open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 752/4925/24

Провадження № 2/752/3930/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

27 червня 2024 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Машкевич К.В.

при секретарі Гненик К.П.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Венеція» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання підземної автостоянки,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача в якому просив суд стягнути з відповідача на свою користь грошові кошти у загальній сумі 2640,00 грн. та витрати по сплаті судового збору 3028,00 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ТОВ «Управляюча компанія «Венеція» (з 09 листопада 2021 року ТОВ «Ліко-Житлосервіс» перейменовано на ТОВ «УК «Венеція») здійснює обслуговування багатоквартирних житлових будинку у Голосіївському районі м. Києва, в тому числі, здійснює обслуговування на договірних засадах вбудованих підземних автостоянок (паркінгів), де забезпечує прибирання, цілодобову охорону, надання комунальних послуг, обслуговування систем пожежогасіння тощо, а також формує і надає споживачам рахунки на оплату наданих послуг згідно їх вартості.

09 листопада 2021 року ТОВ «УК «Венеція» змінило найменування з попереднього найменування ТОВ «Ліко-Житлосервіс» на поточне найменування.

01 вересня 2008 року на підставі акту прийому-передачі підземної автостоянки ТОВ «ТМО «Ліко-Холдинг» передало, а ТОВ «Ліко-Житлосервіс» прийняло на обслуговування введену в експлуатацію, підземну автостоянку по АДРЕСА_1 на 10 машиномісць та блок Б на 34 машиномісця загальною кількістю 44 машиномісця та площею Блоків А і Б 2 226,80 кв. м.

ОСОБА_1 є власником машиномісця № НОМЕР_1 в підземній автостоянці (паркінгу) АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтво про право власності від 04 листопада 2019 року №1584 - С/НП.

29 травня 2015 року між позивачем та відповідачем було укладено договір №Б-20 про відшкодування витрат на утримання підземної автостоянки, відповідно до якого для забезпечення належного санітарного, протипожежного, технічного стану машиномісця НОМЕР_1 підземної автостоянки (паркінгу) за адресою: АДРЕСА_2 , виконавець зобов`язується забезпечити надання послуг з утримання підземної автостоянки, а замовник зобов`язується забезпечити своєчасне відшкодування витрат на утримання підземної автостоянки.

На виконання умов договору, в період з лютого 2021 року по листопад 2021 року позивачем було надано відповідачу послуги з обслуговування машиномісця № НОМЕР_1 на підземній стоянці житлового будинку будинку АДРЕСА_1 на загальну суму 7260,00 грн.

Відповідач не належним чином виконує прийняті на себе зобов`язання за договором в частині оплати спожитих послуг. В зв`язку з чим заборгованість відповідача становить 2640,00 грн.

На підставі зазначеного просить задовольнити позов.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 07 березня 2024 року у справі відкрито спрощене позовне провадження.

Сторонам було направлено копію ухвали про відкриття провадження від 07 березня 2024 року, також відповідачу було направлено копію позовної заяви із додатками.

На адресу суду повернувся конверт із копією ухвали про відкриття провадження у справі з копією позовної заяви, які направлялися відповідачу.

Відзив на позовну заяву відповідачем не подано.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Оскільки розгляд справи відбувається в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи, особи, які беруть участь у справі, не викликались..

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ТОВ «Управляюча компанія «Венеція» (з 09.11.2021 ТОВ «Ліко- Житлосервіс» перейменовано на ТОВ «УК «Венеція») здійснює обслуговування багатоквартирних житлових будинку у Голосіївському районі м. Києва, в тому числі, здійснює обслуговування на договірних засадах вбудованих підземних автостоянок (паркінгів), де забезпечує прибирання, цілодобову охорону, надання комунальних послуг, обслуговування систем пожежогасіння тощо, а також формує і надає споживачам рахунки на оплату наданих послуг згідно їх вартості.

09.11.2021 року ТОВ «УК «Венеція» змінило найменування з попереднього найменування ТОВ «Ліко-Житлосервіс» на поточне найменування.

01 вересня 2008 року на підставі акту прийому-передачі підземної автостоянки ТОВ «ТМО «Ліко-Холдинг» передало, а ТОВ «Ліко-Житлосервіс» прийняло на обслуговування введену в експлуатацію, підземну автостоянку по АДРЕСА_1 на 10 машиномісць та блок Б на 34 машиномісця загальною кількістю 44 машиномісця та площею Блоків А і Б 2 226,80 кв. м.

Відповідач ОСОБА_1 є власником машиномісця № НОМЕР_1 , блок Б в підземному паркінгу будинку АДРЕСА_3 ).

29 травня 2015 року між позивачем та відповідачем було укладено договір №5-20 про відшкодування витрат на утримання підземної автостоянки, відповідно до якого для забезпечення належного санітарного, протипожежного, технічного стану машиномісця НОМЕР_1 підземної автостоянки (паркінгу) блок Б за адресою: АДРЕСА_4 по АДРЕСА_1 , виконавець зобов`язується забезпечити надання послуг з утримання підземної автостоянки, а замовник зобов`язується забезпечити своєчасне відшкодування витрат на утримання підземної автостоянки.

Позивач у позові стверджує про те, що відповідач не належним чином виконує взяті на себе зобов`язання за договором з оплати спожитих послуг, в зв`язку з чим за утворилась заборгованість в розмірі 2786,21 грн.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач безперебійно користувався результатами наданих позивачем послуг. Доказів щодо звернення відповідача у встановленому порядку з претензіями щодо надання неякісних послуг з утримання підземної автостоянки матеріали справи не містять, як і не містять доказів належного виконання відповідачем договірних зобов`язань в частині оплати коштів за надані послуги.

Відповідно до п. 1.2. договору, перелік послуг з утримання підземної автостоянки (паркингу) включає до себе наступні послуги: система контролю доступу (цілодобово), технічний огляд підземної автостоянки, комплексне прибирання автостоянки, обслуговування системи протипожежної безпеки, електроенергія, технічний огляд воріт.

Відповідно до п. 2.4.2. Договору про відшкодування витрат Замовник зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі оплачувати платежі на відшкодування витрат з утримання підземної автостоянки.

Згідно з п. 3.1. Договору щомісячний розмір відшкодування витрат на утримання підземної автостоянки на дату укладення договору становить 380,00 гривень, а відповідно до п. 3.3. оплата платежів за цим договором здійснюється замовником щомісяця, не пізніше 20 числа поточного місяця, шляхом банківського переказу коштів на розрахунковий рахунок виконавця

Відповідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 903 ЦК України визначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки, та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 905 ЦК України строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно положень ч. 1 ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Перевіряючи обґрунтованість позовних вимог, суд приймає до уваги те, що відповідно до положень ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання (ч. 1 ст. 625 ЦК України).

Оскільки відповідач не виконує зобов`язання по оплаті витрат за обслуговування підземної автостоянки, суд вважає за необхідне стягнути із нього на користь позивача заборгованість в сумі 2640,00 грн, оскільки стороною позивача надано належні та допустимі докази, які підтверджують розмір зазначеного боргу, який виник внаслідок неналежного виконання відповідачем договірних зобов`язань.

Крім того, з підстав порушення строків оплати отриманих послуг, позивач також просить стягнути з відповідача втрати від інфляції в розмірі 108,24 грн та 3% річних в сумі 37,97 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Однією із засад судочинства є, зокрема, визначена ст. 12 ЦПК України змагальність сторін та свобода в наданні ними до суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також приймаючи до уваги те, що стороною відповідача доводи та обґрунтування позову в ході розгляду справи належними та допустимими доказами не спростовані, суд вважає, що позов про стягнення заборгованості є обґрунтованим та доведеним, в зв`язку з чим підлягає задоволенню.

З урахуванням задоволення позову, у відповідності до положень ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума сплаченого судового збору в розмірі 3028 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 11, 526, 611, 625, 626, 627, 629, 903, 905 ЦК України, статтями 3, 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 273, 274, 279, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Венеція» (код ЄДРПОУ 30303467, місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Юлії Здановської, 58-А) заборгованість в розмірі 2786,21 грн., та витрати по оплаті судового збору в сумі 3028,00 грн.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «Венеція», код ЄДРПОУ 30303467, місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Юлії Здановської, 58-А;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 ).

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 120026257
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку