open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/4958/24

Провадження № 2/752/3940/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02 липня 2024 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Хоменко В.С.

при секретарі Павлюх П.В.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

у березні 2024 року ПАТ «АК «Київводоканал» звернулося до суду із вказаним позовом, в якому просить стягнути солідарно з відповідачів заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, в розмірі 39 746,34 грн, індекс інфляції, в сумі 31 560,22 грн та 3 відсотки річних, в розмірі 6 909,30 грн.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є споживачами житлово-комунальних послуг з централізованого постачання холодної води та централізованого водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , як співвласники вказаного житлового приміщення, відповідно до публічного договору (оферти), розміщеного 05.08.2014 року в газеті «Хрещатик» № 110 (4510), а також договору від 23.06.2018 року № 0025397 про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

ПАТ «АК «Київводоканал» зобов`язалось своєчасно надавати послуги відповідної якості з централізованого водопостачання та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), а відповідачі зобов`язалися своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки та на умовах, визначених договором.

31.05.2021 року на офіційному веб-сайті ПАТ «АК «Київводоканал» опубліковано повідомлення про публічну пропозицію (оферту) укладання публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг відповідної якості з централізованого водопостачання та/або водовідведення, у зв`язку з чим, цей договір вважається укладеним з 01.07.2021 року.

Відповідачі свої зобов`язання за договором щодо повної та своєчасної оплати спожитих в період з 01.12.2016 року по 31.01.2024 року послуг належним чином не виконали, внаслідок чого виникла заборгованість.

При цьому, в зв`язку з простроченням оплати послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, відповідачі повинні сплатити також 3 % річних та інфляційні втрати.

З огляду на викладене, ПАТ «АК «Київводоканал» просить позов задовольнити.

Ухвалою від 11.03.2024 року відкрито провадження у вказаній справі. Розгляд справи визначено проводити у порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін (а.с. 49).

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до суду не надходили.

Клопотань від сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін не надходило.

Відзиву на позовну заяву до суду від відповідачів не надходило.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує зокрема: чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; які правовідносини випливають зі встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Отже, суд розглядає справу за наявними у справі доказами, які надані сторонами.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що з 24.11.2021 року і по теперішній час, відповідачі є власниками квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

05.08.2014 року в газеті «Хрещатик» № 110 (4510) опубліковано повідомлення про публічний договір (оферту) про надання Публічним акціонерним товариством «Акціонерна компанія «Київводоканал», що перейменоване на Приватне акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал», як виконавцем житлово-комунальних послуг на підставі ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) (далі - Повідомлення) та опубліковано договір про надання послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових мереж.

Повідомленням визначено, що фізична особа (власник/квартиронаймач житлового приміщення у багатоквартирному будинку), що користується послугами з централізованого постачання холодної води та водовідведення холодної та гарячої води, вважається такою, що ознайомлена, погоджується та приєднується до умов Договору.

Також вказаним повідомленням визначено, що в разі відмови споживачів від отримання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення холодної та гарячої води, така відмова має бути оформлена письмово та направлена до ПАТ «АК «Київводоканал» для оформлення припинення надання цих послуг.

ПАТ «АК «Київводоканал» здійснює основну діяльність із забору, очищення та постачання води, а також додаткову - каналізація, відведення та очищення стічних вод.

За умовами вищевказаного договору ПАТ «АК «Київводоканал» зобов`язалось своєчасно надавати послуги відповідної якості з централізованого водопостачання та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), а споживач зобов`язався своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки та на умовах, визначених договором.

31.05.2021 року на офіційному веб-сайті ПАТ «АК «Київводоканал» опубліковано повідомлення про публічну пропозицію (оферту) укладання публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг відповідної якості з централізованого водопостачання та/або водовідведення, у зв`язку з чим цей договір вважається укладеним з 01.07.2021 року.

Згідно з розрахунком, зробленим позивачем, за період з грудня 2016 року до січня 2024 року заборгованість по оплаті послуг з централізованого водопостачання та водовідведення квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , становить 39 667,96 грн та 78,38 грн - заборгованість з внесення плати за абонентське обслуговування, а також індекс інфляції в сумі 31 560,22 грн та 3 відсотки річних в розмірі 6 909,30 грн, що також підтверджується довідкою від 07.02.2024 року № 1372/8/8/02-24.

Договір є обов`язковим до виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

В силу ст. 526, 530 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що виконавцем послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використання внутрішньобудинкових систем) для об`єктів усіх форм власності є суб`єкт господарювання, що провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення.

Частиною 7 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що договір на надання послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з водовідведення (з використання внутрішньобудинкових систем), що укладається виконавцем із споживачем - фізичною особою, яка не є суб`єктом господарювання, є договором приєднання.

Законом України від 03.12.2020 року № 1060-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» внесені зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та змінено моделі організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг і запроваджено поняття індивідуального договору про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Згідно з ч. 5 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали з виконавцем комунальної послуги відповідний договір (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), з ними укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання.

Такі договори вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Якщо за 30 днів до закінчення строку дії договору співвласники багатоквартирного будинку не повідомили виконавця відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) про прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин, визначеної в частині першій статті 14 цього Закону, публічний індивідуальний договір про надання комунальної послуги, укладений з таким виконавцем, вважається продовженим на наступний однорічний строк.

Плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:

плати за послуги, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Крім того, відповідно до ст. 322 ЦК України на власника покладається тягар утримання майна.

Відповідно до положень п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуги з централізованого постачання холодної води, централізованого постачання гарячої води та водовідведення за своїм функціональним призначенням належать до житлово-комунальних послуг.

Згідно п. 5, 10 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Вищенаведене також кореспондується із вимогами Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 року № 690.

Отже, особа, яка є споживачем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, зобов`язана сплачувати надані їй такі послуги вчасно.

За змістом ст. 541 ЦК України солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 543 України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Як вбачається з долучених позивачем до позовної заяви доказів, 31.05.2021 року на офіційному веб-сайті (vodokanal.kiev.ua) опубліковано повідомлення про публічну пропозицію (оферту) ПАТ «АК «Київводоканал» про укладення публічного індивідуального договору приєднання про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення (у подальшому зі змінами).

Сукупний аналіз наведених обставин та положень закону дає підстави для висновку, що між сторонами виникли правовідносини, які регулюються публічним договором (оферта).

При цьому, як вбачається з договору купівлі-продажу квартири від 24.11.2021 року, згідно з яким відповідачі стали співвласниками квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , він не містить застережень про переведення боргу попереднього власника й не містить згоди кредиторів на таку заміну, що узгоджується з положеннями ст. 520 ЦК України (заміна боржника у зобов`язанні).

Таким чином, діючим законодавством не передбачено обов`язку нових власників квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі.

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду в справі № 686/6276/19 від 01.09.2020 року.

Отже, в період з 24.11.2021 року (відповідачі стали власниками квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ) по 31.01.2024 року, ОСОБА_1 і ОСОБА_2 були споживачами наданих ПАТ «АК «Київводоканал» послуг з централізованого постачання холодної води та водовідведення за адресою: АДРЕСА_1 , а тому лише за вказаний період повинні виконувати свої обов`язки перед позивачем щодо оплати отриманих житлово-комунальних послуг.

Наявний в матеріалах справи договір № 2102231481/Р/2022 від 12.01.2022 року про розстрочення заборгованості, укладений позивачем з відповідачем ОСОБА_1 , не є правовою підставою для стягнення з останнього заявленої в позові заборгованості, оскільки вимоги ПАТ «АК «Київводоканал» не ґрунтуються на неналежному виконанні умов цього договору, а підставою для їх стягнення є саме розрахунок заборгованості за період з грудня 2016 року до січня 2024 року та довідка від 07.02.2024 року № 1372/8/8/02-24.

При цьому, як вбачається з наданого позивачем розрахунку, загальний борг за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за період з 24.11.2021 року по 31.01.2024 року, становить 2 230,16 грн та по сплаті за абонентське обслуговування 78,38 грн, а загальна сплачена в цей же період сума становить 5 636,65 грн.

Тобто, наявний факт здійснення зі сторони відповідачів переплати, а тому, враховуючи вказані обставини, в задоволенні позову необхідно відмовити, з огляду на недоведення позивачем факту існування заборгованості в ОСОБА_1 і ОСОБА_2 за той період, в якому у відповідачів, як нових власників квартири, виник обов`язок перед ПАТ «АК «Київводоканал» зі сплати за житлово-комунальні послуги.

Оскільки, вимоги про стягнення відповідачів на користь позивача виплат, передбачених ст. 625 ЦК України за прострочення виконання грошового зобов`язання, є похідними від основної вимоги про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, факт існування якої не підтвердився, за обставин, вказаних вище, тому правових підстав для солідарного стягнення з ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на користь позивача індексу інфляції та 3 відсотків річних також немає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 13, 19, 20, 21, 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. 509, 525, 526, 610, 625, 626, ЦК України, ст. ст. 12, 19, 76-81, 82, 89,141, 258, 259, 263, 264, 265, 274-279, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

у задоволенні позову Приватного акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя В.С. Хоменко

Джерело: ЄДРСР 120118195
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку