open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/9962/23

провадження № 2-о/753/72/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2024 року м. Київ

Дарницький районний суд м. Києва у складі головуючого судді Кулика С.В., присяжних: Малишевої І.В., Григорець В.М., при секретарі Скобіоли О.П., розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

До Дарницького районного суду м. Києва звернувся ОСОБА_1 , з заявою про визнання ОСОБА_2 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна. В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_1 , є братом ОСОБА_2 , яка відповідно до висновку медико-соціальної експертної комісі є особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного розладу з дитинства. Через свою хворобу ОСОБА_2 , в залежності від психічного стану, який періодично змінюється не завжди здатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними, обмежена в самообслуговуванні, здатності до спілкування, контролю своєї поведінки, потребує постійного стороннього догляду.

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 17.07.2023 року відкрито провадження по справі, справу призначено до розгляду.

Заявник надав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримав в повному обсязі, наполягав на їх задоволенні.

З урахуванням стану здоров`я ОСОБА_2 , суд відповідно до вимог ч. 1 ст. 299 ЦПК України проводить розгляд справи за відсутності останнього.

Представник заінтересованої особи надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення заяви не заперечувала.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 , виданого 18.04.1973 року бюро РАЦС Подільського району м. Києва, ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_1 , батьками якого є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно з свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , виданого 18.04.1973 року бюро РАЦС Подільського району м. Києва, ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_2 , батьками якої є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Відповідно до довідки серія КИЕ-1 № 542322 від 31.07.2000 року, ОСОБА_2 , має інвалідність другої групи з дитинства.

Згідно з висновком про стан здоров`я кандидата в опікуни недієздатної особи, ОСОБА_1 , за станом здоров`я може виконувати опікунські обов`язки.

З витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 , на території України станом на 09.09.2023 року.

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло виданого 29.01.2007 року, вбачається, що власниками квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_2 , в рівних долях.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 207 від 27.02.2024 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виявляє ознаки хронічного психічного розладу - шизофренії параноїдної, безперервного типу перебігу, апатико-дисоціативного типу дефекту, за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно з поданням органу опіки та піклування Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації № 101-8616/02 від 04.10.2023 року, орган опіки та піклування вважає доцільним, у разі визнання ОСОБА_2 , недієздатною, призначити опікуном останньої - ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно з ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Згідно зі ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Згідно з ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно з ч. ч. 6 -7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі викладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_1 , підлягає задоволенню, враховуючи що ОСОБА_2 , у зв`язку із хворобою та за станом здоров`я не може розуміти значення своїх дій, прогнозувати їх та керувати ними, потребує встановлення над нею опіки.

Згідно ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 39-41, 55, 56, 58, 60 ЦК України, ст.ст. 10-13, 76-82, 89, 263-265, 293, 295-300 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у два роки з наступного дня після дня набрання рішенням суду законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації, ЄДРПОУ 37448223, м. Київ, вул. О.Кошиця, 11.

Суддя С.В. Кулик

Присяжні В.М. Григорець

І.В. Малишева

Джерело: ЄДРСР 120118279
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку