open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

____________________________________________________________________

Справа № 521/25136/23

Номер провадження № 2-о/521/66/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2024 року м.Одеса

Малиновський районний суду м. Одеси у складі

судді - Маркарової С.В.,

за участю секретаря судового засідання - Вінжановської К.С.

розглянувши заяву окремого провадження

заявник : ОСОБА_1

заінтересована особа : ОСОБА_2

предмет заяви : встановлення юридичного факту

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просив встановити факт його проживання однією сім`єю з ОСОБА_3 в період з лютого 2007 року по день смерть останньої - ІНФОРМАЦІЯ_1.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 послався на те, що життєві обставини склались так, що вони, хоча і не перебували у безпосередніх родинних зв`язках, фактично шістнадцять років проживали однією сім`єю.

Після смерті останньої відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку номер АДРЕСА_1 .

Заявник 7.07.2023 року у встановлений законом строк звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Листом Київської державної нотаріальної контори у місті Одесі № 2844/02-14 йому у роз`яснено право звернення до суду зі вказаною заявою.

Іншого способу захисту порушеного права заявник не має.

В процесі розгляду справи заявник заяву підтримав.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не заперечував проти задоволення заяви, обставини, викладені ОСОБА_1 в заяві підтвердив.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши наявні докази суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Кожна особа відповідно до ст.4 ЦПК України має право в порядку, встановленому ЦПК України звернутися до суду за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Постановою ПВС України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 року встановлено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За Постановою ПВС України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини (ст. 1264 ЦК).

В порядку статті 1222 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Кваліфікуючою ознакою віднесення осіб до четвертої черги спадкоємців є їхнє проживання однією сім`єю зі спадкодавцем.

Визначальним при виниклих правовідносинах є поняття сім`ї.

Згідно зі ст. 3 СК сім`ю становлять особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Сім`я виникає на основі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Особа, яка претендує на спадщину, має довести, що проживала зі спадкодавцем однією сім`єю (мала спільне господарство, витрати тощо), і що таке проживання тривало не менше 5 років до часу відкриття спадщини.

Спадкоємці 4-тої черги в рамках, передбачених законом, можуть отримати спадщину лише в разі відсутності дітей у померлого, а також відсутності у нього батьків, сестер, рідних братів, бабусь і дідусів та ін., зазначених у законі, родичів.

Верховний Суд у постанові від 12.08.2019 року у справі № 521/16365/15 зазначив, що обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є наявність:

-спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у спільних витратах на утримання житла, його ремонт,

-надання взаємної допомоги,

-усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням,

-інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3.06.99 №5-рп/99 зазначив, «що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство.

Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках.

Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, тощо».

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Факт смерті підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

За життя остання проживала в АДРЕСА_1 (паспорт серії НОМЕР_2 ).

В період з лютого 2007 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 заявник, хоча і не перебував із померлою у безпосередніх родинних зв`язках, фактично шістнадцять років проживав із нею однією сім`єю.

Особи постійно проживали разом, були пов`язані спільним побутом, брали участі у спільних витратах на утримання житла, його ремонт, надавали взаємну допомогу,

Так, місце проживання ОСОБА_1 було у встановленому законом порядку зареєстровано в АДРЕСА_1 (паспорт серії НОМЕР_3 ).

ОСОБА_3 була інвалідом другої групи (довідка за відсутності посвідчень УСЗН в Малиновському районі Департаменту праці та соціальної політики ОМР №1853 ВІД 7.09.2022 року).

Факт постійного проживання та ведення господарства вищевказаними особами підтверджується показаннями допитаних в судових засіданнях свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

Так, свідки показали суду, що з 2007 року та по день смерті ОСОБА_7 вищеназвані особи проживали разом в одному будинку по АДРЕСА_2 , місце їх проживання було зареєстрованим у встановленому законом порядку; вони були пов`язані спільним побутом, вели спільне господарство, тобто мали спільні витрати, бюджет, спільно харчувались, утримували житло, ремонтували його, тощо; мали теплі сімейні стосунки, які будувались на взаємній повазі; ОСОБА_3 в шлюбі не перебувала. Особи сприймали себе як близьких родичів.

Окрім того, судом досліджені письмові докази, які підтверджують взаємні права і обов`язки заявника та померлої ОСОБА_3 :

- довідка Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської Ради

-фотокартками сімейного життя

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку номер АДРЕСА_1 .

Зазначене підтверджується витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 106417146 від 6.12.2017 року, матеріалами спадкової справи № 577/2023 Київської державної нотаріальної контори у місті Одеса.

Заявник 7.07.2023 року у встановлений законом строк звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Заява зареєстрована (інформаційна довідка з єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів, 204164990; витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі 73121498).

Листом Київської державної нотаріальної контори у місті Одесі № 2844/02-14 заявнику роз`яснено право звернення до суду зі вказаною заявою.

Наявність інших спадкоємців померлої, окрім заявника, з матеріалів спадкової справи не вбачається.

Від встановлення судом даного юридичного факту залежить зміна майнових прав заявника, досудовий порядок якого законом не передбачений.

Встановлення юридичного факту не пов`язано із наступним вирішенням спору про право.

Враховуючи вищевикладене, суд погоджується із доводами заявника, що між ним та ОСОБА_3 за її життя склалися усталені відносини, які притаманні сім`ї, факт є юридичним та доведеним заявником в процесі розгляду справи.

Розділом IV ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 однією сім`єю з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 (день смерті ОСОБА_3 ).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Одеського апеляційного суду.

Суддя Світлана МАРКАРОВА

Повний текст рішення виготовлений 12.06.2024 року 29.05.24

Джерело: ЄДРСР 120123182
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку