open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 638/7236/24

Провадження № 1-кп/638/1464/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2024 року Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі головуючого: судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

з участю прокурора: ОСОБА_3 ,

з участю обвинуваченого: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Дзержинського районного суду м. Харкова кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024220000000003 від 03.01.2024 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харкова, українця, громадянина України, з середньою-спеціальною освітою, не одруженого, який є військовослужбовцем в/ч НОМЕР_1 , який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1, частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України,-

ВСТАНОВИВ:

05 червня 2018 року у приміщенні приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харківської області ОСОБА_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків керівника підприємства і зайняття підприємницькою діяльністю, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені ТОВ «НАМЄЖА», ТОВ «МІЛЗЕС» та бути їх засновником і керівником, маючи умисел на пособництво у внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей, та подальшому поданні для проведенні такої реєстрації вказаних документів, з корисливих мотивів, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами на ім`я « ОСОБА_6 », «Ксенія»,будучи зацікавленим в отриманні грошової винагороди, надав довіреність на представництво його інтересівяк засновника, учасника будь-якого товариства з обмеженою відповідальністю в усіх установах та організаціях, незалежно від їх підпорядкування та форми власності з питань реєстрації цього товариства, постановки товариства на облік в усіх необхідних інстанціях, одержання печатки та кутового штампу, отримання будь-яких ліцензій, а також перебуваючи у м. Харків в період часу з 05.06.2028 по 12.06.2018 року, точна дата та місце в ході досудового слідства не встановлено, засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлені невстановленими слідством особами проекти установчих та реєстраційних документів, які відповідно до закону необхідні були для проведення державної реєстрації юридичних осіб», чим здійснив пособництво у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Зокрема, упродовж липня-жовтня 2018 року, ОСОБА_4 , за попередньою змовою групою осіб, не маючи наміру здійснювати реальну господарську діяльність як засновник та керівник ТОВ «НАМЄЖА», ТОВ «МІЛЗЕС» разом з невстановленою в ході досудового розслідування особою на ім`я «Ксенія» відкрив в відділенні ПАТ «Банк «Український капітал» (код банку 320371) м. Харків, вул. Алчевських (Артема), б.1, відділенні № НОМЕР_2 ПАТ «ІДЕЯ БАНК» м. Харків, вул. Полтавський шлях, б. 148/2, відділенні № НОМЕР_3 ПАТ «БАНК ВОСТОК» пров. Спартаківський, 3 розрахункові рахунки, отримавши при цьому можливість дистанційно керувати ними начебто для здійснення господарської діяльності вказаних суб`єктів господарювання. Вподальшому ОСОБА_4 незаконно передав невстановленій в ході досудового розслідування особі на ім`я «Ксюша» засоби доступу до зазначених банківських рахунків, для подальшого використання у здійсненні незаконних фінансових операцій, що не пов`язані з веденням господарської діяльності ТОВ «НАМЄЖА», ТОВ «МІЛЗЕС».

Органом досудового розслідування дії ОСОБА_4 кваліфіковані за частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1 Кримінального кодексу України, а саме: пособництво невстановленим особам у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (в редакції Закону №835-VІІІ від 26.11.2015) та частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України, а саме: підробка інших засобів доступу до банківських рахунків, вчиненими за попередньою змовою групою осіб (в редакції Закону №5284-VІ від 18.09.2012).

В судовому засіданні обвинуваченим ОСОБА_4 подано клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, оскільки з дня вчинення кримінальних правопорушень-злочинів минуло понад три роки, а вказані злочини відносяться до категорії нетяжких злочинів.

Прокурор Харківської обласної прокуратури ОСОБА_3 в судовому засідання не заперечував проти задоволення клопотання та надав дані, які характеризують особу обвинуваченого.

Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, ознайомившись з матеріалами кримінального провадження та заявленого клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини 3 статті 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу; закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу; повернути обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу; направити обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження; призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру; доручити представнику персоналу органу пробації скласти досудову доповідь.

Як визначено у частині 4 статті 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно частини 1 статті 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законодавством України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до частини 1 статті 49 Кримінального кодексу України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: 1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі; 2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років; 3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини; 4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину; 5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Згідно частини 5 статті 49 Кримінального кодексу України, давність не застосовується у разі вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, передбачених у статтях 109-114-2, проти миру та безпеки людства, передбачених у статтях 437-439 і частині першій статті 442 цього Кодексу.

ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1, частиною 2 статті 200 КК України, який у відповідності до статті 12 КК України відноситься до нетяжких злочинів.

У відповідності до пункту 2 частини 1 статті 49 Кримінального кодексу України, ОСОБА_4 має бути звільнений від кримінальної відповідальності, оскільки з часу вчинення кримінальних правопорушень злочинів, а саме з 15.06.2018 року т а 01.10.2018 року, минуло понад 3 роки та вказані злочини не пов`язані зі злочинами проти основ національної безпеки України, передбачених у статтях 109-114-2, проти миру та безпеки людства, передбачених у статтях 437-439 і частині першій статті 442 цього Кодексу.

Суд дійшов висновку щодо відсутності підстав для дослідження зібраних у кримінальному провадженні доказів, встановлення наявності або відсутності події і складу кримінального правопорушення та винуватості ОСОБА_4 у його вчиненні.

Таким чином, у зв`язку із встановленням підстав, передбачених статтею 49 Кримінального кодексу України, обвинувачений ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1, частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України, підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно нього підлягає закриттю на підставі пункту 1 частини 2 статті 284 КПК України.

Цивільний позов не заявлявся.

Витрати на залучення експерта відсутні.

Речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого не обирався.

Відповідно до ст. 49 КК України, керуючись ст. ст. 284-286, 370-372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1, частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України на підставі пункту 2 частини 1 статті 49 Кримінального кодексу України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень-злочинів, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1, частиною 2 статті 200 Кримінального кодексу України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Харківському апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено 02.07.2024 року

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 120127372
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку