до положень Закону України №1058 з 18.09.2009 тобто до набрання чинності Законом №2148-VIII, у зв`язку з чим підлягала перерахунку з 01.10.2017 з урахуванням пункту 4-3 Прикінцевих положень Закону України №1058 та застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Не погодившись з додатковим рішенням суду першої інстанції позивач зазначаючи про порушення судом першої інстанції норм матеріального права, просить його скасувати та ухвалити нове рішення яким позов в цій частині задовольнити.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що судом першої інстанції неправильно застосовано норми матеріального права до спірних відносин.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції під час вирішення цієї справи встановлено та знайшло підтвердження під час апеляційного розгляду справи, що ОСОБА_1 призначено пенсію за вислугу років 18.08.2009 відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Після досягнення позивачем пенсійного віку з 20.10.2017 позивачу призначено пенсію за віком.

На заяву позивача листом Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області від 13.07.2023 № 11015-11681/С-02/8-0800/23 позивачу повідомлено, що оскільки проводився перерахунок на інший вид пенсії, а не первинне призначення пенсії, тому при перерахунку пенсії застосований показник середньої заробітної плати, який враховувався під час перерахунку попереднього виду пенсії. Законних підстав для проведення обрахування та перерахунку пенсії за віком з урахуванням положень ч. 2 ст. 40 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» використовуючи в розрахунку пенсії показник середньої заробітної плати (доходу) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, тобто за 2014-2016 роки, немає. Також, відповідач зазначив про те, що величина оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 % застосовувалася з 01.10.2017 року по 31.12.2017 року, лише при первинному призначенні пенсії (а.с.13).

Правомірність дій відповідача щодо не застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35 при обрахунку пенсії позивача з 27 жовтня 2017 року є предметом спору переданого на вирішення суду.

Колегія суддів, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права при ухвалені оскарженого рішення, виходить з наступного.

Згідно приписів статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до положень статті 52 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-ХІІ право на пенсію за вислугу років мають: окремі категорії працівників авіації та льотно-випробного складу; робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітені; водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих в технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар`єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи; механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах, а також плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз`їзних, приміського і внутріміського сполучення); працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах; робітники і майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання; деякі категорії артистів театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів відповідно до пункту "ж" статті 55; працівники освіти, охорони здоров`я, а також соціального забезпечення, які в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів, відповідно до пункту "е" статті 55; спортсмени відповідно до пункту "є" статті 55.

01.01.2014 набув чинності Закон України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV, який визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного Фонду України, пунктом 2 Перехідних положень якого передбачено що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

На час виникнення спірних відносин згідно із пунктом 16 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058-IV положення Закону № 1788-ХІІ застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

11.10.2017 набрав чинності Закон України від 03.10.2017 № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі - Закон № 2148-VIII), яким внесено зміни, зокрема до Закону № 1058-IV, розділ XV Прикінцевих та перехідних положень якого доповнено пунктами 4-3, 4-4.

Пунктом 4-3 Прикінцевих положень Закону №1058-ІV визначено, що пенсії, призначені відповідно до цього Закону до набрання чинності Законом № 2148-VIII, з 01.10.2017 перераховуються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Відповідно до пункту 4-4 Прикінцевих положень Закону №1058-ІV з 01.10.2017 по 31.12.2017 при призначенні пенсії застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35%.

Позивачу було призначено пенсію 18.08.2009 року за вислугу років за умовами Закону №1788-ХІІ, при цьому за умовами Закону №1058-ІV пенсія за віком позивачу призначається 27.10.2017 року вперше.

Як зазначає Верховний Суд у своїх постановах від 11.09.2019 у справі №363/1493/17, від 16.06.2020 (справа №127/7522/17), від 24 червня 2021 року у справі №243/8903/16-а, яка у відповідності до частини 5 статті 242 КАС України є обов`язковою для врахування судом, при зверненні особи, якій було призначено пенсію за вислугу років у порядку Закону № 1788, до територіальних органів ПФУ із заявою про призначення пенсії за віком на підставі Закону № 1058, має місце саме призначення такого виду пенсії, а не переведення згідно з ч. 3 ст. 45 Закону № 1058-IV.

Враховуючи те, що у спірних відносинах 27.10.2017 року має місце саме призначення пенсії, а не її перерахунок у зв`язку з переведенням на інший вид пенсії, суд апеляційної інстанції вважає, що позивач має право на розрахунок пенсії із застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35 % з урахуванням раніше виплачених сум починаючи з 27 жовтня 2017 року.

На підставі зазначеного, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, додаткове рішення скасувати з прийняттям нової постанови про задоволення позову в частині зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити перерахунок пенсії із застосуванням коефіцієнта кратності стажу 1,35 %.

Керуючись: пунктом 2 частини 1 статті 315, статтями 321, 322, 327, 329 КАС України, Третій апеляційний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Додаткове рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 04 березня 2024 року у справі №280/6204/23 скасувати та прийняти в цій частині позову нову постанову.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови ОСОБА_1 , в розрахунку пенсії за віком з 27 жовтня 2017 року із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 %.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області розрахувати та виплачувати ОСОБА_1 , пенсію за віком з 27.10.2017 року із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35 %, з урахуванням раніше виплачених сум.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду за наявності підстав, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повне судове рішення складено 02 липня 2024 року.

Головуючий - суддяВ.Є. Чередниченко

суддяД.В. Чепурнов

суддяВ.А. Шальєва

Джерело: ЄДРСР 120129772
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку