open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 333/5098/24
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 333/5098/24

Провадження № 1-кп/333/711/24

УХВАЛА

Іменем України

27 червня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , розглянувши матеріали кримінального провадження № 12024082040000520 від 08.04.2024 року про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Комунарського районного суду м. Запоріжжя знаходиться кримінальне провадження № 12024082040000520 від 08.04.2024 року про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Інтереси ОСОБА_2 в суді представляє захисник ОСОБА_3 на підставі Доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі. Яка відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважається затриманою та/або стосовно якої обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою від 08.04.2024 року №003-280001176.

27.06.2024 року на адресу суду надійшло клопотання від адвоката ОСОБА_3 відповідно до якого зазначено, що згідно до ст.ст. 14, 23 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», у зв`язку зі зміною запобіжного заходу ОСОБА_2 з тримання під вартою на поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, дія Доручення закінчується. На стадії судового розгляду захиснику для надання безоплатної вторинної правничої допомоги потрібне Доручення, яке б відповідало процесуальному статусу ОСОБА_2 . Необхідно доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення подальшого захисту ОСОБА_2 за призначенням відповідно до положень ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правничу допомогу» Право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається захисник для здійснення захисту за призначенням, - на правничі послуги, передбачені пунктами 1 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, а також на правничі послуги, передбачені пунктом 2 частини другої статті 13 цього Закону, у разі застосування до таких осіб насильства, катувань, інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження.

Обов`язкова участьзахисника забезпечуєтьсяу кримінальномупровадженні щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, - з моменту встановлення факту наявності в особи психічного захворювання або інших відомостей, які викликають сумнів щодо її осудності (п. 5 ч. 2 ст. КПК України).

Як вбачається з доручення від 08.04.2024 року №003-280001176, ОСОБА_3 призначено для надання безоплатної вторинної допомоги (здійснення захисту особи, яка відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважається затриманою та/або стосовно якої обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та складення документів процесуального характеру) строк доручення діє протягом строку затримання та/або тримання такої особи під вартою. У разі зміни (скасування) запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчим суддею/судом, зазначене доручення діє до завершення відповідної стадії кримінального провадження.

Судом встановлено, що 05.06.2024 року ухвалою слідчого судді Комунраського районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_2 змінено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у ДУ «Запорізький слідчий ізолятор», на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме до Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», який розташовано за адресою: 49006, місто Дніпро, вулиця Надії Алексєєнко, будинок № 84, який у подальшому було продовжено.

В силу ч. 1ст. 49 КПК Українисуд зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні, якщо відповідно до вимог ст. 52 цього кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника, а згідно із ч. 2 зазначеної статті у випадках, передбачених частиною першою, суд постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені в ухвалі час і місце для участі у кримінальному провадженні.

Виходячи з викладеного, суд вважає за необхідне в інтересах реалізації повною мірою особою відносно якої розглядається питання щодо застосування примусовихзаходів медичногохарактеру права на захист доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях призначити захисника для здійснення захисту обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України за призначенням для вчинення однієї процесуальної дії (вирішення питання про продовження запобіжного заходу) та забезпечити прибуття адвоката для участі у розгляді кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.49,314,315,395 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника для здійснення захисту особи відносно якої розглядається питання щодо застосування примусових заходів медичного характеру - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України за призначенням та забезпечити прибуття адвоката для участі у розгляді клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 11-45 годину 02.07.2024 року, яке відбудеться у приміщенні Комунарського районного суду м. Запоріжжя, за адресою: м.Запоріжжя, вул. Європейська, буд. 7, каб. 23

Копію ухвали направити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги для негайного виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 120027200
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку