open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 387/410/24

Провадження № 1-кп/396/179/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.06.2024 року м. Новоукраїнка

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області у складі: головуючого -судді ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника - адвоката ОСОБА_4 , розглянувши в судовому засіданні у м. Новоукраїнка Кіровоградської області в залі суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеного до ЄРДР за № 12024121100000029 від 18.01.2024 року, відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт. Добровеличківка, Кіровоградської області, який зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , освіта базова середня, не одруженого, утриманців не має, інваліда ІІ групи, раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Положеннями ст. 60 Закону України «Про охорону природного навколишнього середовища» передбачено, що полезахисні лісові смуги підлягають особливій охороні як природні комплекси, що мають велику екологічні цінність для збереження сприятливої екологічної обстановки, попередження та стабілізації негативних природних явищ.

Відповідно до ст. 4 Лісового кодексу України, встановлено, що до лісового фонду відносяться лісові ділянки, а також захисні насадження лінійного типу у випадку, коли площа цих насаджень становить не менше 0,1 га (10 соток). Якщо площа лісової смуги менше 0,1 га, вона може трактуватися як група дерев, чагарників на сільськогосподарських угіддях і розглядатися як окремий специфічний об`єкт на землях сільськогосподарського призначення.

Стаття 39 Лісового кодексу України розподіляє ліси за екологічним і соціально-економічних значенням в встановлює категорії лісів. Зокрема, полезахисні лісові смуги відносяться до категорії захисних лісів, які виконують водоохоронні, ґрунтозахисні та інші захисні функції.

Згідно ст. 95 Лісового кодексу України громадський контроль за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів здійснюється громадськими інспекторами охорони навколишнього природного середовища, повноваження яких визначаються положенням, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері навколишнього природного середовища.

Нормативи, за якими виділяються особливо захисні лісові ділянки, встановлюються у відповідності до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 733 від 16.05.2007 року. Згідно пункту 7 цієї Постанови до категорії захисних лісів відносяться лісові ділянки, що виконують функцію захисту навколишнього природного середовища та інженерних об`єктів від негативного впливу природних та антропогенних факторів, зокрема: 1) лісові насадження лінійного типу (полезахисні лісові смуги, державні захисні лісові смуги, лісові смуги уздовж забудованих територій населених пунктів).

Згідно ст. 22 Земельного кодексу України, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, належать до земель сільськогосподарського призначення у категорії несільськогосподарських угідь.

Згідно статті 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у: 1) незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

17.01.2024 року у Здебського ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виник спільний злочинний умисел, направлений на незаконну порубку дерев у захисних лісових насадженнях.

Так, ОСОБА_5 , діючи всупереч п.п.2,3 порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», згідно яких використання лісових ресурсів проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком, ордером, не маючи лісорубного квитка, ордера на здійснення лісорубних робіт, вирішив здійснити вирубку дерев у лісових захисних насадженнях розташованих повз автодорогу «Новоархангельськ Миколаївка» Новоукраїнського району Кіровоградської області для подальшого використання їх як паливний матеріал в домашньому господарстві.

В подальшому, 17.01.2024 ОСОБА_5 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на незаконну порубку дерев з метою задоволення з власних побутових потреб, взяв заздалегідь заготовлену бензопилу марки «Narva», NGC 3600, яка необхідна для здійснення спилу стовбурів дерев та їх розпилу з метою подальшого їх транспортування.

Далі ОСОБА_5 , цього ж дня, близько 14 години (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) прибув до території лісонасадження, яке розташоване на 53 км. автодороги Т1214 «Новоархангельськ Миколаївка» на відстані 1 км. від смт. Добровеличківка Новоукраїнського району Кіровоградської області, та яке перебуває у власності державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області), де висаджені дерева породу «акація», ОСОБА_5 , залишився в лісопосадці та за допомогою бензопили марки «Narva», NGC 3600, умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, з метою задоволення власних побутових потреб, здійснив незаконну вирубку дерев породи «акація» до ступеня припинення росту, відділивши стовбур дерев від кореня в кількості 11 штук: діаметром: 42 см - 1 шт., 40 см 1 шт.; 32 см 1 шт.; 26 см 1 шт..; 23 см 1 шт., 22 см 1 шт., 18 см 1 шт., 17 см 1 шт.; 15 см 1 шт., 11 см 1 шт.

В подальшому, коли ОСОБА_5 , здійснив незаконну вирубку дерев породи «акація» до ступеня припинення росту, відділивши стовбур дерев від кореня та при здійсненні спилювання одного з дерев, був помічений працівниками поліції відділення поліції №2 (смт. Добровеличківка) Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, після чого з місця події зник.

Відповідно до висновку експерта від 27.03.2024 розмір шкоди, заподіяний внаслідок незаконної порубки ОСОБА_5 , сироростучих дерев в кількості 11 штук породи «акація» діаметром: 42 см - 1 шт., 40 см 1 шт.; 32 см 1 шт.; 26 см 1 шт..; 23 см 1 шт., 22 см 1 шт., 18 см 1 шт., 17 см 1 шт.; 15 см 1 шт., 11 см 1 шт., що мала місце 17.01.2024 в захисному лісонасадженні, яке розташоване на 53 км автодороги Т1214 «Новоархангельськ Миколаївка» на відстані 1 км від смт. Добровеличківка Новоукраїнського району Кіровоградської області, становить 54271 (п`ятдесят чотири тисячі двісті сімдесят одна) гривня 24 копійки, чим спричинено істотну шкоду державній екологічній інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області).

Відповідно до висновку експерта від 27.03.2024, внаслідок незаконної порубки, що мала місце 17.01.2024 в захисному лісонасадженні, розташованому на 53 км. автодороги Т1214 «Новоархангельськ Миколаївка» на відстані 1 км. від смт. Добровеличківка Новоукраїнського району Кіровоградської області, завдано шкоду для довкілля за окремими ознаками істотності, а саме: локально на ділянках, де відбувалась незаконна порубка дерев відбулися зміни в породному складі та якості насаджень, послабилися водоохоронні, вітро- ґрунтозахисні та інші захисні властивості лісосмуги, тому завдана шкода може оцінюватись як істотна.

Допитаний всудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_5 свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушеннявизнав повністю, надав змістовні пояснення. Зокрема пояснив, що дійсно, не маючи коштів на купівлю дров, був змушений спиляти кілька дерев обабіч дороги в січні 2024 року. У вчиненому розкаявся, зробив належні висновки.

Враховуючи, що учасники судового розгляду визнали недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ними не оспорюються, з`ясовано, що обвинувачений та інші учасники судового розгляду правильно розуміють зміст цих обставин і немає сумнівів у добровільності та істинності їх позицій, а також їм роз`яснено, що вони у такому випадку позбавляються права оспорювати ці фактичні обставини справи в апеляційному порядку, - суд, зі згоди учасників судового розгляду, відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України розглянув справу за правилами, передбаченими даними нормами.

При цьому розгляд провадження проводився відносно обвинуваченого в межах пред`явленого йому обвинувачення.

Дії ОСОБА_5 , який здійснив незаконну порубку дерев у захисних лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, необхідно кваліфікувати за ч. 1 ст. 246 КК України.

Призначаючи покаранняобвинуваченому, у відповідностідо вимогст.ст.50і 65КК України,суд враховуєщире каяття, як обставину, яка пом`якшує покарання. Обставин,які обтяжуютьпокарання обвинуваченого не встановлено. При цьомусуд враховує також ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який посередньо характеризується за місцем проживання, не перебуває на обліку у лікарів нарколога та перебуває на обліку у лікаря - психіатра, не працює, є інвалідом ІІ групи та вивчивши досудову доповідь, вважає за необхідне призначити обвинуваченому покарання в межах санкції статті закону, яку він порушив, з застосуванням вимог ст.ст.75, 76 КК України.

Під час досудового розслідування до обвинуваченого не був застосований запобіжний захід, клопотань про застосування запобіжного заходу учасники судового розгляду не заявляли.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності до ст. 100 КПК України.

Враховуючи, що обвинувачений не працює, є інвалідом ІІ групи суд приходить до висновку про можливість звільнення обвинуваченого від сплати процесуальних витрат за проведення судових експертиз у справі.

Клопотань про обрання запобіжного заходу учасниками судового розгляду не заявлялося.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.370, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, та призначити йому покарання за ч. 1 ст. 246 КК України у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком випробування тривалістю 1 (один) рік.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Речові докази: - 74 відрізки стовбурів дерева породи «акація» різного діаметру та довжини, бен - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 42 см., який упаковано до чорного поліпропіленового мішка,який ув`язаний капроновою ниткою, кінці якої зклеєні паперовою биркою з підписами учасників та відтиском печатки відділу поліції; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 40 см, який упаковано до спец пакету «EXP 0432264»; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 32 см, який упаковано до спец пакету «PSP 8101061»; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 26 см, який упаковано до спец пакету «EXP 0432263»; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 23 см, який упаковано до спец пакету «PSP 3102168»; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 18 см, який упаковано до спец пакету «PSP 3102170»; - 1 (один) фрагмент пня в діаметрі 17 см, який упаковано до спец пакету «PSP 3102191»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 42 см, який упаковано до чорного поліпропіленового мішка, який ув`язаний капроновою ниткою, кінці якої оклеєні паперовою биркою з підписами учасників та відтиском печатки відділу поліції; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 40 см., який упаковано до спец пакету «EXP 0432262»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 32 см., який упаковано до спец пакету «PSP 8101058»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 26 см., який упаковано до спец пакету «PSP 4200148»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 23 см., який упаковано до спец пакету «PSP 3102169»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 18 см., який упаковано до спец пакету «PSP 3102172»; - 1 (один) фрагмент стовбуру в діаметрі 17 см., який упаковано до спец пакету «PSP 3102190» передано на зберігання в камеру зберігання речових доказів ВП № 2 (смт.Добровеличківка) Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області, - після набрання вироком чинності, - повернути потерпілому Державній екологічній інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області); бензопилу «Narva», NGC 3600, куртка осіння зеленого кольору, мобільний телефон «max com» корпус чорного кольору, пачку цигарок «Marshal», слюсарний ключ, - повернути Здебському - ОСОБА_6 після набрання вироком чинності.

- один оптичний диск DVD диск із записаним на ньому відео файлом: - 2024_0117_180734_1; - 00Z0000_00000020240117125219_0001; -00Z0000_00000020240117143256_0007; - 0002521_00000020240117162743_0012, який зберігається при матеріалах кримінального провадження, - після набрання вироком чинності, залишити при матеріалах кримінального провадження.

- легковий автомобіль «Москвич 2140», синього кольору реєстраційний номер НОМЕР_1 з одноосним причепом кустарного виробництва, який передано під розписку фактичному користувачу ОСОБА_7 , після набрання вироком чинності, - залишити за належністю фактичному користувачу ОСОБА_7 .

Скасувати арешт вищезазначеного майна, накладений відповідно ухвали слідчого судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області 19 січня 2024 року (справа ЄУН 387/71/24, номер провадження 1-кс/387/10/24).

Звільнити Здебського ОСОБА_6 від сплати процесуальних витрат по справі.

Запобіжний захід до набрання вироком чинності не обирати.

Вирок можебути оскарженийв апеляційномупорядку до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 119979765
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку