open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

18.03.2024

Справа № 331/3433/23

Провадження № 2/331/122/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2024 року місто Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у складі:

головуючого судді Яцун О.О.,

за участю секретаря судового засідання Крамаренко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками на утримання будинку та прибудинкової території,

В С Т А Н О В И В:

Представник Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» Божко О.М. звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з внесків на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 липня 2020 року по 31 жовтня 2022 року включно у розмірі 9668 грн. 80 коп. та судових витрат у розмірі судового збору у сумі 2684 грн.

В обґрунтуванняпозовних вимогпозивач зазначив,що 07 лютого 2020 року зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96», яке створено співвласниками двох багатоквартирних будинків, розташованих за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 . Функції з управління багатоквартирним будинком по АДРЕСА_1 шляхом самозабезпечення виконуються Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» з 01 червня 2020 року.

Рішенням загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» від 23 вересня 2022 року, оформленим протоколом № 4, затверджений розмір внесків Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96», які сплачуються з 01 червня 2020 року. Затверджений розмір внесків співвласниками житлових та нежитлових приміщень будинку АДРЕСА_1 , який становить 6 грн. 00 коп. за квадратний метр.

Відповідно до даних витягу з Державного реєстру речових прав па нерухоме майно, відповідач ОСОБА_1 є власником житлового приміщення - квартири АДРЕСА_3 . Згідно інформації, що міститься у цьому ж витяту, загальна площа об`єкту нерухомості - квартири АДРЕСА_4 становить 67,93 кв.м.

Таким чином, розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території, який відповідач зобов`язаний сплачувати на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» становить 407 грн. 58 коп. щомісячно (площа об`єкту нерухомості х розмір встановленого тарифу = 67,93 кв.м. х 6,00 грн. - 407,58 грн.).

Позивач неодноразово в усному порядку звертався до відповідача ОСОБА_1 з вимогою погасити виниклу заборгованість, однак відповіді не отримав та борг відповідач не погасив.

Відповідач ОСОБА_1 не сплачує внески та платежі, які затверджені загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96», проте, фактично користується спільним майном та споживає результат належного утримання будинку, що призвело до виникнення заборгованості за період з липня 2020 року по жовтень 2022 року у розмірі 9668 (дев`ять тисяч шістсот шістдесят вісім) грн. 80 коп., яка на даний час не погашена.

З огляду на викладене, представник позивача просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком у сумі 9668 грн. 80 коп. та судові витрати з оплати судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Ухвалою Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 01 червня 2023 року вищевказану позовну заяву було прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін (а.с.34).

19 вересня 2023 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву від відповідача ОСОБА_1 , в якому відповідач просить суд у задоволенні позовних вимог Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» про стягнення заборгованості відмовити у повному обсязі (а.с.46-50).

09 жовтня 2023 року представником позивача ОСОБА_2 були надіслані на адресу суду письмові пояснення на відзив відповідача, в яких представник просить суд позовну заяву задовольнити (а.с.74-76).

Представник позивача у судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суд не повідомив. Проте, представник позивача надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи за відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить позов задовольнити (а.с.149).

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання також не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суд не повідомив. В той же час, відповідач подав до канцелярії суду заяву про розгляд справи без його участі, при цьому, заперечує проти задоволення позовних вимог (а.с.148).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до вимог ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Соборний 96»діє на підставі Статуту, відповідно якого здійснює належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом (а.с.14-28).

Рішенням загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» від 23 вересня 2022 року, оформленим протоколом № 4, затверджений розмір внесків Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96», які сплачуються з 01.06.2020 року. Затверджений розмір внесків співвласниками житлових та нежитлових приміщень будинку АДРЕСА_1 , який становить 6 грн. 00 коп. за квадратний метр (а.с.12-13, 88-115).

Відповідно до даних Витягу з Державного реєстру речових прав па нерухоме майно, відповідач ОСОБА_1 є власником житлового приміщення квартири АДРЕСА_3 . Згідно інформації, що міститься у цьому ж витяту, загальна площа квартири АДРЕСА_4 становить 67,93 кв.м. (а.с.7-9).

Таким чином, розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території, який відповідач зобов`язаний сплачувати на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» становить 407 грн. 58 коп. щомісячно (площа об`єкту нерухомості х розмір встановленого тарифу = 67,93 кв.м. х 6,00 грн. 407 грн. 58 коп.).

Затверджені загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» внески та платежі відповідач ОСОБА_1 не сплачує, але спільним майном користується і споживає результат належного утримання будинку, що призвело до виникнення заборгованості за період з липня 2020 року по жовтень 2022 року у розмірі 9668 грн. 80 коп., яка на даний час не погашена, що підтверджується розрахунком заборгованості співвласника квартири АДРЕСА_3 за період з 01.07.2020 року по 31.10.2022 року (а.с.6).

Згідно відповіді з Департаменту реєстраційних послуг Управління державної реєстрації фізичних осіб Запорізької міської ради щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , станом на 30.05.2024 року останній зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 (а.с.33).

Згідно приписів Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», зокрема статті 1 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Статтею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Також, статтею 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» вказані статутні органи об`єднання та їх повноваження, в тому числі зазначено, що Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до статей 15, 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачені обов`язки співвласника, зокрема своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів;

Статтею 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком

Згідно приписів ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до статті 360 ЦК України співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності, зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідач, як власник квартири, у відповідності до ч. 4 ст. 319, ст. 322 ЦК України, зобов`язаний утримувати належне йому майно та нести витрати, необхідні для збереження майна, та вживати всіх заходів, пов`язаних із забезпеченням належного стану майна. Вказані норми встановлюють презумпцію обов`язку власника нести всі витрати, пов`язані з утриманням належного йому майна. Такий обов`язок власника є похідним від належних йому як абсолютному володарю правомочностей володіння, користування та розпорядження майном.

За змістом статті 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відносно доводів відповідача ОСОБА_1 про те, що на загальних зборах не було затверджено розміру щомісячного внеску на утримання будинку та прибудинкової території в грошовому вираженні за квадратний метр загальної площі житлових та нежитлових приміщень, який має вноситися співвласника будинку (а.с.47), оскільки на дошці оголошень будинку було оприлюднене рішення Загальних зборів № 4 від 23.09.2022 року, яке мало зовсім інший зміст щодо пропозиції, винесеної на голосування, у порівнянні з примірником, наданим до позову, суд вважає за необхідне не приймати їх до уваги, так як на підтвердження даного факту, позивачем не надано достатніх доказів. Натомість, відповідач на підтвердження вищевказаного, надав суду лише фотографії протоколу № 4 Загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» від 23.09.2022 року, з яких не зрозуміло, в який саме час та в якому місці вони були зроблені (а.с.117-118).

Відносно доводів відповідача, що протоколом № 4 Загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» від 23.09.2022 року було «затверджено» розмір внесків співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» з 01.06.2020 року, а не «визначено», суд зазначає наступне.

Згідно позиції Верховного Суду, викладеній у постанові від 16.08.2023 року у справі № 904/1711/22 зазначено, що Верховний Суд звертає увагу на те, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є неприбутковою організацією, яка на відміну від господарських товариств при проведенні зборів, в тому числі і шляхом письмового опитування, як правило не користується кваліфікованою правовою допомогою, через що можливими є незначні процедурні помилки в організації та проведенні зборів, які не повинні слугувати підставою для скасування рішень Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку з питань спільного управління майном. Крім того, на відміну від господарських товариств з невеликою кількістю учасників в Об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку є певна, і часто доволі значна частина співвласників, які не прагнуть брати активну участь у вирішенні питань управління об`єднанням, вони не приходять на збори, не беруть участь у письмових опитуваннях. Тому проведення кожних зборів вимагає значних зусиль від органів управління або ініціативної групи по скликанню зборів, інформуванню співвласників, вручення та отримання заповнених бюлетенів.

Суд має утримуватися від зайвого втручання в питання діяльності Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, в тому числі і шляхом скасування рішень, у разі, якщо вони поза жодним сумнівом підтримані більшістю співвласників і за своїм змістом не мають ознак дискримінації або іншого порушення прав чи законних інтересів конкретного співвласника, який оскаржує такі рішення в судовому порядку.

Суд вважає, що у даному випадку це незначна процедурна помилка, яка не впливає на зміст рішення зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до наступного висновку, що у відповідача існує заборгованість перед позивачем за надані послуги з управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_5 , яка становить 9668 грн. 80 коп.

Отже, вказана сума заборгованості у розмірі 9668 грн. 80 коп. підлягає стягненню з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача.

Крім того, відповідно до п.1) ч. 2 ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позовних вимог, судовий збір покладається на відповідача, тому суд вважає необхідним стягнути з відповідача ОСОБА_1 понесені позивачем та документально ним підтверджені судові витрати з оплати судового збору у сумі 2684 грн. 00 коп., що підтверджується платіжною інструкцією № 753 від 24.05.2023 року (а.с.5).

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 509, 526, 530 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 77-81, 89, 141-142, 223, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками на утримання будинку та прибудинкової території, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» заборгованість з внесків на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 липня 2020 року по 31 жовтня 2022 року включно, в розмірі 9668 (дев`ять тисяч шістсот шістдесят вісім) грн. 80 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96» витрати по сплаті судового збору за пред`явлення позову у загальній сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформація про учасників справи, відповідно до п. 4) ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 96», місцезнаходження: місто Запоріжжя, проспект Соборний, будинок № 96, квартира № 65, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 43498738;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Суддя О.О. Яцун

Джерело: ЄДРСР 119973074
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку