open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
6/5129-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

_________________________________________________________________



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"12" вересня 2006 р. Справа №6/5129-А


за позовом Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції Хмельницької області м.Кам'янець-Подільський

до Дочірнього підприємства фірми "Валтен", м. Кам'янець-Подільський

про припинення юридичної особи


Суддя Танасюк О.Є. Секретар судового засідання Грицишина Л.В.


Представники сторін:

від позивача Кушнір Д.А. –за довіреністю №14971/10/10 від 31.08.2006р.

від відповідача не з’явився


Суть спору: Позивач просить суд з врахуванням зміни предмету позову припинити юридичну особу відповідача - Дочірнього підприємства фірми ”Валтен”, м. Кам'янець-Подільський, посилаючись на норми п.2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” у зв’язку із неподанням останнім на протязі року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності згідно чинного законодавства.

Вказує на те, що в силу ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. та ст.33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” юридична особа припиняється, зокрема, за судовим рішенням, прийнятим у випадках, передбачених Законом. Посилається на те, що ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” встановлює обов’язок платників податків подавати до податкових органів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи та відомості, пов’язані з обчисленням та сплатою податків (зборів). В підтвердження подав акт перевірки податкового органу №268 від 27.07.2006р. про неподання відповідачем звітності з 01.01.2003р.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, письмових заперечень щодо позовних вимог суду не надав. Відповідачу було направлено повістки з відміткою про дату, час і місце судового розгляду справи, ухвали про відкриття провадження у справі та призначення судового розгляду по справі, що підтверджується витягом з відповідного поштового реєстру.


Розглядом матеріалів справи встановлено, що:

Дочірнє підприємство фірма ”Валтен”, м. Кам'янець-Подільський, м. Кам'янець-Подільський, зареєстроване як юридична особа, підтверджується довідкою Хмельницького обласного управління статистики №02-02-1299, взяте на облік як платник податків з 11.01.1995р.

Проведеною позивачем перевіркою встановлено, що відповідач не подає передбачену податковим законодавством фінансову звітність в податковий орган з 01.01.2003р., тобто більше 1 року, що підтверджується актом №268 від 27.07.2006р.


Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом враховується наступне.

Відповідно до ст.13 Закону України “ Про свободу совісті та релігійні організації “релігійна організація визнається юридичною особою з моменту реєстрації її статуту (положення).Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення). Згідно ст.16 у разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень цього Закону та інших законодавчих актів України її діяльність може бути припинено також за рішенням суду.

В силу ст. 104 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. та ст.33 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно п.1 та п.2 (частина 4) ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація припинення підприємницької діяльності юридичної особи проводиться крім іншого у разі постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. При цьому підставою для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом враховується, що відповідно до ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Виходячи зі змісту ст.124 Конституції України 1996 року, згідно якої юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі та передбаченої ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” підстави для винесення рішення про припинення підприємницької діяльності юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи у випадку неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, суд вважає обґрунтованим звернення позивача до суду з вимогою припинити юридичну особу відповідача.

За таких обставин, враховуючи наявність документально підтвердженої підстави для припиненням юридичної особи, позовні вимоги прокурора в інтересах позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають чинному законодавству і підлягають задоволенню.

Згідно ст. 105 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003р. необхідно встановити порядок та строки припинення юридичної особи, а виконання функції комісії з припинення юридичної особи покласти на орган управління юридичної особи.

При цьому, судом враховується, що згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Керуючись ст.ст. 6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п. 3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -


ПОСТАНОВИВ:

Позов Кам'янець-Подільської об’єднаної державної податкової інспекції, м. Кам'янець-Подільський до Дочірнього підприємства фірми ”Валтен”, м. Кам'янець-Подільський про припинення юридичної особи задоволити.

Припинити юридичну особу –Дочірнє підприємство фірма ”Валтен”, (м. Кам'янець-Подільський шосе Хмельницьке,1А, код ЄДРПОУ 21345465).

Виконання функції комісії з припинення юридичної особи покласти на орган управління юридичної особи - Дочірнього підприємства фірми ”Валтен”, м. Кам'янець-Подільський, шосе Хмельницьке,1А, (код ЄДРПОУ 21345465)

Зобов’язати комісію провести роботу в порядку, визначеному ст.ст. 105, 111, 112 Цивільного кодексу України в строк не більше дванадцяти місяців з моменту набрання постановою законної сили.

Копію даної постанови направити сторонам, державному реєстратору виконкому Кам’янець-Подільської міської ради (після набрання постановою законної сили).


Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви по апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження , якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.



Суддя О.Є. Танасюк


Віддрук. 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

4- держ. реєстратору

Джерело: ЄДРСР 120095
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку