open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

1Справа № 335/2974/24 2/335/1666/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Стеценка А.В., за участю секретаря судового засідання Резніченко Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення суми страхового відшкодування,

ВСТАНОВИВ:

Моторне (транспортне) страхове бюро України (далі МТСБУ) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення суми виплаченого страхового відшкодування, в обґрунтування позовних вимог зазначивши наступне.

09.10.2021 о 12 год. 30 хв., в м. Запоріжжі поблизу будинку №6 по вулиці Фортечній, за участю транспортного засобу ВАЗ з реєстраційним номером НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок чого було заподіяно механічні пошкодження транспортному засобу Chevrolet Aveo з реєстраційним номером НОМЕР_2 , під керуванням водія ОСОБА_2 .

Постановою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 24.11.2021 в справі № 331/5875/21 відповідача було визнано винним у спричинені вищезазначеної дорожньо-транспортної пригоди та притягнуто до відповідальності за ст. 124 КУпАП.

Станом на момент настання дорожньо-транспортної ОСОБА_1 не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

На момент настання дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність потерпілого ОСОБА_2 була застрахована договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, поліс №АТ/0757461.

11.10.2021 потерпілий ОСОБА_2 звернувся до позивача з повідомленням про настання ДТП та з заявою про виплату страхового відшкодування.

Вартість відновлювального ремонту автомобіля потерпілого, пошкодженого внаслідок ДТП, склала 39226,36 грн.

Загальний розмір витрат позивача склав 41126,36 грн., які складаються з 39226,36 грн. вартості відновлювального ремонту виплаченого потерпілому, 1900,00 грн. витрат на послуги аварійного комісара, у зв`язку з чим, позивач звернувся до суду та просить суд стягнути на свою користь суму виплаченого страхового відшкодування та судові витрати.

Ухвалою судді від 22.04.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в справі, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання, встановлено сторонам строки для подання заяв по суті справи.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. 21.05.2024 від представника позивача адвоката Сечка С.В. надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач, остання відома адреса місця проживання якого знаходиться на тимчасово окупованій території, повідомлявся про дату, час і місце судового засідання шляхом розміщення оголошень на офіційному веб-порталі Судової влади України в порядку, передбаченому ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», проте в судове засідання повторно не з`явився, причин неявки суду не повідомив, відзив на позовну заяву не подав.

З огляду на викладене, та те, що позивач не заперечував проти заочного вирішення справи, суд постановив розглянути справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів в порядку заочного розгляду та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

09.10.2021 о 12 год. 30 хв., в м. Запоріжжі поблизу будинку №6 по вулиці Фортечній, за участю транспортного засобу ВАЗ з реєстраційним номером НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_1 сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок чого було заподіяно механічні пошкодження транспортному засобу Chevrolet Aveo з реєстраційним номером НОМЕР_2 , власником якого відповідно до копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 є ОСОБА_2 (а.с. 12).

Постановою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 24.11.2021 в справі № 331/5875/21 відповідача було визнано винним у спричинені вищезазначеної дорожньо-транспортної пригоди та притягнуто до відповідальності за ст. 124 КУпАП (а.с. 4-5).

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

На момент настання страхового випадку цивільно-право відповідальність відповідача не була застрахована, що підтверджується витягом полісу з бази даних МТСБУ, з якого вбачається, що на транспортний засіб з держаним номерним знаком НОМЕР_1 інформацію не знайдено (а.с. 6).

На момент настання дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність потерпілого ОСОБА_2 була застрахована договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, поліс №АТ/0757461 (а.с. 10).

11.10.2021 ОСОБА_2 звернувся до позивача з повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду та з заявою про страхове відшкодування (а.с. 7,-8, 9).

02.11.2021 представником страховика ОСОБА_3 проведено огляд пошкодженого транспортного засобу Chevrolet Aveo з реєстраційним номером НОМЕР_2 , за результатами огляду складено протокол огляду транспортного засобу № 605 (а.с. 22).

Згідно ремонтної калькуляції від 09.10.2021 №605, звіту про оцінку автомобіля від 02.11.2021 №935, наказу МТСУБ про відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих, довідки МТСБУ № 1 від 23.12.2001 про розмір відшкодування шкоди з фонду захисту потерпілих після ДТП позивачем здійснено страхову виплату на картковий рахунок ОСОБА_2 в сумі 39226,36 грн. за відновлення транспортного засобу Chevrolet Aveo з реєстраційним номером НОМЕР_2 , що підтверджується копією платіжної інструкції від 28.12.2021 № 1108790 (а.с. 27).

16.12.2021 позивачем сплачено понесені витрати на оплату послуг страхового комісара в розмірі 1900,00 грн., що підтверджується копією платіжної інструкції від 16.12.2021 № 1108219 (а.с. 28).

Згідно зіст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

За приписами ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно зі ст. 1187 ЦК України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Згідно з пп. «а» п. 41.1 ст. 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до п.п. 38.2.1 п. 38.2. ст. 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», МТСБУ після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Доказів відшкодування відповідачем шкоди в порядку регресу позивачу матеріали справи не містять.

З огляду на викладене, суд доходить висновку, що позовні вимоги МТСБУ є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно дост. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 3028,00 грн.

Керуючись ст.12,13,76,80,81,95,258,259,265,280, 354,355ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1 про стягнення суми страхового відшкодування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України 41126 (сорок одну тисячу сто двадцять шість) гривень 36 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя протягом 30 днів з дня ухвалення рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його ухвалення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Моторне (транспортне) страхове бюро України, ідентифікаційний код 26647131, місце знаходження: 02154, м. Київ, вул. Русанівський бульвар, буд 8.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Повне рішення складене 26 червня 2024 року.

Суддя А.В. Стеценко

Джерело: ЄДРСР 119977671
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку