open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

25.06.2024 Справа № 917/455/24

Господарський суд Полтавської області у складі судді Ківшик О.В., розглянувши справу

за позовною заявою Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" (вул. Старий Поділ, 5, м. Полтава, Полтавська область, 36022) в особі Кременчуцької об`єднаної філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" (пр-т Свободи, 8, м. Кременчук, Полтавська область, 39601)

до відповідача Нафтогазовидобувного управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", вул. Монастирська, 12, м. Полтава, Полтавська область, 36000

про стягнення 790 268,72 грн,

Секретар судового засідання Ісенко М.В.

Без виклику учасників справи

установив:

18.03.2024 року до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" в особі Кременчуцької об`єднаної філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" до відповідача Нафтогазовидобувного управління "Полтаванафтогаз" про стягнення 790 268,72 грн вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення відповідачем Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.03.2024 справу № 917/455/24 розподілено судді Ківшик О.В.

Суд ухвалою від 19.03.2024 року позовну заяву Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" в особі Кременчуцької об`єднаної філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" залишив без руху та надав позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви.

26.03.2024 року до суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви на виконання вимог ухвали суду від 19.03.2024 року про залишення позовної заяви без руху (вх. № 4082).

Суд ухвалою від 03.04.2024 відкрив провадження у справі № 917/455/24 в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. У даній ухвалі встановлено відповідачу строк для подання суду відзиву на позов - 15 днів з дня вручення даної ухвали.

23.04.2024 від відповідача надійшло клопотання (вх. № 5617) про закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 231 ГПК України, оскільки відповідач не юридичною особою.

28.05.2024 від позивача надійшла заява (вх. № 7508) про заміну неналежного відповідача (Нафтогазовидобувного управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта") на належного (Публічного акціонерного товариства "Укрнафта").

Частиною 2 ст. 48 ГПК України визначено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Суд встановив, що позивач подав заяву з пропуском встановленого строку.

Клопотання про поновлення вказаного строку відповідач не надав.

За ч. 1, 2 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Оскільки заява про заміну неналежного відповідача на належного подана після закінчення процесуального строку без клопотання про його поновлення, суд залишає її без розгляду.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що провадження у справі слід закрити з огляду на таке.

Згідно з п.1 ч.1 ст.231 ГПК України Господарський суд закриває провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Статтею 45 ГПК України визначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно із ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Як вбачається з позовної заяви, позивач зазначив відповідачем Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" (код ЄДРПОУ 22525915). У прохальній частині позову позивач просить стягнути заявлену суму саме з Нафтогазовидобувного управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта".

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, за ідентифікаційним кодом 22525915 зареєстровано відокремлений підрозділ Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз". Юридичною особою, до якої належить вказаний відокремлений підрозділ, є Публічне акціонерне товариство "Укрнафта" (код ЄДРПОУ 00135390).

Відповідно з п. 1.2 Положення про Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", затвердженого Наглядовою радою Позивача 28.12.2011, Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз" входить до складу Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" на правах структурної одиниці (філії) і діє на підставі даного Положення.

Відповідно з п. 1.18 Статуту "Укрнафта", затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів Позивача 06.12.2022, товариство самостійно визначає свою структуру, створює, реорганізовує та ліквідує свої відокремлені підрозділи (філії та представництва). До складу товариства входять відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами і які діють на основі положень про них, які затверджуються Наглядовою радою Товариства.

Відповідно до п. 10.1 Статуту "Укрнафта" товариство має право створювати на території України та за кордоном дочірні підприємства, філії (відокремлені підрозділи) та представництва у порядку, що не суперечить чинному законодавству.

Згідно з п. 10.2 Статуту філії (відокремлені підрозділи) та представництва не є юридичними особами, наділяються основними та обіговими засобами за рахунок майна товариства.

Філії (структурні одиниці) та представництва діють на підставі положень, що затверджуються Наглядовою радою товариства, та під керівництвом осіб, призначених Директором товариства. Вказані особи діють на підставі довіреностей, виданих Директором Товариства.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 21.03.2023 ПАТ "Укрнафта" у розділі дані про відокремлені підрозділи юридичної особи зазначено серед інших - Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз", код ЄДРПОУ 22525915, місцезнаходження: 36000, м. Полтава, вул. Монастирська, 12.

У силу приписів ст. 80 Цивільного кодексу (далі - ЦК України) юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Частиною 1 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (ч.3 ст.95 ЦК України). Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру (ч.5 ст.95 ЦК України).

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу.

Враховуючи те, що Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" не є юридичною особою, а тому не має процесуальної дієздатності, доказів того, що останнє може представляти юридичну особу - відповідача у розумінні статей 4, 44, 45 Господарського процесуального кодексу України позивачем не надано, з Положення про Нафтогазовидобувне управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" такого не вбачається, тому суд дійшов до висновку, що провадження у справі слід закрити на підставі п.1 ч. 1 ст.231 ГПК України.

Одночасно, суд роз`яснює, що позовна заява може бути розглянута в порядку господарського судочинства, якщо вона буде подана до юридичної особи або до юридичної особи в особі відокремленого підрозділу, за наявності відповідних повноважень у останнього, докази яких мають бути додані позивачем до позовної заяви.

Згідно з ч. 4 ст. 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Для повернення судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід подати суду відповідне клопотання.

Керуючись ст. 129, 231, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" в особі Кременчуцької об`єднаної філії Акціонерного товариства "Полтаваобленерго" (вх. № 7508 від 28.05.2024 року) про заміну неналежного відповідача (Нафтогазовидобувного управління "Полтаванафтогаз" Публічного акціонерного товариства "Укрнафта") на належного (Публічне акціонерне товариство "Укрнафта") залишити без розгляду.

2. Закрити провадження у справі.

3. Ухвалу суду направити учасникам (сторонам) справи в порядку, встановленому статтею 242 ГПК України.

Ухвала підписана 25.06.2024 року.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення (у разі неявки всіх учасників справи з моменту її підписання суддею (суддями) та може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту оголошення (підписання) (ч. 5 ст. 231, ст. 235, 255 ГПК України). Згідно з ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.В.Ківшик

Джерело: ЄДРСР 119958850
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку