open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.06.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/330/24

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Малєєвої О. В.,

секретар судового засідання Поп`юк Я. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу, у якій

позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Вірідіс олеум" (Viridis oleum OU),

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЛАД-ТРАНС-КОМПАНІ" про стягнення 10 120 Євро вартості втраченого вантажу,

за участю:

представника позивача Ткачука О.В.,

представник відповідача в судове засідання не з`явився,

ухвалив таке рішення.

1. Предмет позову.

1.1. Розглядається позов ТОВ "Вірідіс олеум" (Viridis oleum OU) до ТОВ "Влад-Транс-Компані" про стягнення 10 120 Євро вартості втраченого вантажу.

2. Вирішення процесуальних питань під час розгляду справи.

2.1. Форма провадження.

Згідно з ухвалою від 26.04.2024 суд відкрив провадження у справі та вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

2.2. Участь представників сторін у судових засіданнях.

Представниця відповідача брала участь у підготовчому засіданні 21.05.2024 та просила розгляд справи відкласти. У всі інші судові засідання - не з`явилась.

2.3. Клопотання про відкладення розгляду справи.

В підготовчому засіданні 10.06.2024 суд відмовив у задоволенні клопотання відповідача від 07.06.2024 (вх. №9460/24) про відкладення розгляду справи, оскільки відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 202 ГПК України суд розглядає справу за відсутності учасника справи у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання.

2.4. Подання заяв по суті.

Суд в ухвалі про відкриття провадження від 26.04.2024 встановив відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву та всіх документів, що підтверджують заперечення проти позову протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали. Відповідач у встановлений строк відзив не подав.

3. Зміст позовних вимог та заперечень на позов, пояснення учасників справи.

3.1. Позовна заява від 31.01.2024 (вх.№1049/24 від 06.02.2024).

Позовні вимоги мотивовані тим, що між позивачем як замовником та відповідачем як перевізником 29.01.2024 було укладено договір №1-29/01/2024 перевезення вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні та надання транспортно-експедиційних послуг. Відповідно до умов цього договору сторони 29.01.2024 погодили заявку на перевезення №29-01/05. Перевізник зобов`язувався доставити товар в пункт призначення 09.02.2024, проте доставив і вивантажив товар із значною затримкою - 28.02.2024. Крім того перевізник розвантажив вантаж без письмового підтвердження замовника, а також не тій особі, яка вказана вантажоодержувачем в СМR №012902. Просить стягнути збитки в розмірі вартості втраченого вантажу. Свою позицію обґрунтовує приписами ст. 11, 509, 525, 526, 610, 611, 623, 626, 909, 920, 929 ЦК України, ст.173, 174, 175, 181 ГК України.

3.2. Відповідач відзив на позов не надав, проти позову не заперечив.

А тому згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України суд вирішує спір за наявними матеріалами справи.

4. Обставини справи, оцінка доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши зібрані у справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 86 ГПК України, суд встановив таке.

4.1. Між ТОВ "Вірідіс олеум" (Viridis oleum OU) (замовник) та ТОВ "Влад-Транс-Компані" (перевізник) укладено договір від 29.01.2024 №1-29/01/2024 перевезення автомобільним транспортом у міжнародному сполученні та надання транспортно-експедиційних послуг (надалі - Договір).

Умови Договору такі.

Перевізник зобов`язується виконати або організувати виконання перевезення ввіреного йому замовником вантажу (далі - вантаж) до пункту призначення і передати вантаж уповноваженій замовником на отримання особі, а замовник зобов`язується сплатити перевізнику за перевезення вантажу та надані транспортно-перевізницькі послуги встановлену плату (п. 1.1.).

Відповідно до цього Договору замовник завчасно повідомляє перевізнику умови перевезення шляхом передачі заявки по кожному рейсу, яка невід`ємною частиною даного договору та містить умови про:

тип вантажу, кількість вантажу та при необхідності, його розміри;

дата, час та точна адреса для подачі транспортного засобу під завантаження;

тип транспортного засобу;

спосіб завантаження і розвантаження, виконавець (при необхідності);

найменування, точна адреса і телефон вантажоотримувача (при необхідності);

місце навантаження та особа, відповідальна/уповноважена за завантаження (її номер телефону, прізвище, ім`я);

місце розвантаження та особа, відповідальна/уповноважена за розвантаження (її номер телефону, прізвище, ім`я)

додаткові вимоги до транспортного засобу (при необхідності);

додаткові необхідні умови до даного перевезення (при необхідності);

терміни доставки вантажу/розвантаження (при необхідності).

Вартість перевезення (п. 2.2.).

В заявці можуть бути встановлені також інші умови. Необхідність включення в заявку умов, вищевказаних "при необхідності" та інших умов, визначає замовник. Разом з заявкою на кожне конкретне перевезення замовник також передає перевізнику інструкцію, в якій регламентується перелік і порядок направлення перевізником оригіналів документів замовнику (п. 2.3.)

Замовник має право, повідомивши перевізника до часу фактичного прибуття транспортного засобу перевізника в місце розвантаження, змінити вказану адресу розвантаження та/або особу вантажоотримувача, забезпечити перевізника (водія відповідного транспортного засобу перевізника) за необхідності відповідними товаросупровідними документами та/або інструкціями. У разі потреби зміни при цьому дати доставки та/або її вартості вказані зміни погоджуються сторонами (п. 2.5.).

Замовник, як правило, є водночас вантажоотримувачем. Разом з цим вантажоотримувачем може бути інша особа/особи. Замовник має право змінити вантажовідправника після початку перевезення по заявці за цим Договором:

а) якщо замовник розпоряджається товаром та придбаває його, при цьому стаючи вантажовідправником, про що повідомляє перевізника, в тому числі шляхом створення нової накладної СМR в 3-х або більше екземплярах.

б) можлива заміна вантажовідправника на третю особу відносно зазначених раніше осіб в СМR накладній, про що замовник повідомляє перевізника, в тому числі шляхом створення нової накладної СМR в 3-х або більше екземплярах (п. 2.6.).

Перед завантаженням перевізник повідомляє замовнику дані водія, його контактні телефони, реєстраційні номери автомобіля та причепа та допустиму вантажопідйомність транспортного засобу (п. 2.9.).

Обов`язки перевізника (п. 4.)

Отримати вантаж у вантажовідправника згідно товаротранспортної накладної (СМR), супроводжувати вантаж до місця призначення, пред`явити митним органам і видати вантаж вантажоотримувачу, визначеному замовником, разом із товаросупровідними документами, з врахуванням п. 4.9, 4.10. цього договору (п. 4.2.).

У разі втрати або пошкодження вантажу перевізник несе відповідальність за вартість втраченого або пошкодженого вантажу, як зазначено в документах на вантажні перевезення (п. 4.6.).

Перевізник зобов`язаний мати СМR страхування на вантаж.

Перевізник зобов`язується не розвантажувати вантаж без підтвердження замовника, яке надсилається перевізнику електронною поштою в довільній формі на протязі 24 годин з моменту прибуття на місце розвантаження. В разі порушення цієї умови таке розвантаження буде прирівнюватися з втратою перевізником вантажу (п. 4.10.).

Відповідальність Сторін (п. 6.).

Перевізник несе таку відповідальність (п. 6.1.).

У разі втрати або пошкодження вантажу перевізник несе відповідальність за такий вантаж у розмірі вартості втраченого або пошкодженого вантажу, заявленою в товаросупровідних документах. Перевізник відповідальний за якість у випадку, якщо пломби вантажу пошкоджені або їх немає (п. 6.1.3.).

Перевізник відшкодовує замовнику всі витрати замовника, що виникли в зв`язку з порушенням перевізником цього договору та відшкодовує замовнику всі збитки, пов`язані з пошкодженням, псуванням, знищенням або втратою, несвоєчасним завантаженням, або несвоєчасною доставкою довіреного йому до перевезення вантажу, якщо це відбулось з вини чи обставин, залежних від перевізника або його субпідрядників (п. 6.1.6.).

Цей договір вступає в силу з моменту його підписання і діє до 31.12.2024 включно (п. 9.1.).

4.2. ТОВ "Вірідіс олеум" (Viridis oleum OU), як замовник та ТОВ "Влад-Транс-Компані", як перевізник, підписали заявку на перевезення від 29.01.2024 № 29-01/05. Згідно з умовами вказаної заявки перевізник зобов`язався здійснити перевезення вантажу по маршруту с. Жовчів, Рогатинський район, Івано-Франківська обл., - село Ямниця митне оформлення - п/п Чоп/Загон - "Сіло Ес енд Ей" (Silo S & A), Федеративна Республіка Німеччина, 21079, м. Гамбург, вул. Вільгельма Вебере, 5-а (Wilhlem-Weber-Str., 5а, 21079 Hamburg, Germany). Найменування вантажу - насіння ріпаку в біг бегах. Вага вантажу - 23 000 кг. Дата завантаження - 29.01.2024, дата розвантаження - 09.02.2024. Державний номерний знак транспортного засобу НОМЕР_2/ НОМЕР_1 . Вартість перевезення - 2 100 євро. Умови оплати - 100% після розвантаження.

Вказана заявка підписана представниками сторін та скріплена їх печатками.

4.3. Міжнародне перевезення вантажу здійснювалось із використанням наступних товаросупровідних документів - міжнародної товарно-транспортної накладної (CMR) серія А №012902 від 29.01.2024.

Відповідно до даних СМR, у графі 2, вказано, що вантажоодержувачем є German Grain TAB GmbH Palaisstr, 4, 32756 Detmold Registratio code: HRB 5712. В графі 17 - наступний перевізник - НОМЕР_2/ НОМЕР_1. Крім того у графі 23 міститься печатка та підпис перевізника. В графі 24 - вантаж одержано 28.02.2024, Uwe Hoppe Handels und Transport GmbH, Schmiedestra?e 9, 28870 Ottersberg, Telefon: 04205 685260 Telefax: 04205 6852619, E-Mail: kontakt@hoppe-paletten.de, що підтверджується відповідним відтиском печатки.

4.4. Відповідно до ноти №INV-0902-1 від 04.03.2024 (NOTE: НОМЕР_2/ НОМЕР_1 contract №1-29/01/2024 від 29.01.2024) вартість вантажу - 10 120,00 EUR.

4.5. Позивач надсилав відповідачу лист - претензію від 04.03.2024, де вказав, що відповідно до п. 4.10. Договору перевізник зобов`язується не розвантажувати вантаж без підтвердження замовника, яке надсилається перевізнику електронною поштою в довільній формі протягом 24 годин з моменту прибуття на місце розвантаження. В разі порушення цієї умови таке розвантаження буде прирівнюватися з втратою перевізником вантажу. Вказав на те, 28.02.2024 перевізник розвантажив вантаж без відповідного підтвердження зі сторони замовника, а тому відповідно до умов договору перевізник відшкодовує замовнику всі збитки, пов`язані втратою вантажу. Вага вантажу складає: 23 т, загальна вартість вантажу згідно з нотою від 04.03.2024 №INV-0902-1 - 10 120,00 EUR.

4.6. Відповідач відповідь на вказаний лист - претензію не надав.

4.7. Відповідач не надав доказів підтвердження замовника на розвантаження вантажу за місцем прибуття.

5. Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

5.1. Відповідно до ч. 1 ст. 67 ГК України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України (ч. 2 ст. 67 ГК України).

За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити ввірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призначення в установлений законодавством чи договором строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а вантажовідправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату (ч. 1 ст. 307 ГК України). Вказане положення кореспондується з приписами ч. 1 ст. 909 ЦК України

Договір, укладений між сторонами є договором перевезення вантажу.

5.2. На підставі господарського договору між суб`єктами господарювання виникають господарські зобов`язання (ст. 173, 174 ГК України). Згідно з ч. 1 ст. 179 ГК України майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

В ч. 1 ст. 193 ГК України передбачено, що суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

5.3. Відповідно до положень ч. 2 ст. 308, ч. 3 ст. 310 ГК України та ст. 924 ЦК України відповідальність перевізника за збереження вантажу виникає з моменту прийняття вантажу до перевезення та припиняється з моменту його видачі одержувачу в пункті призначення.

Суд встановив, що відповідно до СМR № 012902 вантажоодержувачем було визначено German Grain TAB GmbH Palaisstr, 4, 32756 Detmold Registratio code: HRB 5712. Проте перевізник видав вантаж іншій особі - Uwe Hoppe Handels und Transport GmbH, Schmiedestra?e 9, 28870 Ottersberg, при відсутності підтвердження замовника на зміну одержувача.

5.4. За умовами п. 2.5. Договору замовник має право, повідомивши перевізника до часу фактичного прибуття транспортного засобу перевізника в місце розвантаження, змінити вказану адресу розвантаження та/або особу вантажоотримувача, забезпечити перевізника (водія відповідного транспортного засобу перевізника) за необхідності відповідними товаросупровідними документами та/або інструкціями. В п. 4.10 Договору сторони передбачили, що перевізник зобов`язується не розвантажувати вантаж без підтвердження замовника, яке надсилається перевізнику електронною поштою в довільній формі на протязі 24 годин з моменту прибуття на місце розвантаження. В разі порушення цієї умови таке розвантаження буде прирівнюватися з втратою перевізником вантажу.

Відповідач не надав доказів того, що замовник змінив вказану в СМR № 012902 адресу розвантаження та особу вантажоотримувача і що він отримав підтвердження замовника після прибуття на місце розвантаження.

5.5. Відповідно до ст. 224 ГК України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушено. Під збитками розуміються витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управнена сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

5.6. Згідно з ч. 1 ст. 314 ГК України перевізник несе відповідальність за втрату, нестачу та пошкодження прийнятого до перевезення вантажу, якщо не доведе, що втрата, нестача або пошкодження сталися не з його вини.

В абз. 2 ч. 3 ст. 314 ГК України визначено, що перевізник відповідає за шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, зокрема в разі втрати вантажу - в розмірі його вартості.

Суд встановив, що відповідач здійснював перевезення і втратив 23 тони вантажу (сої), вартість якого становить 10 120 євро.

6. Висновок суду.

6.1. Враховуючи викладене, позов належить до задоволення - з відповідача на користь позивача належить стягнути 10 120 Євро вартості втраченого вантажу.

7. Судові витрати.

7.1. Склад та порядок розподілу судових витрат визначено главо 8 ГПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

7.2. При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір у розмірі 6 396, 70 грн, що підтверджується квитанцією до платіжної інструкції від 02.04.2021№15524361.

Відповідно до приписів ст. 129 ГПК України, враховуючи задоволення позову, судовий збір у розмірі 6 396, 70 грн покладається на відповідача.

7.3. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу (п. 1, 4 ч. 3 ст. 123 ГПК України).

Згідно з ч. 2 ст. 126 ГПК України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 ст. 126 ГПК України).

На підтвердження розміру витрат на професійну правничу допомогу представник позивача подав договір про надання правничої (правової) допомоги від 25.03.2024 №007/2024-Т, розрахунок вартості правничої допомоги на суму 40 000 грн.

За домовленістю сторін вартість послуг з надання правничої допомоги на користь ТОВ "Вірідіс олеум" відповідно до п. 4.3. договору від 25.03.2024 складає фіксований розмір - 40 000 грн.

Представником позивача у справі був адвокат Ткачук Олександр Вікторович, повноваження якого підтверджуються ордером на надання правничої (правової) допомоги від 02.04.2024 серія АС №1088746.

Отже, відповідно до вимог ч. 2, 3 ст. 126 ГПК України позивач подав докази, які підтверджують обсяг наданих послуг і виконаних робіт та їх вартість.

Згідно з приписами ч. 4, 5 ст. 126 ГПК України відповідач заперечень щодо співмірності розміру витрат на оплату послуг адвоката не подав. А тому суд вважає, що заявлена сума цих витрат у розмірі 40 000 грн підлягає розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Згідно з п. 3 ч. 4 ст. 129 ГПК України витрати на професійну правничу допомогу покладаються на відповідача.

7.4. Таким чином, з відповідача на користь позивача належить стягнути 46 396, 61 грн судових витрат, з яких 6 396, 61 грн - судовий збір, 40 000 грн - витрати на професійну правничу допомогу.

Керуючись ст. 2, 86, 129, 233, 236 - 238, 240, 241, 256 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛАД-ТРАНС-КОМПАНІ", вул. Андрія Мельника, буд. 10, корп. 5, прим. 174, м. Івано-Франківськ, 76018, ідентифікаційний код 44737446, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вірідіс олеум" (Viridis oleum OU), Нарвське шосе 7-557, Центральний район, Таллінн, Гар`юський повіт, 10117 (Harju maakond, Tallinn, Kesklinna linnaosa, Narva mnt 7-557, 10117), ідентифікаційний код 16421235, 10 120 (десять тисяч сто двадцять) Євро вартості втраченого вантажу, а також 46 396, 61 грн (сорок шість тисяч триста дев`яносто шість гривень шістдесят одну копійку) судових витрат, з яких 6 396, 61 грн - судовий збір, 40 000 грн - витрати на професійну правничу допомогу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 02.07.2024.

Суддя О. В. Малєєва

Джерело: ЄДРСР 120114971
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку