open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua

___________________________________________________________________________

У Х В А Л А

про передачу справи на розгляд іншого суду за підсудністю

"02" липня 2024 р. Cправа № 902/714/24

Суддя Господарського суду Вінницької області Лабунська Т.І., розглянувши матеріали

за заявою: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

В С Т А Н О В И В :

27.06.2024 до Господарського суду Вінницької області через систему "Електронний суд" надійшла заява ОСОБА_1 від 26.06.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.06.2022, зазначену справу розподілено судді Лабунській Т.І.

Дослідивши матеріали заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають, зокрема, справи про банкрутство.

При цьому, відповідно до ч. 13 статті 30 ГПК України справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Вказані норми кореспондуються з положеннями статті 8 Кодексу України з процедур банкрутства.

Так, згідно з ч. 1 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства справи про банкрутство (неплатоспроможність) розглядаються господарськими судами за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, місцем проживання фізичної особи або фізичної особи - підприємця. Зміна боржником зареєстрованого місцезнаходження або місця проживання після подання кредитором або боржником заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не впливає на зміну територіальної підсудності господарського суду.

Кодексом України з процедур банкрутства не надано визначення поняттю "місце проживання фізичної особи".

Частиною 1 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що справи про банкрутство (неплатоспроможність) розглядаються господарськими судами за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, місцем проживання фізичної особи або фізичної особи - підприємця.

Однак відповідно до ч.3 ст. 27 ГПК України встановлено, що для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцем проживання фізичної особи, яка не є підприємцем, визнається зареєстроване у встановленому законом порядку місце її проживання або перебування.

Звертаючись із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність до Господарського суду Вінницької області ОСОБА_1 у заяві вказує, що він зареєстрований та фактично проживає за адресою за адресою: АДРЕСА_1 .

Частиною 8 ст. 176 ГПК України передбачено, що суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» єдиний державний демографічний реєстр (Реєстр)- це електронна інформаційно- комунікаційна система, призначена для зберігання, захисту, обробки, використання і поширення визначеної цим Законом інформації про особу та про документи, що оформлюються із застосуванням засобів Реєстру, із забезпеченням дотримання гарантованих Конституцією України свободи пересування і вільного вибору місця проживання, заборони втручання в особисте та сімейне життя, інших прав і свобод людини та громадянина.

Єдиний державний демографічний реєстр ведеться з метою ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення передбачених цим Законом документів. Єдиний державний демографічний реєстр у межах, визначених законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, використовується також для обліку інформації про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) особи.

Суддя при здійсненні судочинства має доступ до інформації Реєстру в обсязі, необхідному для ідентифікації учасників судового процесу (ст. 11 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»).

Разом з тим, зважаючи на забезпечення судам технічної можливості отримувати інформацію з Демографічного реєстру, судом сформовано засобами підсистеми ЄСІТС «Електронний суд» запит щодо заявника та отримано відповідь № 671258 від 02.07.2024 щодо зареєстрованого місце проживання фізичної особи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) яким є: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 4 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо справа не підсудна такому господарському суду, матеріали справи передаються господарським судом за встановленою підсудністю в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 3 ст. 31 ГПК України передбачено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, разом з доданими до неї матеріалами підлягає направленню за встановленою підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області.

Разом з тим, слід зазначити, що в акті № 439/24 від 27.06.2024, складеному канцелярією суду повідомлено, що станом на 27.06.2024 засобами електронного зв`язку до Господарського суду Вінницької області надійшла заява про неплатоспроможність боржника - фізичної особи від 26.06.2024 на 13 аркушах з додатками на 601 аркушах у справі № 902/714/24.

Додатки на 601 аркуші у паперовій формі не були роздруковані, у зв`язку з недостатнім фінансуванням потреб на придбання паперу та його відсутності.

Керуючись ст. 2, 8 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3,11, 18, 20, 27, 30, 31, 176, 232, 234, ч.2 ст. 235, 236, 255, 256, 326, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

1. Заяву ОСОБА_1 від 26.06.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність передати за встановленою підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області (вул. Володимира Винниченка, буд. 1, м. Дніпро, Дніпропетровська область, 49027).

2. Копію заяви ОСОБА_1 від 26.06.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність долучити до примірника ухвали, який залишається у Господарському суді Вінницької області.

3. Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

4. Ухвала суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

5. Повний текст ухвали суду складено та підписано - 02.07.2024.

6. Копію ухвали суду надіслати ОСОБА_1 до електронного кабінету у системі ЄСІТС та на електронну адресу - ІНФОРМАЦІЯ_1

7. Примірник ухвали разом з матеріалами з матеріалами заяви ОСОБА_1 від 26.06.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність направити до Господарському суду Дніпропетровської області не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Джерело: ЄДРСР 120114516
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку