open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 210/3608/24

Провадження № 1-в/210/381/24

У Х В А Л А

іменем України

24 червня 2024 року Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

за участі предст. КВК № 80 ОСОБА_4

за участю засудженого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі в режимі відео конференції подання адміністрації Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби засудженого ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В :

До Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області надійшло подання адміністрації Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби засудженого ОСОБА_5 .

Представник КВК № 80 в судовому засіданні подання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити, зазначивши, що засуджений виявив бажання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом, перешкоди до застосування судом положення ст. 81-1 КК України відсутні, висновком військово-лікарської комісії визнаний придатним до військової служби.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_5 підтримав подання та просив суд звільнити його умовно-достроково від відбування покарання та підтвердив, що добровільно звернувся із заявою про його умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби.

Прокурор подання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Суд, вислухавши прокурора, представника державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» та засудженого, дослідивши матеріали подання та матеріали особової справи засудженого, вважає подання таким, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено,що ОСОБА_5 засуджений20.07.2020 рокувироком Жовтоводськогоміського суду Дніпропетровськоїобласті 121ч.1,71 ККУкраїни до5років 3місяців позбавлення волі.

Вирок набрав законної сили 2292.2029.2020 року.

Початок строку відбуття покарання 22.06.2020 року, кінець строку 22.09.2025 року.

Засуджений відбуває покарання в Державній установі «Криворізька виправна колонія (№80)» з 23.10.2020 року.

ОСОБА_5 до адміністрації державної установи Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» подав заяву, в якій виявив бажання проходити військову службу за контрактом.

За змістом частини 2 статті 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» на військову службу за контрактом приймаються особи, звільнені умовно-достроково від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, які відповідають таким вимогам проходження військової служби: яким залишилося до досягнення віку, передбаченого статтею 22 цього Закону, не менше трьох років; придатні до військової служби за станом здоров`я; пройшли професійно-психологічний відбір; мають достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов`язків військової служби.

Засуджений відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21-5 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

За заявоюзасудженого державноюустановою «Криворізькавиправна колонія(№80)»невідкладно здійсненізаходи щодоможливості представленняйого доумовно-достроковогозвільнення відвідбування покараннядля проходженнявійськової службита організованопроходження нимпервинного медичногоогляду,за результатамиякого ОСОБА_5 визнаний здоровим та придатним до військової служби.

За результатами розгляду заяви засудженого 14.06.2024 року адміністрацією державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» на засіданні Комісієї з питань щодо застосування до засуджених умовно-дострокового звільнення від відбування покарання (ст. 81, 81', 107 КК України), заміни невідбутої частини покарання більш м`яким (ст. 82 КК України), встановлення адміністративного нагляду згідно із Законом України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», переведення засуджених на підставах, встановлених статтями 10, 50, 57, 93, 101, 147, 151-1 КВК України прийнято рішення про можливість представлення засудженого ОСОБА_5 до умовно-достроковогозвільнення відвідбування покараннядля проходженнявійськової службиза контрактом.

За результатами військо-лікарської комісії засуджений за станом здоров`я придатний до військової служби.

Крім того,командиром військовоїчастини НОМЕР_1 засудженому ОСОБА_5 надано рекомендований лист, зі змісту якого вбачається, що військовою частиною попередньо вивчено та відібрано кандидата для проходження військової служби за контрактом ОСОБА_5 , який буде призначений на посаду до військової частини НОМЕР_1 .

Відповідно до частин 1, 2 ст. 81-1 КК України під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, судом може бути застосовано умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, передбачене цією статтею, не застосовується до осіб, засуджених за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджених за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджених за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 цього Кодексу, а також до засуджених службових осіб, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 цього Кодексу займали особливо відповідальне становище. У разі застосування судом умовно-дострокового звільнення на підставі, визначеній цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково від відбування лише основного покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним статтею 21-5 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Таким чином, застосування умовно-дострокового звільнення для проходження військової служби за контрактом, є правом, а не обов"язком суду.

Згідно матеріалів особової справи до ОСОБА_5 за період відбування покарання 32 рази застосовувалися стягнення, заохочень не має. Схильний до підтримання зв`язків із засудженими негативної спрямованості. Має намір займати певний ступінь в злочинній ієрархії. Негативно ставиться до представників адміністрації, не виконує їх законні вимоги. Від роботи на виробництві категорично відмовляється. Не здатний контролювати свою поведінку та мислення. Направлявся для проходження планового лікування до Вільнянської спеціалізованої психіатричної лікарні.

Суд вважає, що засуджений не довів, що заслуговує на застосування до нього умовно-дострокового звільнення для проходження військової служби за контрактом, враховуючи дані, що характеризують особу засудженого, його негативна поведінка в місцях позбавлення волі за даним вироком, враховуючи, що ЗСУ при виконанні бойових завдань це злагоджений колектив, де бійці розраховують один на одного, а не місце, де можна перекласти роботу на іншого, та ще й при наявності в руках зброї, не місце для перевиховання, тому подання не підлягає задоволенню.

За змістом частини 1 статті 535 КПК України судове рішення, що набрало законної сили, якщо інше не передбачено цим Кодексом, звертається до виконання не пізніш як через три дні з дня набрання ним законної сили або повернення матеріалів кримінального провадження до суду першої інстанції із суду апеляційної чи касаційної інстанції.

Згідно частини 6 статті 535 КПК України судове рішення про умовно-дострокове звільнення особи від відбування покарання на підставі, визначеній статтею 81-1 Кримінального кодексу України, або про відмову в умовно-достроковому звільненні невідкладно, але непізніше 24годин післянабрання рішеннямзаконної сили, надсилається до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до органу або установи виконання покарань для його виконання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 811 КК України, ст. 376, 537, 539 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання адміністрації Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби засудженого ОСОБА_5 - відмовити.

Копію ухвали вручити прокурору, надіслати ДУ "КВК № (80)" для відома та вручення засудженому.

Роз`яснити, що в разі набрання законної сили ухвалою суду про відмову в задоволенні клопотання (подання) про умовно-дострокове звільнення засудженого від відбування покарання для проходження військової служби розгляд повторного клопотання (подання) органу або установи виконання покарань з цього самого питання та стосовно тієї самої засудженої особи може мати місце не раніш як через три місяці з дня винесення ухвали суду про відмову.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення шляхом подання апеляції до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, а засудженим, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі - в той же строк з моменту отримання її копії.

Після набрання ухвали законної сили, невідкладно, але не пізніше 24 годин, надіслати її копію до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також до Державної установи "Криворізька виправна колонія №80".

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119984525
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку