open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/991/24

Номер провадження2/711/761/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2024 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді: Казидуб О. Г.

секретаря судового засідання: Зацева О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за водопостачання та водовідведення,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради звернувся до суду зпозовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 про стягнення боргу за централізоване водопостачання та водовідведення, вказавши, що позивач забезпечує надання відповідачам послуг з водопостачання та водовідведення для задоволення побутових потреб. Плата за комунальні послуги, в тому числі водопостачання, нараховується щомісячно, а її розмір розраховується за затвердженими в установленому порядку тарифами та відповідно до показань приладів обліку або за встановленими нормами.

Відповідно до інформаційної довідки з РРПННМ від 22.12.2023 року співвласниками є ОСОБА_3 на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.12.2017 року та ОСОБА_2 на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 18.12.2017 року.

КП «Чекасиводоканал» надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення населенню м. Черкаси, зокрема, і будинок АДРЕСА_1 приєднаний до мережі централізованого водопостачання та водовідведення.

За даною адресою встановлений та прийнятий на облік розподільний засіб обліку (квартирний лічильник) водопостачання.

Нарахування за послуги водопостачання та водовідведення здійснюються згідно показників розподільного (квартирного) лічильника.

Всупереч вимогам чинного законодавства, відповідачі своєчасно та в повному обсязі не оплачують надані позивачем послуги, внаслідок чого станом на 01.01.2024 року утворилась заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 7775 грн. 37 коп.

Просять суд стягнути солідарно з відповідачів на їхню користь заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 7775 грн. 37 коп., витрати за отримання інформаційної довідки з ДРРПННМ в сумі 70 грн. 00 коп., витрати на сплату судового збору в сумі 3028 грн.00коп.

16 лютого 2024 року ухвалою суду позов прийнято до розгляду та відкрито спрощене провадження по справі. Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

10 квітня 2024 року адвокат Коробкова Галина Олександрівна, яка діє в інтересах відповідача ОСОБА_2 , через канцелярію суду надала Відзив на позовну заяву, в якому просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

18 квітня 2024 року ухвалою суду у справі замінено відповідача, а саме, ОСОБА_3 на ОСОБА_1 .

Представник позивача ОСОБА_4 надала письмову заяву, у якій просила суд проводити судове засідання без участі представника позивача. Також вказала, що позо ні вимоги підтримує в повному обсязі.

Адвокат Коробкова Галина Олександрівна, яка діє в інтересах відповідача ОСОБА_2 , в судове засідання надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду невідомі. По день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши та вивчивши письмові докази, встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом від 18 грудня 2017 року, посвідченого приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу Іващенко Г.М., власником 1/3 квартири за адресою: АДРЕСА_2 є ОСОБА_2 . Дане Свідоцтво зареєстровано в реєстрі за № 2923.

Також, як вбачається з Свідоцтва про право на спадщину за законом від 18 грудня 2017 року, посвідченого приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу Іващенко Г.М., власником 1/3 квартири за адресою: АДРЕСА_2 є ОСОБА_1 . Дане Свідоцтво зареєстровано в реєстрі за № 2922.

Таким чином, відповідачі є споживачами житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення, що надає КП «Черкасиводоканал».

КП «Черкасиводоканал» надає відповідачам житлово-комунальні послуги з водопостачання та водовідведення нараховуючи плату на підставі Постанов Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення КП «Черкасиводоканал».

Встановлено,що за адресою: АДРЕСА_2 встановлений та прийнятий на облік розподільний засіб обліку (квартирний лічильник) водопостачання.

Нарахування за послуги водопостачання та водовідведення здійснюються згідно показників розподільного (квартирного) лічильника.

Відповідно до п. 30 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою КМУ № 690 від 05.07.2019 року зняття показань вузлів комерційного та розподільного обліку послуги здійснюється відповідно до ст. 11 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та умов договору.

Ст. 11 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» встановлено, що зняття показань вузлів розподільного обліку, здійснюється споживачами, якщо інше не передбачено договором. Споживач щомісяця передає показання вузлів розподільного обліку виконавцю відповідних комунальних послуг або визначеній власником (співвласниками) іншій особі, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у спосіб, передбачений договором.

Згідно п. 31 Правил в разі ненадання у визначений договором строк споживачем виконавцю або іншій особі, яка здійснює розподіл обсягів послуг, показань відповідного вузла обліку, якщо такі показання згідно із законом або договором зобов`язаний знімати споживач, для цілей комерційного або розподільного обліку виконавцем протягом трьох місяців приймається середньодобове споживання таким споживачем послуг за попередні 12 місяців.

Після відновлення надання показань вузлів обліку таким споживачем виконавець або інша особа, яка здійснює розподіл обсягів послуг, зобов`язані провести перерозподіл обсягу спожитої послуги у будинку та перерахунок з ним, а також з усіма споживачами будинку відповідно до Методики розподілу. Перерозподіл обсягів спожитих послуг у будинку та перерахунок проводиться у тому розрахунковому періоді, в якому отримано у встановленому порядку інформацію про невідповідність обсягу розподілених послуг окремим споживачам обсягу, необхідному для розподілу.

Як вбачається з Довідки про нарахування плати та розмір платежів за період з 01.01.2020 по 01.01.2024 за адресою: АДРЕСА_3 , споживачами передано показники лічильників розподільного обліку в березні 2020 року, в липні 2020 року, в листопаді 2022 року (графа «Показники»). КП «Черкасиводоканал» в цих періодах проведено перерахунок(«графа «Перерахунок кв.м.»).

В судовому засіданні встановлено, що у разі донарахування об`єм зазначено з додатнім значенням (березень 2020 року), у разі зменшення з від`ємним значенням (липень 2020 року, листопад 2022 року). Відповідно суму перерахунку збільшено або зменшено, що відображається в графі Довідки про нарахування плати та розмір платежів «Перерахунок плати, грн.».

Так, згідно з розрахунком КП «Черкасиводоканал», станом на 01.01.2024 року заборгованість відповідачів по оплаті за послуги з водопостачання та водовідведення всього на загальну суму 7775 грн. 37 коп.

За змістом ст. ст. 67-68, 162 Житлового Кодексу України наймач чи власник житла зобов`язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги по затвердженим тарифам. Плата за комунальні послуги вноситься щомісячно.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальній послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги.

Своїх заперечень проти позову та доказів, які б обґрунтовували такі заперечення відповідачі суду не подали.

За таких обставин оцінивши докази надані позивачем, суд приходить до висновку, що позовні вимоги КП «Черкасиводоканал» підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду з даним позовом було сплачено судовий збір в сумі 3028 грн.00коп., що підтверджується платіжною інструкцією № 366 від 31 січня 2024 року.

А тому до стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь КП «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради підлягає по 1514 грн. 00 коп. з кожного понесених позивачем судових витрат.

Відносно стягнення з відповідачів на користь КП «Черкасиводоканал» ЧМР витрат за отримання інформаційної довідки з ДРРПНМ в сумі 70 грн. 00 коп, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 133 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;

В матеріалах справи є копія платіжної інструкції № 4185 від 13 листопада 2024 року, з якої вбачається, що КП «Черкасиводоканал» було сплачено за отримання інформаційної довідки про право власності на нерухоме майно 70 грн. 00 коп.

Атому,з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь позивача КП «Черкасиводоканал» ЧМР підлягає стягненню витрати на отримання інформаційної довідки з ДРРПНМ в розмірі по 35 грн. 00 коп. з кожного.

Керуючись,ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст.526,530,625 ЦК України, ст. ст.67,68,162 ЖК України, ст.ст. 12-13, 81, 82, 89, 141, 164, 223, 259, 264-265, 268, 354 ЦП України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради (місцезнаходження м. Черкаси, вул. Гетьмана Сагайдачного, 12) задовольнити.

Стягнутисолідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення в сумі 7775 грн. 37 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства «Черкасиводоканал» Черкаської міської ради судовий збір по 1514 грн. 00 коп., витрати на отримання інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно в розмірі по 35 грн. 00 коп. - з кожного.

Рішення суду може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду на протязі тридцяти днів. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 24 червня 2024 року (з врахуванням вихідних днів та перебуванням судді у відпустці).

Головуючий: О. Г. Казидуб

Джерело: ЄДРСР 119929660
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку